Ontdek het kleurrijke en hippe Christchurch in Nieuw-Zeeland

Mintkleurige huisjes met trambaan in Christchurch

Christchurch in Nieuw-Zeeland staat bij veel mensen bekend als ‘de stad die door een aardbeving in 2011 in puin is gelegd’. Met deze tragische gebeurtenis en de vele reacties van mensen dat Christchurch een saaie stad zou zijn in onze achterhoofd, reden we er met nul verwachtingen naartoe. We wisten ook eigenlijk niet welke Christchurch bezienswaardigheden we konden verwachten. Het zou de stad worden waar wij onze reis van acht maanden in Nieuw-Zeeland af zouden sluiten, onze laatste bestemming, en dus hoefde het van ons ook niet zo bijzonder te zijn. We hadden tenslotte al meer dan genoeg mooie plekken bekeken. 

Hoe verrassend is het dan alsnog als je er aankomt en het tegen je verwachting in juist een ontzettend hippe en kleurrijke stad blijkt te zijn? Christchurch ontwikkelt zich echt razendsnel. Door de hele stad heen zijn er heel veel creatieve projecten opgezet om de stad een echte boost te geven. Dat het saai zou zijn? Daar hebben wij niets van meegekregen. Schade door de aardbeving? Ja, dat zie je zeker nog wel. Nog steeds staan er veel kapotte en lege gebouwen en de vele gaten door het centrum heen, veelal tijdelijk opgevuld als parkeerplaatsen, markeren waar ooit iets anders heeft gestaan. Maar de positieve sfeer en kleurrijke uitstraling van de stad geven een belangrijke feit maar al te goed aan: de Nieuw-Zeelanders kijken liever naar de toekomst dan naar het verleden. 

Christchurch bezienswaardigheden

Wat te doen in Christchurch 

Op het moment dat wij Christchurch bezoeken, begint net weer het voorjaarszonnetje te schijnen en de temperatuur te stijgen. Ik blijf het soms herhalen in artikelen over Nieuw-Zeeland, maar het weer in Nieuw-Zeeland is zo onvoorspelbaar. Godzijdank blijft het deze dagen droog en dat is eerlijk gezegd ook wel net zo leuk als je in Christchurch bent. Veel Christchurch bezienswaardigheden zijn buiten te vinden, dus een zonnetje daarbij is niet verkeerd. Ik laat je in dit artikel zien wat je allemaal kan doen in Christchurch, en vul het aan met tips voor je verblijf en vervoer naar Christchurch toe. 

Street art spotten in het centrum van Christchurch

Christchurch is echt de stad van de street art. Waar je ook komt in het centrum, het is werkelijk overal te vinden. Wat dat betreft vond ik de street art in Christchurch nog wel indrukwekkender dan bijvoorbeeld de street art in Melbourne. De murals zijn kleurrijk, soms gigantisch groot en er is nog veel meer te vinden dan alleen kunstwerken op muren. Je zult meer dan genoeg tegenkomen als je gewoon door het centrum dwaalt, maar kijk anders op deze website voor de exacte locaties van bepaalde kunstwerken. 

Alice in Wonderland thema street art op een muur
Spuitbussen als kunstwerk met kleurrijke schilderingen erop in Christchurch

De omgeving verkennen in de Christchurch Gondola

Van alle tips die ik geef is dit eigenlijk de enige buiten Christchurch. Toch wil ik je hem niet onthouden, zeker als Christchurch je eerste kennismaking met Nieuw-Zeeland is. Met de Christchurch Gondola ga je naar een hoogte van 445 meter op Mount Cavendish, waarvandaan je een uitzicht hebt over onder andere Christchurch, Banks Peninsula, Canterbury Plains en de Southern Alps. Kun je gelijk al een beetje zien wat voor moois je allemaal te wachten staat. 

Adres: 10 Bridle Path Road, Heathcote Valley, Christchurch
Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00
Kosten: $ 30,-. Je kunt je ticket in het centrum kopen of
alvast online reserveren 

Koffie drinken in New Regent Street

New Regent Street is een smalle straat uit de jaren 30 dat wordt gezien als de voorloper van de moderne shopping malls. In de historische en vrolijk gekleurde panden zijn veel kleine winkels te vinden, waaronder veel koffietentjes en souvenirwinkels. Er zijn een paar terrasjes waar je heerlijk kunt gaan zitten en om de vijftien tot twintig minuten rijdt er een historische tram door de straat heen. Een prima plek om een koffiebreak te houden. 

