Je dankbaarheid opschrijven in een dagboek

Laatste update: 15 augustus 2018

Hoe sta jij in het leven? Toon jij wel eens je dankbaarheid voor de kleine dingen en geluksmomentjes? Veel mensen hebben er moeite mee om naar de positieve kant van het leven te kijken. Ik soms ook. Daarom hou ik regelmatig een dankbaarheidsdagboek bij. Gewoon om weer even te beseffen dat het leven echt wel een feestje kan zijn.

Oké, ik geef het toe. Ik ben bij lange na niet het beste voorbeeld als het om dankbaarheid en positiviteit gaat. Van nature kan ik soms best een negatieve denker zijn. Niet op een heel slechte manier, hoor. Ik kijk vrijwel nooit negatief naar de toekomst en over het algemeen ben ik een blij en gelukkig persoon. Ik heb gewoon mijn ups en downs in het leven, net als iedereen. Op dit moment voel ik mij hartstikke gelukkig. Ga een kleine twee jaar terug in de tijd en ik had hetzelfde echt niet zo volmondig gezegd. Ik weet ook dat ik in de toekomst echt ooit wel weer een periode ga krijgen dat het even wat minder gaat. Maar weet je, dat is het leven en ook die periodes horen daarbij.

De kleine dingen in het leven

Wees eens eerlijk: hoe positief ben jij? Hoe kijk jij naar het leven? En dan niet alleen naar het leven in zijn geheel, maar vooral ook naar de kleine dingen. Daar is waar het bij mij soms een beetje de verkeerde kant op kan gaan. Dankbaarheid tonen voor de kleine dingen. Positief erover zijn. Hé, shit, het regent vandaag. En de volgende dag is het weer te heet. Twee dagen klagen. Maar ik kan er ook anders naar kijken. Blij zijn dat het regent, want daardoor bloeien de bloemen zo mooi. Blij zijn dat het heet is, want bevroren tenen hebben is ook niet altijd alles. Simpelweg op een andere manier kijken naar de kleine dingen, zodat je positiever door het leven gaat. Daar is ook zo’n mooi woord voor: #omdenken. Je hebt er vast wel eens van gehoord.

Dankbaarheid tonen

Zodra je de kleine dingen in het leven van de positieve kant gaat bekijken, wordt je leven in zijn geheel in één keer een stuk leuker. En daarom vind ik het zo belangrijk om daaraan te werken. Om dankbaarheid te leren tonen en zo gelukkiger te worden. Het goede te zoeken in het dagelijks leven. Te vaak denken mensen dat geluk en dankbaarheid iets is wat aan zou moeten komen waaien, dat ze er niet aan hoeven te werken. Dat het genetisch bepaald is wie gelukkig is en wie niet. Dat ga ik niet helemaal ontkennen, want er zit een kleine kern van waarheid in. Maar hoe je ermee omgaat, hoe je denkt en hoe je de wereld ziet, kan een veel grotere impact hebben op je geluksniveau. Dankbaarheid is een goede manier om dat te stimuleren.

Een dankbaarheidsdagboek bijhouden

Om mijzelf te trainen dankbaar te zijn en dus positiever te denken en met andere ogen naar bepaalde situaties te kijken, ben ik vorig jaar begonnen met het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Regelmatig schrijf ik op wat ik die dag heb ervaren. En ik geef toe: vooral in het begin was het écht niet altijd zo makkelijk om dit te doen. Sterker nog, ik heb al een paar keer eerder in mijn leven geprobeerd om een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Elke keer stopte ik er binnen no time weer mee. Maar inmiddels ben ik ruim zeven maanden verder en schrijf ik er nog steeds in, al is de manier waarop ik dit doe wél veranderd.

dankbaarheid, gratitude

Je dankbaarheid opschrijven

Toen ik begon met mijn dankbaarheidsdagboek, omschreef ik mijn dag dagelijks aan de hand van de volgende drie punten:

A) Waar werd je rustig van vandaag?
B) Waar je dankbaar voor?
C) Wat zijn de drie hoogtepunten van vandaag?

