Hoe je zelf een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aanvraagt

Auckland | Mount Eden | Working Holiday Visum | Nieuw-Zeeland

Het eerste land waar wij naartoe gingen om het reizen met werken te combineren was Australië. Dit land staat al jaren op nummer één als favoriete land onder backpackers om te werken en ik denk dat er best een kans bestaat dat jij er ook al bent geweest, voor je hebt besloten om ook een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aan te vragen. Of heb ik ongelijk?

Hoe dan ook, logisch dat je in Nieuw-Zeeland wilt gaan werken! Het land is al meerdere keren uitgeroepen tot mooiste land ter wereld waar je heel wat geweldige avonturen kunt beleven. En daarnaast natuurlijk wat geld kan gaan verdienen. Als Nederlander mag je namelijk een jaar komen werken en reizen op een Working Holiday Visum en wij leggen je in dit artikel precies uit hoe je zelf dat werkvisum aanvraagt. Het aanvragen lijkt in eerste instantie misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het doodeenvoudig. Voor je het weet bevind je je ook in het land van de Lord of the Rings.

Voorwaarden voor het aanvragen van een Working Holiday Visum Nieuw-Zeeland

Het aanvragen van een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland is heel eenvoudig, maar er zijn wel wat voorwaarden waar je aan moet voldoen voor je het visum aanvraagt én voordat je het land in reist:

 • Een Working Holiday Visum is er voor iedereen tussen de 18 en 30 jaar. Ook op je 30ste kun je nog een WHV aanvragen zodat je op je 31ste nog kan werken en reizen in Nieuw-Zeeland.
 • Als je het visum buiten Nieuw-Zeeland aanvraagt, dan heb je een jaar de tijd om het land binnen te reizen vanaf de datum dat je visum is goedgekeurd. Ben je al in Nieuw-Zeeland op een toeristenvisum? Dan gaat het werkvisum meteen in.
 • Daarnaast moet je minimaal $ 4200,- op je bankrekening hebben staan. Dit mag ook in andere valuta, als het bedrag dat je hebt maar overeenkomt met de benodigde Nieuw-Zeelandse dollars. Ook dit kunnen ze checken zodra je aankomt.
 • Je moet een eigen zorg- en reisverzekering hebben met buitenlanddekking voor medische kosten en je moet daarnaast aan de gestelde gezondheidseisen voldoen.
 • Het is niet toegestaan om kinderen mee te nemen op een Working Holiday Visum.
 • Je mag niet eerder een Working Holiday Visum hebben gehad voor Nieuw-Zeeland (je mag hem ook maar één keer aanvragen).
 • Je hebt een paspoort nodig dat nog minstens drie maanden geldig is na vertrek uit Nieuw-Zeeland. (Als je een nieuw paspoort nodig hebt, vraag deze dan aan voor je je visum aanvraagt!

Lees ook: Reizen naar Nieuw-Zeeland? Vraag op tijd je visum aan!

Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen

Wat je mag met een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland

Gek genoeg zegt de Nieuw-Zeelandse overheid dat het hoofddoel van je Working Holiday Visum niet het werken zelf moet zijn (wij reizen zelf ook veel liever). Uiteraard mag je wel gewoon werken, maar:

 • Met een Working Holiday Visum mag je geen vaste baan aannemen. Het werk moet dus echt tijdelijk zijn en je kunt geen vast contract krijgen.
 • Het is uiteraard verboden om zwart te werken. Dat klinkt misschien logisch, maar in sommige landen wordt er iets soepeler mee omgesprongen. In Nieuw-Zeeland mag het gewoon echt niet.
 • Je mag met een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland studeren, maar wel voor maximaal zes maanden.

Lees ook: Een waanzinnig uitzicht over Auckland vanaf Mount Eden

Waar vraag je je Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aan?

Een werkvisum voor Nieuw-Zeeland vraag je aan op de officiële immigratiewebsite van de Nieuw-Zeelandse overheid. Vul in de zoekbalk ‘Netherlands Working Holiday Visa’ in en je wordt direct naar de juiste pagina gestuurd. Een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland kost op het moment (april 2018) $ 208,-, wat omgerekend ongeveer € 125,- is. Daarmee is het een stuk goedkoper dan een Working Holiday Visum voor Australië. Je dient het visum wel direct te betalen met een creditcard. Zodra je begint met de aanvraag, moet je eerst een account aanmaken. Na activatie van je account kun je beginnen met het aanvragen van je werkvisum.

