Doen in Melaka: 8 tips voor de kleurrijke stad in Maleisië

Melaka | Malakka | Malacca | Maleisië | Bezienwaardigheden Melaka | Wat te doen

Melaka, Malakka, Malacca… What’s in a name. Welke naamvariant je ook tegenkomt, met allemaal wordt de historische en gezellige stad Melaka in het zuiden van Maleisië bedoeld. Voor ons Nederlanders is Melaka helemaal interessant om te bezoeken. In een periode van 150 jaar is Melaka in handen geweest van de VOC en heette het officieel Nederlands-Melaka. Dat is inmiddels alweer heel wat jaren geleden, maar nog steeds vind je veel Nederlandse invloeden terug in de stad. Bezoek Melaka daarom op je route van Singapore naar Kuala Lumpur of tijdens je rondreis door Maleisië. En vergeet daarbij zeker niet de volgende plekken te bezoeken. 

Wandel langs de rivier voor een eerste indruk

Een fijne manier om het historische centrum van Melaka te ontdekken is door simpelweg over de kade langs de rivier te lopen die dwars door de stad heen loopt. Deze kade is rustig, hier en daar zijn wat restaurantjes te vinden, maar je loopt vooral langs prachtige oude huizen en een rustige rivier. Bovendien zie je op sommige plekken al wat toffe street art! Onze tip: stop bij RiverView café voor een verfrissend drankje en uitzicht op mooie gekleurde huizen aan de rivier. Misschien zie je ook nog wel wat in het water rondzwemmen…

Bezoek het rode plein of Dutch Square

Veel Nederlandse historie vind je terug op het Rode Plein, of ook wel Dutch Square genaamd. Op deze plein is onder andere het Stadhuys (1650) te vinden, het oudste Nederlandse gebouw dat nog in Azië overeind staat. Tegenwoordig zit er een historisch museum in gevestigd dat onder andere over de koloniale tijd gaat, maar dan vanuit een Aziatisch perspectief verteld. Op het plein staat ook de rode Christ Church, die aan het eind van de 18e eeuw is gebouwd. 

Eet je buik vol op de night market in Jonker Street

Wat is Azië nu zonder night market? Ook Melaka kent er een op de vrijdag- en zaterdagavond in de Jonker Street. Het is bizar om te zien hoe een straat binnen no time vol wordt gezet met kraampjes. Op het plein is er in de avond muziek te horen en in de kraampjes wordt vooral heerlijke street food verkocht, souvenirs en andere prullaria. De avondmarkt in Jonker Street is nogal populair en drukbezocht, dus rustig langs de kraampjes lopen zit er niet bij. Toch wil je deze markt niet overslaan als je Malakka in het weekend bezoekt. 

Ontdek street art in steegjes en kunstzinnige galerieën

Naast een historische stad is Melaka vooral ook een artistieke stad. Dat zie je terug aan alle street art die je verspreid door de hele stad kan vinden. Het maakt Melaka heel kleurrijk en vriendelijk! Maar daarnaast zijn er ook veel galerieën te vinden, waar kunst in allerlei vormen te koop is. Leuk om zoiets als souvenir mee naar huis te nemen. 

Snuif wat Chinese cultuur op in Chinatown

Malakka kent niet alleen een Nederlandse geschiedenis, maar zeker ook een Chinese geschiedenis. Met name in Chinatown wonen nog veel Chinezen en zie je veel van hun historie in Maleisië terug. Bezoek bijvoorbeeld de Cheng Hoon Teng-tempel uit 1645 of een van de vele andere tempels die door heel Chinatown te vinden zijn. Chinatown zelf ziet er ook geweldig mooi uit, met oude kleine huisjes waar nog houten luiken voor hangen en met lampions boven de straten die in de avond branden. Hier zijn ook veel hostels en guesthouses te vinden en het maakt het tot een heel leuke buurt om te slapen. 

Bezoek de ruïnes en zerken van St. Pauls Church

Nog een plek waar je goed de Nederlandse historie van Melaka terug kan vinden is de St. Pauls Church. De ruïnes van deze kerk liggen op een heuvel vlak bij het Rode Plein waardoor je sowieso al een mooi uitzicht hebt over Melaka en de Straat Malakka. Binnen in de kerk, waar geen dak meer op zit, staan oude zerken, beschreven in het oud-Hollands. Wij konden er vaak geen wijs uit worden wat erop werd gezegd. 

Wil je meer inspiratie voor jouw rondreis in Maleisië? Eva heeft een handige Maleisië reisplanner geschreven met tips voor het hele land!

Bezoek tempels, kerken en moskeeën voor een dosis cultuur

Of Melaka nog meer culturen kent? Zeker! Loop een rondje door het centrum van Melaka en je ziet niet alleen Chinese tempels en kerken, maar ook moskeeën en andere Aziatische tempels. De meeste hiervan zijn al tientallen of honderden jaren oud en veel zijn vanbinnen te bekijken. 

Maak een rondje in een luidruchtige trishaw

Oké, als er dan toch één nadeel aan Melaka is, is dat het stadje zo leuk is dat de locals er handig op in zijn gaan spelen. Hoe? Door ritjes in trishaws aan te bieden die enorm opvallen door hun kleur en versiering, en in de avond ook nog eens licht geven en keihard muziek afspelen. Ze zijn tegelijkertijd superleuk als irritant, maar eigenlijk mag een ritje niet ontbreken als je een bezoek aan Melaka brengt.

Tips voor jouw bezoek aan Melaka

Melaka staat sinds 2008 op de UNESCO-werelderfgoedlijst en zoals je hebt kunnen lezen heeft het vooral veel op het gebied van cultuur, kunst en historie te bieden. Wij vonden het een heel leuke stad om te bezoeken en vanuit Kuala Lumpur zit je er eigenlijk zo. Een busrit vanuit de hoofdstad duurt slechts twee uur, waardoor je het bijna zelfs als een dagtrip kan doen. Maar we raden toch aan om er een dag of twee te blijven.

Wij sliepen zelf in Chinatown, in het simpele maar schone guesthouse Jalan Jalan, maar kijk hier ook zeker voor andere accommodaties in Melaka. Als je een hapje wilt eten kunnen we zeker het Pakistaanse restaurants Pak Putra aanbevelen. Het ligt net even buiten het centrum van Melaka, maar het eten is echt geweldig.  

Laat je verder inspireren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll naar top