Reisroute Northland: onze route van een week

Reisroute Northland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland | Cape Reinga

Northland is een regio in Nieuw-Zeeland die sommige reizigers nog wel eens overslaan tijdens hun roadtrip. Naar mijn idee ontzettend zonde. Je vindt hier misschien geen met sneeuw bedekte bergtoppen en grote meren, maar wel genoeg andere mooie plekken. Bovendien is alles op redelijke rijafstand van Auckland, dus als je net als wij wat langer in de stad bent, is de regio Northland een prima bestemming voor een roadtrip.

De naam laat weinig verrassingen over, maar de regio Northland vind je in het noorden op het Noordeiland van Nieuw-Zeeland. Globaal gezien valt zo’n beetje alles een uur boven Auckland in dit gebied. Zelf hebben wij een week over onderstaande route gedaan. Ik weet dat veel reizigers ervoor kiezen om hier hooguit twee of drie dagen voor uit te trekken. Toch heb ik besloten om onze reisroute Northland met jullie te delen. De route kun je namelijk heel makkelijk wat sneller doen of inkorten. Pick and choose. Het is jouw roadtrip! Ik zal ook de hoogtepunten noemen om het je wat makkelijk te maken.

Reisroute Northland kaart

Auckland – Langs Beach – Bay of Islands – Paihia – Russell – Haruru Falls – Rainbow Falls – Doubtless Bay – Cape Reinga – Te Pake Sand Dunes – 90 Mile Beach – Waipoura Forest – Uretiti Beach – Waipu Caves – Auckland

Beste reistijd Northland

Northland is zo’n beetje de tropen van Nieuw-Zeeland en echt koud wordt het er nooit. Eigenlijk kun je dus prima het hele jaar door hier rondrijden. Van december tot en met april is de warmste periode met veel zon. Na april zakt de temperatuur langzaam, maar met een gemiddelde temperatuur van 16 graden in de winter overdag is het nog steeds best lekker. Zeker als het zonnetje daarbij schijnt. De winterperiode (juni t/m augustus ongeveer) is wel de tijd waarbij je de meeste kans hebt op regen, maar ook in de zomer kan er nog wel eens een tropisch regenbuitje overkomen.

Dag 1: Langs Beach

De eerste dag maakten we een fout. We moesten onze huurauto ophalen en tegen de tijd dat we Auckland uit reden begrepen we al dat we onze planning voor die dag nooit zouden gaan halen. Dat had er vooral mee te maken dat we deze roadtrip laat in de herfst maakten, en het dan rond een uur of zes donker is. Bovendien moesten we de volgende dag al bij Bay of Islands zijn, voor Daan zijn verjaardagscadeau.

Deze dag stopten we dus alleen bij Langs Beach, een mooi en rustig strand. Langs de oostkust zijn onwijs veel stranden te vinden en eigenlijk is het soms gewoon een kwestie van afslaan en zien bij wat voor mooi strand je uitkomt. We lunchten hier en reden daarna door naar Puketi om te kamperen. Dit leek ons wel een mooie plek zo bij het bos, maar achteraf hadden we beter meteen door kunnen rijden naar Paihia. Bespaar je dus de moeite ;-).

Tip: stop onderweg naar Paihia voor een plaspauze in Kawakawa. Hier zijn publieke toiletten te vinden die ontworpen zijn door Hundertwasser. De Mermaid Pools bij Matapouri Beach schijnen ook bijzonder mooi te zijn.

Langs Beach | Northland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland | Reisroute Northland

Dag 2: Paihia en Bay of Islands

In de ochtend moesten we op tijd opstaan om naar Paihia te rijden. We gingen deze dag namelijk zeilen door de Bay of Islands. Een dikke aanrader. Bay of Islands was voor ons een van de mooiste bestemmingen in Northland maar wil je het echt goed zien, dan moet je met een boot mee. Er worden veel verschillende tours aangeboden vanuit Paihia, dus kijk vooral welke bij jou past.

De Hole in the rock is een must see in dit gebied en met een beetje geluk spot je ook dolfijnen of andere zeezoogdieren. Wij hebben zelf pinguïns in het water gezien. Met deze tour ga je naar de Hole in the rock, zie je met een beetje geluk zeezoogdieren en ga je een verlaten eiland op. Echt heel tof om te doen.

Tip: wil je korting op activiteiten in Northland, waaronder 90 Mile Beach en Bay of Islands? Kijk dan zeker even op de site van Bookme. Veel activiteiten zijn hier met korting op te vinden. 

Dag 3: Paihia en Russell

De volgende dag bleven wij ook nog rondom Paihia. In Paihia zijn de Waitangi Treaty Grounds te vinden, een belangrijke plaats in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Hier werd het verdrag van Waitangi getekend tussen de Maori en de Europeanen. We waren van plan om hiernaartoe te gaan, maar de hoge entreeprijzen deden ons uiteindelijk afschrikken. We besloten daarom om een stuk van de Haruru Falls Track te lopen, dat voor een stuk door een mangrovebos gaat. Mooi om te zien. In de middag pakten we de boot naar Russell, ook een historisch dorpje. Hier zijn nog veel oude (gerenoveerde) huizen te vinden en de oudste kerk van Nieuw-Zeeland.

