Reismoe? Zo voorkom je het! (+ tips om je rust te pakken)

Palmbomen op Koh Lanta tegen een strakblauwe lucht.

Herken je het, reismoe zijn? Je besluit om voor langere tijd te gaan reizen. Een paar maanden, misschien wel langer dan dat. Naar nieuwe landen, misschien zelfs naar nieuwe continenten. En je wilt er alles uithalen wat erin zit, dus alle dagen plan je meer dan vol. Om de dag of paar dagen reis je vervolgens naar een nieuwe plek om maar niets te hoeven missen. Alle highlights zie je, maar er is nog meer te ontdekken. Véél meer.

Heel wat indrukken en landen verder besef je ineens dat je toch best wel reismoe bent. Je merkt dat je minder zin begint te krijgen om weer je bed uit te komen. Opnieuw naar een tempel toe? Saai. En die apen die rondslingeren door de bomen heb je nu ook wel gezien. Misschien ga je maar een dagje op het strand hangen. Net als gisteren. En de dag daarvoor. En de week dáárvoor. 

Is reismoe zijn een fabeltje?

Grote kans dat je reismoe bent geworden. Ehm, wat? Reismoe zijn. Ja, het bestaat. Echt waar. Hoe mooi de wereld ook is, hoe spannend alle avonturen en hoe interessant alle nieuwe culturen en nieuwe mensen, je lichaam en vooral ook je geest hebben gewoon de tijd nodig om alle indrukken te verwerken. Neem je je rust niet, dan zal je merken dat het reizen na een tijdje vooral heel vermoeiend gaat worden. Reismoe dus.

Plaats het eens in perspectief. Als je werkt en thuis je leven leidt, dan moet je ook je rust nemen. Nu is reizen voor veel mensen een heel stuk leuker en relaxter dan werken, en zeker niet te vergelijken. Maar dat betekent niet dat het reizen niet vermoeiend is. Je bent vaak de hele dag actief bezig. Je lichaam moet wennen aan temperatuurverschillen en ander voedsel. En je ziet soms dingen die je nog nooit eerder in je leven hebt gezien. 

Van alle kanten krijgen je brein en je lichaam prikkels, en deze moeten door je hersenen verwerkt worden. Neem je hiervoor niet de tijd, dan zal je dit op een gegeven moment gaan merken. Bij de een gebeurt dit misschien na een maand, en bij de ander pas een stuk later (en soms ook niet!). Je rust nemen tijdens het reizen is daarom zeker geen slecht idee om juist zo lang mogelijk van het reizen te blijven genieten. 

De druk om alles maar te zien

Ja maar, de druk dan om alles te moeten zien?! Ik kan toch zeker niets missen? Ja, dat kan je wel. En nee, dat is niet altijd even makkelijk. Toen ik voor de eerste keer voor een lange tijd ging reizen wilde ik ook alles zien. Moest ik alles van mijzelf zien. Ik kon toch zeker niet thuiskomen met het verhaal dat ik van alles gemist had? Als ik in de buurt ben van iets moois, dan is het toch zonde om er nu niet naartoe te gaan? 

Inmiddels denk ik daar heel anders over. De wereld is ontzettend groot. Te groot om in een mensenleven alles te kunnen zien. Ik ben al heel dankbaar voor het feit dat ik de mogelijkheid heb om zo veel te reizen en zo veel te zien. Elke plek is mooi meegenomen en waardeer ik. Zie ik iets niet, dan denk ik terug aan de vele prachtige plekken die ik wél heb mogen zien. 

Die gedachte zorgt er ook voor dat wij tegenwoordig steeds rustiger zijn gaan reizen. Waar de meeste mensen ergens twee nachten blijven, blijven wij er gerust een week. Daardoor houden we het ook vol om zo lang te reizen en genieten wij er nog veel van. Hier in Nieuw-Zeeland rijden we nu wel wat sneller door, maar dat wisselen we weer af door bijvoorbeeld te housesitten. Na ruim twee jaar reizen hebben wij voor dat tijdsbestek in zekere zin weinig gezien. Toch had ik het niet anders willen doen. 

