Mind

Waarom alleen reizen niet alleen hoeft te voelen

15 juli 2015
Laatste update: 30 juli 2018

En toen besloot je om in je eentje de wijde wereld in te trekken. Een paar weken, twee maanden, zes maanden. Het maakt niet uit hoelang je weggaat, je gaat alleen en dat kan best even eng zijn. Ik geef het direct toe: mijn enige angst voordat ik ging reizen was eigenlijk alleen maar het simpele feit dat ik bang was om vaak alleen te zijn. Niks malaria, busongelukken, enge mannetjes in het donker of vieze insecten. Daar maakte ik mij totaal niet druk om. Maar gewoon het idee om niemand te hebben om tegen te praten…

Goed, laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: je bent nóóit alleen. Tijdens mijn hele reis van zes maanden ben ik één keer een meisje tegengekomen dat na twee weken nog steeds met niemand gereisd had. Ondanks het feit dat het een onwijs aardig meisje bleek te zijn, was ze ook echt het voorbeeld bij wie alles misging. Ik had zo een heel boek over haar kunnen schrijven. Ze kon er gewoon niets aan doen, maar ik geloof dat ze nog steeds een fantastische tijd had.

Iedereen is alleen
Het voordeel van backpacken is – iets wat ik van tevoren ook vergat – iedereen zit in hetzelfde schuitje. Vooral in Zuidoost-Azië waren heel veel mensen alleen aan het reizen en was het eigenlijk een zeldzaamheid dat backpackers de hele tijd samen met dezelfde persoon waren. En ook die mensen bleken ontzettend open te zijn. Niet zo gek lijkt me, als je drie maanden lang tegen dezelfde reisgenoot aan moet kijken. Dus is het bij voorbaat al heel makkelijk om contact te leggen. Zoek jij niemand op, dan komt er geheid wel iemand naar je toe (tenzij je echt letterlijk in een hoekje weggekropen zit natuurlijk). Je hoeft hiervoor echt niet de meest sociale persoon te zijn. Dat ben ik af en toe ook niet, maar dat komt vanzelf wel!

Je leert andere culturen kennen
Zelf hou ik er niet heel erg van om met Nederlanders te reizen, sorry Dutchies! Uiteraard heb ik dat wel gedaan, want aan Nederlanders ontkom je sowieso niet (we zijn soms echt letterlijk een wespenplaag in het buitenland). Maar ik vind het juist interessant om met mensen uit andere landen te reizen. Je leert wat over hun cultuur, leert wat de verschillen zijn, komt interessante feitjes te weten (wist jij dat de Fransen liever niet het laatste beetje uit een bierflesje drinken?) en je kunt in een andere taal praten, wat weer heel goed is voor je eigen ontwikkeling. Zo is mijn Engels en mijn Duits behoorlijk verbeterd. Bovendien houd je er leuke vrienden en adresjes aan over. Daarnaast neem je ook meer de tijd om contact te leggen met de lokale bevolking, al is dat ook heel leuk om te doen met je medereizigers.

Je kunt doen wat je zelf wilt
En soms is het ook alleen maar goed om even alleen te zijn. Ook ik heb wel eens in de bus gezeten, koptelefoon op, totaal afgesloten van de buitenwereld. Omdat ik gewoon even alleen met mijn gedachten wilde zijn en tegen niemand wilde praten. Geen probleem toch? Dat is het heerlijke van solo backpacken: je kunt gaan en staan waar jij wilt. Je hebt niets en niemand om mee rekening te houden en als je even ergens geen zin in hebt, dan doe je het gewoon niet. Klaar. Gelukkig leven we ook niet meer in een tijd waarin je je reis met niemand kunt delen (al ben ik eerder het voorbeeld van dat mensen mij berichten sturen: Leef je nog?!) en is wifi op steeds meer plekken beschikbaar. Thuis is nog nooit zo dichtbij geweest.

Tips om contacten te leggen:
• Vraag aan mensen onderweg in welke hostels ze hebben gezeten en welke ze kunnen aanraden (of misschien juist: welke niet!). De meeste mensen heb ik simpelweg in hostels leren kennen, vooral omdat de meeste hostels ook wel een gemeenschappelijke ruimte/tuin hebben waar je activiteiten kunt ondernemen.
• Durf te vragen. Het is op reis helemaal niet raar om aan iemand te vragen of diegene misschien zin heeft om wat te gaan eten of drinken. Of om misschien een bezoekje te brengen aan die ene tempel of dat heerlijke strand. Voor je het weet ben je een leuke dag of avond verder en heb je weer een nieuw reismaatje ontmoet. En klikt het toch niet? Morgen weer een nieuwe dag.
• Doe mee met groepsactiviteiten. Vooral hostels organiseren een heleboel waardoor je nooit in je uppie achter hoeft te blijven. Of ga gewoon zelf op pad en kijk wie je onderweg tegenkomt!

Maar de beste tip: geniet! Dan kom je geheid mensen tegen die met je mee willen genieten.

 • Reply
  Kimber - Reisgenie
  15 juli 2015 at 17:35

  Heel leuk geschreven! Ik ga altijd samen met mijn vriend, maar toch herken ik wel dingen in je verhaal. Ook wij zoeken op reis expres de Nederlanders niet op, omdat het juist zo leuk is om nu eens wat meer over andere culturen en gebruiken te leren. Zo is ons Australische vocabulaire ondertussen aardig uitgebreid (ooit geweten dat budgy smugglers Australisch is voor die nare Speedo-zwembroekjes?)

  • Reply
   Danique
   2 augustus 2015 at 07:33

   Haha, nee dat heb ik nooit geweten! Toch handig ;)!

 • Reply
  Eric - reisrelaas.nl
  15 juli 2015 at 20:25

  De eerste langere reis die ik in mijn eentje maakte vond ik echt geweldig, en ik ga nog steeds geregeld in mijn eentje op reis ondanks dat ik samenwoon! (partner met minder reislust, kortere reizen doen we samen, langere reizen doe ik in mijn eentje).
  Die eerste reis alleen, van Moskou per trein en ferry via Tallinn, Stockholm en Kopenhagen terug naar Nederland was echt een openbaring, heerlijk! Dat was elf jaar geleden, en ik ontmoet nog steeds even makkelijk allerlei interessante mensen waarmee ik bv. een dagtrip maak. Het gevoel van vrijheid ben ik inmiddels wel aan gewend, maar ik geniet er nog steeds van. :-)

  • Reply
   Danique
   2 augustus 2015 at 07:32

   Superfijn dat je nog steeds lekker kunt reizen ondanks het feit dat je samenwoont! Kom genoeg mensen tegen die het dan niet meer doen, ook al willen ze wel… Ja, en dat gevoel van vrijheid is fantastisch! Hopelijk mag ik er ook heel lang van genieten.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Onze reis door NieuwZeeland sloten we af in Christchurch en
 • We hebben het echt geweldig naar onze zin op Koh
 • Het is nog maar een maand geleden dat wij rondliepen
 • NieuwZeeland is echt het land van de watervallen Inmiddels hebben
 • Kijk deze schattige vogels nou! Dit is de kea wereldwijd
 • Vandaag plaatste ik een blogpost over wat reismoe is en
 • Alsof je langs de jungle rijdt die westkust van NieuwZeeland
 • Je moet er even 17 kikometer heen en terug voor