Maart 2019: Chaotische weken en weer ‘thuis’

Kokosnoten met houten bordje ervoor.

Van een zonovergoten leven op een tropisch eiland tot een tijdelijke chalet inrichten op een druilerige, grauwe dag in Nederland. Maart was voor ons een maand van contrasten. Een maand met afscheid nemen en een nieuwe start. Van een verzengde hitte en palmbomen naar koude en natte dagen omringd door weilanden. Van altijd uit een backpack leven en reizen tot weer je eigen kastjes vullen met spullen. Want maart was de maand waarin we weer terug naar Nederland kwamen. Voorlopig dan.

Zo zag maart er voor ons uit

In februari deelde ik heel enthousiast met jullie onze reisplannen voor maart. We zouden nog een meerdaagse boottocht maken van El Nido naar Coron, waarbij we op onbewoonde eilandjes zouden slapen. We zouden als digital nomads voor een ruime week in Kuala Lumpur werken. En we zouden een roadtrip van 10 dagen maken door Oman. Heel toffe plannen dus. Maar dat liep even anders.

Op vrijdag 1 maart overleed namelijk Daan zijn opa. Zo kwam er ook plotseling een einde aan onze lange reis. Omdat we niet direct terug naar Nederland konden vliegen, brachten we het weekend nog door op het strand in El Nido. Wat ook wel even prettig was, want zo konden we voor onszelf ook nog een beetje afscheid nemen van de Filipijnen en het reizen. Die maandagochtend begonnen we aan onze 36 uur durende reis van El Nido naar Amsterdam, en op dinsdagmiddag kwamen we aan. We waren weer terug in Nederland.

Vooral de eerste twee weken waren hectisch. Vanuit het buitenland hadden we al woonruimte geregeld vlak bij Breda. Een tijdelijk chaletje op een camping vlak bij het bos. Of het toeval is of niet: we konden er in elk geval direct in. Dus de dagen na onze aankomst zochten we allebei onze spullen uit die opgeslagen stonden bij ouders, kochten we een klein autootje, richtten we de woning in, spraken we voor de eerste keer weer af met vrienden en familie, vierden we mijn verjaardag en hadden we een crematie. We leefden eerlijk gezegd vooral even op de automatische piloot, maar ik genoot wel weer erg van het zien van iedereen.

De tweede helft van maart begon het iets rustiger te worden en pakten we ook vooral ons werk weer op. Maar toen kreeg ik ook wel even een klein dipje. Daan was veel op pad en dan zat ik alleen in ons net ingerichte chaletje. Mijn hoofd kreeg daardoor eindelijk de ruimte om alles wat er in deze weken was veranderd op een rijtje te zetten, en dat zorgde wel even voor wat onrust. Maar ik heb mijzelf expres de tijd gegeven om daar rustig over na te denken en niets geforceerd. Omdat we eigenlijk nog aan het reizen zouden zijn, gunde ik het mijzelf om alles verder op een rustig tempo weer op te pakken. Dat hielp enorm!

In de laatste week ben ik vooral met werk bezig geweest. Ik had wat opdrachten liggen, waaronder het proeflezen van een reisgids. Ik ging naar een SEO-workshop in Breda en bekeek verschillende webinars. En zo sloot ik de maand maart dus compleet anders af dan ik de maand begonnen was.

Waar zijn we deze maand geweest

El Nido en Manilla in de Filipijnen, en meerdere plekken in Nederland, waaronder Breda en de omgeving en Noord-Holland. We wonen op dit moment vlak aan de grens met België, waardoor we daar ook nog weleens terechtkomen (goedkoop tanken!). Niets kan de Filipijnen deze maand verslaan, maar wat was het weer leuk om in Breda te zijn. Hier woonden we voor we in 2016 gingen reizen, en het blijft voor ons alle twee onze favoriete stad!

Filipijnse eilanden vanuit het vliegtuig.

Hoogtepunten van maart

Hoewel maart vooral een chaotische en roerige maand was, had het ook wel heel veel hoogtepunten:

De Filipijnen. Nee, met de Filipijnen zijn we absoluut nog niet klaar. We vonden het allebei prachtig en de mensen zo ontzettend vriendelijk. We willen dan ook zeker nog een keer terug. Om af te maken waar we plotseling gestopt zijn en om nog meer van het land te ontdekken.

Het zien van familie en vrienden. Toen we aankwamen op Schiphol, waren we precies een jaar en een week weg uit Nederland. We hadden iedereen dus al ruim een jaar niet gezien. En dat was toch echt wel weer heel fijn, hoor! Er was niet zozeer veel veranderd en iedereen zag er nog net zo uit als toen we vertrokken, maar onze nichtjes en neefje… Wauw, die waren toch wel een stukje groter geworden!

Onze eigen chalet en auto. Ik mis het reizen stiekem alweer een beetje, MAAR het hebben van een eigen plekje geeft een heleboel rust. En ik merk ook dat we daar allebei aan toe waren. Reizen is geweldig, maar op den duur vermoeiend. Voor nu is het fijn om ‘naar huis’ te kunnen gaan. We zijn allebei ook heel blij met ons chalet, dat net een jaar oud is en er dus als nieuw uitziet. In de ochtend en aan het eind van de dag valt het zonlicht heerlijk door de ramen, je hoort alleen maar vogels fluiten en we zitten vlak bij het bos. We mogen er maximaal een jaar blijven en we weten ook nog niet precies wanneer we weer verder gaan reizen, maar dat geeft ons lekker wat tijd om plannen te maken.

