Nieuw-Zeeland Oceanië Reisvoorbereidingen Werken en reizen

Hoe je zelf een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aanvraagt

19 april 2018
Auckland | Mount Eden | Working Holiday Visum | Nieuw-Zeeland
Laatste update: 11 oktober 2018

Het eerste land waar wij naartoe gingen om het reizen met werken te combineren was Australië. Dit land staat al jaren op nummer één als favoriete land onder backpackers om te werken en ik denk dat er best een kans bestaat dat jij er ook al bent geweest, voor je hebt besloten om ook een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aan te vragen. Of heb ik ongelijk?

Hoe dan ook, logisch dat je in Nieuw-Zeeland wilt gaan werken! Het land is al meerdere keren uitgeroepen tot mooiste land ter wereld waar je heel wat geweldige avonturen kunt beleven. En daarnaast natuurlijk wat geld kan gaan verdienen. Als Nederlander mag je namelijk een jaar komen werken en reizen op een Working Holiday Visum en wij leggen je in dit artikel precies uit hoe je zelf dat werkvisum aanvraagt. Het aanvragen lijkt in eerste instantie misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het doodeenvoudig. Voor je het weet bevind je je ook in het land van de Lord of the Rings.

Voorwaarden voor het aanvragen van een Working Holiday Visum Nieuw-Zeeland

Het aanvragen van een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland is heel eenvoudig, maar er zijn wel wat voorwaarden waar je aan moet voldoen voor je het visum aanvraagt én voordat je het land in reist:

 • Een Working Holiday Visum is er voor iedereen tussen de 18 en 30 jaar. Ook op je 30ste kun je nog een WHV aanvragen zodat je op je 31ste nog kan werken en reizen in Nieuw-Zeeland.
 • Als je het visum buiten Nieuw-Zeeland aanvraagt, dan heb je een jaar de tijd om het land binnen te reizen vanaf de datum dat je visum is goedgekeurd. Ben je al in Nieuw-Zeeland op een toeristenvisum? Dan gaat het werkvisum meteen in.
 • Daarnaast moet je minimaal $ 4200,- op je bankrekening hebben staan. Dit mag ook in andere valuta, als het bedrag dat je hebt maar overeenkomt met de benodigde Nieuw-Zeelandse dollars. Ook dit kunnen ze checken zodra je aankomt.
 • Je moet een eigen zorg- en reisverzekering hebben met buitenlanddekking voor medische kosten en je moet daarnaast aan de gestelde gezondheidseisen voldoen.
 • Het is niet toegestaan om kinderen mee te nemen op een Working Holiday Visum.
 • Je mag niet eerder een Working Holiday Visum hebben gehad voor Nieuw-Zeeland (je mag hem ook maar één keer aanvragen).
 • Je hebt een paspoort nodig dat nog minstens drie maanden geldig is na vertrek uit Nieuw-Zeeland. (Als je een nieuw paspoort nodig hebt, vraag deze dan aan voor je je visum aanvraagt!

Lees ook: Reisdagboek #21: Werken in Auckland (of toch niet helemaal)

Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen

Wat je mag met een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland

Gek genoeg zegt de Nieuw-Zeelandse overheid dat het hoofddoel van je Working Holiday Visum niet het werken zelf moet zijn (wij reizen zelf ook veel liever). Uiteraard mag je wel gewoon werken, maar:

 • Met een Working Holiday Visum mag je geen vaste baan aannemen. Het werk moet dus echt tijdelijk zijn en je kunt geen vast contract krijgen.
 • Het is uiteraard verboden om zwart te werken. Dat klinkt misschien logisch, maar in sommige landen wordt er iets soepeler mee omgesprongen. In Nieuw-Zeeland mag het gewoon echt niet.
 • Je mag met een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland studeren, maar wel voor maximaal zes maanden.

Lees ook: Een waanzinnig uitzicht over Auckland vanaf Mount Eden

Waar vraag je je Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aan?