Vijf maanden lang heb ik elke dag dit rijtje bijgehouden, maar ik merkte dat het niet klopte voor mij. Ik weet zeker dat een dankbaarheidsdagboek bijhouden voor iedereen goed is, maar ik ben er ook van overtuigd dat iedereen het op zijn eigen manier moet doen. Voor mij zijn dankbaarheid en hoogtepunten in mijn dagelijks leven synoniemen. Ook merkte ik dat ik er minder waarde aan hechtte om op te schrijven waar ik rustig van werd. Daar heb ik van nature dan weer een stuk minder moeite mee. Ik besloot dus om het over een andere boeg te gooien en veranderde mijn rijtje:

A) Waar ben ik vandaag dankbaar voor?
B) Drie dingen die mij blij maakten
C) Wat had ik beter kunnen doen?
D) Waar kijk ik naar uit voor morgen?
E) Affirmation voor morgen

Zelfreflectie

Dit rijtje bevalt mij beter. Voor mij weegt ‘blij worden’ minder zwaar als ‘hoogtepunt’. Ik kan al blij worden van een kop thee, maar of dat nu altijd het hoogtepunt op een dag is, dat denk ik niet. Bovendien doe ik nu wat meer aan zelfreflectie. Niet om toch negatief naar de dag te kijken, maar het kan geen kwaad om eens op te schrijven wat ik beter had kunnen doen en daarvan te leren. Door het op te schrijven onthoud ik het, en kan ik er beter mee omgaan in de toekomst. Ik schrijf ook altijd een affirmation op om mijn onzekere gedachten om te buigen naar positieve ideeën. Ik kan je garanderen, het opschrijven helpt echt! Je kunt dat net als ik in een schrift doen, maar er zijn ook mooie dankbaarheidsdagboeken verkrijgbaar, zoals het Elke dag dankbaar-boek.

Minder vaak schrijven

Tot voor kort heb ik mijn dankbaarheidsdagboek elke dag bijgehouden. Zeven maanden lang. Maar, dit gaat héél tegenstrijdig klinken, het werd te veel van het goede. Ik begon te merken dat ik niet meer oprecht aan het nadenken was. Dat ik meer mijn lijstje probeerde af te werken om maar iets te kunnen benoemen. Elke dag gebeurt er wel iets goeds in het leven, en ik vind het oprecht een kunst als je deze dingen altijd en elke dag kunt omschrijven. Toen ik erover hoorde dat het juist averechts kan werken als je jezelf gaat forceren en dat één tot drie keer per week schrijven (of in elk geval met bepaalde regelmaat) juist een grotere impact kan hebben, besloot ik om dat te gaan proberen. Dat doe ik nu, en het bevalt mij prima.

Voor mij is een dankbaarheidsdagboek bijhouden echt een prima manier om positiever over kleine dingen te denken, anders naar het leven te kijken. Ik merk dat als ik een keer een tegenslag heb, ik ook veel sneller geneigd ben om de situatie om te buigen en er een andere wending aan te geven. Elk voordeel heeft z’n nadeel. Zo’n idee. En dat maakt het allemaal net even een stuk leuker.

Dankbaarheid | Positiviteit | Gratitude | Writing

Dit artikel bevat een affiliatelink. Meer over het gebruik van affiliatelinks kun je lezen in de disclaimer.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

4 thoughts on “Je dankbaarheid opschrijven in een dagboek”

  1. Wat een goed idee! Ik hou ook regelmatig een dagboek bij, maar als ik dat teruglees zie ik voornamelijk al mijn frustraties. Terwijl er zoveel moois is. Dank voor de tip, denk dat het echt wel goed is om hier meer over na te denken :)

  2. Hoi Danique, je beschrijft nou net mijn goede voornemen voor 2018. Ik heb me een leuk boekje gekocht (om al meteen vrolijk te beginnen) en ben van plan om daar dit jaar elke week in te noteren wat me blij maakte en waar ik dankbaar voor ben! Ik ben ook van nature uit wel een redelijk positief persoon, maar ik heb wel van die momenten waarop het een stuk minder gaat. Ik ga dus elke week noteren wat me blij/dankbaar maakte, niet elke dag, want ik weet dat ik dat toch nooit volhoud. Ik ben heel erg benieuwd wat het gaat geven en ik ben helemaal klaar voor een 2018 waarin ik positiviteit, dankbaarheid en optimisme als belangrijkste waarden zie met als motto ‘geluk zit in de kleine dingen’!

    1. Hi Tjapke,

      Dat klinkt allemaal goed! Ik schrijf zelf ook niet meer elke dag, maar om de paar dagen vind ik toch wel fijn. Prachtige voornemens heb je voor 2018, geniet ervan!

  3. Pingback: Ontspanning na een lange werkdag: 5 tips - BlueBelle

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).