Gele, groene en blauwe huizen in New Regent Street, Christchurch

Dwalen door het groene Hagley Park en botanical gardens

Het Hagley Park is met mooi weer een geweldige plek om van je jetlag af te komen als Christchurch je beginpunt in Nieuw-Zeeland is. Het is een ontzettend groot park dat onderverdeeld is in o.a. North Hagley Park en South Hagley Park. Er is ondermeer een vijver te vinden en de Christchurch Botanic Gardens zijn ook het bezoeken waard. Er worden daarnaast regelmatig evenementen gehouden, dus houd internet daarvoor in de gaten. 

Een ritje met de historische tram door het centrum van Christchurch

Het centrum van Christchurch is vrij groot, hoewel alle Christchurch bezienswaardigheden naar mijn mening best op loopafstand van elkaar liggen. Wil je veel van deze bezienswaardigheden op een net wat andere manier bekijken? Koop dan een kaartje voor de historische tram die door het centrum van Christchurch rijdt. Deze historische tram uit de jaren 1920 stopt op 17 plekken in het centrum. Totaal duurt het ritje 50 minuten, maar je kunt gedurende de dag in- en uitstappen waar jij wilt. Een kaartje kost $ 25,- en kun je alvast online bestellen of in het centrum kopen. 

Een rood-crèmekleurige historische tram in een met glas overdekt winkelcentrum in Christchurch.

Quake City – leren over aardbevingen in Nieuw-Zeeland

Als je wat meer over aardbevingen in Nieuw-Zeeland wilt leren en dan met name over de Canterbury earthquakes van 2010 en 2011, dan zou je zeker een bezoek moeten brengen aan Quake City. Een grote expositie vertelt je alles over de verwoestende aardbevingen die Christchurch en de omgeving vernield hebben, hoe hulp op gang is gekomen en hoe het in de tijden daarna met de regio Canterbury is gegaan. 

Adres: 299 Durham Street North
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00
Toegangsprijs: $ 20,-

Kiezen tussen wereldkeukens bij Little High Eatery

De eerste dag in Christchurch lopen we spontaan langs Little High Eatery. Ik had deze gezellige plek echt geen dag later willen tegenkomen, want wat kun je hier lekker eten. Je kunt Little High Eatery als een soort foodmarket zien, waar ze onder andere Koreaans, Thais, Mexicaans en Japans eten serveren. Naast het feit dat het eten er lekker is en voor Nieuw-Zeeland helemaal niet zo duur, ziet het er ook nog eens hartstikke leuk uit vanbinnen. Echt een aanrader. 

Bar in Mexicaanse sfeer met veel flessen en kleur bij Little High Eatery

Adres: 255 St. Asaph Street, Central Christchurch
Openingstijden: verschillende openingstijden, maar dagelijks van ongeveer 10.00 tot 22.00/23.00, met uitzondering van een paar zaken die al om 08.30/09.00 openen 

Exposities bezoeken in het Canterbury Museum

Het Canterbury Museum ligt aan de rand van het Hagley Park en biedt ontzettend veel verschillende exposities aan op het gebied van heden, verleden en toekomst van de regio Canterbury en Nieuw-Zeeland zelf. Ben je wat minder een museumliefhebber, dan is het nog steeds waard om in elk geval even langs het museum te lopen, want het pand waarin het museum zit gevestigd is hartstikke mooi. En misschien kom je nog wel wat toffe street art tegen. (Psst, loop daarvoor even naar de zijkant van het gebouw.) 

Adres: Rolleston Avenue, Christchurch Central
Openingstijden: dagelijks van 09.00 tot 17.00 tussen oktober en maart en van 09.00 tot 17.30 tussen april en september
Toegangsprijs: gratis

Cardboard Cathedral en 185 Empty Chairs Memorial 

Door de aardbeving in 2011 zijn er in Christchurch 185 mensen overleden. Ruim de helft van deze slachtoffers viel in het gebouw van Canterbury Television, dat instortte. Tegenover de plek waar dit gebouw ooit heeft gestaan, staat nu een monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers. Een behoorlijk indrukwekkend monument wel moet ik zeggen, want de 185 witte stoelen (en maxicosi’s) staan elk symbool voor een omgekomen persoon. 

Vlak bij het 185 Empty Chairs Memorial staat ook de Cardboard Cathedral. Deze tijdelijke kerk is deels van karton gemaakt en is als vervanging geplaatst na het instorten van de kathedraal die er daarvoor stond. De kerk zelf om te zien vond ik wat minder bijzonder dan verwacht, maar het verhaal erachter is natuurlijk wel aangrijpend. 

185 witte stoelen als memorial op grasveld bij weg.