Ook kun je jezelf afvragen: wat is het wat jij echt wilt zien. Iets kan bijvoorbeeld als hoogtepunt in de Lonely Planet staan, maar als jij daar totaal niet in geïnteresseerd bent, waarom zou je er dan tijd aan besteden? Ik ben bijvoorbeeld geen liefhebber van kunst. Voorheen zou ik alsnog naar een kunstmuseum zijn gegaan als dat een hoogtepunt van de stad is. Nu zal ik dat niet zo snel meer doen. Waarom zou ik als mijn interesse daar niet in ligt? Om aan andere mensen maar te kunnen vertellen dat ik er ben geweest? Nee, liever niet. 

Reismoe | Wat is reismoe zijn | Moe tijdens het reizen | Geen zin in reizen

Stilzitten in plaats van bewegen

Hoe vaak ga je eigenlijk langs de kant van de weg zitten en bekijk je rustig wat er allemaal om je heen gebeurt? Hoe vaak neem je écht de plek waar je bent goed in je op? Voor mij persoonlijk staan de rustigste reismomenten juist het meest in mijn geheugen gegrift. Niet de toeristische plekken waar ik in vijf minuten in de massa iets bekeken heb wat je naar het schijnt echt in je leven gezien moet hebben. 

Juist de plekken waar we weinig hebben gedaan, waar we de tijd hebben genomen om om ons heen te kijken en de omgeving goed te leren kennen, dat zijn de plekken die mij nog helder bij staan. Waar ik het meest van heb geleerd en van genoten. Deze momenten zorgen er ook voor dat ik met plezier uitkijk naar de volgende bestemmingen, omdat ik energie overhoud om weer verder te reizen. 

Tips om meer rust te nemen tijdens het reizen en reismoe zijn voorkomen

• Voel de druk niet om alles te zien, de wereld is te groot daarvoor. Probeer dat een paar keer goed tegen jezelf te zeggen. Het is niet makkelijk om die gedachtegang snel aan te passen, maar je kunt het jezelf wel leren.

• Houd ruimte over in je reisplanning. Denk je dat je één dag voor iets nodig hebt? Plan er dan twee. Wij maken onze reisplanning (als we die al maken!) steevast veel te ruim. Zijn we toch sneller, dan voegen we gerust iets toe. Maar we worden in elk geval niet reismoe omdat we ons moeten haasten. Vergeet ook niet dat reizen tussen bestemmingen soms veel meer tijd kan vergen dan je denkt.  

• Plan dagen voor nietsdoen. Het is soms heel fijn om een dag écht niets te hoeven zien of regelen. Om even tot rust te komen van alle indrukken die je hebt opgedaan.  

• Bedenk voor jezelf wat je écht wilt doen of zien. En doe vooral niets wat niet bij je past of waar je eigenlijk geen interesse in hebt. En al helemaal niet omdat het ‘hoort’ of omdat het van anderen ‘moet’. Het is jouw reis. 

• Houd een reisdagboek bij. Zo sta je stil bij wat je gedaan hebt en het is mooi om later weer eens terug te lezen. 

• Leg die smartphone aan de kant, je bent niet voor niets op reis gegaan. Die telefoon zorgt voor constante afleiding van de wereld om je heen. Daarvoor ben je toch niet weggegaan? Zet alle notificaties en internet uit. In noodgevallen ben je echt wel bereikbaar.

• Kijk eens goed om je heen. Zit gewoon eens stil en merk op wat je eigenlijk écht ziet. Het zal je verbazen wat je anders eigenlijk gemist had. Lees anders ook eens mijn stuk over mindful reizen.  

• Wees dankbaar voor het feit dat je al zo veel moois ziet en dat je de mogelijkheid hebt om te reizen. Als je wat langer aan het reizen bent, begin je eraan te wennen. Het euforische gevoel van de eerste keer reizen zal wegzakken. Maar door dagelijks stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, geniet je nog meer van alles om je heen.

Over de auteur

Lees meer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top