Ontwikkel je groeimindset om succesvol locatie-onafhankelijk te ondernemen

Hand die kopje thee vasthoudt boven persoonlijke ontwikkelingsboeken

Ondernemen is niet moeilijk. De keuze maken om vanuit het buitenland te gaan werken ook niet. En toch blijven de meeste mensen thuis, in loondienst bij hun vertrouwde werkgever. Ook al zijn hun dromen nog zo sterk. Waarom? Omdat je jezelf er onbewust van overtuigd hebt dat het niet mogelijk is.

En de mensen die wel de stap durven nemen? Die denken er juist compleet anders over. Het is het verschil tussen een groeimindset en een fixed mindset. Kortom, als jij de ambitie hebt om locatie-onafhankelijk te gaan werken, wil je er alles aan doen om vanuit een groeimindset te gaan denken!

Onder aan dit artikel vind je een podcastaflevering over dit artikel.

De betekenis van het woord mindset

Heb je ooit het gevoel gehad dat het je maar niet lukt om iets te bereiken? Hoe graag je iets ook wil? Dat hoeft lang niet altijd aan je vaardigheden of kennis te liggen. Want vaardigheden en kennis kun je heel makkelijk aanleren en verbeteren.

Bij de meeste mensen komt het simpelweg door het feit dat ze op een beperkende manier denken. Oftewel, het komt door hun mindset.

En ik weet het. Veel mensen krijgen spontaan de kriebels van het woord mindset. Maar in feite is je mindset niets anders dan de manier waarop je denkt. En dit heeft weer invloed op je gedachten, gevoel en gedrag. Daar is niets zweverigs aan. Zie het gewoon als de manier waarop jij jezelf programmeert! Je kunt jezelf zo programmeren dat je met veel enthousiasme het leven tegemoet treedt en geen uitdaging uit de weg gaat. Of je stelt jezelf zo in dat je overal beren op de weg ziet. Deze manier van denken brengt je helaas weinig verder in het leven.

Lees ook: Mindful reizen: met deze 10 tips geniet jij meer onderweg

Het verschil tussen een groeimindset en fixed mindset

Herken je jezelf behoorlijk in die beren op de weg? Dan is de kans groot dat je vooral te maken hebt met een fixed mindset. De Amerikaanse psycholoog Carol S. Dweck heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen denken. Uit deze onderzoeken kwam haar theorie naar voren over een ‘fixed’ en ‘growth’ mindset. Om ze even kort uit te leggen:

  • Mensen met een fixed mindset geloven niet dat ze controle hebben over hun eigen kwaliteiten en intelligentie. Ze geloven dus ook niet dat ze zich kunnen ontwikkelen. Mensen met een fixed mindset kijken daarom vaak op een negatieve manier naar uitdagende situaties. Uitdagingen zien ze als momenten waarin ze kunnen mislukken en waarin ze kritiek kunnen krijgen. Ze zijn ontzettend bang om te falen en als ze falen zeggen ze vaak: zie je nu wel, ik wist al dat ik het niet kon.
  • Mensen met een groeimindset geloven juist wel dat ze controle hebben over hun eigen ontwikkelingen en grijpen alle kansen aan om te groeien. Ze zien daarom ook niet zo snel problemen, maar geloven eerder in uitdagingen waarin ze zichzelf nieuwe vaardigheden aanleren. Ze vinden daarin altijd wel een weg. Ze richten zich daarnaast vooral op het proces en niet zozeer op het eindresultaat van iets. Mensen met een groeimindset vinden dat ze hun successen vooral te danken hebben aan hun eigen inzet en doorzettingsvermogen.

Onderstaande video legt het principe nog duidelijker uit:

Mensen met een groeimindset denken dus op een heel andere manier dan mensen met een fixed mindset. En dat kan uiteindelijk het verschil maken of je wel of niet een bepaalde stap durft te zetten. Bijvoorbeeld de stap om digital nomad te worden.

Wat voor soort mindset heb jij?

Nogal een verschil zo hè, tussen een groeimindset en een fixed mindset? Gelukkig is het allemaal niet zo zwart-wit als hierboven beschreven staat. Bijna niemand heeft namelijk het één of het ander. Vaak is je mindset een combi van beide. Het ligt ook helemaal aan de situatie waarin je je bevindt. Je kunt bijvoorbeeld een fantastische growth mindset hebben als het op ondernemen aankomt, maar in een fixed mindset schieten als je alleen maar aan sporten denkt.

Merk je dat je vaak in zinnen denkt als ‘ik kan dit niet’, ‘ik ben hier niet goed in’ of ‘die persoon is daar veel beter in’? Dan heb je vooral te maken met een fixed mindset. Denk je eerder in de trant van ‘ik probeer het gewoon’, ‘fouten helpen me om te leren’ of ‘ik doe mijn best’? Dan heb je overduidelijk te maken met een groeimindset. De wereld ligt aan je voeten!

