Een dagcruise door Doubtful Sound in Fiordland National Park

Grijsegroene fjorden in Doubtful Sound

Vanuit Queenstown op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland reizen veel mensen af naar het Fiordland National Park. In deze regio liggen Milford Sound en Doubtful Sound, twee prachtige fjorden die met de boot te bezoeken zijn. De meeste reizigers gaan naar een van de twee, en kiezen daarbij vaak voor Milford Sound. Vooral omdat een bezoek hieraan wat goedkoper is dan een dagtocht naar Doubtful Sound.

Wij kozen ervoor om ook een duurdere dagcruise door Doubtful Sound te maken. Geen haar op onze hoofd die eraan denkt om daar ook maar een seconde spijt van te hebben. Wat een fantastische belevening was dat.

De busreis van Queenstown naar het Fiordland National Park

Het is nog heel vroeg op een druilerige ochtend in november als we kleumend van de kou op straat in Queenstown staan te wachten op de bus voor Doubtful Sound. Het blijkt een niet al te grote bus te zijn die ons ophaalt en slaperig stappen we in. We hebben een rit van ruim 170 kilometer voor de boeg, langs onder andere Lake Wakatipu richting Fiordland National Park. Veel van deze reis krijg ik niet mee, mijn ogen vinden het nog te zwaar om open te blijven.

Ruim 2,5 uur later stappen we uit bij een heel klein haventje in Manapouri. De dagtocht naar Doubtful Sound bestaat uit maar liefst twee busreizen en twee boottochten. Want voor je de fjord bereikt, moet eerst Lake Manapouri en Wilmot Pass nog bedwongen worden. We wachten rustig tot we aan boord mogen gaan, terwijl de mensen om ons heen stilletjes hun ontbijt naar binnen werken. Zo te zien is niemand al echt wakker deze ochtend.

Volgens de legende van de Maori is Lake Manapouri ontstaan door de tranen van twee zussen die er ooit om zijn gekomen. Onderzoekers beweren dat het een gletsjermeer is, duizenden jaren geleden ontstaan. In 1852 werd het meer door de Europeanen ontdekt.

We stappen in een boot met brede rijen stoelen en varen rustig naar de overkant van het meer. We hebben ongeveer 28 kilometer te gaan, en in de verte doemen wat fjorden met nog kleine plukjes sneeuw op de top al op. De lente heeft de rest al weggesmolten. Na een klein uur meren we aan bij het West Arm Visitor Centre.

Regenboor over het donkere meer Lake Manapouri
Wolken rondom grijze bergtoppen in Fiordland National Park Nieuw-Zeeland

Over Wilmot Pass naar Doubtful Sound

Na de eerste boottocht volgt er nog een busreis, voor we echt aan onze dagcruise door Doubtful Sound kunnen beginnen. Het is nog geen 20 kilometer naar het volgende haventje, en toch doen we ruim 45 minuten over de bustocht. Het valt ook niet mee om met een bus een bergpas over te gaan van 671 meter hoog.

Wilmot Pass biedt wel alvast een waanzinnig mooi uitzicht op Doubtful Sound, vooral op het hoogste punt. De buschauffeur rijdt ook nog langs de Manapouri Tailrace Tunnels, waar water vanuit de bergen via de Manapouri Power Station weer naar de oceaan wordt geleid.

Na die 45 minuten, waarvan ik een deel toch wel wat zenuwachtig in de bus heb gezeten (sommige stukken weg waren zó steil), parkeren we bij een kleine haven. Deep Cove (alleen de naam al klinkt zo mysterieus!) is de plek waar je op de boot stapt om Doubtful Sound te bewonderen. Een heel contrast met de haven bij Milford Sound, waar een terminal is gebouwd en verschillende maatschappijen kaartjes proberen te verkopen aan de toeristen. Hier liggen twee kleine boten… En er is geen terminal te zien. Of ticketverkoper. Als je je nog afvroeg waarom Doubtful Sound wat duurder is: hier heb je je antwoord.

De fjorden van Doubtful Sound gezien vanaf Wilmot Pass
Vrouw bij witte reling van boot in Doubtful Sound

Milford Sound of Doubtful Sound: welke fjord is het mooist?

Een van de grote verschillen tussen de twee fjorden: de boottocht in Doubtful Sound duurt maar liefst 2,5 uur in plaats van 1,5 tot 2 uur. Het is de diepste fjord in Fiordland (421 meter) en ruim 40 kilometer lang. Milford Sound is ‘maar’ 16 kilometer, dus bij Doubtful Sound heb je net even wat meer tijd nodig om de Tasmanzee te bereiken.

Ook de omgeving is anders. Doubtful Sound oogt wat lieflijker en wat minder ruw dan andere fjorden, doordat de bergtoppen wat minder hoog en piekerig zijn. Maar jemig, wat is het hier prachtig! Er zijn een aantal permanente watervallen te vinden, waaronder de Helena Falls en Browne Falls, maar als het flink heeft geregend zijn er wel honderden watervalletjes te zien die langs de rotsen naar beneden kletteren.

