Hiken over het vulkanische Rangitoto Island

De perfecte dagbestemming vanuit Auckland? Als je een beetje van natuur en wandelen houdt, dan is dat ongetwijfeld een bezoek aan het vulkanische Rangitoto Island net buiten de stad. Het eiland is in 25 minuten met de boot te bereiken vanuit de haven in het centrum van Auckland en is echt bijzonder mooi om te zien. Hierbij praktische informatie en onze tips voor deze fijne plek.

Rangitoto Island

Als je zo’n zeshonderd jaar geleden naar Nieuw-Zeeland zou zijn gegaan, en je had Rangitoto Island willen bezoeken, dan zou je pech hebben gehad. Het eiland is in die tijd namelijk pas ontstaan door een reeks vulkaanuitbarstingen. Hoelang deze vulkaanuitbarstingen hebben geduurd weet niemand: er wordt gesproken over tien tot tweehonderd jaar. Het resultaat is in ieder geval een heel bijzonder groen eiland met lavavelden- en grotten. Vooral het laatste is wat Rangitoto Island zo bijzonder maakt. Tel daarbij op dat je vanaf de top van de vulkaan een geweldig mooi uitzicht heb over de omgeving, en je snapt waarom je het vulkanische eiland zeker niet moet missen tijdens je bezoek aan Auckland of Nieuw-Zeeland.

Hoe je op Rangitoto Island komt

Rangitoto Island is in 25 minuten te bereiken vanaf de veerbootterminal in het centrum van Auckland. Bij aankomst koop je een retourticket voor $ 33,- per persoon ( $ 23,- voor de boot van 07.30 en $ 16,50 voor kinderen. Kinderen tot 5 jaar zijn gratis) bij de ticketverkoop en ga je naar de pier toe waar de boot vandaan vertrekt. Als je Rangitoto Island in het hoogseizoen wilt bezoeken, is het aan te raden om je ticket van tevoren online te boeken en uit te printen. Dat kun je hier doen.

Boten vertrekken doordeweeks om 09.15, 10.30 en 12.15 en in het weekend en op feestdagen ook om 07.30 en 13.30. Vanaf Rangitoto Island vertrekken de boten terug naar Auckland om 12.45, 14.30 en 15.30 (en 16.00 in het weekend en op feestdagen). Een aantal boten vertrekt ook vanuit Devonport.

Fullers | Ferries | Rangitoto Island | Auckland | Noordereiland | Nieuw-ZeelandRangitoto Island | Auckland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Hiken naar de summit

Op Rangitoto Island is niets anders te vinden dan prachtige natuur, dus je komt ook naar het eiland toe om te hiken. De meeste mensen kiezen ervoor om de ‘Summit Track’ te lopen waarbij je direct omhoogloopt richting de 259 meter hoge top van de vulkaan. Deze route van 7 kilometer duurt ongeveer twee uur waarbij je er ook nog voor kunt kiezen om de ‘lava caves’ te bezoeken. Deze detour is ongeveer 45 minuten langer.

Zelf wilden wij wat meer van het eiland zien en daarom besloten we om eerst de ‘Lighthouse Walk’ te lopen richting McKenzie Bay, en vanuit daar richting de summit te lopen. Een makkelijke route waarbij je eerst langs de kust loopt en daarna heel geleidelijk aan omhoog. Vanaf de summit volgden we de route naar de lava caves en daarna de Summit Track om terug naar de haven te lopen.

Lees ook: Zo kun jij ook Hobbiton bezoeken in Nieuw-Zeeland

Onze route op het eiland

We pakten de boot om 10.30 vanuit de haven in Auckland en meerden aan bij Rangitoto Wharf aan de zuidkant van het eiland. (De boot wil ook nog wel eens stoppen bij Islington Bay Wharf aan de oostkant van het eiland.) Vanaf de haven sloegen we direct linksaf en dit was een prima keuze om meerdere redenen. De meeste mensen gingen namelijk naar rechts, meteen door naar de summit. En vanaf het begin was onze route heel mooi om te lopen, langs grote brokken gestolde lava, met uitzicht over de oceaan. Vrij snel gingen we naar rechts, om nog een stukje door het groene Kowhai Grove te lopen. Zeker een aanrader als je ook deze route wilt volgen.

