Hoe houd je het samenreizen als stel leuk

Samenreizen

Samen de wereld ontdekken is fantastisch. Met z’n tweeën ga je een van de mooiste avonturen van je leven aan waardoor je prachtige herinneringen maakt die jullie voor altijd bij je dragen. Jullie lachen, jullie genieten en worden alleen maar verliefder op elkaar. Samenreizen is een ervaring en als stel kunnen jullie de hele wereld aan.

Dat is in elk geval de verwachting die ieder koppel heeft voordat ze beginnen aan hun reis. Je gaat natuurlijk ook niet gelijk van het negatieve uit en dat hoeft ook helemaal niet. De realiteit kan inderdaad zo zijn, zolang je verwachtingspatroon niet te hoog is en je er rekening mee houdt dat niet altijd alles op rolletjes zal lopen. Dat gebeurt niet in het dagelijkse leven, zo ook niet met reizen. Daarbij komt kijken dat je misschien wel meer rekening met elkaar moet houden dan dat je eerst deed. Je brengt tenslotte ineens ontzettend veel tijd met elkaar door.

#1 – Wat verwachten jullie van het reizen

Het is belangrijk om van elkaar te weten wat jullie verwachten van het reizen. Samenreizen is fantastisch, zolang jullie wel dezelfde richting op willen. Daarbij is de keuze naar welke landen jullie willen vaak nog niet eens het probleem, de manier van reizen is dat wél. Wil de een zo goedkoop mogelijk reizen en de ander in luxe? Willen jullie allebei snel reizen of juist langzaam? Alleen als stel of ook met andere mensen? Het is goed om voor het samenreizen al een beeld hierbij te hebben. Hoe alles echt zal verlopen, daar kom je pas achter tijdens de reis zelf, zeker als jullie voor de eerste keer gaan. Maar een goed gesprek hierover hebben van tevoren kan geen kwaad.

Wij hebben een stel meegemaakt dat om de haverklap ruzie aan het maken was omdat ze totaal niet op één lijn zaten met hun reisplan. Zij wilde alleen in luxe reizen en het liefst zo snel mogelijk weer naar huis (het was eigenlijk zijn droom om te reizen), hij wilde in hostels blijven en was echt nog lang niet van plan om huiswaarts te keren. Dat stel waren wij niet overigens ;-).

#2 – Waarom reizen jullie

Daarbij komt meteen de volgende vraag kijken: waarom reizen jullie? Wij hebben er zelf voor gekozen om voor onbepaalde tijd de wereld over te trekken. Daarbij willen we graag verschillende levenservaringen opdoen die we niet in Nederland kunnen of willen opdoen. Ook willen we ons steentje bijdragen door (vrijwilligers)werk te doen en onszelf ontwikkelen door bijvoorbeeld het leren van een vreemde taal. En misschien wel het meest belangrijke van allemaal: het reizen maakt ons gelukkig.

Wat is jullie reden om te gaan reizen? Misschien heb je wel helemaal geen specifieke reden, maar wel een achterliggende gedachte bij het reizen. Het maakt ook niet uit waarom, het maakt wel uit of jullie daarin gelijkgestemd zijn. Als de een wilt gaan reizen met als doel nieuwe culturen te leren kennen en de ander wilt alleen maar feesten, dan zul je toch een manier moeten vinden waarop het samenreizen leuk is voor jullie allebei.

#3 – Praat met elkaar

Blijf altijd met elkaar praten en spreek jullie reiswensen naar elkaar uit. Mensen veranderen, dus zo ook jullie ideeën over het reizen. Wij gingen naar Australië toe met het idee om daar voor twee jaar te blijven. Na negen maanden gingen we weg. Ik was de eerste die voorstelde om ergens anders te gaan reizen en dat uitspreken vond ik best eng. Het zou ons ‘plan’ tenslotte compleet overboord gooien en het was altijd al Daan zijn droom geweest om naar Australië te gaan. Dat wilde ik niet van hem afpakken.

Maar wat bleek: Daan had dezelfde gedachte ook al gehad. En door erover te praten, zaten wij een maand later ineens in Thailand. Als we er niet over hadden gepraat, waren we misschien langer in Australië gebleven en hadden we niet volop genoten van onze reis. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Samenreizen als stel

#4 – Laat elkaar in waarde

Als je zo veel tijd met elkaar doorbrengt, is het soms heel gemakkelijk om ‘naar’ tegen elkaar te gaan doen. Elke dag weer moet je nieuwe keuzes maken en daarbij zullen jullie het echt niet altijd met elkaar eens zijn, maar heb dan wel respect voor de ander en laat elkaar in waarde. Soms moet je jouw plan even opofferen voor de ander en andersom.