Reisroute Northland | Bay of Islands | Paihia | Russell | Noordereiland | Nieuw-Zeeland | Must do | Must see Reisroute Northland | Bay of Islands | Paihia | Russell | Noordereiland | Nieuw-Zeeland | Must do | Must see

Dag 4: Haruru Falls, Rainbow Falls, Doubtless Bay, Cape Reinga

Tijd om Paihia uit te gaan. Als eerste stop reden we naar de Haruru Falls, net buiten Paihia, waar we verrast werden door een bulderende waterval. We reden daarna door naar de Rainbow Falls, en deze waterval was nog veel spectaculairder om te zien. Vanaf hier reden we door naar Doubtless Bay, waar we lunchten aan het strand. Doubtless Bay is een prachtig strand om te zien en de baai is behoorlijk groot. Omdat het zulk mooi weer was, besloten we door te rijden naar Cape Reinga, helemaal in het noorden van Nieuw-Zeeland. Ook dit was weer zo’n geweldig mooie plek. De kliffen zijn echt spectaculair en de oceaan immens.

Lees ook: Reisdagboek #23: Onze eerste roadtrip in Nieuw-Zeeland 

Dag 5: Te Paki Sand Dunes, 90 Mile Beach

Een bezoek aan Cape Reinga gaat niet zonder een bezoek aan de Te Paki Sand Dunes en 90 Mile Beach. Je rijdt er al langs op de heenweg, want er is maar één weg naar het noorden. De zandduinen zijn inderdaad echt gigantisch en het is best gek om ze ineens te zien. De rest van het landschap is namelijk behoorlijk groen. 90 Mile Beach is zo’n beetje hét icoon van Northland. Je kunt ervoor kiezen om net als wij een stukje erover te lopen, maar je kunt ook een tour boeken waarmee je met een bus over het strand scheurt. Dat moet wel spectaculair zijn.

Tip: huur een sandboard bij de Te Paki Sand Dunes om van de duinen af te glijden. En ga vooral op je blote voeten de duinen op :-).

Reisroute Northland | 90 Mile | Te Paki Sand Dunes | 90 Mile Beach | Noordereiland | Nieuw-Zeeland | Must do | Must see

Dag 6: Waipoura Forest

De op drie na grootste bomen? Die staan in het Waipoura Forest. En ze zijn echt immens. Bij de eerste boom die we zagen hebben we met open mond staan staren. Wat zijn deze kauribomen enorm! Het is een paar uur rijden vanaf Cape Reinga, dus op deze dag zijn we alleen naar het Waipoura Forest geweest. Vooral ook omdat we terug wilden rijden naar Uretiti Beach, weer aan de oostkust van Nieuw-Zeeland.

Tip: rij via Umawera en Horeke. Als je via Rawene gaat, moet je ineens met een ferry die één keer in het uur gaat en best prijzig is. Stop ook zeker even in de buurt van Opononi. Zulke mooie uitzichten hier.

Dag 7: Uretiti Beach, Waipu Caves

De laatste nacht sliepen we op een camping bij Uretiti Beach, waar je door de duinen het strand op kunt lopen en uitzicht hebt op een paar bijzondere, rotsige eilanden. Op een kwartiertje rijden hiervandaan liggen de Waipu Caves. Je kunt zelf deze grotten in om glow worms te zien. Dit was echt zo bijzonder. Je moet wel echt een zaklamp hebben en een stukje door water heen (wij hadden hoge wandelschoenen aan en hiermee lukte het om droge voeten te houden). Loop vooral totdat het echt helemaal donker is en doe je zaklamp uit. Je zult duizenden blauwe lichtjes door de grot zien. Heel spectaculair.

Tip: een alternatief voor de Waipu Caves zijn de Abbey Caves bij Whangarei. Ook hier kun je glimwormen vinden. Er zijn hier ook watervallen, dus zo sla je twee vliegen in één klap.

Waipoua Forest | Northland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Hoogtepunten van onze reisroute Northland

Onze hoogtepunten van onze reisroute Northland waren zeker Bay of Islands, Cape Reinga, Te Paki Sand Dunes, 90 Mile Beach, Waipoura Forest en de Waipu Caves. Mocht je dus wat minder tijd hebben voor de regio Northland, dan zou ik deze plekken niet overslaan. Je zult alsnog minstens een dag of drie nodig hebben en een beetje moeten doorrijden, maar je zult echt niet teleurgesteld worden. Beloofd ;-).

Reisroute Northland | Nieuw-Zeeland | Noordereiland | Roadtrip | Backpacken
Dit artikel bevat affiliatelinks. Meer over het gebruik van affiliatelinks lees je in de disclaimer.

Over de auteur

Lees meer

1 thought on “Reisroute Northland: onze route van een week”

  1. Super mooie route! Wij hebben deze ook bijna exact gemaakt. En die Mermaid Pools zijn zeker de moeite waard! Wij spotten daar orcas :O

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top