Een auto kopen in Nieuw-Zeeland als backpacker

Hoe kun je een auto kopen in Nieuw-Zeeeland als backpacker

Je reis naar Nieuw-Zeeland komt eraan en je kijkt al helemaal uit naar die waanzinnige roadtrip die je gaat maken. Een ding moet er nog geregeld worden bij aankomst: de perfecte auto. Een auto kopen in Nieuw-Zeeland als backpacker is godzijdank helemaal niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe de regels in elkaar steken. En die zal ik je in dit artikel precies uitleggen. 

Een auto huren of een auto kopen in Nieuw-Zeeland

Iedereen heeft zijn eigen mening of het handiger is om een auto te kopen of te huren in Nieuw-Zeeland. Toen wij naar Nieuw-Zeeland gingen zagen wij het in eerste instantie niet zo zitten om een auto te kopen. We hadden eerder op onze reis ook een auto in Australië gekocht waarbij we best wat geld erop moesten inleveren. Máár: vooral als je voor een wat langere tijd in Nieuw-Zeeland gaat reizen, kan een auto kopen een heel stuk voordeliger worden, vooral in het hoogseizoen. Al helemaal als je de auto daarna weer voor een leuk prijsje kunt verkopen en je onderweg geen problemen ermee krijgt. Dat blijft natuurlijk altijd wel een gok.

Wat ons uiteindelijk over de streep trok: ultieme vrijheid. Wij houden niet zo van plannen en met een huurauto zit je toch aan een bepaalde huurperiode vast en een plek waar je de auto weer in moet leveren. Daar hadden wij geen trek in en daarom besloten we toch om voor het kopen te gaan. Tot nu toe hebben we er nog geen spijt van gehad en geen ellende ermee gekregen. 

Self-contained versus non-self-contained

Waar begin je met het kopen van een auto in Nieuw-Zeeland? Een van de eerste dingen waar je over na wilt denken is of je een self-contained vehicle (SC) wilt aanschaffen of een non-self-contained vehicle (NSC). Wat is het verschil? In Nieuw-Zeeland mag je niet zomaar in het wilde weg ergens kamperen, tenzij dat aangegeven staat. Op beide eilanden zijn wel veel plekken te vinden waar je bijvoorbeeld voor twee nachten kosteloos mag staan. Deze gratis overnachtingsplekken vind je met apps als WikiCamps en Spaceships

Op veel van die plekken moet je self-contained zijn om te mogen overnachten. Een self-contained auto moet het volgende bevatten: 

 • Portable toilet (de overheid wil dit veranderen naar een vast toilet, maar dit staat nog niet vast)
 • Gootsteen
 • Schoonwatertank met minimaal 12 liter vers water per persoon
 • Vuilwatertank met een capaciteit van minimaal 12 liter per persoon
 • Slang om vuilwater mee af te voeren (minimaal 3 meter)
 • Afsluitbare vuilnisbak

Auto’s die voldoen aan deze eisen krijgen een ‘self-contained’-certificaat. Of een auto self-contained is herken je aan de blauwe sticker die voor op de ruit geplakt is en de blauwe sticker achter op de auto. Het klinkt nu misschien alsof je minstens een camper aan moet schaffen om self-contained te zijn, maar nee. Er zijn genoeg busjes en zelfs ‘multi purpose vehicles’ te vinden die self-contained zijn. 

Wat voor auto is nu het handigst?

Is het nu beter om voor self-contained of non-self-contained te gaan? Ik neig ernaar om te zeggen dat self-contained handiger is. Zeker met het oog op wetswijzigingen die de komende jaren doorgevoerd gaan worden. Tijdens onze roadtrip door Nieuw-Zeeland hebben we zo vaak op plekken geslapen waar alleen SC toegestaan was en NSC niet, vooral op het Noordereiland.

Maar sinds begin 2018 zijn de regels voor self-contained veranderd. Zo moet je onder andere het toilet in alle gevallen kunnen gebruiken. Iets wat in veel auto’s nu niet het geval is. In veel busjes en auto’s is het op creatieve wijze ergens in een hoekje verstopt. Deze regel gaat in 2023/2024 hoogtwaarschijnlijk nog verder doorgevoerd worden. Het is dan waarschijnlijk verplicht om een vast toilet te hebben. Er komen straks dus veel minder auto’s door de keuring, waardoor er ook minder SC-certificaten uit worden gegeven. Iets om rekening mee te houden als je een auto gaat kopen of verkopen in Nieuw-Zeeland. 

