De mooiste en meest bizarre bezienswaardigheden van Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Helder water met stoom erboven in Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Vraag aan mij wat ik een van de meest bizarre plekken vind waar ik ooit geweest ben, en je krijgt als antwoord Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. Dit geothermische park ligt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, ten zuiden van de stad Rotorua. Een plek waar onder de grond enorm veel activiteit plaatsvindt, waardoor het boven de grond stinkt naar rotte eieren, stoomwolken uit stenen komen en het water zomaar een felgele, -groene of oranje kleur heeft. Klinkt aantrekkelijk, hè ;-).

Heel Wai-O-Tapu is daardoor onwerkelijk om doorheen te lopen, de omgeving ziet er nogal surrealistisch uit. Precies de reden waarom wij dit geothermische park niet over wilden slaan toen wij door Nieuw-Zeeland reisden! In dit artikel vertel ik je wat meer over de achtergrond van het park en de hoogtepunten die je niet wilt missen als je ook van plan bent om er een bezoek aan te brengen.

Wonen tussen de kokende modderpoelen en spuitende geisers in de Taupo Volcanic Zone

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland maakt onderdeel uit van de Taupo Volcanic Zone. Dit vulkaangebied loopt grofweg van Mount Ruapehu richting Taupo, Rotorua en naar de Bay of Plenty met White Island. Inderdaad, het eiland waar eind 2019 nog een vulkaan is uitgebarsten.

Als je op de kaart van het Noordereiland kijkt, zul je zien dat deze zone een behoorlijk groot gebied beslaat. Er zijn een aantal actieve vulkanen, maar ook andere tekenen van geothermische activiteit. Dat zie je vooral goed terug in de omgeving van Rotorua. De grond wordt hier al snel bloedheet, waardoor je de stoomwolken uit putdeksels op ziet stijgen… Regelmatig ontstaan er vanuit het niets kokende modderpoelen, zinkgaten. Kan je het je voorstellen dat mensen hier gewoon permanent wonen?!

Op een kleine 27 kilometer ten zuiden van Rotorua ligt het geothermische park Wai-O-Tapu. Voor de Europeanen naar Nieuw-Zeeland kwamen, leefden de Maori hier. Zij gaven het gebied de naam Wai-O-Tapu, dat ‘heilige wateren’ betekent. Echt doorsnee kan je het water hier ook niet noemen als het alle kleuren van de regenboog heeft. En het omringd wordt door geisers, zwavellucht, kokende modderpoelen en zinkgaten… Ik vond het zelf nogal onaards om te zien. Onheilspellend bijna zelfs. Maar ook razend interessant en te gek!

Stoom boven rotsen in Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

De meest bijzondere en bizarre natuurverschijnselen in Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Tegenwoordig is Wai-O-Tapu echt een attractiepark geworden (waarom plaats je anders ‘wonderland’ in de naam?!) waar mensen vanuit de hele wereld naartoe komen. En het is dan ook een van de meest populaire bestemmingen in Nieuw-Zeeland. Maar jeetje, ik snap het wel. Ik had het zelf ook niet willen missen. Daarom deel ik graag de hoogtepunten van Wai-O-Tapu met je om een indruk te geven.

Lady Knox-geiser

De Lady Knox-geiser wordt doorgaans gezien als hét hoogtepunt van het hele park. Het is dan ook heel indrukwekkend om gloeiend heet water 20 meter de lucht in gespoten te zien worden. Maar, er is wel een maar… Helemaal natuurlijk is het namelijk niet…

Normaal gesproken spuit de Lady Knox-geiser om de 2/3 dagen water de lucht in. Niet handig natuurlijk voor het publiek als de geiser op onvoorspelbare tijden tekeergaat. Dus gooit een medewerker elke ochtend een natuurlijke zeep in de geiser, om activiteit op te wekken. Zo weet je gegarandeerd dat je dit spektakel gaat meemaken. Ondertussen zit je tussen tientallen mensen op een houten bankje braaf te wachten tot het gebeurt. Maar eerlijk is eerlijk, gaaf is het inderdaad om te zien.

Devils Ink Pots

Wat handig is om te weten is dat de Lady Knox-geiser net buiten de rest van het Wai-O-Tapu-park ligt, vlak naast de parkeerplaats. Het hoort wel bij het park en je moet er ook een kaartje voor hebben, maar vanuit hier kun je niet naar de rest van het park toe. Je moet dan eerst door het visitors centre heen, waar de tickets worden verkocht.

Als je eenmaal in het officiële park bent, zijn een van de eerste bezienswaardigheden die je tegenkomt de Devils Ink Pots: borrelende poelen met dikke, zwarte modder. Aan alle kanten komt de stoom ervan af. De naam is niet zo gek bedacht, de poelen lijken ook echt op inktpotten. Hier wil je zeker geen rondje in gaan zwemmen.

