Ontdek de ongerepte natuur van Noord-Noorwegen met deze route

Noorse houten huisjes aan rand van meer

Reizen boven de Poolcirkel. Er zijn maar weinig begaanbare wegen die deze fictieve lijn doorkruisen. Ga je naar Noord-Noorwegen, dan kun je zelf ervaren hoe het is om in een van de noordelijkste gebieden op de wereld rond te reizen.

In 2017 maakten mijn ouders een camperreis door het noorden van Noorwegen. Vanuit Finland staken ze de grens over, op weg naar de Noordkaap, en de eilandengroepen Vesterålen en Lofoten. Het was eind mei, bijna tijd voor de zomer in Noorwegen, maar de straffe winter die er was geweest zorgde nog steeds voor wat uitdagingen. Het werd wel echt een onvergetelijke reis; er gaat nog altijd geen maand voorbij zonder een anekdote over Scandinavië. Een reis die jij ook kunt maken in de zomer, met een eigen camper of bijvoorbeeld met een camperreis via Voigt Travel. En daarom deel ik hun Noorwegen ervaringen ook graag met jullie.

Reizen door het noorden van Noorwegen: wat kun je verwachten

Een felle wind strijkt langs de wanden van de camper. Hard schudt het gevaarte heen en weer op de banden. Het landschap ziet er wat grauw uit, door de donkere wolken die zich samenpakken. Sneeuw ligt nog tot een meter verspreid hoog over de camping heen verspreid. De Noordkaap – traditioneel gezien het noordelijkste puntje van Europa – ligt nog maar op een kleine 30 kilometer afstand. Toch is de Noordkaap volledig onbereikbaar…

Reizen door het noorden van Noorwegen is één groot avontuur. Het gebied is zowel in de winter als de zomer te bezoeken, maar compleet andere ervaringen. Ga je in het voorjaar? Dan krijg je van beide werelden een stukje mee. Reizen in de winter in Noord-Noorwegen kenmerkt zich door sneeuw, sneeuw en nog véél meer sneeuw. In deze periode kun je heel gaaf sneeuwschoenwandelen, op huskysafari gaan, walvissen en orka’s spotten én het noorderlicht zien.

De zomer in Noord-Noorwegen leent zich juist weer heel goed om zelf roadtrips te maken door de geweldige natuur. De sneeuw wordt ingeruild voor groene landschappen, afstekend tegen grijze rotsen. Het is dé periode waarin je naar het uiterste noorden kunt reizen – en je op sommige plekken alleen op de wereld kunt voelen. Want de natuur in Noorwegen is ruig en ongerept. Wissel dat af met de eilanden, fjorden en traditionele houten Noorse huisjes en je hebt een ervaring om nooit te vergeten. Vergeet overigens geen rekening te houden met het licht. In de zomer is het hier 24 uur per dag licht!

Grote keien voor een meer in Tjota

Route door Noord-Noorwegen

De meeste mensen combineren een roadtrip door Noord-Noorwegen met Zweden en een stukje Finland. Vanuit Nederland kun je via Duitsland en Denemarken de Sontbrug (“The Bridge”) nemen naar Zweden en vervolgens Noorwegen. En oké, vanaf daar is het nog best een eind doorrijden naar noorden van Scandinavië. Mijn ouders deden maar liefst vijf weken over deze reis.

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld naar Tromsø, Alta, Rovaniemi (Finland) of Kiruna in Zweden te vliegen. Deze laatste bestemming kun je ook nog eens combineren met de Kungsleden. Vanuit deze plaatsen zit je vrij snel bij de grens om een roadtrip te maken door het noorden van Noorwegen. Als je je reis van tevoren helemaal georganiseerd wil hebben, kun je terecht bij een reisorganisatie als Voigt Travel. Zij regelen speciale fly & drive rondreizen waar vervoer en accommodatie bij inbegrepen zit.

Voor nu deel ik de route die mijn ouders gereden hebben en laat ik zien bij welke plaatsen zij zijn gestopt. Laat je ook inspireren!

Karasjok

In Karasjok begon de reis van mijn ouders door Noorwegen. Het ligt net over de grens met Fins Lapland. Je kunt hier vooral veel te weten komen over de cultuur van de Samen en naar het schijnt leven er ongeveer 60.000 rendieren in de omgeving. Vooral in de herfst en winter zijn ze eigenlijk niet te missen! Vanaf hier kun je de weg volgen naar de Noordkaap, en onderweg genieten van kraakheldere wateren, bergen en het Porsangenfjord.

Papegaaiduikers op groene klif in Noord-Noorwegen

Honningsvåg & Noordkaap

Honningsvåg is het meest noordelijke stadje van het Europese vasteland. Het heeft rond de 2.500 inwoners en is als stadje zelf niet heel interessant. Maar het is wel de uitvalsbasis naar de Noordkaap, een van de hoogtepunten van Noord-Noorwegen. Je kunt hier het Noordkaapmuseum bekijken en de kerk van 1884. Bij mijn ouders was jammer genoeg het weer te slecht om naar het puntje van de Noordkaap te reizen, maar in de zomer verdwijnt de sneeuw en vind je een prachtig groen landschap met grijze bergen en rotsen. Het is ook een van de beste plekken om papegaaiduikers te spotten.

monument op Noordkaap in Noord-Noorwegen

Alta

Een universiteitsstad in het noorden van Noorwegen? Die is er en heet Alta! Maar nu moet je niet al te veel verwachten van het labeltje dat het opgeplakt heeft gekregen. Alta ligt aan het Altafjord en de omgeving is mooi genoeg om er een stop te maken. Het wordt omringd door bossen, bergen en kusten. Als je in de zomer komt, kun je de rotstekeningen van Hjemmeluft bekijken, die door de eerste bewoners in het noorden tussen 4.200 en 500 v.C. zijn gemaakt.

