Rondreis Zuidereiland: dit zijn onze 10 hoogtepunten

Rechte weg richting besneeuwde berg bij Arthur's Pass Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Een Zuidereiland rondreis in Nieuw-Zeeland is een echt avontuur. Van piekerige, besneeuwde bergen, azuurblauwe meren tot bossen en gletsjers. Het Zuidereiland heeft alles waar je als natuurliefhebber maar van kan dromen, en nog veel meer dan dat. Zuidereiland hoogtepunten zijn er dan ook in overvloed en het is moeilijk om de mooiste daarvan op een rijtje te zetten. Toch heb ik net als bij het Noordereiland een poging gewaagd.  

Deze tien Zuidereiland hoogtepunten zijn dus zeker niet alle highlights die er te vinden zijn. Sterker nog, we hebben wat plaatsen en activiteiten moeten overslaan vanwege slecht weer. Want dat is ook Nieuw-Zeeland: je weet nooit of iets door kan gaan of niet. Goede reden om ooit nog een keer terug te gaan. Maar voor nu onze Zuidereiland hoogtepunten van deze reis, in willekeurige volgorde.

Onze Zuidereiland hoogtepunten

Plan je Zuidereiland rondreis met deze tips
Aanlegsteiger over Lake Daniells in Nieuw-Zeeland met beboste heuvels

Lake Daniells

Lake Daniells is zo’n bestemming die niet heel bekend is bij reizigers, maar wél favoriet bij de locals. Waarom kwamen we goed achter tijdens het lopen van de 8 kilometer lange route naar het meer. Om Lake Daniells te bereiken loop je door het bos, dat er sprookjesachtig uitziet met felgroen bemoste bomen en een kraakheldere rivier waarlangs je loopt. Maar Lake Daniells zelf is echt de kers op de taart. Na die kilometers sta je ineens aan de oever van een helder meer, omringd door groene bergen en rust. Heel veel rust. In het meer zwemmen volop vissen en er is een hut waar je kunt overnachten en een kampvuur kunt maken. Perfect om ook nog een nacht te blijven dus. 

Felblauw water in Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park

De plaatjes die je online kunt vinden van Abel Tasman National Park waarbij je ogen bijna pijn gaan doen van het blauwe water en witte stranden? Zo ziet het er gewoon dus echt uit. Zelf liepen wij vier dagen door Abel Tasman National Park heen waarbij we drie nachten in een tentje hebben geslapen. Een magische ervaring, want doordat het laagseizoen was kampeerden we helemaal alleen op het strand. Heb je wat minder lang de tijd op het Zuidereiland? Zorg er dan in elk geval voor dat je één dag in Abel Tasman National Park meepakt, en combineer het eventueel met een kanotocht.  

Hoogtepunten Zuidereiland: Rotsen in felblauwe zee en groene kustlijn

Nugget Point

Nugget Point is zo’n plek die we bijna hadden overgeslagen tijdens onze Zuidereiland rondreis en vervolgens als een totale verrassing kwam. Op onze route van Dunedin naar Invercargill namen we een alternatieve route, waarbij we een onverharde weg in reden. We parkeerden onze auto en liepen het korte stuk naar Nugget Point. Totaal verbaasd bekeken we het landschap. Rotsen staken uit een felblauwe oceaan. Het groene gras stak er fel tegen af. En zeeleeuwen lagen tientallen meters onder ons te luieren. Een vuurtoren maakte de boel af. Op de een of andere manier stal Nugget Point een beetje ons hart en werd daarmee een heel favoriete plek op het Zuidereiland. 

Hoogtepunten Zuidereiland: dwergpinguïn op strand in Timaru

Timaru

Timaru is niet bepaald een van de standaard Zuidereiland hoogtepunten, want de stad zelf is eigenlijk maar gewoon een stad (alhoewel er wel een goede sfeer hing). We brachten hier een paar dagen door voordat we onze reis afsloten in Christchurch. Elke avond, net als de zon onder was gegaan, bezochten we het strand. Waarom? Rond die tijd waggelen in Timaru pinguïns het strand op. Nu gebeurt dit op veel meer plekken in Nieuw-Zeeland, maar Timaru is een van de weinige plekken waar je ze goed kan zien omdat ze in de straatverlichting lopen. Hoe tof is dat?

Ben je van plan om ook de pinguïns in Timaru te bekijken, hou dan alsjeblieft afstand van deze beestjes en gebruik geen flits om een foto te maken. Ze komen soms superdichtbij, maar zijn ontzettend schuw.

