Werken in Nieuw-Zeeland: dit moet je regelen bij aankomst + tips voor werk

Werken in Nieuw-Zeeland | Working Holiday Visum | Nieuw-Zeeland | Working Holiday Visum Nieuw-Zeeland | Werken en reizen | Geld verdienen in Nieuw-Zeeland

Je hebt besloten om een jaar op een Working Holiday Visum te reizen en te werken in Nieuw-Zeeland. Dan is het vanzelfsprekend dat er wat zaken zijn die je bij aankomst in Nieuw-Zeeland moet regelen.

Een jaar reizen en werken in Nieuw-Zeeland. Lekker roadtrips in je busje maken over de twee eilanden, hiken in de bergen, hier en daar bijzondere zeedieren spotten, een skipiste meepakken… Nieuw-Zeeland is een geweldig land voor avonturiers, maar wat minder geweldig voor je portemonnee. Dus heb je een Working Holiday Visum (WHV) geregeld om zo nu en dan te mogen werken tussen al dat reizen door. En dan kom je in Auckland of Christchurch aan en heb je eigenlijk geen idee wat je nu allemaal nog meer moet regelen voordat je mag werken in Nieuw-Zeeland. Om je meteen gerust te stellen: het valt echt reuze mee. Als jij de volgende vier dingen bij aankomst in Nieuw-Zeeland regelt, kun jij daarna met een gerust hart werken.

Werken in Nieuw-Zeeland: deze 4 zaken moet je regelen voor je begint

Proof of address

Het eerste dat je moet regelen om te mogen werken in Nieuw-Zeeland (en ook het handigst is om als eerste te regelen) is een proof of address. Je hebt dit nodig om onder andere een bankrekening te openen. Veel hostels of andere accommodaties kunnen je hieraan helpen en geven je graag een bewijs dat je op hun adres ‘woont’. Heb je al een kamer of een shared flat geregeld, dan kun je je huurcontract gebruiken.

Simkaart

Ook handig om te hebben: een Nieuw-Zeelands telefoonnummer. Er zijn meer dan genoeg providers te vinden, maar een van de grotere is Spark. Met Spark kun je prepaid bellen of verschillende bundels afsluiten. Zelf zijn we er dik tevreden over en hebben we nooit problemen gehad.

Door heel Nieuw-Zeeland heen zijn ook telefooncellen van Spark te vinden met wifi. Bij bepaalde bundels krijg je bij deze telefooncellen 1 GB internet per dag. Heel handig als je je reis verder wilt plannen of iets anders wilt regelen (en wilt besparen op je internetkosten). Andere grotere providers zijn Vodafone, 2Degrees en Skinny

Bankrekening

Waarvoor je een bankrekening moet openen hoef ik niet uit te leggen. Maar wat wel handig is om te weten is bij welke bank je als backpacker op een Working Holiday Visum moet zijn. Veel banken accepteren geen mensen die willen werken in Nieuw-Zeeland op een WHV. Of ze openen pas een bankrekening wanneer je een baan hebt. Of ze hebben een wachttijd van zes weken…

Om een lang verhaal kort te houden: verschillende branches van dezelfde bank kunnen soms hun eigen regels hebben. Het handigst is om niet midden in het centrum naar een bank te gaan, maar liever in een buitenwijk. Het zal je in elk geval al snel opvallen dat er overal banken in Nieuw-Zeeland te vinden zijn. 

Veel backpackers kiezen ervoor om naar Kiwibank te gaan. Een bankrekening hier is gratis en kun je online aanvragen. Het enige wat je daarna hoeft te doen is naar de Kiwibank gaan om je te legitimeren met je paspoort, visum en proof of address (neem van alles een kopie mee). Je krijgt daarna direct je pinpas mee. Ook de ANZ en Westpac zijn populair onder backpackers.