Je kunt natuurlijk ook gewoon een NSC-auto aanschaffen. Ze zijn in aanschaf vaak goedkoper en als je zo nu en dan op een betaalbare campings kampeert, hoef je echt niet veel duurder uit te zijn. Ga in elk geval niet met een NSC-auto ergens kamperen waar dat niet de bedoeling is. De kans is groot dat je de volgende ochtend een mooie boete op je auto vindt van $ 200,-. (En ga dan alsjeblieft niet als sommige backpackers drama daarvan staan maken, je wist het van tevoren!)   

Update januari 2023: op dit moment is de overheid bezig om wat wijzigingen door te voeren wat betreft SC- en NSC-auto’s. In verband met natuurbehoud en duurzaam toerisme, willen ze grotendeels van non-self-contained af. De reden: toeristen die kampeerplekken met zooi en ontlasting bederven. De verwachting is dan ook dat het aantal kampeerplekken voor NSC de komende jaren drastisch af gaat nemen.

Een auto kopen in Nieuw-Zeeland geeft veel vrijheid tijdens je Nieuw-Zeeland road trip

Met welke aanschafprijs moet je rekening houden

Nu je hopelijk je keuze hebt kunnen maken tussen SC en NSC, ben je vast benieuwd met wat voor prijs je rekening moet houden om een auto te kopen in Nieuw-Zeeland. Wat je hier vooral ziet rijden zijn ‘multi purpose vehicles‘ (zoals Toyota Estima) en verschillende busjes. In Australië is het heel gebruikelijk dat er veel 4×4 jeeps op de markt zijn voor backpackers, soms met een geweldig toffe daktent erop. Maar dat is vanwege het vochtige klimaat in Nieuw-Zeeland helemaal niet handig en die zie je dus ook eigenlijk niet.

Wat de prijs voor een auto betreft kun je het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt al een oud barrel op de kop tikken voor $ 1.000,- (€ 560,- / € 600,-), maar of het lang meegaat… Wij hebben zelf van alles voorbij zien komen van $ 3.000,- ( € 1.700,-) voor een auto (NSC) tot een prijs van ongeveer $ 10.000,- (€ 5.600,- / € 6.000,-) voor een superfancy, self-contained busje met alles erop en eraan. Een self-contained vehicle is doorgaans prijziger dan een non-self-contained.

En dan is het ook nog eens afhankelijk van de periode waarin je een auto koopt in Nieuw-Zeeland en waar. De goedkoopste periode is doorgaans rond het begin van de winter (juni), wanneer veel mensen vertrekken en er weinig backpackers arriveren. De duurste periode is vanzelfsprekend de lente/zomer, wanneer hetzelfde andersom gebeurt. De prijzen in deze periodes kunnen echt flink verschillen. Wil je jezelf een beetje oriënteren op de prijs, kijk dan bijvoorbeeld eens in de Facebookgroep New Zealand Backpackers buy or sell car

Waar kun je een auto kopen in Nieuw-Zeeland als backpacker

De meeste backpackers kopen hun auto van andere backpackers in Auckland of Christchurch. In hostels hangen doorgaans veel advertenties, er zijn speciale Facebookgroepen zoals de groep die ik hierboven noemde en op de website Trademe worden ook zat auto’s aangeboden. Daarnaast worden er in Auckland automarkten gehouden op zaterdag (Auckland City Car Fair) en zondag (Ellerslie Carfair). Hier vind je allerlei auto’s in verschillende prijscategorieën. 

Er zijn ook veel garages te vinden die auto’s aanbieden en zelfs speciale backpacker car markets, maar van verschillende mensen hebben wij gehoord dat je laatstgenoemde eigenlijk graag wilt vermijden. Zelf hebben wij er geen ervaring mee, maar de mensen (locals) met wie wij erover hebben gesproken toen wij zelf een auto wilden aanschaffen, vertelden nogal stellig dat je daar niet naartoe moest gaan. Als je er andere ervaringen mee hebt, hoor ik het ook graag. 