Taco’s en quesadilla’s eten bij Mexicano’s

De naam is weinig origineel en oké, het is ook echt niet typisch Nieuw-Zeelands. Maar het eten bij Mexicano’s is echt om je vingers bij af te likken. We aten er een keer om te lunchen en het liefst wilden we blijven bestellen. Want had ik al gezegd dat het echt HEEL lekker is? Zelf genoot ik van de taco’s, maar Daan ging voor de quesadilla’s. Mochten we ooit terug naar Christchurch gaan, dan weet je ons te vinden. Reserveren in het weekend is overigens wel noodzakelijk. 

Adres: 131 Victoria Street, Central Christchurch
Openingstijden: zondag tot en met woensdag van 12.00 tot 22.00, donderdag en vrijdag van 12.00 tot 23.00 en zaterdag van 12.00 tot middernacht 

Het hart van de stad: Cathedral Square

Cathedral Square is het hart van het centrum van Christchurch. Ooit werd dit plein gedomineerd door de historische ChristChurch Cathedral, die helaas deels is ingestort. Cathedral Square is een goede uitvalsbasis om op zoek te gaan naar Christchurch bezienswaardigheden als street art, en vlakbij liggen ook diverse winkelstraten. Rondom het plein zijn daarnaast nog kunstwerken en historische gebouwen te vinden. 

Ruïne van ChristChurch Cathedral met steigers.

Lokaal bier proeven bij Smash Palace

Gevestigd in een oude, vrolijk geverfde bus, is alleen de bar van Smash Palace al tof om te zien. Tel daarbij alle lampjes, kleurrijke zeecontainers en toffe muziek bij op, en je hebt een supergezellig en creatief terras gecreëerd waar je onder andere lokaal bier kunt proeven en hamburgers kunt bestellen. Smash Palace heeft zelfs zijn eigen huisbier. 

Laat je trouwens niet misleiden door onderstaande foto. Wij kwamen namelijk net voor openingstijd aan, maar toen wij even later zonder camera terugkwamen, was het superdruk. Zeker het bezoeken waard op een zonnige dag. 

Geverfde containers, houten bankjes en lampjes op het betonnen terras van Smash Palace in Christchurch

Adres: 172 High Street, Christchurch Central
Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 15.00 tot laat, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot laat en zondag van 12.00 tot 20.00

Praktische reisinformatie voor Christchurch

Je accommodatie regelen in Christchurch

Tijdens ons verblijf sliepen wij in Dorset House Backpackers, een simpel en rustig hostel met dorms en privékamers op ongeveer een ruime kilometer afstand van het centrum, recht naast het Hagley Park. Een fijne locatie om bij te komen van een lange vlucht en lekker betaalbaar. Wil je toch liever wat dichter bij het centrum zitten? Ik heb heel enthousiaste reacties gelezen over Urbanz, dat nog vrij nieuw is, snel wifi heeft en comfortabele bedden. JUCY Snooze is een aanrader voor als je iets dicht bij het vliegveld zoekt. Zelf sliepen wij bij JUCY Snooze in Queenstown, en vonden het een topaccommodatie.  

Je Nieuw-Zeeland reis beginnen in Christchurch: zo kom je er

Bijna iedereen begint zijn reis door Nieuw-Zeeland in Auckland of Christchurch. Als je het plan hebt om alleen over het Zuidereiland te reizen, dan is het zeker aan te raden om een retour naar Christchurch te boeken. Zelf kwamen we aan in Auckland en vlogen we met Qantas Christchurch weer uit. Kijk hier om te zien wat op het moment de goedkoopste optie is voor een vliegticket Amsterdam – Christchurch.

Eenmaal aangekomen in Christchurch is het heel makkelijk om in het centrum te komen. De purple line en buslijn 29 rijden allebei naar het centrum toe. Deze bus kost $ 8,50 voor een enkele reis of $ 15,- voor een retour en doet er ongeveer 30 minuten over. Je kunt ook een SuperShuttle boeken voor $ 20,- (of $ 25,- voor twee personen) waarbij je af wordt gezet voor je accommodatie. 

Welke Christchurch bezienswaardigheden heb jij op jouw lijstje erbij gezet? 

Wil je meer lezen over Nieuw-Zeeland? Misschien vind je deze blogs dan ook interessant: 
• Auckland bezienswaardigheden: city guide vol tips voor de stad
Wat te doen in Rotorua, de meest bizarre stad van Nieuw-Zeeland
Met deze activiteiten in Queenstown krijg jij een adrenalinekickLeef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 79,-! (excl. btw)*

*Prijs geldig tot 1 oktober 2023

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).