Tips om je groeimindset te verbeteren

Maak je geen zorgen als je er nu achter komt dat je vooral te maken hebt met een fixed mindset. Je kunt namelijk leren om meer naar een growth mindset toe te groeien. Sterker nog, iedereen wordt in principe geboren met een groeimindset. Een kind heeft dit nodig om groot te worden. Kinderen zijn ontzettend creatief en avontuurlijk en zien overal mogelijkheden in. Daarom zeggen we vaak dat we best wat kunnen leren van kinderen.

Een fixed mindset ontstaat pas later door onder andere negatieve ervaringen, kritiek en meningen van anderen. Vanaf dat moment kan een fixed mindset steeds harder groeien, omdat het werkt als een soort self-fulfilling prophecy. Je gelooft niet dat je iets kunt, doet niet je best om het te veranderen en krijgt dus als resultaat dat het inderdaad niet lukt. Hiermee zak je steeds verder in een fixed mindset en ontneem je jezelf de kans om te groeien of iets in je leven te veranderen. Om dat te voorkomen, kun je de volgende tips toepassen:

Tip 1. Word je bewust van je denkwijze

Om in staat te zijn om je mindset te veranderen, moet je je bewust worden van je denkwijze. Dat is niet altijd makkelijk, want maar liefst 95% van onze gedachten gebeurt onbewust. Daarom moet je jezelf continu een soort wake-up call geven. Daar zijn verschillende trucs voor. Stel bijvoorbeeld een aantal keer per dag een herinnering in op je telefoon, waarbij je de vraag krijgt wat je op dit moment denkt. Merk je dat dit negatief is, buig het dan om naar iets positiefs.

Je kunt ook één keer per dag de tijd nemen om te reflecteren. Neem bijvoorbeeld een situatie die dag waarin je je onprettig of juist heel prettig voelde. Schrijf op wat er gebeurde, wat je op dat moment dacht en hoe dat kwam. Schrijf in het geval van een onprettige situatie op hoe je liever had gehandeld. De volgende keer dat een soortgelijke situatie zich voordoet, is de kans groot dat je al bewuster reageert en je kunt handelen vanuit een groeimindset.

Roze en gele ballonnen met blije en boze gezichten om groeimindset en fixed mindset aan te guiden.

Tip 2. Zet kleine stappen

We laten ons vaak overweldigen doordat we in één keer veel te grote stappen willen zetten. Het gevolg is dat we al heel snel denken dat iets nooit gaat lukken. Stel dat het je droom is om voor onbepaalde tijd over de wereld te reizen en te werken. Een prachtige droom, maar misschien voelt het hele idee nog overweldigend. Ga dan niet gelijk voor je droom, maar werk je droom stap voor stap uit. Ga eerst eens op workation dicht bij huis of kies voor een weekje ergens in Europa. En kijk hoe dat bevalt. Bevalt dat goed? Ga dan steeds een stapje verder. Zo kom je vanzelf bij je droom uit, zonder dat het je te veel moeite en stress kost.

Tip 3. Richt je op het proces

Mensen zijn vaak geneigd om de focus helemaal op het einddoel te leggen. Dat kan een heleboel stress en negatieve gedachten met zich meebrengen. En een hoop teleurstelling, omdat het einddoel zo ver weg lijkt dat je gaandeweg maar gewoon opgeeft. It’s not about the destination, it’s about the journey. En dat is echt zo. Als je van het proces kunt genieten, zorgt dat voor enthousiasme en motivatie. En dit helpt je weer om je groeimindset verder te ontwikkelen.

Tip 4. Streef niet naar perfectie

Wat is perfectie toch een vreselijk iets eigenlijk. En toch proberen we massaal perfectie na streven. We moeten een perfect leven hebben, een perfecte relatie, perfecte kinderen, perfect werk en noem maar op. Maar meestal is perfect helemaal niet zo perfect. Want proberen om perfect te zijn levert alleen maar een hoop onzekerheid en stress op. Laat me je iets vertellen: perfectie bestaat niet. Probeer daarom ook geen perfectie na te streven. Zorg er in plaats voor dat je in ACTIE komt, ook al lijkt iets misschien nog niet perfect. Want actie zorgt ervoor dat dingen gaan veranderen. En dat je met steeds meer zin en positiviteit naar dingen kijkt, in plaats van jezelf moedeloos te voelen.

Tip 5. Werk aan een positieve mindset

De laatste tip: zorg ervoor dat je positief leert denken. Hoe je dit doet? Door lekker vaak persoonlijke ontwikkelingsboeken te lezen. Of door dagelijks een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Ook mediteren, veel bewegen en naar fijne muziek luisteren helpt hierbij. En o ja, leg je smartphone ook gewoon eens aan de kant. Let maar eens op wat dat voor je mindset doet.

Ik ben benieuwd: door wat voor gedachten laat jij je tegenhouden? Je mag altijd eens met me sparren om te kijken hoe jij je groeimindset kunt ontwikkelen.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).