Wachten op goedkeuring en medische keuringen

Voor de aanvraag van je Working Holiday Visum staat een gemiddelde goedkeuringstijd van 20 werkdagen. Wij hadden hem zelf veel sneller in onze inbox zitten, maar je kunt er maar beter vanuit gaan dat het wat langer duurt. Daan kreeg na vier dagen een mail dat zijn aanvraag was goedgekeurd. Ik had net als bij de aanvraag van mijn Australische werkvisum pech en moest eerst nog een medische keuring krijgen. Een beetje zuur want wij waren net de Great Ocean Road in Australië aan het rijden en moesten dus weer terug naar Melbourne.

Wanneer heb je kans dat je een medische keuring moet laten doen? Als je net als ik bijvoorbeeld naar Zuidoost-Azië bent geweest voor langere tijd. Of als je van plan bent om in de zorg te gaan werken. Ze checken dan bijvoorbeeld of je geen tuberculose hebt. Het soort medische keuring hangt volledig van jouw persoonlijke situatie af. Ik kreeg twee weken de tijd om een longfoto te laten maken bij een zogeheten ‘panel doctor’. We besloten daarom om alles direct te regelen en na elf dagen was ook mijn visum goedgekeurd.

Overigens kom je niet in aanmerking voor een Nieuw-Zeelandse Working Holiday Visum als je in de afgelopen tien jaar veroordeeld bent tot een jaar gevangenisstraf, ooit meer dan vijf jaar gevangenisstraf hebt gekregen, je jezelf bezighoudt met criminele of terroristische activiteiten of ooit ergens een land uit bent gezet. Maar ja, dat is misschien niet zo heel vreemd?

Lees ook: Werken in Nieuw-Zeeland: dit moet je regelen bij aankomst + tips voor werk

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren

13 thoughts on “Hoe je zelf een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aanvraagt”

 1. Hey Danique,

  Ik vroeg mij af waar je de informatie over de leeftijd voor het visum vandaan hebt? onderstaande regel:

  ‘Een Working Holiday Visum is er voor iedereen tussen de 18 en 30 jaar. Ook op je 30ste kun je nog een WHV aanvragen zodat je op je 31ste nog kan werken en reizen in Nieuw-Zeeland’

  Ik kan het namelijk nergens vinden op de website van de NZ overheid! (als je een linkje hebt zou fijn zijn :))

  Momenteel reis ik in Australie (nu al 4maand) en hiervoor ben ik een aantal maanden in zuidoost zie geweest, de planning is om na mijn eerste jaar WHV-australie (die eindigt feb. 2019) te vertrekken naar NZ.

  Nu word ik eind dit jaar alweer 30….pfff…. Maar nu is dus de vraag of ik mijn visum voor die tijd moet aanvragen of dat ik hem ook nog kan aanvragen/gebruiken als ik al 30 ben?

  Groetjes John

  1. Hoi John,

   Dit staat gewoon op de hoofdpagina met informatie over het Working Holiday Visa. Kijk hier maar (staat aan de linkerkant op de pagina): https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/netherlands-working-holiday-visa.

   Je kunt je visum nog aanvragen als je 30 bent. Daan heeft hem een paar weken voor zijn 31e verjaardag aangevraagd en is op zijn 31e Nieuw-Zeeland in gegaan. Je hebt dus nog alle tijd ;-).

   Geniet van je reis!

 2. Thanks! Dat je hem kan aanvragen op je 30e en gebruiken als je 31 bent is ook super ? misschien blijf ik dan nog ff wat langer in Australie ?

  Jullie ook nog een goede reis! ?

 3. Hoi, na een jaar reizen en werken in Australië lijkt het me ontzettend gaaf om een whv aan te vragen voor Nieuw Zeeland. Heb ik hier speciale documenten voor nodig behalve een geldig paspoort? Zoals pasfoto, policy checks en VOG? Bedankt!

  1. Hi Martine,

   Alles gaat online bij het aanvragen van het visum. In principe heb je buiten je paspoort om geen speciale documenten nodig en anders vragen ze erom als het toch nodig blijkt.

