Weekendje weg in Nederland? Ga roadtrippen met een stoere Volkswagen oldtimer

Een roadtrip door Nederland maken met deze beigekleurige Volkswagen T2 Oldtimer.

Een uniek weekendje weg in eigen land beleven? Maak dan eens een korte roadtrip door Nederland! Dit kun je natuurlijk met je eigen auto doen. Maar nog veel toffer is het om in een retro Volkwagenbus te stappen. Je kent ze wel, die vrolijke old skool bussen waarmee je roadtrip nóg een stuk leuker en kleurrijker wordt. In sommige Volkswagenbusjes kun je ook nog eens slapen en heb je je bed dus altijd bij de hand. Ideaal!

Wij gingen twee dagen roadtrippen door Nederland in een VW oldtimer. Zijn naam? Mr. Sandman. Een bijzondere ervaring moet ik zeggen. Ik laat je graag weten hoe dat was.

Met een Volkswagen oldtimer toeren vanuit Utrecht

Waar ga je naartoe als je voor twee dagen een roadtrip door Nederland gaat maken? Ik kan je alvast een tip geven: ga niet té ver weg. Rijden in een Volkswagen oldtimer is namelijk een wereld van verschil vergeleken met onze huidige auto’s. Of het moeilijk is om in zo’n busje te rijden? Nee, dat zeker niet. Je moet er alleen wat spierballen voor hebben. En anders kweek je ze wel tijdens het rijden zelf.

En daarom waren wij ook zo slim om vanuit Nieuwegein de provincies Utrecht, Flevoland, Overijssel, Drenthe en Gelderland af te rijden. De snelwegen sloegen wij over (zó hard kan de bus nu ook weer niet) zodat we vooral over de provinciale en onbekende weggetjes ons eigen land ontdekten. Dan vind je toch wel wat mooie routes, hoor. Vanuit Utrecht reden we door de bossen richting Amersfoort, waarna we het water overstaken naar Flevoland. Om daar vooral heel veel akker en weilanden aan te treffen, maar ook een aantal prachtige bollenvelden. Hét voordeel van een roadtrip maken rond april/mei.

Uitzicht vanuit Volkswagen Oldtimer naar bossen en weg.
Drie bruine schapen op dijk.
Uitzicht over stuur van Volkswagen Oldtimer over gele tulpenvelden.

Onze eerste bestemming met de Volkswagen Oldtimer: varen door Giethoorn

Als echte toeristen in Holland bezochten we een plek waar we eigenlijk helemaal niet met onze bus konden komen: Giethoorn. Wist je dat Giethoorn zijn naam ooit heeft gekregen vanwege de vele geitenhoorns die in het water zijn gevonden? Deze arme beesten konden niet zwemmen en tsjah, dan ben je bij Giethoorn aan het verkeerde adres. Dit klein-Venetië van Nederland kreeg daarom de naam ‘Geithoorn’, dat verbasterde in Giethoorn.

Veel toepasselijker ook, want op het moment dat wij aankomen met onze bus giet het er aardig. We verruilen onze bus tijdelijk voor een overdekte boot en ontdekken de kanalen en prachtige boerderijen en huizen van het dorpje. Het verrast ons positief: ondanks het feit dat het er ontzettend toeristisch is (wat op deze druilerige middag erg meevalt), is het er ook echt héél mooi. Als je dan alle klompen, kazen en friettenten even weg kunt denken, is het een heel mooi stukje Nederland. Een bestemming waar we graag nog eens terug naartoe gaan als het zonnetje schijnt. Voor nu willen we er ook niet te lang blijven hangen. We willen immers verder rijden in onze bus!

Historisch stenen huis in Giethoorn.
Stenen boerderij met rieten dak in Giethoorn.

Kamperen in de natuur… of toch niet helemaal

Het busje waarmee we rondtoeren in eigen land zit zo ingenieus in elkaar, dat je met zijn vieren erin kan slapen. Door een uitschuifbare daktent kun je bovenin ook nog een tweepersoonsbed tevoorschijn toveren en heb je ruimte om rechtop in het busje te staan. Ontzettend handig en daarom is ons plan ook om voor een nacht in deze VW camper te slapen.