Een werkvisum voor Nieuw-Zeeland vraag je hier aan op de officiële immigratiewebsite van de Nieuw-Zeelandse overheid. Vul in de zoekbalk ‘Netherlands Working Holiday Visa’ in en je wordt direct naar de juiste pagina gestuurd. Een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland kost op het moment (april 2018) $ 208,-, wat omgerekend ongeveer € 125,- is. Daarmee is het een stuk goedkoper dan een Working Holiday Visum voor Australië. Je dient het visum wel direct te betalen met een creditcard. Zodra je begint met de aanvraag, moet je eerst een account aanmaken. Na activatie van je account kun je beginnen met het aanvragen van je werkvisum.

Wachten op goedkeuring en medische keuringen

Voor de aanvraag van je Working Holiday Visum staat een gemiddelde goedkeuringstijd van 20 werkdagen. Wij hadden hem zelf veel sneller in onze inbox zitten, maar je kunt er maar beter vanuit gaan dat het wat langer duurt. Daan kreeg na vier dagen een mail dat zijn aanvraag was goedgekeurd. Ik had net als bij de aanvraag van mijn Australische werkvisum pech en moest eerst nog een medische keuring krijgen. Een beetje zuur want wij waren net de Great Ocean Road in Australië aan het rijden en moesten dus weer terug naar Melbourne.

Wanneer heb je kans dat je een medische keuring moet laten doen? Als je net als ik bijvoorbeeld naar Zuidoost-Azië bent geweest voor langere tijd. Of als je van plan bent om in de zorg te gaan werken. Ze checken dan bijvoorbeeld of je geen tuberculose hebt. Het soort medische keuring hangt volledig van jouw persoonlijke situatie af. Ik kreeg twee weken de tijd om een longfoto te laten maken bij een zogeheten ‘panel doctor’. We besloten daarom om alles direct te regelen en na elf dagen was ook mijn visum goedgekeurd.

Overigens kom je niet in aanmerking voor een Nieuw-Zeelandse Working Holiday Visum als je in de afgelopen tien jaar veroordeeld bent tot een jaar gevangenisstraf, ooit meer dan vijf jaar gevangenisstraf hebt gekregen, je jezelf bezighoudt met criminele of terroristische activiteiten of ooit ergens een land uit bent gezet. Maar ja, dat is misschien niet zo heel vreemd?

Lees ook: Werken in Nieuw-Zeeland: dit moet je regelen bij aankomst + tips voor werk

Nieuw-Zeeland | Working Holiday Visum

 • Reply
  John Damman
  30 juni 2018 at 15:53

  Hey Danique,

  Ik vroeg mij af waar je de informatie over de leeftijd voor het visum vandaan hebt? onderstaande regel:

  ‘Een Working Holiday Visum is er voor iedereen tussen de 18 en 30 jaar. Ook op je 30ste kun je nog een WHV aanvragen zodat je op je 31ste nog kan werken en reizen in Nieuw-Zeeland’

  Ik kan het namelijk nergens vinden op de website van de NZ overheid! (als je een linkje hebt zou fijn zijn :))

  Momenteel reis ik in Australie (nu al 4maand) en hiervoor ben ik een aantal maanden in zuidoost zie geweest, de planning is om na mijn eerste jaar WHV-australie (die eindigt feb. 2019) te vertrekken naar NZ.

  Nu word ik eind dit jaar alweer 30….pfff…. Maar nu is dus de vraag of ik mijn visum voor die tijd moet aanvragen of dat ik hem ook nog kan aanvragen/gebruiken als ik al 30 ben?

  Groetjes John

 • Reply
  John
  2 juli 2018 at 08:38

  Thanks! Dat je hem kan aanvragen op je 30e en gebruiken als je 31 bent is ook super 🙂 misschien blijf ik dan nog ff wat langer in Australie 🙂

  Jullie ook nog een goede reis! 🙂

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Onze reis door NieuwZeeland sloten we af in Christchurch en
 • We hebben het echt geweldig naar onze zin op Koh
 • Het is nog maar een maand geleden dat wij rondliepen
 • NieuwZeeland is echt het land van de watervallen Inmiddels hebben
 • Kijk deze schattige vogels nou! Dit is de kea wereldwijd
 • Vandaag plaatste ik een blogpost over wat reismoe is en
 • Alsof je langs de jungle rijdt die westkust van NieuwZeeland
 • Je moet er even 17 kikometer heen en terug voor