Kamperen in Nieuw-Zeeland: de do’s en don’ts

Kamperen in Nieuw-Zeeland | Noordereiland | Northland | Doubtful Bay

Hoe je het beste de geweldige natuur van Nieuw-Zeeland kunt ontdekken? Door het maken van waanzinnige roadtrips en te kamperen in de natuur natuurlijk. Kamperen in Nieuw-Zeeland is avontuurlijk, leuk én goedkoop. Je zult soms op plekken komen waar bijna niemand anders te vinden is, omgeven door bergen, meren, sterrenhemels of stranden. Een bijzondere ervaring die je niet snel meer zult vergeten.

Wat alleen niet iedereen weet, is dat je niet overal zomaar mag kamperen in Nieuw-Zeeland. Er zijn wat regels waar je rekening mee moet houden om het kamperen voor iedereen leuk te houden en je steentje bij te dragen aan het behoud van de natuur. Lees dus zeker even dit artikel voordat je zomaar je auto langs de weg parkeert of je tentharingen op iemand zijn erf de grond in slaat. Het kan voorkomen dat je een dikke boete moet betalen of problemen krijgt met de (eigenlijk heel lieve) kiwi’s.

Hoe werkt kamperen in Nieuw-Zeeland

Op de een of andere manier komen er veel reizigers naar Nieuw-Zeeland toe die denken dat ‘freedom camping’ of wildkamperen in Nieuw-Zeeland overal is toegestaan. Met freedom camping wordt bedoeld dat je in de natuur kampeert waar je maar wilt, voor (bijna) niets. Misschien heeft het ermee te maken dat dit wildkamperen in Australië op veel plekken wél mag en dat de twee landen nu eenmaal veel met elkaar vergeleken worden. Maar nee. Kamperen in Nieuw-Zeeland kan op veel plekken, maar niet overal. Zomaar je auto op een mooie plek of langs de kant van de weg zetten is dus niet altijd toegestaan. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete van $ 200,-. Van dat geld kun je toch beter wat anders in Nieuw-Zeeland doen…

Waar je dan wel mag kamperen in Nieuw-Zeeland? Op gelukkig nog meer dan genoeg plekken. In principe geldt dat wildkamperen wordt toegestaan op publieke grond, tenzij er aangegeven wordt dat het verboden is of alleen geldt voor self-contained voertuigen. Helaas is dit niet altijd even duidelijk. Daarnaast gelden er ook nog eens verschillende regels per regio en zo wordt het soms heel onduidelijk waar wildkamperen wel en niet toegestaan wordt. Wees slim en kampeer daarom gewoon op  de plekken die daarvoor aangewezen zijn. Er zijn heel wat mooie (gratis) plekken te vinden door het hele land heen.

Do: check van tevoren of je ergens mag kamperen en vraag het anders voor de zekerheid na bij de dichtstbijzijnde i-SITE (toeristenkantoor) of de locals.
Don’t: een boete negeren mocht je er toch onverwacht één krijgen. De kosten kunnen behoorlijk oplopen.

Lees ook: Reisdagboek #23: Onze eerste roadtrip in Nieuw-Zeeland

Self-contained voertuigen

Daarbij komt ook nog eens kijken dat er in Nieuw-Zeeland een verschil wordt gemaakt tussen een self-contained voertuig en een niet-self-contained voertuig. Er zijn veel kampeerplekken in Nieuw-Zeeland te vinden waar je alleen mag staan als je self-contained bent, oftewel volledig voor jezelf kunt ‘zorgen’. Deze plekken herken je aan de blauwe borden waar ‘self contained’ op staat. Als je er helemaal niet mag kamperen staat er overigens een wit bord met een grote rode streep door een camper en tent.

Een self-contained voertuig herken je aan de blauwe sticker achter op het voertuig en het certificaat op de voorruit. Heel kort gezegd moet een self-contained voertuig voorzien zijn van vers drinkwater, een toilet, een opslagtank voor afvalwater met slang, een afsluitbare vuilnisbak en een gootsteen. Op deze manier heb jij geen voorzieningen nodig als een toiletgebouw waardoor het makkelijker is om ergens te blijven kamperen.

