Must visit in Nieuw-Zeeland: een dag door Milford Sound

Een waterval in Milford Sound

Hoe Milford Sound bekendstaat? Als het achtste wereldwonder. Nu zijn er wereldwijd natuurlijk wel meerdere plekken te vinden die dat label opgeplakt krijgen. Maar nadat wij een dag naar Milford Sound zijn geweest, snap ik waarom mensen daarnaar verwijzen. Milford Sound is de bekendste van de vele fjorden op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. Het is niet heel makkelijk te bereiken, maar de weg ernaartoe alleen al is fantastisch mooi. En dan heb ik het nog niet over de fjord zelf gehad… 

Naar Milford Sound met JUCY Cruise

Heel het Noordereiland en Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hebben wij op eigen houtje ontdekt door zelf naar alles toe te gaan. Maar toen wij in Queenstown aankwamen, hadden we het even helemaal gehad met het zelf rijden. Na duizenden kilometers met bochten en heuvelige wegen leek het ons heerlijk om voor een keer niets zelf te hoeven regelen. Vooral Daan, die al die duizenden kilometers had gereden. We besloten daarom om een dagtrip naar Milford Sound met JUCY Cruise te maken. Een dagtrip van maar liefst twaalf uur, maar wat voor een.

Zo stonden we dus op een koude ochtend in het centrum van Queenstown te wachten om opgehaald te worden voor de JUCY Vista Tour. Een tour waarmee je in een bus met glazen dak naar Milford Sound rijdt, waardoor je nog beter van de omgeving kunt genieten. Nog wat slaperig stapten we in, maar het beloofde een prachtig mooie dag te worden en we keken ernaar uit om het fjordenlandschap te ontdekken. Milford Sound stond tijdens onze reis door Nieuw-Zeeland zo’n beetje bovenaan ons lijstje met plekken die wij graag wilden bezoeken. En na ruim zeven maanden in Nieuw-Zeeland, was de dag eindelijk gekomen waarop het zou gaan gebeuren.

Over de weg naar Milford Sound

Hoewel Queenstown hemelsbreed maar zo’n 70 kilometer van Milford Sound vandaan ligt, is de weg ernaartoe een ruime 280 kilometer. Dit heeft alles te maken met de machtige Southern Alps die ertussen liggen en waar je dus met een grote bocht omheen moet rijden. Onze eerste bestemming met de tour was dan ook Te Anau, waarvandaan we na een korte stop verder reden over de Milford Road naar Milford Sound.

Ik wist wel dat de weg naar Milford Sound bekendstaat als een prachtig mooie weg. Dat het zo adembenemend mooi zou zijn, kwam alsnog als een totale verrassing. We maakten een eerste stop bij Eglinton Valley, een mooie vallei die al tijden geleden is ontstaan door gletsjers. Als Lord of the Rings-liefhebber zou je het gebied ook kunnen herkennen uit The Fellowship of the Ring!

Eglinton Valley aan de Milford Road is een prachtige stop onderweg naar Milford Sound.

De bus met glazen dak van JUCY naar Milford Sound

Steeds mooier en indrukwekkender

Onze tweede stop: de Mirror Lakes. Na een eerdere mislukte poging van ons om naar het weerspiegelende Lake Matheson te gaan in de buurt van Fox Glacier, hadden we nu geluk en zagen we de bergen mooi weerschijnen in het water. Supertof om te zien! Ook onze stop bij Monkey Creek was geweldig. De bergen worden vanaf hier echt immenser en er kwam steeds meer sneeuw op te liggen. Nu vond ik het helemaal tof om in een bus met glazen dak te rijden. Bijna kregen we nog een extra passagier aan boord: een kea. Maar hij koos er toch maar voor om in Fiordland achter te blijven.

Dat de weg naar Milford Sound pittig is om te rijden, zie je vooral na Monkey Creek. Regelmatig is deze weg gesloten in de winter en de lente vanwege sneeuwval of lawinegevaar. Meerdere keren reden we langs drie weken oude sneeuwbergen van lawines die bijna de weg hadden geraakt. En om Milford Sound te bereiken moet je ook nog door de indrukwekkende Homer Tunnel. Een tunnel van 1.2 kilometer lang door de Darran Mountains die met behulp van onder andere explosieven is aangelegd. Hoe kom je tenslotte anders door al dat graniet heen?