 4. Hoi Danique,

  Ik las dat jij net als ik een paar maanden in zuid oost Azië bent geweest voordat je het NZ WHV probeerde te bemachtigen. Ik hoor wat wisselende verhalen over het laten doen van de medische keuring. Wordt het gecheckt bij aankomst? Is het mogelijk om gewoon ‘no’ in te vullen en evt bij aankomst een oplossing te vinden of wordt je dan weer weggestuurd? En heb je wellicht een idee over de prijs hier an? Ik ben momenteel in vietnam!

  Heel erg bedankt alvast!

  Gr, Florine

  1. Hi Florine,

   Laat ik het zo zeggen: er bestaat altijd een kans dat het gecheckt wordt. Ze doen het niet altijd, maar soms wel. Zeker als je op een vlucht uit Azië komt kunnen ze natuurlijk makkelijk aan de hand van de stempels zien waar je geweest ben. Ik zou het dus niet riskeren om onjuiste informatie op te geven. Nieuw-Zeeland is een heel streng land bij binnenkomst. Ze kunnen je dan zeker weigeren (voor een langere periode). Een oplossing vinden bij aankomst zal ook niet lukken. Het gaat er natuurlijk om dat jij geen ziektes bij je draagt en zij ze niet in het land willen hebben. En dan zou je al in het land zijn.

   Ik zou gewoon in Azië een medische keuring doen. Het zal daar sowieso goedkoper zijn en geeft daarna geen gezeur voor jou! Misschien dat je ook wat aan dit blogje hebt: https://thewanderingmind.nl/australie/medische-keuring-regelen-whv-australie/? Dat gaat over de medische keuring voor Australië, maar het principe werkt exact hetzelfde voor beide landen. Succes!

   1. Hoi Danique,

    Ik zit op dit moment in Australie en moest inderdaad voor goedkeuring van mijn visum destijds de medische test doen. Deze heb ik 11 maanden geleden ofzo gedaan in Amsterdam. Nu wil ik vanuit Australie mijn working holiday aanvragen voor NZ en vroeg ik mij af of ze die zelfde medische gegevens kunnen gebruiken voor aanvraag NZ. Weet jij hoe dat zit?

    1. Hoi Claire,

     Dit kan helaas niet! Ik had namelijk exact hetzelfde. Ongeveer 11 maanden later vroeg ik die voor NZ aan vanuit Australië. Ik heb het toen geïnformeerd, maar die medische gegevens zijn niet recent genoeg meer.

 5. Hsllo Danique

  Lees ik het goed dat jullie je werkvisum voor Nieuw-Zeeland hebben aangevraagd terwijl jullie in australie waren?
  Zo ja, geeft dit extra problemen of moeilijkheden? En als ik dit ook wil doen, moet ik dan ergens rekening mee houden? En kan ik dan online een aanvraag indienen of moet ik dan naar de ambassade?

  Gr, Roel

  1. Hi Roel,

   Dat klopt inderdaad. Wij hebben onze WHV in Australië aangevraagd. Dit gaf geen enkel probleem. Je kan het ook gewoon online regelen, net als in Nederland. De regels blijven gewoon hetzelfde ?.

 6. Hoi Danique,

  Over 6 weken ben ik van plan om naar Nieuw Zeeland te gaan. Ik heb het Working Holiday Visum een aantal dagen geleden aangevraagd en hoop dat deze snel wordt goedgekeurd! Omdat ik al vrij snel van plan ben om te vertrekken, vroeg ik mij af of het verstandig is om nu al een vliegticket te boeken of te wachten totdat ik het visum daadwerkelijk binnen heb. De vliegtickets zijn aardig aan de prijs en zou het zo jammer vinden als ze zomereen heel veel duurder zijn!

  Gr. Iris

  1. Hi Iris,

   Dat blijft natuurlijk altijd gokken. In principe zou je visum gewoon op tijd goedgekeurd moeten zijn, waardoor je nu prima je vliegticket kunt boeken. Maar mochten ze in een uitzonderlijk geval extra info nodig hebben, dan kan het goedkeuren langer duren. Persoonlijk zou ik nog heel even wachten met het boeken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).