Werk en ontwikkeling. Waarom we ook allebei even behoefte hebben aan wat rust zonder al te veel te reizen? Omdat we beiden veel bezig zijn met onze bedrijven. Ik wil over een paar maanden een andere kant op met mijn werkzaamheden. Om mij daarop voor te bereiden ben ik lekker wat online cursussen, workshops en webinars aan het volgen. Ik merk dat ik het tof vind om nieuwe dingen te leren, maar ook dat het mij veel energie geeft om nieuwe plannen te maken. Daan is vrij recent voor zichzelf begonnen met werken en wil daarin ook nieuwe stappen gaan zetten. Ons doel is eigenlijk om de komende maanden een stabiele basis voor onszelf te ontwikkelen, zodat we daarna het werk weer kunnen gaan combineren met reizen.

Dieptepunten van maart

Het overlijden van Daan zijn opa was natuurlijk een dieptepunt. Het zijn van die gebeurtenissen die zo erg bij het leven horen, vooral als mensen al op leeftijd zijn, maar stiekem blijf je hopen dat dat soort dingen gewoon nooit hoeven te gebeuren. Vooral niet als je heel ver weg van huis bent. Maar het gebeurde wel en daardoor besloten we ook om onze reis direct af te blazen. Wat een onwerkelijk gevoel was dat… Ik was er ook wel even verdrietig over, dat we zo plotsklaps onze mooie plannen moesten laten varen. Alhoewel ik die gedachte ook direct probeerde weg te wuiven. Want hallo hé, hoeveel mooie reizen hebben we wel niet mogen maken de afgelopen 2,5 jaar? Ik denk ook eerder dat die plotselinge omslag mij gewoon even verdrietig maakte. Ineens gingen onze levens er weer anders uitzien!

Zicht over azuurblauw water en wit strand met palmbomen.

Het digital nomad-leven

Ons digital nomad-leven was deze maand nogal rommelig, maar dat heb je hierboven al kunnen lezen. Hoe gaat ons ‘digital nomad-leven’ er nu in Nederland uitzien dan? Vanaf april wil ik in ieder geval twee dagen in de week bij een co-working space gaan werken in Breda. Ook wil ik zo nu en dan weleens een uitstapje maken naar een andere leuke stad (dichtbij) en daar gaan werken. We zullen nog steeds wat blijven reizen en andere werkplekken bezoeken, maar dan gewoon wat dichter bij huis!

Onze reisplannen voor april

Voor de eerste keer in ongeveer vijf jaar tijd heb ik dus nog geen buitenlandse reis op de planning staan. En dat is best wel even wennen. (Ik geloof niet dat het heel lang meer gaat duren voordat die buitenlandreis er wel weer komt overigens.) De eerste weken vond ik het héérlijk om weer in Nederland te zijn en een eigen plek te hebben. Maar de reiskriebels komen alweer terug. Voor nu probeer ik ze een beetje te negeren, omdat ik mij dus vooral even op werk wil gaan focussen. En om dat goed aan te pakken, vind ik het belangrijk om rust en een ritme te hebben. Overigens heeft Daan mij wel al als verrassing mee naar Valkenburg genomen, om te vieren dat we drie jaar samen zijn. En hij gaat volgende week nog voor een kleine twee weken naar Zweden met vrienden om een deel van de Kungsleden in de sneeuw te lopen. Een fantastisch avontuur voor hem, en ik ben benieuwd hoe hij het gaat vinden!

Welke artikelen kwamen er online?

Februari 2019: Eilandhoppen in de Filipijnen
De mooiste tempels om te bezoeken in Ayutthaya
Onverwacht naar huis: we zijn weer terug in Nederland
10 activiteiten om te doen tijdens jouw bezoek aan Bangkok
Bezoek Koh Phee, het meest griezelige eiland van Thailand
Wil je een digital nomad worden? Bereid je dan voor met deze tips

Dit vonden jullie het leukst om te lezen

Mag ik eerst nog even juichen? The Wandering Mind werd in maart namelijk door bijna 8.000 unieke bezoekers bezocht en daarbij werden er 13.000 pagina’s gelezen. Wauw. Daar ben ik best trots op, maar dat is natuurlijk ook vooral aan jullie te danken. Superbedankt!

In maart deed ons persoonlijke blog ‘Onverwacht naar huis: we zijn weer terug in Nederland‘ het heel erg goed. Veel van jullie waren nieuwsgierig waarom we ineens weer terug in Nederland waren en ik heb veel lieve berichtjes mogen ontvangen. Hartstikke lief! Ook werd mijn blog ‘Wil je een digital nomad worden? Bereid je dan voor met deze tips‘ erg goed gelezen. Ik merk dat er zo veel vragen zijn rondom het ‘digital nomad-leven’. Hier wil ik dan ook wat meer over gaan schrijven in de toekomst.

Hoe was maart voor jullie?

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 79,-! (excl. btw)*

*Prijs geldig tot 1 oktober 2023

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).