Een keer ging ik mee met een meerdaagse tour met voornamelijk soloreizigers, maar er ging ook een stel mee. De jongen wilde niets liever dan met ons de boel verkennen en gezellig kletsen met ons. Zijn vriendin moest niets van andere mensen hebben en kon alleen flink chagrijnig en zuchtend erbij komen zitten. Uiteindelijk droop haar vriend met een wanhopige blik af en ging met haar mee in een hoekje zitten zodat ze met zijn tweeën waren. Zijn gezichtsuitdrukking zei vervolgens genoeg. Of het samenreizen dan zo gezellig is…

#5 – Neem tijd voor jezelf

Luister dus vooral ook naar je eigen persoon en neem de tijd voor jezelf. Ja, soms moet je even je eigen principes aan de kant zetten en denken aan de ander. In het geval van het bovengenoemde stel hadden ze ervoor kunnen kiezen om één dag samen door te brengen en de andere dag met mensen. Allebei blij. Maar het kan niet zo zijn dat de één altijd maar naar de ander luistert en zichzelf compleet wegcijfert. Hallo, je bent op je droomreis!

Het meisje had er ook voor kunnen kiezen om op dat moment juist de tijd voor zichzelf te nemen en iets te doen waar zij blij van werd. Soms heb je namelijk gewoon even tijd alleen nodig, dat had je thuis toch ook? Ga een boek lezen, maak een wandeling. Het is heerlijk om soms even met je eigen gedachten te zijn en elkaar los te laten. Daarna is het alleen maar fijner om weer bij elkaar te zijn.

#6 – Doe je eigen ding en volg je eigen dromen

Natuurlijk ga je samenreizen om samen dingen te ondernemen en de wereld te zien, maar iedereen heeft daarnaast zijn eigen persoonlijke dromen. Wil je heel graag een yogacursus doen of een trektocht maken en ziet de ander dat niet zitten? Gewoon doen. Zet nooit je dromen aan de kant voor een ander. Ook tijdens het reizen moet je elkaar soms even loslaten. Dat kan betekenen dat je tijdelijk los van elkaar gaat reizen óf dat de ander een uitdaging aangaat en samen met jou jouw droom volgt. Zo zou ik graag voor een week een yogacursus willen volgen. Leuk voor mij, voor mijn lieve reisgenoot geloof ik wat minder ;).

#7 – Sta open voor andere mensen

Koppels worden al snel gezien als ‘minder sociale mensen’. Ik snap het helemaal. Als stel kunnen wij onszelf ook echt wel eens afzonderen van andere reizigers. Maar zeker niet altijd. Het is heel makkelijk om met zijn tweeën te blijven, maar juist het ontmoeten van andere mensen maakt het reizen zo leuk en interessant. Bovendien heb je die momenten soms ook gewoon even nodig. Niet alleen omdat het fijn is om ook eens andere mensen te spreken. Het levert daarnaast weer leuke herinneringen en nieuw gespreksstof op voor jullie samen. En dan heb ik het nog niet eens over de gezellige vriendschappen gehad die je eraan kunt overhouden.

#8 – Geniet!

Do we need to say more?

Travel as a couple

Over de auteur

Lees meer

4 reacties op “Hoe houd je het samenreizen als stel leuk”

  1. Goede tips. Bij ons zijn het alleen nog vakanties samen geweest, maar daarbij liggen we gelukkig wel op een lijn. Dat is heel belangrijk denk ik, met wie je ook reist. Ik moet nu denken aan de keer dat ik de chagrijnige vriendin was. De dag van de tour werden wij gevolgd door een Frans koppel. Bleek dat ze mijn vriend (Belgisch) als vertaler wilden gebruiken. De hele dag vroegen ze hem de Engelse tour te vertalen en zaten ze in het Frans te kletsen. Af en toe versta ik een zin, maar mijn Frans is zeker niet goed genoeg om mee te doen aan een gesprek. Dus ik zat daar een beetje bij. Haha, achteraf moet ik er wel om lachen.

  2. Wat een goede tips! Ik vind het sowieso heeel erg knap dat stellen samen zo lang de wereld over kunnen reizen.. Jasper en ik zijn elkaar na ruim een week vakantie vaak alweer ‘zat’. Niet echt natuurlijk, maar het is niet voor ons weggelegd om er samen maanden er op uit te trekken. Hihi. Ik denk inderdaad dat ‘blijven praten’ heel belangrijk is!

    1. Je moet er inderdaad tegen kunnen. Misschien lukt het ons ook omdat we nog maar vrij kort samen waren en we elkaar sinds het begin van onze relatie al heel veel zien. We zijn niet anders gewend ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll naar top