De tunnel ligt op 945 meter hoogte en vanaf daar is het nog maar een kleine 18 bochtige kilometer om weer op zeeniveau bij Milford Sound aan te komen. Je kunt je dus ongetwijfeld wel voorstellen hoe het is om over die weg te rijden. Maar het moment dat je het licht weer ziet zodra je de tunnel uit rijdt en in een flits de omgeving ziet, wauw.

De Mirror Lakes aan de Milford Road naar Milford Sound zijn een stop waard.

De Monkey Creek bij Milford Sound is een geweldig mooie plek langs de Milford Road op het Zuidereiland.

Milford Sound is een goede plek om de alpenpapegaai kea tegen te komen.

Tijdens je rit naar Milford Sound zie je verschillende glaciers en oude lawines.

Uitzicht bij de Homer Tunnel naar Milford Sound

Met JUCY Cruise naar Milford Sound vanuit Queenstown

Een JUCY Cruise door Milford Sound

Het liep tegen een uur of één toen we de haven bij Milford Sound bereikten. Duidelijk was dat we zeker niet de enigen waren die de machtige fjord wilden zien die zich uitstrekt tot aan de Tasmanzee. De fjord zelf is 16 kilometer lang, met waterdieptes tot 450 meter diepte en de hoogste piek tot maar liefst 1.692 meter. Maar de meeste steile rotsen waarlangs je vaart, bereiken hoogtes tot 1.200 meter. Als je dan bedenkt dat je er vlak langs heen vaart en je zelf op zeeniveau zit, dan kun je misschien een klein beetje een voorstelling maken hoe indrukwekkend dat is.

We stapten aan boord van de Queen of Milford, een prima boot om rustig wat tijd op te besteden, kregen een fijne lunch en zochten een plekje voor het raam. Zonde natuurlijk, want Milford Sound maak je pas echt mee als je buiten staat. Dus liepen we na de lunch door naar boven, waar we vanaf het dek genoten van de piekerige rotsen, de watervallen, de met nog een beetje sneeuw bedekte bergtoppen en het weelderige groen op de rotsen. Een dag eerder waren we naar Doubtful Sound geweest, een minder druk bezochte maar grotere fjord. Ik was bang dat Milford Sound misschien een herhaling zou worden. Een teleurstelling zelfs misschien nadat Doubtful Sound zo mooi was geweest. Maar nee, Milford Sound was minstens net zo indrukwekkend.

De haven bij Milford Sound

Aan boord van de Queen of Milford

De witte catamaran van JUCY Cruise door Milford Sound

Varen door een fjord

De tocht door Milford Sound duurde bijna twee uur. En hoe snel die twee uur voorbij zijn gegaan, is onbegrijpelijk. Twee uur lang vaarden we door de fjord, richting de Tasmanzee. En wat een geluk hadden we. De fjorden zijn vaak gehuld in een wolkendek, maar deze dag schenen de zonnestralen op het groen, de rotsen en de oceaan. Zeeleeuwen luierden heerlijk op een rots. En op een goede dag heb je ook nog kans om pinguïns en dolfijnen te zien.

De boot zelf voer op een rustig tempo langs de immens hoge rotsen en bedwong één keer een waterval, waarbij je moest oppassen om geen nat pak te krijgen. Veel te snel zaten we weer in de bus, waar we al dommelend nog een laatste keer genoten van de Milford Road. Ja, deze Milford Sound Cruise was een onvergetelijke Nieuw-Zeeland ervaring.

De blauw zee en steile rotsen van Milford Sound

Uitzicht op Milford Sound vanaf JUCY Cruise

The Wandering Mind in Milford Sound

Een van de vele kleine watervallen in Milford Sound

In Milford Sound kun je een hoop wildlife spotten, waaronder zeeleeuwen.


De catamaran vaart dicht naar de waterval toe in Milford Sound.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met JUCY Cruise. JUCY is een hippe en bekende aanbieder van onder andere cruises naar Milford Sound en huurauto’s in Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten.

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).