Azië Myanmar

De schoonheid van het Ogre-eiland Bilu Kyun

31 oktober 2015
Laatste update: 18 april 2018

Kun jij je voorstellen om op een eiland te wonen waar de boten naar het vasteland toe alleen maar onregelmatig varen en waar het net lijkt alsof je een flinke stap terug in de tijd hebt genomen? Dat is hoe de mensen leven op Ogre-eiland – Bilu Kyun – in Myanmar. De naam klinkt helemaal niet aantrekkelijk, maar gelukkig is het eiland dat wel. Er is namelijk helemaal niets engs aan: de mensen zijn er vreselijk aardig en het is er meer dan prachtig.

Samen met Mr. Anthony, onze gids voor de dag, lopen we van onze warme en claustrofobische guesthouse Breeze Guest House naar het zogenoemde haventje van Mawlamyine. De zon brandt op onze hoofden terwijl het nog niet eens 9 uur ’s ochtends is. Een ander houten bootje is al volgeladen met mensen die ook onderweg zijn naar het eiland. Maar er zitten niet alleen mensen op de boot, zelfs scooters staan ertussenin gepropt. Een verkeerde beweging en een van de scooters zal verdwijnen in de golven van de Thanlyin-rivier.

Bilu Kyun Ogre Island Myanmar Mawlamyine Boat

De reis duurt niet lang, wat erg prettig is. Zelfs de locals kunnen de hitte amper nog aan. Tijdens het middaguur loopt de temperatuur al gauw op boven de 40˚C. Op het moment dat we aankomen, moeten we de boot uit springen, in het water, en de eerste paar honderd meter waden we onszelf door de modder heen, op zoek naar een plek waar het makkelijker lopen is. Vanwege het getij (Bilu Kyun ligt ook aan de Golf van Martaban) is het altijd nat op deze plek, iets waar we achter komen op onze terugreis, als een deel van het eiland opeens onder water ligt en de velden voor de huizen verdwenen zijn.

Maar uiteindelijk vinden we wat droge grond en kunnen we onze voeten en benen schoonmaken. Een open busje staat voor ons klaar om ons langs het eiland te rijden en te laten zien hoe de mensen hier leven. Kinderen zitten in een rij op een houten bank terwijl jonge mannen op hun scooters langs crossen en witte koeien de stoffige weg blokkeren. Ja, dit is het leven op het eiland. Simpel, rustig en heel basic. Het verrast mij dat er toch nog meer dan 200.000 mensen wonen. Het voelt juist zo klein aan allemaal! Als je zou zeggen dat er maar 2000 mensen wonen, zou ik het ook geloven.

Bilu Kyun Ogre Island Myanmar Mawlamyine Kids People Locals

Bilu Kyun Ogre Island Myanmar Mawlamyine Cow

Denk je eens in hoe het is om hier te wonen. Overal vind je kleine, traditionele dorpen, houten hutjes, rijstvelden, bomen, fruit en vakwerk. Want dat laatste is een heel belangrijke bron van inkomsten. Deurmatten van kokosvezels, ballonnen, geweefde kleden, krijttabletten. Allemaal handgemaakt en overal vind je mensen die letterlijk de hele dag bezig zijn om deze producten te maken. Voor het eiland zelf en daarbuiten. Het is niet zo vreemd dat ze massaal aan ons vragen of we wat willen kopen. Zo vragen ze voor een handgemaakte kleed rond de $ 5,-. Voor ons meestal niet zoveel geld, maar voor hen wel.

Soms is het raar en in zekere zin ook wel zielig om te zien: jonge meiden en jongens die hetzelfde beroep leren als hun ouders, wetende dat ze waarschijnlijk nooit het eiland zullen verlaten. Hoeven zij niet naar school te gaan? Gelukkig zijn er wel scholen op het eiland te vinden, maar niet iedereen krijgt de kans om daarnaartoe te gaan. Dus eindigen sommigen van hen al op jonge leeftijd in de werkplaats van hun ouders, waar ze waarschijnlijk de rest van hun leven werken. Ik had hier echt wel gemengde gevoelens bij toen ik dit zag.