Donker water tegen groene fiord in Doubtful Sound

Doubtful Sound

Van Milford Sound heb je ongetwijfeld gehoord op het moment dat je jouw Nieuw-Zeeland reis begon te plannen. Maar Doubtful Sound is doorgaans iets minder bekend. Het idee is hetzelfde: beide zijn het prachtige fjorden in het zuidwesten van het Zuidereiland die doorlopen tot aan de Tasmanzee. Maar Doubtful Sound vonden wij net even wat mooier dan Milford Sound. Het is langer, groter en véél minder druk. Waar we bij Milford Sound op het water voeren tussen heel wat andere boten, kwamen we er bij Doubtful Sound maar één tegen. Dat maakte de fjord voor ons nog indrukwekkender.

Rotsen bij een felblauw meer met besneeuwde bergen tijdens rondreis Zuidereiland

Lake Pukaki

Lake Pukaki kwam als een verrassing toen we onderweg waren richting Lake Tekapo. We wisten eigenlijk helemaal niets van het meer af, tot we een bocht door reden en ineens tegen een heel blauw meer aankeken met Mount Cook op de achtergrond en andere besneeuwde bergen. ‘s Avonds werden we ook nog eens verrast door een knalroze zonsondergang en bij het meer is een gratis kampeerplek te vinden. Even serieus, wat wil je nog meer tijdens je roadtrip in Nieuw-Zeeland?

Grauwige gletsjer en rotsen bij Franz Josef Glacier

Franz Josef Glacier

Nog nooit in mijn leven had ik een gletsjer gezien, tot we bij de Fox en Franz Josef Glacier aankwamen. De Fox Glacier bekeken we als eerst, maar de Franz Josef Glacier maakte meer indruk op ons. Wat eigenlijk nog meer indruk maakte, waren de borden bij Fox Glacier die aangaven tot waar de gletsjer eerst kwam. Dat is dus echt schrikbarend om te zien. De gletsjers smelten in rap tempo, en ik zou ze zeker toevoegen aan je Zuidereiland rondreis nu je ze nog kan zien. 

Waterval van bergen in mist bij Rob Roys Glacier Track

Rob Roys Glacier Track

De Rob Roys Glacier Track was een van onze favoriete hikes in Nieuw-Zeeland. Alleen al de weg ernaartoe was te mooi voor woorden, al is deze weg wel uitdagend. Het is onverhard en je moet door kleine waterstromen heen om bij het startpunt uit te komen. De route zelf gaat voor een groot deel langs het bos, waarbij je af en toe uitzicht hebt op de bergen. Bij het eindpunt heb je vervolgens uitzicht over de Rob Roys Glacier én watervallen. Wij hadden wat pech, want het was flink bewolkt. Maar zelfs toen was het al mooi. Moet je nagaan hoe mooi het is als het wél helder weer is.

Waterval bij rotsen en bomen - Rondreis Zuidereiland

Charming Creek Walkway

De Charming Creek Walkway is een hiketocht aan de westkust van het Zuidereiland en loopt langs een rivier en over een oud mijnspoor heen. Langs de route die door het bos gaat zie je oude mijnattributen, watervallen en gigantische rotsen in een heldere rivier. Wij hadden eigenlijk niet heel veel van deze wandeltocht verwacht, maar het bleek verrassend mooi te zijn. We kwamen ook bijna geen toeristen tegen. Een aanrader als je langs de westkust gaat!

Weg richting besneeuwde berg Mount Cook Nieuw-Zeeland

Mount Cook

Kijk naar bovenstaande foto. Do I need to say more? De omgeving van Mount Cook is verbijsterend mooi. Herken je dezelfde berg op de foto van Lake Pukaki? Bij Mount Cook in de buurt zijn een tal van bekende hiketochten te maken, zoals de Hooker Valley Track. Zeker aan te raden. 

Andere Zuidereiland highlights

Te Wairopupu Springs: een enorm heldere waterbron waarin je echt alles ziet op de bodem. Heel bizar om te zien.
Arthur’s Pass: de weg over Arthur’s Pass was een van onze favoriete routes op het Zuidereiland.
Milford Sound: vooral de weg naar Milford Sound is adembenemend mooi en je kijkt je ogen uit.
De West Coast: ook een van mijn favoriete gebieden om door te rijden: de West Coast. Op sommige plekken lijkt het net alsof je langs de jungle rijdt.
Queen Charlotte Sound: hier kom je praktisch langs met de boot vanuit Wellington en is echt het ontdekken waard.
Christchurch: wat ons betreft de leukste stad van Nieuw-Zeeland. 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).