Een dag over de grens in Tijuana, Mexico

Wanneer je zo dicht bij de grens van Mexico bent, kun je niet meer dan gewoon die grens overgaan, toch? Dus toen ik in San Diego was, ging ik naar Mexico voor een kleine dagtrip. Gewoon om even lekker een cliché Mexicaanse dag te hebben: te veel taco’s eten, tequila en corona drinken en luisteren naar de gitaarmuziek die wordt gespeeld op de straat door mannen met sombrero’s. Olé!

Mexico heeft een slechte reputatie. Sommige mensen vonden het zelfs dom en gevaarlijk van me dat ik de grens overging. Na maar één dag in Mexico te hebben besteed, kan ik hier niets zinnigs over zeggen, maar ik denk dat het wat overdreven is. Oké, ik ben niet alleen de grens overgegaan, maar met een groep mensen die ik ontmoet had in mijn hostel. Maar als ik alleen was gegaan, had ik denk ik ook geen problemen gehad. En van de mensen die ik heb gesproken die echt door Mexico hebben gereisd, hoor ik niets meer dan goede verhalen over het land.

De grens

De grens oversteken naar Mexico was echt heel makkelijk, totaal niet wat ik had verwacht. Na al die slechte verhalen die je eerder in de media hoorde, verwachtte ik een hoop. Maar niets is waar. We liepen door een hek heen en stonden in Mexico. Niemand controleerde onze paspoorten. Niemand zette er een stempel in. Dus in een paar minuten stonden we in een heel ander land.

Terugkomen naar de Verenigde Staten was een heel ander verhaal. Als je teruggaat tijdens het spitsuur, sta je urenlang te wachten. Ze checken iedereen en elk paspoort. Dus het is beter om heel vroeg of heel laat terug te gaan. We kwamen in Mexico aan rond het middaguur en er was totaal geen wachtrij voor Mexico. Alle mensen die je ziet wachten op de foto’s wachten om naar de VS te kunnen. Let goed op wat voor visum je hebt voor de VS. Het is niet altijd toegestaan om het land te verlaten dus kun je echt in de problemen komen als je naar Mexico gaat (waar ze dus je paspoort niet controleren) en weer terug. Voordat je het weet beland je in niemandsland.

Tijuana

Ik was zo blij om in Tijuana te zijn voor een dag! Het deed me op de een of andere manier denken aan Azië, wat waarschijnlijk echt belachelijk klinkt, omdat je het totaal niet met Azië kunt vergelijken. Maar de eerste dagen in de VS voelde ik me wat ongemakkelijk. Ik leefde vier maanden heel basic en goedkoop in Zuidoost-Azië. En plotseling stond ik in Los Angeles en San Diego en moest ik mij weer ‘westers’ gedragen. Wat verrassend genoeg best lastig was. Dus toen ik in Mexico arriveerde en de meer basic lifestyle, de foodstalletjes op straat en de goedkope prijzen zag, was ik blij. Het is een heel andere wereld als je het vergelijkt met de VS.

Tijuana is de vier na grootste stad van Mexico en er wonen zo’n 1,3 miljoen mensen. Dat had ik nooit verwacht, zo groot voelt de stad niet. Ik zou het ook niet omschrijven als een mooie stad. Er is niet veel te zien en het stadscentrum bestaat vooral uit bars en dancings. Ik durf erop te wedden dat veel Amerikanen hier uitgaan! Een biertje kost hier een dollar, terwijl ze thuis toch gauw vier of vijf dollar betalen. En het is hier toegestaan om te drinken vanaf 18 jaar, dus een goede reden voor de jongeren om af en toe eens naar Mexico te gaan.

Ook al was de stad zelf niet heel mooi, er waren nog steeds wel wat prachtig gekleurde huizen te vinden in knalkleuren en andere mooie gebouwen. Lekker vrolijk! Als je in Tijuana bent moet je zeker even de El Popo Market bezoeken. Ik kon er alleen een snel kijkje nemen, want ze gingen sluiten op dat moment. Jammer! Andere bezienswaardigheden vind je makkelijk als je door de stad heen loopt.

Tijdens de avond vond ik de sfeer wel wat grimmer worden, al heb ik geen problemen of iets gezien (alleen een truck met gewapende militairen, ik weet nog steeds niet of dat veilig voelde of niet). Maar ik ben blij dat ik de stad voor een paar uur bezocht heb en dat ik iets van de Mexicaanse vibe mee heb gekregen, al is Tijuana heel toeristisch en lang niet het echte Mexico. Ik heb de slechtste foodfoto ooit gemaakt, maar alleen al deze goedkope en superlekkere taco was het waard:

Ben jij ooit in Mexico of Tijuana geweest?

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

1 gedachte over “Een dag over de grens in Tijuana, Mexico”

  1. Eerlijk gezegd trekt mij Tijuana totaal niet; het ziet eruit als een soort van Mexicaans Disneyland – het lijkt in ieder geval niet op het Mexico dat ik ken :-) Mexico is ontzettend kleurrijk en heeft heerlijk eten en vriendelijke mensen. En natuurlijk moet je oppassen en kan je bepaalde delen beter vermijden, maar in de 9 weken dat ik er in totaal geweest ben (3 keer 3 weken) ben ik nog nooit in een gevaarlijke situatie terecht gekomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll naar boven