Als je bankrekening is geopend, is het slim om alvast wat euro’s naar je bankrekening in Nieuw-Zeeland over te maken. Dit is een stuk goedkoper dan steeds met je Nederlandse bankpas geld op te nemen. De meest voordelige manier om dit te doen is door online valuta te wisselen via Transferwise of CurrencyFair. Je neemt dan euro’s op van je Nederlandse rekening en krijgt in ruil daarvoor Nieuw-Zeelandse dollars op je Nieuw-Zeelandse bankrekening. Gebruik je de links in dit artikel, dan krijg je een gratis overboeking (bij Transferwise) of € 30,- cadeau als je meer dan € 2000,- overschrijft (bij CurrencyFair) bij je eerste overschrijving.

IRD-nummer

Als je gaat werken in Nieuw-Zeeland ben je verplicht belasting te betalen. Elke toekomstige werkgever zal daarom om een IRD-nummer (belastingnummer) vragen. Dit IRD-nummer kun je online aanvragen nadat je je proof of address en bankrekeningnummer hebt geregeld. Bij het aanvragen dien je je paspoort, visum, bankrekeningnummer en Nederlandse belastingnummer bij de hand houden. Het duurt een kleine twee weken voor je je IRD-nummer ontvangt.

Mocht je het willen weten: zwart werken is géén optie in Nieuw-Zeeland. De boetes hiervoor zijn zo gigantisch hoog dat werkgevers dat echt niet riskeren. Je zult dus gewoon netjes volgens de regels moeten werken.

Werken in Nieuw-Zeeland | Backpacken in Nieuw-Zeeland | Werken in Taupo

Boek alvast je accommodatie voor Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is ver, heel ver vliegen. Om jezelf de tijd te gunnen om bij te komen van de lange reis en alles rustig te kunnen regelen, doe je er verstandig aan om alvast je accommodatie vooruit te boeken.

Zelf sliepen wij in Auckland bij Verandahs Lodge. Een heel schoon en ruim opgezet hostel met gigantische tuin, keuken en wifi, op ongeveer twintig minuten loopafstand van het drukke centrum. Wij vonden het echt een perfecte plek om onze reis te beginnen. Bekijk hier de actuele prijzen voor Verandahs Lodge.

Kom je in Christchurch aan? Dan kunnen we je JUCY Snooze aanraden. Dit moderne en schone hostel (er zijn zelfs sleeping pods te vinden) ligt op 10 minuten loopafstand van het vliegveld en bij een winkelcentrum. Het centrum van Christchurch ligt wat verder weg, maar het is een goede locatie om even bij te komen van je reis. Bekijk hier de actuele prijzen voor JUCY Snooze.

Boek je liever een ander verblijf voor de eerste dagen? Vind hier jouw accommodatie voor het Noordereiland of voor het Zuidereiland.

Lees ook: Een auto kopen in Nieuw-Zeeland als backpacker

Hoe vind je werk in Nieuw-Zeeland

Nu heb je alles geregeld wat je moet regelen. En wil je op zoek naar een baan. Hoe pak je dat aan? Werk vinden in Nieuw-Zeeland hoeft niet lastig te zijn, zolang je het maar goed aanpakt en rekening houdt met de seizoenen. 

Bedenk eerst voor jezelf wat je graag wilt doen. Vooral werk in de horeca, bouw en de agrarische sector is populair in Nieuw-Zeeland. In deze laatste sector kun je het zelfs voor elkaar krijgen om in aanmerking te komen voor een Working Holiday Extension Work Visa. Als je drie maanden werkt, kun je een nieuw werkvisum krijgen voor nog eens drie maanden. Een goed idee als je wat langer van Nieuw-Zeeland wilt genieten.

Het mininumloon in Nieuw-Zeeland ligt op dit moment (2018) op $ 16,50 (+/- € 9,50). Als backpacker betaal je daar nog belasting over. Afhankelijk van hoeveel je verdient, ligt dit tussen de 10,5% en 17,5%.

Werken Nieuw-Zeeland skigebied | Werken in Nieuw-Zeeland | Skiën Nieuw-Zeeland | Wintersport Nieuw-Zeeland | Werken als backpacker

Werken in de horeca

Een horecabaan is vooral populair in de grotere steden en toeristischere plaatsen. Wij hebben zelf heel even in de horeca in Auckland gewerkt. Binnen een paar dagen hadden we daar allebei een baan. Hoe we dat voor elkaar kregen? Simpelweg door met onze Engelse cv’s langs restaurants te gaan en deze uit te delen.