Dat plan wordt een beetje in het water gegooid. De weersvoorspelling voor die avond: nul graden en héél véél regen. We laten ons er niet door afschrikken en rijden tijdens onze roadtrip door Nederland naar een natuurcamping in Drenthe, die we de avond daarvoor nog hebben geboekt. We kijken onderweg onze ogen uit. Drenthe is een prachtige en rustige provincie met veel oude, knoestige bomen langs de wegen en boerderijen met rieten daken. Maar we kijken ook uit naar een warme maaltijd bij het restaurant op de camping. Vlak voor we aankomen begint het te gieten en te hagelen. En als we eenmaal het terrein op draaien, valt ons op dat er nergens licht brandt. We bellen het nummer van de receptie, maar niemand neemt op. Daar staan we dan met onze mooie Volkswagenbus, terwijl het houten krijtbord buiten aangeeft dat de boel geopend zou moeten zijn.

Na een tijdje wachten druipen we af. We zoeken dit thuis wel verder uit en zoeken ons heil in een hotelletje vlakbij. Ik vind het jammer dat we niet slapen in de bus, want het vintage interieur nodigt echt wel uit om onze slaapzakken uit te rollen. Maar de gedachte aan een warme douche en maaltijd is ook aanlokkelijk. Iets té op dat moment.

Papieren beker met thee op picknicktafel en VW bus op achtergrond.
Rijden in Volkswagen Oldtimer.
Vrouw die zit in zijdeur van beigekleurige Volkswagen Oldtimer en daktent.

Onze bestemming de tweede dag: herinneringskamp Westerbork

Als we de volgende ochtend wakker worden, schijnt de zon wél fel door de ramen heen. Het slapen op de natuurcamping is dan niet gelukt, maar op Google Maps hadden we inmiddels wel gezien dat we vlak bij herinneringskamp Westerbork zitten. In de 29 jaar die ik inmiddels rondloop op deze wereld en waarin ik aardig wat gezien heb van Nederland, heb ik het voor elkaar gekregen om nog nooit Westerbork te bezoeken. En dat terwijl ik het toch een heel belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis vind. Daan is er in een ver verleden wel eens geweest, maar wil het ook graag nog een keer zien. Al ronkend rijden we dus met het busje verder door de landerijen voor een bezoek aan herinneringskamp Westerbork.

Het blijkt superinteressant te zijn en in een paar uur tijd leren we meer over de gruwelijke geschiedenis van dit kamp. Wat mij het meest bij is gebleven is alle propaganda die er verricht werd om het als een ‘goed’ kamp over te laten komen. Maar ook de vele slachtoffers. Van de 102.000 weggevoerden hebben maar slechts 5.000 de oorlog overleefd. Poeh zeg. Dat laatste feit wist ik wel, maar je wordt toch weer even met de neus op de feiten gedrukt tijdens zo’n bezoek. Een heftig stukje Nederlandse geschiedenis, maar ik vond het zeker geen verkeerde toevoeging aan onze roadtrip door Nederland. Roadtrippen gaat wat mij betreft niet alleen maar over de mooie dingen zien, maar ook over de historie leren kennen. En die is nu eenmaal niet altijd even leuk, maar wel belangrijk.

Monument met kapotte treinrails in Westerbork.
Trein die werd gebruikt tijdens WOII in Westerbork.
Uitzicht over gele bloemenvelden vanuit Volkswagen bus.

Ook een roadtrip door Nederland maken in een Volkswagen oldtimer?

Het is inmiddels al even middag en na een lunch besluiten wij om weer terug te rijden richting Nieuwegein. Onze roadtrip door Nederland met een stoere Volkswagen oldtimer zit erop. Wat een bijzondere manier om Nederland te ontdekken. Reken maar dat je heel wat bekijks trekt met zo’n vintage auto!

Je huurt een Volkswagen oldtimer vanaf € 250,- per dag om lekker mee te toeren door Nederland. Waar deze vintage bussen ook veel voor gebruikt worden? Onder andere voor bruiloften en feestjes. Je kunt de bus namelijk ook huren als te gekke Volkswagen Photobooth om zo op een toffe manier herinneringen vast te leggen.

Staat een roadtrip door Nederland met een Volkswagen olditmer ook bij jou op je bucketlist?

Voor dit artikel ben ik een samenwerking aangegaan met De Volkswagenbus. Zij verhuren toffe Volkswagenbusjes én kevers voor roadtrips en bruiloften. Dit artikel is natuurlijk volledig op mijn eigen mening en ervaring gebaseerd.


Over de auteur

Lees meer

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top