Maandoverzicht

Maandoverzicht: november 2017

30 november 2017
Maandoverzicht november | Vietnam | Phu Quoc |
Laatste update: 30 november 2017

Om maar even met een cliché te beginnen: ik kan niet geloven hoe snel de maand november voorbij is gegaan. In een hostel op Phu Quoc sprak ik laatst een meisje dat helemaal verbaasd was dat we zo lang aan het reizen zijn. Ze dacht dat we alle tijd van de wereld hebben. Maar feit is: die tien dagen die we op Phu Quoc doorbrachten gingen voor ons gevoel net zo snel voorbij als wanneer we er twee dagen zouden zijn geweest. En zo kijken we ineens alweer tegen december aan, de laatste maand van 2017(!).

Waar zijn we geweest in november

De eerste week van november sloten we onze tijd in Nepal af. Ik kan nog een keer zeggen hoe fantastisch we Nepal vonden, maar ik geloof dat jullie dat inmiddels al wel flink in de gaten hebben. Op 9 november vlogen we voor 20 uur weer eens naar Kuala Lumpur (vierde keer dit jaar dat we er waren!) en de dag daarna naar Ho Chi Minh City in Vietnam. We bleven wat dagen in de stad en zo’n tien dagen op het eiland Phu Quoc, in de hoop dat het weer beter zou worden in Midden-Vietnam. Inmiddels zitten we bij Halong Bay in het noorden, hebben we het midden overgeslagen, maar zijn we van plan om weer naar beneden te reizen nadat we het noorden hebben gezien.

Fijnste slaapplek

Onze fijnste slaapplek was voor ons op de misschien wel meest teleurstellende bestemming van onze hele reis tot nu toe. Op het Vietnamese eiland Phu Quoc sliepen in het Island Life Hostel, een heel kleinschalig hostel op een rustig plekje dat gerund wordt door ontzettend lieve mensen die van alles organiseren. Zo hebben we samen gesnorkeld, gebarbecued en rond het kampvuur op het strand gezeten. Helaas wordt Phu Quoc langzaam opgeslokt door gigantische resorts die overal gebouwd worden en de natuur en de mensen op het eiland moeten het flink ontgelden. Echt niet fijn om te zien. Het is dat we wilden wachten in de hoop op wat beter weer in het midden van Vietnam en dat Island Life zo gezellig was. Maar Phu Quoc zelf: nooit meer.

Island Life | Hostel | Phu Quoc | Vietnam

Wat ik leerde deze maand

Ik denk dat ik hier maar eens een aparte blogserie aan ga wijden, want het was deze maand weer genoeg. Het eerste klinkt misschien wat gek, maar ik leerde dat niet iedereen ons reisavontuur kan waarderen. En dat is best jammer. Als wij onderweg mensen tegenkomen, vertellen wij doorgaans niet meer hoelang wij aan het reizen zijn en wat we doen (en ook werken ervoor!). In geuren en kleuren vertellen anderen alles over hun reis, tot die haast onvermijdelijke vraag aan ons wordt gesteld: en wat is jullie verhaal? Het is nu al meerdere keren gebeurd dat we dan toch maar vertelden dat we voor een langere periode aan het reizen zijn, het tegenantwoord ‘o’ was, hoofden werden omgedraaid en er niets meer tegen ons gezegd werd. Ergens kunnen we er wel om lachen, maar vreemd is het zeker. En eerst voelde ik mij wat schuldig, maar dat heb ik van mij afgezet. We reizen tenslotte voor onszelf, en niet voor iemand anders.

We hebben ook allebei geleerd om zoveel mogelijk vegetarisch te eten en hoewel ik het altijd moeilijk heb gevonden om minder vlees te eten, gaat het ons best goed af. We begonnen ermee voor onze hike naar de Annapurna Base Camp en houden het nog steeds goed vol. Het is niet dat we helemaal geen vlees meer eten. Vorige week, nadat we ongeveer vijf weken vegetarisch hadden gegeten, begonnen we ons zo slap te voelen. Ik had op een gegeven moment echt geen energie meer om ook maar iets te doen en voelde mij zo futloos. Ik besloot toen om wél weer twee dagen vlees te eten en ik kreeg toch een boel energie terug. Ik ben ervan overtuigd dat het echt wel mogelijk is om zonder vlees door het leven te gaan, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je daarnaast een goed gebalanceerd dieet volgt en dat is in een ander land als beginneling nog best lastig.

Phu Quoc | Vietnam | Fingernail Island

En als laatste lukt het mij tegenwoordig eindelijk om te accepteren dat er niets mis is met rustig reizen en wat langer op één plek blijven. Ik wil zoveel mogelijk zien, soms te veel. Maar naast het reizen wil ik tijd besteden aan bloggen en ander werk. We zijn aan het nadenken over wat nieuwe mogelijkheden als ‘digital nomads’ en naast het feit dat het ontzettend leuk is om plannen te maken, is er ook tijd nodig om ze te realiseren. Dat lukt ons alleen als we wat rustiger gaan reizen en op den duur ergens stil gaan zitten. We hebben al wat ideeën, maar die laat ik nog even voor onszelf ;-).

