Wat te doen op het Maleisische eiland Pulau Tioman

Juara Beach | Pulau Tioman | Maleisië

Aan de oostkust van Maleisië, dichter bij Singapore dan bij Kuala Lumpur, ligt het tropische eiland Pulau Tioman. Van de tropische eilanden waar wij tot nu toe zijn geweest in Zuidoost-Azië, is dit eiland veruit ons favoriet. Hier hadden we het gevoel echt nog op een plek te zitten waar maar weinig mensen komen. Waar de tijd stilstaat en je niets anders kunt doen dan oprecht genieten. Ons favoriete en daarnaast ook het meest rustige stuk was Juara Beach, het enige strand aan de oostkust van het eiland waar alles dicht is tussen de middag, je telkens weer dezelfde mensen langs het strand ziet slenteren en waar na elf uur ‘s avonds geen restaurant of bar meer open is. Misschien klinkt dit juist helemaal niet fijn in je oren – had ik al verteld dat er bijna geen alcohol wordt geschonken en internet ook heel regelmatig niet werkt? Maar wij vonden het juist fijn zo. Er was in feite gewoon weinig te doen. Vooral genieten van het eiland en de omgeving, dat is wat je kunt doen op Pulau Tioman. Net als de volgende tien ‘activiteiten’.

1. Zonsondergangen bekijken

Tenzij je aan Juara Beach verblijft, waar je juist prachtige zonsopkomsten kunt bekijken, zie je op de rest van de stranden aan de westkust de mooiste zonsondergangen. Wij werden meerdere avonden in Salang Beach verblijd met luchten vol dieproze, -oranje en -paarse kleuren waarbij de bootjes op de zee en de palmbomen langs het strand langzaam in donkere silhouetten veranderden. Fantastisch mooi.

Zonsondergang Pulau Tioman

2. Apen en andere wildlife spotten

Over heel het eiland verspreid leven apen die je op verschillende plekken van dichtbij kunt spotten. Een bekende plek daarvoor is Monkey Bay in de buurt van Salang Beach maar ook als je bij Juara Beach van het noordelijke deel van het strand naar het zuidelijke deel loopt, heb je grote kans ze te zien. Wat wij nog meer zagen (en niet iedereen leuk gaat vinden)? Onder andere monitoring lizards, schildpadden, roggen, eekhoorns, kleurrijke vissen, vlinders… en een meterslange python.

Pulau Tioman wildlife

3. Slapen in een bungalow

Niets is leuker dan in een bungalow slapen en wakker worden met het geluid van rollende golven op de achtergrond, toch? Slaap daarom vooral in een bungalow als je naar Pulau Tioman gaat. Op elk strand zijn ze te vinden, maar wij kunnen vooral Rainbow Chalets en Bushman op Juara Beach aanraden. Allebei ruim opgezet, comfortabel en letterlijk aan het strand. Een andere aanrader: Ella’s Place op Salang Beach. Salang zelf vonden wij eerlijk gezegd vergeleken met Juara nogal tegenvallen (het is er drukker, dichter bebouwd en rommeliger, al is het wel een handigere plek als je wilt gaan duiken, snorkelen of geen zin hebt in gesloten restaurants tussen de middag), maar Ella’s Place was echt een heel fijne, unieke locatie.

Bekijk hier alle fantastische accommodaties op Pulau Tioman. Bushman en Ella’s Place zijn helaas niet online te boeken.

Rainbow Chalets Pulau Tioman

4. Snorkelen

Je hoeft niet eens met een snorkeltour mee te gaan om alle mooie vissen en koraal in de oceaan te spotten. Wij snorkelden zelf bij Juara Beach en Salang Beach. Vooral in het zuiden van Salang Beach zagen wij tientallen gekleurde vissen en koraal. Vlak voordat wij op Pulau Tioman aankwamen, waren bij naar het Thaise eiland Koh Tao geweest. Daar was al het koraal dood door het massale toerisme. Zo zonde! Wat een opluchting om hier toch nog levend koraal te vinden. Overigens is een snorkeltour wel een aanrader, het schijnt dat je dan echt nog veel meer ziet. Wij hadden het plan om ook een snorkeltour te doen, maar hebben dit niet gedaan wegens een flinke verkoudheid. Ik vind het nog steeds jammer. De jetty bij Air Batang Village / ABC schijnt ook een prima plek te zijn om te snorkelen.

Snorkelen Pulau Tioman

5. Duiken

Wil je meer dan alleen snorkelen? Ga dan vooral duiken. De westkust van Pulau Tioman is bij uitstek de plek om dat te doen. Er zijn verschillende duiklocaties rondom het eiland te vinden, waarbij een van de mooiste de Tiger Reef schijnt te zijn. Als je heel veel geluk hebt spot je misschien een walvishaai. Er ligt ook een scheepswrak waar je naartoe kunt duiken. Duik je nog niet? Er worden verschillende PADI-cursussen aangeboden, maar zorg ervoor dat je de juiste school kiest en lees je van tevoren goed in over duiken op Pulau Tioman. Het viel ons op dat er wel een aantal scholen zijn die met flink grote groepen werken. Dat wil je liever niet.

Bekijk ook onze reisfilm over Pulau Tioman!