Rendieren in Noord-Noorwegen

Skibotn

Als je in de zomer in Noorwegen gaat reizen, zal het je niet opvallen. Maar als je in het voorjaar door het noorden reist, kijk je misschien verbaasd op als je Skibotn nadert. Door de ligging valt hier namelijk bijna geen regen en sneeuw. Ineens doemt er een heel ander landschap op! Sneeuw ligt er niet meer op de wegen, alleen nog op de bergtoppen in de verte. Hallo, nieuwe avonturen!

Houten huis met ijspegels en besneeuwde bergen op achtergrond.

Tromsø en Evenskjer

Vanuit Skibotn rijden mijn ouders door richting Evenskjer, waar ze de brug overgaan richting de eilandengroep Vesterålen. Je kunt onderweg makkelijk even afslaan richting de stad Tromsø. Tromsø is de grootste stad van Noord-Noorwegen en heeft ruim 70.000 inwoners. Als je je roadtrip door de natuur in Noorwegen wilt combineren met het stadse leven, dan moet je dat hier doen. Er zijn verschillende musea te vinden, een botanische tuin, volop restaurants en er worden genoeg evenementen georganiseerd waaronder het Tromsø International Film Festival. Rijd je nog verder dan Tromsø, dan kom je op plekken als Sommarøy, waar je bijna verblind wordt door witte stranden!

Wit strand in Sommarøy

Stø

Stø is een vissersdorp aan het noordelijke uiteinde van het eiland Langøya, onderdeel van de Vesterålen. De bron van inkomsten in dit dorp? Stokvis! Er hangt hier een heel andere sfeer dan in de andere gebieden. Desondanks is het typisch Noors. De camping in dit dorp biedt aan de ene kant uitzicht over de zee, rotsige kades en eilandjes, die enthousiast beklommen worden door een zeehond. De andere kant wordt omringd door de bergen met op de toppen sneeuw. Het is nog voorjaar, dus er is nog wel een zonsondergang: om 22.30 kleurt de lucht oranje.

Houten huisjes in vissersdorp Stø

Kleppstad

Vanuit de Vesterålen kun je makkelijk doorreizen naar de eilandengroep Lofoten. Bereid je overigens voor op heel wat veerboten, die groot genoeg zijn om met een camper op te gaan. Net eilandhoppen, maar dan wat luxer.

Kleppstad ligt op het eiland Austvågøya, en is een plek waar ze veel inkomsten uit het toerisme halen. Maar alleen de weg ernaartoe al is prachtig. Je rijdt langs kraakhelder water, en met een beetje geluk zie je de zeehonden in en visarenden boven het water. In Kleppstad zelf is de Noorse sfeer van vroeger te proeven, wel met een beetje een toeristische inslag. Zo zie je mensen gerust in oude klederdracht over straat benen.

Traditionele houten Noorse huisjes aan rand van meer.

Eggum

Een ander eiland, een ander dorpje. Op het eiland Vestvågøy in de Lofoten ligt in het noorden Eggum. Waarom je een stop bij Eggum wilt maken? Vooral om dat het er immens mooi is. Beeld je een route in langs de kust, met stranden van kleine rotsen, maar ook witte zandstranden. Omringd door bergen met grauwe maar massieve bergen en héél veel rust.

Grijze rotsen met verdroogde planten en sneeuw bij Eggum

Borg

Niet ver bij Eggum vandaan vind je Borg, naast Bøstad. In de jaren 80 hebben ze hier de funderingen gevonden van het grootste Vikinghuis ooit gevonden in Noorwegen, waarschijnlijk gebouwd rond het jaar 500. Daarbij hebben ze veel materialen en originele gebruiksvoorwerpen gevonden. Aan de hand daarvan hebben ze het Vikinghuis zo goed mogelijk geprobeerd te reconstrueren. In het bijbehorende museum vind je de schatten en gebruiksvoorwerpen terug. Superinteressant voor wie geïnteresseerd is in de tijd van de Vikingen!

Langwerpig vikinghuis bij Borg

Moskenes

Bij Moskenes ligt een dorp met waarschijnlijk de kortste naam wereldwijd: Å. Hier vind je het vissersdorpmuseum. Als je door het noorden van Noorwegen reist over de eilanden, kom je genoeg vissersdorpjes tegen. Maar Å is nog helemaal authentiek ingericht, zowel vanbuiten als vanbinnen. Zo kun je bekijken hoe de vis verwerkt wordt, zit er een bakker waar je broodjes kunt krijgen volgens traditioneel recept en kun je langs bij het historische postkantoor.

Klassieke rode houten Noorse huisjes aan blauw water.

Bodø

Vanuit Moskenes kun je nog twee eilanden bezoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om de boot naar Bodø te pakken, op het vasteland. Bødo is een vrij grote plaats met ruim 50.000 inwoners en het startpunt van een nieuwe stukje avontuur in Noorwegen: de kustroute. De naam zegt al genoeg: het is een geweldige route langs de kust van Noorwegen. Je pakt met deze route het midden mee van Noorwegen.

Staat het noorden van Noorwegen al bij jou op de bucketlist?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Voigt Travel. De foto’s zijn gemaakt door mijn ouders of aangeleverd door Voigt Travel.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).