Zelf een auto kopen in Nieuw-Zeeland hoeft niet moeilijk te zijn.

Waar je op moet letten bij het aanschaffen

Het hoeft niet moeilijk te zijn om als backpacker een auto te kopen in Nieuw-Zeeland, maar een goede auto is een ander verhaal. Je weet natuurlijk nooit zeker of een auto je hele roadtrip goed mee zal gaan of niet. Er kan altijd wat mee gebeuren. Maar je kunt jezelf wel een heleboel ellende besparen door de auto van tevoren na te laten kijken en het van de juiste persoon te kopen. 

Voor je besluit om een auto aan te schaffen, kan het slim zijn om voor $ 20,- of $ 25,- een AA Vehicle History Report aan te vragen. De AA kun je zien als de Nieuw-Zeelandse ANWB (je kunt ook lid worden van de AA). Met dit rapport kun je onder andere de geschiedenis van de auto nakijken, de daadwerkelijke kilometerstand, of de auto gemeld staat bij de politie of dat er nog boetes openstaan. 

Als blijkt dat alles klopt, kun je er ook nog voor kiezen om een Pre Purchase Inspection uit te laten voeren bij de AA of een andere garage. Ja, deze check kost geld (rond de $ 185,- / $ 210,-), maar je auto wordt dan wel op verschillende belangrijke punten nagekeken. Je krijgt daarna een uitgebreid rapport overhandigd zodat je precies weet of er mankementen aan de auto zijn en of er (op korte termijn) wat mee gedaan moet worden. Wij hebben deze check zelf ook voor aanschaf uit laten voeren en gelukkig kwam er op een kleinigheid na niets bijzonders uit. Dan rijd je daarna toch met een fijner gevoel rond in de auto.

Wil de huidige verkoper geen tijd nemen om met jou een Pre Purchase Inspection uit te laten voeren? Persoonlijk zou ik dan lekker op zoek gaan naar een andere auto. Vraag ook altijd alle papieren en oude facturen van vorige garagebezoeken op aan de huidige eigenaar. En check natuurlijk zelf ook de auto even op gebreken.

WOF, REGO en Road User Charges

Nog iets om rekening mee te houden voordat je een auto aanschaft: of de WOF en REGO nog geldig zijn of niet. Elke auto in Nieuw-Zeeland moet een geldige WOF (Warranty of Fitness) en REGO (soort wegenbelastig) hebben.

Warranty of Fitness (WOF)

Een WOF-inspectie kun je vergelijken met de Nederlandse APK en moet minimaal elk jaar uitgevoerd worden. Een WOF-certificaat is dus maximaal een jaar geldig en het bewijs hiervan met ‘geldig tot’-datum vind je als sticker op de voorruit. Auto’s die gebouwd zijn voor 2000 moeten elk half jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Voor de meest recente regels wat de WOF betreft kun je op deze overheidswebsite kijken.

Het uitvoeren van een Warrant of Fitness Inspection hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Bij de AA kost het rond de $ 75,-. Maar als blijkt dat er belangrijke reparaties uitgevoerd moeten worden, krijg je geen nieuwe WOF voordat ze uitgevoerd zijn. 

Vehicle licensing (REGO)

Een REGO moet je zien als de wegenbelasting die betaald moet worden. Dit bedrag betaal je in de meeste gevallen één keer per jaar. Ook hiervoor vind je een sticker terug op de voorruit met de datum erop wanneer je REGO verloopt. Het verschilt per auto hoeveel je jaarlijks aan de REGO betaalt. Op deze website kun je dat nakijken. Voor ons busje (Mazda Bongo) betalen wij rond de $ 100,- voor een jaar. De REGO kun je overigens heel makkelijk online verlengen.  

Road User Charges (RUC)

Als laatste zit er ook nog een verschil in de manier hoe je belasting betaalt over benzine en diesel. Als je naar een tankstation in Nieuw-Zeeland gaat, zul je zien dat benzine een stuk duurder is dan diesel. Dat komt omdat de belasting al bij benzine in de prijs inbegrepen zit.

