Soms maakt het echt niet uit hoeveel tijd je hebt op een bestemming. Wij brachten bijna een halfjaar door op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en hoewel we in die tijd enorm veel Noordereiland highlights hebben gezien, had ik er zo nog langer kunnen blijven. Wat een geweldig mooie landschappen kent het Noordereiland. Het moet het vaak tegen het ruigere Zuidereiland afleggen, maar eigenlijk is dat nu iets wat je juist niet moet doen: de twee eilanden met elkaar vergelijken.
Het Noordereiland is anders, maar niemand kan ontkennen dat de groene en rotsachtige bergen (met sneeuw), de bossen die soms op jungles lijken, de honderden stranden met azuurblauw water en de vulkanische landschappen gewoonweg prachtig zijn. Onze conclusie voor het Noordereiland: rij vooral niet alleen maar rechtstreeks van Auckland naar Wellington, maar neem vooral ook eens een andere route. Je zult er versteld van staan wat het Noordereiland allemaal te bieden heeft.
Dit waren voor ons persoonlijk de 10 Noordereiland highlights die we hebben gezien.
Hoogtepunten Noordereiland Nieuw-Zeeland
Forgotten World Highway
De Forgotten World Highway in het zuidwesten van het Noordereiland is een stuk weg van 158 kilometer dat vaak wordt overgeslagen omdat het voor veel reizigers niet echt op de route ligt. Maar je kent het gezegde toch wel: It’s not about the destination, it’s about the journey. Een gezegde die nergens anders zo van toepassing is als bij de Forgotten World Highway tussen Stratford en Taumaranui. De naam alleen klinkt toch al aantrekkelijk?
Tijdens het rijden van deze behoorlijk bochtige route kregen we echt het gevoel in een andere wereld terecht te zijn gekomen. We kwamen bijna niemand tegen – er woont ook praktisch niemand – en je rijdt door en langs heel veel groene heuvels en bossen. Hier en daar zie je een verlaten boerderij of treinrails. Om het nog interessanter te maken: op deze route vind je de republiek van Whangamomona. Een heel klein dorp dat zich onafhankelijk heeft verklaard van Nieuw-Zeeland. De president is een geit en in het hotel kun je een paspoortstempel regelen.
Mount Taranaki
Rijd je de Forgotten World Highway in de richting van Taumaranui naar Stratford, dan word je bijna aan het eind getrakteerd op een geweldig uitzicht over Mount Taranaki. Waarom we Mount Taranki bijzonder vonden om te zien? Nou, het is best vreemd om ineens een slapende vulkaan van 2500 meter hoog in een voor Nieuw-Zeeland vrij vlakke omgevingop te zien doemen. En ga je rond de winter, dan ligt er ook nog sneeuw op de top.
Bij Mount Taranaki zijn zelf ook genoeg activiteiten te ondernemen. Het is onderdeel van Nationaal Park Egmont, dus dat betekent hiken! Omdat wij er echt midden in de winter kwamen, waren vrij veel routes gesloten of alleen bereikbaar met een goede uitrusting vanwege ijs. Als tof alternatief is er op Mount Taranaki een klein skigebied te vinden. En bij een heldere dag zie je vanaf het uitkijkpunt Mount Ruapehu aan het andere eind van de Forgotten World Highway liggen.
Mount Ruapehu
Het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland ligt niet op het Zuidereiland. Ik herhaal: ligt NIET op het Zuidereiland (nog niet). We hebben hier nu al best wat mensen mee verrast, maar het grootste skigebied ligt toch echt op Mount Ruapehu. Waarom Mount Ruapehu een van onze favoriete plekken was? Onder andere dus omdat je hier kunt skiën of snowboarden op een actieve vulkaan. Hoe tof is dat? En het uitzicht vanaf de berg. Wauw. (En ook hier zie je bij helder weer Mount Taranaki dus weer.)
Als dat alleen al geen reden genoeg is om Mount Ruapehu te bezoeken: de berg zag er zelf ook gewoon heel tof uit en ligt naast Mount Ngauruhoe ( Mount Doom uit Lord of the Rings) en Mount Tongariro in het Tongariro National Park. Hier kun je dus ook de bekende Tongariro Alpine Crossing lopen. Zeker doen!
Thermal Explorer Highway
Een van de gaafste routes om te rijden op het Noordereiland vonden wij de Thermal Explorer Highway. En dan vooral het stuk langs Tongariro National Park. Alsof je in een soort maanlandschap rijdt. Officieel begint de route al bij Auckland in de buurt, maar wij reden hem vanaf Rotorua, waar stoom en geisers de grond uit komen. Bizar om te zien.
Vervolgens rij je langs de bossen door naar Taupo, waarvandaan je langs Lake Taupo en een kronkelende weg uitkomt bij Tongariro National Park. Zo veel verschillende landschappen in eigenlijk een vrij korte periode. Supermooi!
Mahia Peninsula
We schieten even door naar de oostkust waar we een beetje verliefd werden op het geweldig mooie schiereiland Mahia Peninsula. Vooral de Kinikini Road, waarbij je slingerend door de groene heuvels rijdt langs de kliffen en superblauwe oceaan, is waanzinnig tof om te rijden. Wij zijn zelf op deze route maar één iemand anders tegengekomen. Het was er heerlijk rustig.