Duiken

6. Hiken door de jungle

Vanaf verschillende stranden zijn er korte routes door de jungle te lopen. Zo namen wij een route in het zuiden vanaf Juara Beach, waarbij we met een vlot over het water moesten om op het looppad uit te komen. De route leidde uiteindelijk naar een waterval en gaf ons een mooi uitzicht over de jungle. Prima vermaak voor een ochtend. Ga alleen niet te laat, want het is natuurlijk een erg warme bezigheid. Neem overigens altijd genoeg water, eten, zonnebrandcrème en ook zeker muggenspray mee (daar ben je ons echt dankbaar voor straks, geloof me) en geef bij de accommodatie waar je slaapt door dat je de jungle in gaat. De kans dat je verdwaalt is heel klein, want de paden zijn prima te vinden, maar better safe than sorry.

Jungle Pulau Tioman

7. Relaxen bij watervallen

Op verschillende plekken op het eiland zijn kleine watervallen te vinden. De route die wij liepen die ik hierboven beschreven heb, die kwam bijvoorbeeld langs een waterval. Dit zijn overigens geen hoge watervallen, misschien zelfs meer gewoon waterstromen. Maar het zijn wel rustgevende plekken en bij ons vlogen er heel veel verschillende vlinders rond. Een soort oase in de jungle. Enige nadeel: het water is koud. Echt steenkoud. Ik heb alleen met mijn voeten erin gezeten.

Waterval jungle Pulau Tioman

8. Speedboaten en jeeps

Omdat er bijna geen wegen op het eiland te vinden zijn, is een veelgebruikt vervoersmiddel de speedboat. Hier moet je wel van houden. Ik vond het echt helemaal niets, maar voor de avontuurlijkere mensen onder ons is het ongetwijfeld fantastisch om erop te stappen. En ook de enge optie als je op meerdere stranden wilt verblijven. Snel dat ze gaan. Stiekem wel leuk: om bij Juara Beach te komen moet je in een jeep de jungle door. Hier is wel een weg aangelegd, maar sommige stukken zijn zo steil, dat je toch echt wel even wat kriebels in je buik ervan krijgt.

Zonsondergang Pulau Tioman

9. Vrijwilligerswerk doen bij de Turtle Sanctuary

De meest toffe ervaring voor ons op Pulau Tioman: het uitzetten van babyschildpadden in de avond. Zo gaaf om te zien. We hebben ze zelf niet uitgezet, dat doen de medewerkers en vrijwilligers van de Turtle Sanctuary op Juara Beach. Maar je kunt het bijzondere schouwspel wel komen bekijken. Eigenlijk is het heel triest. Tioman is een populair eiland onder de schildpadden om eieren te leggen. ‘s Avonds kruipen ze het strand op (je kunt ze soms ook tegenkomen), maar helaas proberen sommige locals de eieren te pakken te krijgen om te verkopen. Vrijwilligers van de Turtle Sanctuary lopen rond met rode zaklampen en nemen de eieren mee zodat ze op een veilige plek kunnen uitkomen. Een goede zaak. Je kunt al voor een week vrijwilligerswerk komen doen, maar je moet je vaak al weken en soms maanden van tevoren hiervoor opgeven. Houd hier dus zeker rekening mee als je interesse hebt.

Juara Turtle Project

10. Liggen in een hangmat

Ja hé, je zit op een tropisch eiland. Hoe kun je dan de hangmat links laten liggen. Boekje erbij, zonnebril op. Geniet!

Relaxen in een hangmat

Hoe kom je op Pulau Tioman?

Heel handig en belangrijk om te weten: Pulau Tioman is niet het hele jaar even makkelijk te bezoeken. Globaal genomen is het eiland ‘open’ van maart tot en met oktober. Van november tot en met februari is het regenseizoen en kan de oceaan nogal wild worden. Een aantal resorts is tegenwoordig open, maar het spreekt voor zich dat activiteiten als snorkelen en duiken minder plezierig zijn op dat moment, laat staan de reis naar het eiland toe. Je kunt uiteraard ook mazzel hebben en heerlijk weer hebben.

Wil je net als wij graag naar Pulau Tioman toe? Dan pak je vanuit het TBS busstation in Kuala Lumpur of een andere plaats de bus naar Mersing. Deze rit duurt ongeveer vier tot vijf uur. Vanuit Mersing pak je de ferry naar Pulau Tioman, maar de tijden waarop de boot vertrekt verschilt elke dag vanwege de getijden. Zo kan het dus gebeuren dat je een nacht in Mersing door moet brengen, voordat je door kunt varen naar Pulau Tioman. De ferry stopt vervolgens op verschillende plekken (kampongs) op het eiland, dus zoek van tevoren goed uit waar je moet zijn of naartoe wilt. De meeste mensen stappen uit bij Tekek, waar ook de enige pinautomaat van het eiland te vinden is en een paar duty-free shops. Vanuit hier kun je eventueel de jeeptaxi pakken naar Juara Beach.

Pulau Tioman | Maleisië

Dit artikel bevat een affiliatelink. Meer over het gebruik van affiliatelinks kun je lezen in de disclaimer.

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 79,-! (excl. btw)*

*Prijs geldig tot 1 oktober 2023

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).