Over dieselauto’s betaal je apart nog belasting. Voor elke 1000 kilometer moet je nog Road User Charges (RUC) betalen. Dit moet je betalen vóór elke 1000 kilometer en kun je online aanschaffen of bij de AA. Het verschilt per gewicht van een auto hoeveel je moet betalen, maar houd rekening met zo’n $ 80,- per 1000 kilometer. De meest actuele prijzen hiervoor vind je hier terug

Of het het rijden dan duurder of goedkoper maakt? Dat verschil valt denk ik wel mee. Als ik het prijsverschil aan de pomp uitreken voor onze auto (die niet heel zuinig is) op 1000 kilometer kom ik uit op $ 75,-. Het brengt vooral wat meer administratief gedoe met zich mee.

Slapen onder de sterren in Nieuw-Zeeland

De auto op jouw naam laten zetten

Als er iets echt heel simpel is aan het auto kopen in Nieuw-Zeeland, dan is het wel de auto op jouw naam laten zetten. Het klinkt bijna te bizar voor woorden, maar theoretisch gezien kan je in Nieuw-Zeeland elke auto op jouw naam laten zetten als je dat wilt. 

Het enige wat je namelijk hoeft te doen is een formulier invullen waarop je aangeeft dat jij de nieuwe eigenaar bent. Dit formulier kun je online invullen of op het postkantoor (PostShop/Kiwibank). De verkoper hoeft hier niet eens verplicht bij aanwezig te zijn. Hij kan zelf ook een formulier invullen en opsturen waarop hij aangeeft dat hij de auto verkoopt, maar dit wordt niet altijd gedaan. Zodra je het juiste formulier hebt ingevuld, betaal je $ 9,- voor het overzetten en verstuur je het formulier. Daarna staat de auto op jouw naam. 

Overigens is het natuurlijk wel zo slim om samen deze formulieren in te vullen. Zeker ook als je de auto zelf later weer verkoopt. Je wilt er namelijk wel zeker van zijn dat de auto niet per ongeluk op jouw naam blijft staan. Als de auto toch op jouw naam blijft staan, ben jij diegene die eventuele boetes of schadeclaims krijgt. Dat wil je natuurlijk niet hebben.

Een autoverzekering afsluiten 

Ga in Nieuw-Zeeland niet de weg op zonder een goede autoverzekering. En ook deze hoeft helemaal niet zo duur te zijn in Nieuw-Zeeland. Wij hebben zelf een verzekering genomen bij de AA. Deze kostte ons $ 180,- voor een heel jaar (niet all-inclusive) en als je toch eerder je auto weer verkoopt, krijg je het bedrag van de resterende maanden terug. 

Let wel even goed op hoe ze je auto precies zien in het geval dat je een busje aanschaft. Wij hebben zelf meegemaakt dat het ene bedrijf ons busje rekende als auto en het andere als campervan. Veel autoverzekeringen zien een self-contained busje als campervan, omdat je erin slaapt en er bijvoorbeeld een gootsteen in zit. Als je dan een autoverzekering neemt in plaats van een verzekering voor campervans en je maakt een ongeluk, dan kunnen ze je weigeren om ook maar iets uit te betalen. Je bent dan namelijk verzekerd voor iets wat je niet hebt. Ga daarom vooral even bij een verzekeringsmaatschappij langs of bel ze op om het na te vragen. En bepaal dan voor jezelf wat voor soort verzekering het beste bij je past. 

Overigens noem ik in dit artikel over een auto kopen in Nieuw-Zeeland nogal vaak de AA. Mocht je het je afvragen: wij hebben gewoon goede ervaringen met de AA. Dit artikel is dan ook daarop gebaseerd en niet gesponsord. 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

4 thoughts on “Een auto kopen in Nieuw-Zeeland als backpacker”

 1. hoi klopt het dat je een post adres moet opgeven om een auto op je naam te laten zetten ?
  hoe heb jij dit gedaan

  1. Hoi Gerben,

   Je moet inderdaad wel een postadres opgegeven. Als ik het mij goed herinner, konden we gewoon het adres gebruiken van het hostel waar we verbleven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).