Veel restaurantmanagers zien het liefst wel dat je wat horeca-ervaring hebt, maar ook zonder ervaring is het de moeite waard om het op deze manier te proberen. Werk in de horeca verdient meestal niet heel denderend, maar in de juiste restaurants kun je soms nog best wat extra’s aan de fooien verdienen. Altijd mooi meegenomen.

Werken als verkeersregelaar of in de bouw

Nog zo’n baan die populair is: werken als verkeersregelaar of in de bouw. De reden daarvan is meestal wat minder fraai. In Nieuw-Zeeland wordt er nogal flink aan de wegen en huizen gebouwd vanwege aardbevingen en landverschuivingen. Het gevolg is dat er vaak veel mensen nodig zijn om alles te herstellen. Dit soort banen vind je vaak via uitzendbureaus.

Werken in Nieuw-Zeeland in hostels

Meestal levert werken in hostels niet direct veel geld op, maar wel gratis accommodatie. In ruil voor meestal twee tot drie uur werken, slaap jij gratis in een bed. Als je het daarnaast combineert met een andere job, kun je op deze manier prima rondkomen.

Werken bij een skigebied

Heel populair want natuurlijk ook heel erg gaaf: werken in een skigebied. Dat kan niet het hele jaar door, maar in de wintermaanden zijn er verschillende skigebieden te vinden waar het kan. Solliciteer op tijd en houd er wel rekening mee dat je het vooral ook moet doen omdat je het heel erg leuk vindt. Accommodatie is in dat soort gebieden vaak duur en werk niet altijd verzekerd in verband met het weer. 

Fruit plukken of ander agrarisch werk

Iemand moet al die kiwi’s plukken. Vooral rondom de zomermaanden is er in Nieuw-Zeeland veel werk te vinden in het fruit plukken. Kersen, sinaasappelen, druiven… En al die miljoenen schapen die je hier ziet, ook die moeten geschoren worden. Je krijgt vaak per aantal betaalt of de hoeveelheid werk die je verzet, en niet per uur. Maar het kan wel een interessante ervaring zijn. Zelf hebben wij op een boerderij in Australië gewerkt, en hoewel het soms zwaar werk kan zijn, kan het ook heel bijzonder zijn om te doen en echt een ervaring.

WWOOF of HelpX

Met deze optie zul je niet direct wat verdienen, maar wel veel ervaringen rijker worden op soms bijzondere locaties. Met WWOOFen krijg je de mogelijkheid om te werken op een organische boerderij. In ruil voor het werk dat je verricht krijg je accommodatie en eten. HelpX werkt hetzelfde, maar is veel breder opgezet. Hier vind je ook werk bij bijvoorbeeld mensen thuis, bij accommodaties en niet-organische boerderijen. Voor een aantal uur werk, krijg jij accommodatie en eten. En de rest van je tijd kun je besteden aan het ontdekken van de omgeving. 

Je vindt deze banen door…

• Uitzendbureaus binnen te stappen. Vooral in de grote steden zijn er veel te vinden. Loop gewoon eens naar binnen met je cv en kijk wat ze voor je kunnen betekenen.
• Op het mededelingenbord in je hostel te kijken. Of vraag aan je medebackpackers of zij nog een adres voor je weten.
• Op sites als Trademe of Backpackerboard te kijken.
• In Facebookgroepen als New Zealand Backpackers of Dutchies in New Zealand.
• Door het ronddelen van je cv.

Dit waren al mijn tips voor werken in Nieuw-Zeeland! Heb je nog toevoegingen, laat het ons dan zeker weten. Wil je na je avontuur in Nieuw-Zeeland ook nog werken in Australië? Lees dan ook hoe je een Working Holiday Visum voor Australië aanvraagt

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

1 thought on “Werken in Nieuw-Zeeland: dit moet je regelen bij aankomst + tips voor werk”

  1. Pingback: Nieuw-Zeeland voor digital nomads: alles wat je moet weten! -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 79,-! (excl. btw)*

*Prijs geldig tot 1 oktober 2023

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).