Maar waar wijzelf nog het meest van genoten: de rust. Bij Milford Sound vaar je in een soort cirkeltje van boten. Je gaat naar een aantal vaste punten en moet soms wachten tot een andere boot daar weer weg is. Dat maakt het niet echt een authentieke ervaring… Bij Doubtful Sound kwamen we juist niemand tegen, alleen een aantal kayakers. Dit maakte deze ervaring zo magisch.

En zo voeren we langzaam langs de grijze en groene rotsen, zagen we adembenemende watervallen, spotten we prachtige dolfijnen en genoten we van deze plek die aanvoelde als een andere wereld. En dan op een héél positieve manier.

De fjorden van Doubtful Sound gezien vanaf Tasmanzee
Dolfijnen in Tasmanzee bij Nieuw-Zeeland

Hoe boek je een tour naar Doubtful Sound?

Vanuit Queenstown

Zelf hebben wij deze dagcruise door Doubtful Sound vanuit Queenstown gedaan met RealNZ. Ze bieden verschillende pakketten aan, hoewel je vanuit Te Anau meer mogelijkheden hebt. Ik gok dat dit vooral met de reistijd te maken heeft. Vanuit Queenstown duurt het 2,5 uur tot 3 uur je bij Manapouri bent, het startpunt van een tocht door Doubtful Sound. Wij gingen vroeg in de ochtend weg en kwamen pas weer ergens laat in de avond in Queenstown aan. Daarnaast is het weer in Fiordland nogal onvoorspelbaar en kan de weg daardoor zomaar afgesloten zijn. Toch vonden we het zelf de superlange dag meer dan waard en ik zou het zo weer overdoen.

Hoteltip voor Queenstown

In Queenstown sliepen wij bij JUCY Snooze. Dit hotel is echt heel gaaf! Ze hebben kleine maar comfortabele kamers en bieden ook ‘sleeping pods’ aan als budgetoptie. Je slaapt dan met meerdere mensen op een kamer, maar door de pod heb je toch ontzettend veel privacy. Er is ook een gaaf rooftopterras waar je pizza en drankjes kunt halen.

Vanuit Te Anau

Vanuit Te Anau is het een stuk gemakkelijker om naar Doubtful Sound te gaan. Dit is de plek waar de twee dagtours splitsen: iedereen voor Milford Sound gaat naar het noorden en voor een bezoek aan Doubtful Sound moet je nog een klein stukje naar het zuiden reizen. Mocht je dus allebei de fjorden willen bezoeken, dan is Te Anau echt het handigst om in te verblijven.

Er zijn verschillende tours vanuit Te Anau te boeken. Zo biedt RealNZ meerdere tours vanuit Te Anau aan. Wij hebben echt een geweldige dag met ze gehad! Ook kun je vanuit Te Anau met Real Journeys gaan. Vanuit Te Anau ben je ongeveer 8,5 uur kwijt aan de dag, omdat de busrit van Te Anau naar Manapouri maar ongeveer een halfuur is.

Het dek van Go Orange boot in Doubtful Sound met een aantal mensen

Hoteltip voor Te Anau

Omdat Te Anau dé uitvalsbasis is voor Doubtful Sound en Milford Sound, kan ik je alleen maar aanraden om hier te verblijven. Hierdoor zijn er ook razendveel accommodaties te boeken. Als je op zoek bent naar een budgetoptie, dan raad ik je aan om eens te kijken naar Te Anau Lakefront Backpackers. Ze hebben zowel privékamers als dorms, bungalows en zelfs tipi’s. Doordat ze verschillende gebouwtjes hebben, voelt het heel knus. Als je op zoek bent naar meer luxe, bekijk dan eens Explorer Motel & Apartments. Hier vind je ruime appartementen, een grote tuin en het zit op loopafstand van verschillende restaurants.

Vanuit Manapouri

In Manapouri ligt de haven vanwaaruit de eerste boot richting Doubtful Sound vertrekt. Vanaf hier steek je Lake Manapouri over om vervolgens met de bus over de Wilmot Pass naar Doubtful Sound te rijden. In feite boek je vanuit Manapouri exact dezelfde tour als vanuit Te Anau en Queenstown, je betaalt alleen minder omdat je geen buskosten naar Manapouri hoeft te betalen. Je kunt dus vanuit hier ook weer bij RealNZ of Real Journeys terecht.

Hoteltip voor Manapouri

In Manapouri zelf zijn bijna geen accommodaties te vinden. Het is dan ook maar een dorp met nog geen 300 inwoners. Het heeft natuurlijk wel het voordeel dat je niet ‘s ochtends nog met de bus naar de haven hoeft te reizen. Bekijk hier de beschikbare accommodaties die online te boeken zijn.

Helderblauw water bij monding Doubtful Sound naar Tasmanzee

Staat Doubtful Sound bij jou op de bucketlist voor Nieuw-Zeeland?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).