Hoogtepunten in november

Onze hoogtepunten deze maand zit hem niet alleen in het reizen. De laatste dagen in Nepal waren echt nog een hoogtepunt. Ik schreef eerder over Kathmandu, wat een ervaring dat was. Dat was voor ons echt wel het hoogtepunt. Maar voor mij persoonlijk was het bloggen ook een hoogtepunt. Ik schreef behoorlijk veel, Daan heeft ook ontzettend veel aan The Wandering Mind gedaan en daardoor bereikten we meer dan het dubbele aantal bezoekers en paginaweergaven ten opzichte van vorige maand. En hoewel iedereen altijd roept dat het niet om de cijfers gaat, is het toch leuk om te weten dat steeds meer mensen alles lezen en The Wandering Mind weten te vinden. Supertof! Ook leerden we wat gezellige mensen kennen in Vietnam en maakten Daan en ik plannen voor de komende maanden.

Minder leuk in november

November was een rustige maand waarin we eigenlijk niet eens bijzonder veel gezien hebben. Maar wat ik minder leuk vond – vreselijk is een betere benaming – was Phu Quoc. En dan gaat het niet om het feit dat het eiland ons niet beviel, maar om het feit dat we nu echt een keer goed zagen hoe toerisme een heel eiland kan verwoesten. We hebben echt met verbazing rondgereden. Overal worden bomen gekapt om ruimte te maken voor nieuwe resorts. Huizen van locals worden met de grond gelijk gestampt omdat ze in de weg staan. Kinderen(!) helpen mee in de bouw en krijgen alleen aan het eind van de dag wat eten toegestopt. Eén van die kinderen werd opgevangen in het hostel waar we zaten. Ze gaven hem Engelse les en eten en Engelse boeken die ze betaalden van de fooien die ze kregen. Wat was hij dankbaar dat hij daar mocht zijn. Maar bah, wat is het naar om te zien dat zoiets kan gebeuren om andere mensen te plezieren.
Phu Quoc | Vietnam | sunset | november

Plannen voor december

In december reizen we voorlopig nog even door in Vietnam. Onze plannen wijzigen op dit moment elke dag, maar dat heeft vooral te maken met het weer dat op dit moment behoorlijk slecht is in het midden van het land. We zijn nu op Cat Ba, bij Halong Bay en hierna gaan we onder andere richting Sapa en Ninh Binh. Daarna gaan we hoogstwaarschijnlijk toch naar het midden van Vietnam toe om daarna Laos in te gaan. Waar we kerst en oud & nieuw zullen vieren dit jaar? Geen idee! Maar de kans dat dit in Laos gebeurt, is in elk geval vrij groot.

The Wandering Mind

November was écht een goede maand voor The Wandering Mind. Voor de eerste keer haalden we ruim 3.000 unieke bezoekers en hadden we bijna 6.000 paginaweergaven en voor een blog dat sinds begin dit jaar online staat (met weliswaar wat oude blogs van mijn vorige blog) vind ik dat helemaal niet slecht. Wij zijn dus gewoon echt trots. Samen brainstormen we ook veel over ideeën en nieuwe onderwerpen en als we alles gaan uitvoeren wat we in gedachten hebben, dan zijn we voorlopig nog wel even bezig ;-).

Welke artikelen kwamen er online?

In zeker zin kwamen er deze maand voor ons doen bizar veel artikelen online. Begin november deelde ik alle hikeverhalen over onze hiketocht naar het Annapurna Base Camp. We deden er zes dagen over, dus het werden er zes: Dag 1: Van Pokhara naar Nayapul en Ghandruk, Dag 2: Van Ghandruk naar Chomrong, Dag 3: Van Chomrong naar Bamboo, Dag 4: Van Bamboo naar Deurali, Dag 5: Van Deurali naar MBC, Dag 6: Van MBC naar Annapurna Base Camp (en weer terug).

Na deze reeks werd het weer tijd om onze nieuwste reisplannen te delen en deelden we een reisfilm over Pulau Tioman die Daan had gemaakt. We bleven even in Maleisië met een blog over de Cameron Highlands en Mossy Forest voordat ik een persoonlijk verhaal vertelde over onze ervaringen in het waanzinnige Kathmandu. We sloten november af met een artikel over wat je in één dag in Dubai kunt doen en hoeveel het kost om zelf naar het Annapurna Base Camp te hiken.

Populairste artikel

Het is altijd interessant om te zien welk artikel het best gelezen is. Van de artikelen die we in november plaatsten waren jullie toch het meest nieuwsgierig naar onze nieuwste reisplannen en onze hikedagboeken. Mijn persoonlijke favoriet blijft het stuk dat ik schreef over Kathmandu. Ik vond het fijn om te schrijven en de foto’s die in het artikel staan nemen mij weer even mee terug naar deze indrukwekkende stad.

Hoe was november voor jullie?

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.