Freedom camping | Nieuw-Zeeland

Do: ga van tevoren goed na of jouw voertuig echt self-contained is. Hier kan namelijk op gecontroleerd worden. 
Don’t: sommige auto’s zijn nogal creatief self-contained gemaakt met bijvoorbeeld een toilet half achter een schot gebouwd, waardoor je het niet kunt gebruiken. Ga dan niet vervolgens buiten door je hurken zitten… Overigens is de overheid een stuk strenger met deze regels geworden sinds januari 2018 en moet je alles echt kunnen gebruiken.

Verantwoord kamperen

Er is natuurlijk een reden waarom wildkamperen niet overal is toegestaan en soms verboden wordt op plekken waar het eerder wel mocht. Nieuw-Zeeland heeft elk jaar te maken met héél véél toeristen en niet iedereen weet hoe ze verantwoord kunnen kamperen. Daarbij gebeurt het nog wel eens dat mensen hun behoefte doen op plekken waar ze het zeker niet moeten doen en dat ze hun afval laten slingeren. Het is misschien makkelijk om te denken ‘ja maar, die ene keer dat ik even in de bosjes plas, want ik moet écht zo nodig…’ Maar ondertussen doen duizenden mensen hetzelfde. Niet goed voor de natuur en ook nogal respectloos naar de Nieuw-Zeelanders en medekampeerders toe.

Dus als je gaat kamperen, ga dan altijd op een kampeerplek staan waar je naar het toilet kan. Zorg ervoor dat je vooral in de avond geen geluidsoverlast veroorzaakt en neem je afval weer met je mee.

Do: hergebruik plastic tasjes die je in winkels krijgt om je eigen afval in weg te gooien.
Don’t: bizar maar waar: er komen regelmatig nieuwsberichten voorbij van mensen die gewoon in het openbaar hun behoefte doen. Gewoon. Niet. Doen. Kan niet.  

Lees ook: Hoe je zelf een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aanvraagt

Fijne kampeerplekken vinden

Dus waar vind je nu dan al die kampeerplekken waar je wél mag staan? Daar bestaan tegenwoordig verschillende handige apps voor. Een goede app voor het vinden van mooie kampeerplekken in Nieuw-Zeeland is de app van Spaceships. Hierin staan talloze gratis kampeerplekken door het hele land heen en ook wat betaalde opties. Ook CamperMate en WikiCamps zijn handige apps. Als je echt puur van de natuur wilt genieten, zou ik niet zo snel naar een holiday park gaan. Heel fijn soms als je even wat meer luxe wilt als een warme douche en een wasmachine, maar holiday parks zijn over het algemeen typische campings waarbij je op een grasveldje met een nummertje wordt gezet.

Wil je op écht mooie plekken kamperen midden in de natuur, waarbij je doorgaans mag staan waar je wilt, kijk dan vooral eens bij de DOC sites. DOC staat voor Department of Conservation. Zie het als een overheidsinstantie dat zorgt voor het behoud van de natuur. De DOC beheert ruim 200 campsites op de mooiste plekken door heel Nieuw-Zeeland heen. Voor sommige van deze DOC sites betaal je een bijdrage die je vaak in een honesty box stopt. Inderdaad, kamperen in Nieuw-Zeeland is niet altijd gratis, maar zeker ook niet duur. Zo stonden wij zelf bijvoorbeeld voor $ 8,- per persoon voor een nacht op Tapotupotu Camping vlak naast Cape Reinga. Een DOC site in een baai aan het strand, waarbij je met een beetje geluk kans hebt op een prachtige zonsondergang. Ook zeker een aanrader: Uretiti Beach in de buurt van de Waipu Caves. Je loopt zo de duinen in om over de oceaan uit te kijken.

Do: download een app als Spaceships om de mooiste kampeerplekken in Nieuw-Zeeland te vinden. 
Don’t: ‘per ongeluk’ vergeten geld in de honesty box te gooien…

Dit artikel betreft een samenwerking met Spaceships. Meer over samenwerkingen lees je in de disclaimer

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).