We vervolgden daarna onze weg richting de westkust van het eiland. We liepen langs grote lavavelden, passeerden een plek waar in sommige maanden een gigantische Black Back Gull-kolonie te vinden is en genoten van het uitzicht op Auckland. En van al het groen om ons heen. De grond op Rangitoto Island is enorm vruchtbaar waardoor er heel veel verschillende planten en bomen groeien. We liepen langs de azuurblauwe oceaan, zagen de rood-wit gestreepte vuurtoren en eindigen na ruim twee uur lopen bij McKenzie Bay.

Na een lunch begonnen we omhoog te lopen richting de top van de vulkaan. Het grootste deel van deze route bestond uit een brede weg die langzaam stijgt. Over deze weg rijdt namelijk een tractor (de tour voor luie mensen ;-)). Makkelijk te lopen dus. De laatste twintig minuten loop je over een houten trap heen waarbij je al kan genieten van geweldige uitzichten over de Golf van Hauraki en talloze eilandjes. We zijn hier al een paar keer gestopt. Uiteindelijk kwamen we aan bij de summit, waar je de met bomen begroeide krater kan bekijken en opnieuw een fantastisch uitzicht hebt over Auckland en de omgeving.

Kowhai Grove | Rangitoto Island | Auckland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland Kowhai Grove Lava | Vulkanisch eiland | RangitotoRangitoto Island | Auckland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Lees ook: Een waanzinnig uitzicht over Auckland vanaf Mount Eden

Lava caves

Wat ook heel bijzonder is om naartoe te gaan op het eiland zijn de lava caves. Uit deze grotten stroomde ooit de lava die Rangitoto Island vormde. De eerste grotten die je tegenkomt zijn vrij klein. Maar uiteindelijk kom je bij een grot uit waar je doorheen kunt lopen. Om aan de andere kant weer naar buiten te stappen. Heel tof om te zien! Wij gingen hiernaartoe toen we weer naar beneden begonnen te lopen. Neem wel zeker een zaklamp mee. Je kunt je weg misschien wel vinden in de grot, maar de kans dat je je verstapt is heel groot.

De weg terug naar beneden vond ik uiteindelijk de minst mooie route. Nog een reden om niet alleen de Summit Track te volgen, maar meer van het eiland te bekijken. Over deze hele route hebben wij ongeveer 4 uur en 15 minuten gedaan (13 kilometer). Daarbij hebben we wel redelijk flink doorgelopen en niet veel stilgestaan. We wilden ook zeker de boot niet missen, want als die weggaat heb je pech.
Lavagrot | lava cave | Rangitoto Island | Nieuw-Zeeland | Auckland | NoordereilandRangitoto Island | Auckland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Tips

Neem genoeg water en voedsel mee. Op het eiland is geen enkele mogelijkheid om eten of drinken te kopen. Zorg dus dat je genoeg bij je hebt.
Pak de boot zo vroeg mogelijk. Zo weet je (bijna) zeker dat je niet hoeft te haasten om de boot terug te pakken.
Trek goede schoenen aan. Lavarotsen zijn best puntig. Hoewel de meeste paden prima te lopen zijn op bijvoorbeeld sportschoenen, zijn dunne zolen niet aan te raden.
Neem zonnebrandcrème en een regenjas mee. Het hele jaar door. Er zijn veel open plekken zonder schaduw en ook in de winter of herfst in Nieuw-Zeeland kun je heel goed verbranden.
Neem een zaklamp mee. Sommige lavagrotten zijn nogal donker en je komt er echt niet zonder kleerscheuren doorheen zonder goed licht.
Mis de boot niet. Anders wordt het een koud nachtje slapen op de lavavelden. Of een watertaxi betalen van $ 200,-.

Rangitoto Island | Vulkaan | Auckland | Noordereiland | Nieuw-Zeeland

Over de auteur

Lees meer

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top