Bilu Kyun Ogre Island Myanmar Mawlamyine Handmade Weaving Cloth

Bilu Kyun Ogre Island Myanmar Mawlamyine Handmade Weaving Cloth

Bilu Kyun Ogre Island Myanmar Mawlamyine Handmade Coconut Fibre Doormat

Bilu Kyun Ogre Island Myanmar Mawlamyine Handmade Coconut Fibre Doormat

We bezoeken een heleboel mensen en krijgen lunch in een klein restaurantje waar ze rijst en noedels serveren. Wanneer ik mijn zonnebril van mijn gezicht haal, zie je nog steeds de silhouet ervan op mijn gezicht zitten. Het is het droge seizoen en de wegen zijn zo stoffig dat je het roodkleurige fijne zand overal kunt vinden. Rondrijden op het eiland is nu verre van comfortabel. Overal vind je gaten in de weg en het busje heeft geen banken om op te zitten. Maar ach, dat is hoe ze hier leven en wie zijn wij om daarover te klagen. Het is al uniek om dit allemaal te kunnen zien.

Het fruit dat we krijgen is zoeter dan zoet en we worden zelfs meegenomen naar een zwembad, dat bestaat uit een gat in de grond gevuld met vies, groenig water. Je moet in je kleren zwemmen, maar ik heb al besloten om niet te gaan, te bang om ziek te worden, zelfs nu de temperatuur vreselijk hoog is en het iedereen langzaam beroerd maakt. Aan het eind van de middag neemt Mr. Anthony ons mee terug naar de boten en varen we langzaam terug naar het vasteland. Wat een indruk heeft het eiland achtergelaten!

Bilu Kyun Ogre Island Myanmar Mawlamyine

Bilu Kyun Ogre Island Myanmar Mawlamyine

 • Reply
  Jenny - ikreis.net
  31 oktober 2015 at 20:27

  Wat een mooi plekje!

  Ik was eind 2005 in Myanmar en ik roep al bijna tien jaar dat ik een keer terug wil. Ook om het aan mijn vriend te laten zien, die er nog nooit geweest is. Maar om de een of andere reden komen er steeds weer andere dingen op mijn pad – die gelukkig ook erg leuk zijn ;)

  • Reply
   Danique
   1 november 2015 at 19:57

   Ik wil zeker ook nog een keer terug! Ik heb nu niet alles kunnen zien wat ik wilde zien. Ik ga proberen om het binnen de tien jaar te doen ;)

 • Reply
  Yvonne
  31 oktober 2015 at 20:27

  Myanmar, prachtig en authentiek! In mijn herinneringen uit 2009 in ieder geval, geen idee hoe hard het de afgelopen jaren veranderd is, maar als ik jouw verhaal zo lees in ieder geval niet op deze plek. Nog nooit van Ogre island gehoord, wie weet ooit… maar er zijn nu nog te veel nieuwe plekken om te ontdekken. ;) Leuk dat ik even zo met je mocht meereizen.

  • Reply
   Danique
   1 november 2015 at 19:58

   Het verandert jammer genoeg best hard. Een vriendin van mij was er precies een jaar eerder en tussen onze twee reizen in waren er al verschillen. Gaat dus erg snel.

 • Reply
  Simone
  1 november 2015 at 15:27

  Wauw, echt wauw! Dit lijkt me zo mooi om te mogen zien. Hoe die mensen daar leven, helemaal afgesloten van de rest van de wereld. Daar hou ik van. Myanmar staat sowieso hoog op mijn lijstje, maar eerst maar eens ervaring opdoen op andere plekjes :)

  • Reply
   Danique
   1 november 2015 at 19:58

   Het is echt heel bijzonder om te zien!

 • Reply
  eden
  2 november 2015 at 00:10

  Sounds like you had an incredible time, what an experience it must have been to visit! Great photos :)

  http://www.mintnotion.com

  • Reply
   Danique
   3 november 2015 at 17:21

   Thanks for your comment. Yes, it really was an experience!

 • Reply
  Lotte - scratchingmymap
  2 november 2015 at 19:23

  Een heel mooi verhaal en dito foto’s! Ik had alleszins nog nooit van dit eiland gehoord :-)

  • Reply
   Danique
   3 november 2015 at 17:20

   Dank je wel! Ik ook niet, tot ik in Mawlamyine was, haha.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.