Zwart kolkend water in Devils Ink Pots

Artist Palette

Ook de Artist Palette heeft een heel bijpassende naam gekregen. In dit ondiepe meer ontstaan door allerlei chemische reacties verschillende kleuren in het water. Daarboven hangen flarden stoom, waardoor het meer er helemaal bijzonder uitziet.

Wij zagen zelf een stuk water dat prachtig azuurblauw gekleurd was. Het schijnt dat sommige delen van het water meestal ook knalgeel zijn. Bij ons zag dat er wat flets uit, misschien omdat het grotendeels bewolkt was. (Of misschien omdat Photoshop goed zijn werk doet ;-)). Anyway, het was alsnog cool om te zien en een van de grootste bezienswaardigheden in Wai-O-Tapu.

Felblauw en geel water in Artist Palette

Alum Cliffs

Bijna aan de andere kant van het park liggen de Alum Cliffs. Deze kan je bereiken als je de langste wandelroute neemt. Er zijn drie wandelroutes uitgestippeld in het park. De kortste route is 1,5 kilometer en de langste 3 kilometer, maar ze zijn allemaal op elkaar aangesloten en makkelijk te volgen.

Dit laatste deel is mooi om doorheen te lopen, maar wat mij het meest verbaasde waren de gele ‘vlekken’ die je hier en daar op het zand zag liggen. Alsof iemand letterlijk een pot verf had laten vallen. Iets zegt mij dat je het niet wilt aanraken :-).

Geel water in Wai-O-Tapu Nieuw-Zeeland

Lake Ngakoro

Een olijfgroen meer, waarin je de bomen weerspiegeld ziet, eendjes in het warme water zwemmen en je op de achtergrond de bergen ziet oprijzen. Eigenlijk is dit al genoeg om het meer als mooi te bestempel. Maar schijnbaar, als de zon erop schijnt, verandert de olijfgroene kleur in heldergroen. Zo groen dat het haast niet te vergelijken is met andere meren. Wij hadden even ‘pech’, want de zon kwam niet door. Maar we genoten alsnog van onderstaande uitzicht.

Groen meer omringd door bomen (Lake Ngakoro)

The Champagne Pool

The Champagne Pool in Wai-O-Tapu Thermal Wonderland is de meest gefotografeerde locatie van het hele park. Kijk maar in Google. Maar het blauwe water met een flinke lading stoom erboven en een oranje rand eromheen is dan ook oogverblindend mooi. Ik heb het geprobeerd op te zoeken, maar volgens mij is er nergens anders ter wereld een meer als deze te bewonderen. Dus neem het even goed in je op als er je ervoor staat!

Blauw en oranje water met stoom in The Champagne Pool Wai-O-Tapu

Devils Cave Pool

De prijs voor het meest bizar gekleurde water gaat naar… Devils Cave Pool. Dit limoenachtige gekleurde water ziet er zó chemisch uit, dat je haast zou denken dat het hier om milieuvervuiling gaat. Iets met radioactiviteit? Maar nee, het is echt op natuurlijke wijze ontstaan. Daar heeft de mens niets mee te maken. Bizar, wat de natuur allemaal kan.

Felgroen water in Devils Cave Pool Wai-O-Tapu Nieuw-Zeeland

Hoe kom je bij Wai-O-Tapu Thermal Wonderland?

De meeste mensen bezoeken Wai-O-Tapu als ze naar Rotorua gaan. Vanuit het centrum van Rotorua is het ongeveer 25 minuten rijden naar het zuiden over State Highway 5 om bij Wai-O-Tapu te komen. In de omgeving van het park is vrijwel niets en daarom vormt Rotorua zo’n goede uitvalsbasis. Ook omdat er nog heel wat andere activiteiten in de buurt te doen zijn. Het is dus slim om op een camping of in een hotel in Rotorua te verblijven.

Wil je jezelf verwennen? Vlak bij zit Waikite Valley Thermal Pools. Je kunt hier heerlijk buiten ontspannen in thermaalbaden en daarna slapen op de camping.

Dit betaal je voor een entreeticket voor Wai-O-Tapu

Als volwassene betaal je per persoon $ 32,50 voor entree tot Wai-O-Tapu. Je kunt een ticket aan de kassa van het bezoekerscentrum kopen, maar als het heel druk is, kun je geweigerd worden. Je kan daarom ook een ticket kopen op de website van Wai-O-Tapu. Een online gekocht ticket is drie maanden geldig.

Via GetYourGuide kun je naast een dagticket ook een combiticket kopen voor Wai-o-Tapu en Waimangu Volcanic Valley. Waimangu Volcanic Valley is een ander populair geothermisch gebied in de buurt van Rotorua. Met dit ticket kun je beide parken bezoeken.

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).