Mahia Pensinsula zelf is verder niet heel groot, maar zeker wel het bezoeken waard. Ook heel tof: in het zuiden van het schiereiland staat een heuse lanceerbasis waar raketten de lucht in worden geschoten. Wij hebben de weg ernaartoe alleen niet kunnen vinden ;-).
Napier
De leukste stad van het Noordereiland? Napier! Misschien kwam het doordat we hier onze eerste lentedag weer meemaakten na maanden kou te hebben gehad en ons eerste terrasje konden pakken. Gelukkiger kon je ons op dat moment niet krijgen. Maar we werden allebei een beetje verliefd op dit stadje.
Het centrum bestaat uit art-deco gebouwen, alles is ruim opgezet, je kunt heerlijk langs de oceaan slenteren en er zijn heel veel koffie- en lunchtentjes te vinden. Niet iedereen zal het met ons eens zijn, maar wij vonden het zelfs leuker dan Wellington ;-). Ja, sorry, Welly.
Cape Palliser
Het zuidelijkste puntje van het Noordereiland is Cape Palliser. Wat hier vooral zo tof is om te zien? Alle zeeleeuwen die je ziet luieren op de rotsen! En het zijn er echt heel veel. Je moet een beetje goed kijken want in eerste instantie vallen ze niet heel erg op. Maar als je ze dan ziet liggen, zie je ineens dat het er tientallen zijn.
Wat hier nog meer zo bijzonder is? Het feit dat je in de winter uitkijkt over azuurblauw water, zwemmende zeeleeuwen en het Zuidereiland met besneeuwde bergen op de achtergrond. Wat dat betreft is dit wel echt een bestemming waar je naartoe wilt op een heldere dag en een Noordereiland highlight. De vuurtoren en de Putangirua Pinnacles, waar een heel klein stukje van de Lord of the Rings is opgenomen, zijn ook het bezoeken waard.
Bay of Islands
De Bay of Islands was een van onze eerste bestemmingen in Nieuw-Zeeland en wat was het er prachtig mooi. Het water is zo helder en blauw en de eilanden zó groen. De beste manier om het gebied te ontdekken is door op een boot te stappen en lekker rond te varen.
Zelf gingen wij mee op een zeilboot. Met een beetje mazzel kom je genoeg wildlife tegen waaronder dolfijnen. Wij hebben zelf pinguïns zien zwemmen en eigenlijk was dat gewoon heel erg gaaf. In de zomer schijnt dit wel een van de meest drukke plekken in Nieuw-Zeeland te zijn. De kiwi’s gaan er zelf ook graag naartoe.
Rangitoto Island
Een perfecte dagtrip vanuit Auckland vonden wij ons bezoek aan het vulkanische Rangitoto Island. Rangitoto is niet zomaar een eiland, maar ontstaan uit een reeks vulkaanuitbarstingen zo’n zeshonderd jaar geleden. Daardoor loop je onder andere langs lavavelden, lavagrotten en heel veel groen.
Als je naar de summit van Rangitoto Island loopt, heb je een supermooi uitzicht over Auckland en de hele omgeving. Het handige? Het is prima te bereiken vanuit het centrum van Auckland. In nog geen halfuur ben je er al met de boot.
East Cape
Dat de East Cape door veel reizigers over wordt geslagen snap ik heel goed. Als je niet al te veel tijd hebt zou ik ook wel wat beters te doen hebben dan ruim 300 kilometer over een weg te slingeren waar bijna niets is. Nou ja, niets is? Wel een geweldig mooie oceaan en kustlijn en alleen dat was voor ons al meer dan genoeg om de East Cape tot een van onze favoriete plekken te maken.
Als je besluit om helemaal de weg af te rijden naar de East Cape, dan kom je uit bij de vuurtoren op het meest oostelijke puntje van Nieuw-Zeeland. Dit is de eerste plek ter wereld waar ‘s ochtends de zon opkomt (alhoewel ik dat toch een beetje vreemd vind klinken, maar het schijnt zo te zijn ;-)).
Andere Noordereiland hoogtepunten
Zijn dit dan ook echt de meest fantastische, mooiste, geweldigste Noordereiland highlights die er te vinden zijn? Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Voor ons waren ze dat in elk geval wel!
Een aantal plekken dat het nét niet gehaald heeft (maar je daardoor zeker niet moet overslaan, want hallo hé, wat zijn ze tof):
Karangahake Gorge: oude mijnen en forten bekijk in een bosrijke omgeving en een geweldige rivier.
De omgeving van Rotorua: geisers, modderbaden, stoomwolken, felgroene meren. Wie hier durft te wonen is best een held.
Te Mata Peak bij Hamilton: misschien wel het mooiste uitzichtpunt op het Noordereiland en makkelijk te bereiken met de auto.
Taupo: gezellig backpackersstadje aan de rand van Lake Taupo waar hartstikke veel te doen is voor adrenaline-junkies.
Cape Reinga: de tegenhanger van Cape Palliser, maar dan zonder de zeeleeuwen.
2 thoughts on “Onze 10 highlights op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland”
Super handig artikel! Wij gaan in oktober voor twee maanden naar Nieuw-Zeeland en van heel veel van deze plekken had ik nog nooit gehoord, ik hoop dat we er een aantal kunnen toevoegen aan onze route, want het ziet er super uit!
Hé, wat leuk zeg! Fijn dat je er wat aan hebt! Misschien komen we elkaar nog wel tegen in Nieuw-Zeeland ?.