Maandoverzicht oktober: laatste maand in Nieuw-Zeeland en nieuwe reisplannen

Bij de Franz Josef Glacier op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Holy shit. Onze tijd in Nieuw-Zeeland zit er bijna op. Nu ook oktober weer voorbij is, besef ik mij pas goed dat de laatste weken hier voor ons in zijn gegaan. Eerst zaten we al maanden in Nieuw-Zeeland zonder nog echt veel van het land gezien te hebben. En ineens hebben we in september en oktober zo veel roadtrips gemaakt dat we heel wat mooie plekken konden afvinken. De wegen op onze landkaarten zijn helemaal vol gekleurd en ook ons gevoel zegt dat het zo goed is.

De komende week rijden we vanaf Queenstown richting Mount Cook National Park, Lake Tekapo en Christchurch en dan zetten we onze bus te koop. Maar voor ik al enthousiast (en met minder leuk nieuws voor ons) over onze aankomende en nieuwe reisplannen ga vertellen, eerst maar eens hoe oktober voor ons was.

Waar zijn we in oktober geweest? 

Het is echt heel erg, maar ik moet zo hard nadenken waar we de maand oktober zijn begonnen. We hebben namelijk zo veel gezien en gedaan. Dat heb je voor een deel al in ons laatste reisdagboek kunnen lezen. Maar we begonnen oktober in Kaikoura, aan de oostkust van Nieuw-Zeeland. Vanuit Kaikoura zijn we naar Hanmer Springs gereden en over de Lewis Pass naar Westport aan de westkust. Vanuit daar naar Greymouth, over Arthur’s Pass richting Christchurch en helemaal via de oostkust naar het zuiden richting Dunedin en Invercargill.

Vanuit daar zijn we weer omhoog gereden richting Alexandra en Wanaka, pakten we de Haast Pass richting Franz Josef en Fox Glacier en reden we weer omlaag naar Queenstown. Allemaal op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

De fijnste plekken waar we zijn geweest

Van alle plekken waar we deze maand zijn geweest vond ik de westkust en Arthur’s Pass het mooist. En de Haast Pass. En de weg naar de Rob Roy Glacier Track (en de wandelroute zelf). En de omgeving bij Franz Josef en Fox Glacier eigenlijk ook wel. Oftewel, wat mooie plekken betreft hebben we deze maand zeker niets te klagen. Het is makkelijker om te vertellen welke plekken NIET mooi waren, want die waren er eigenlijk niet. 

De mooiste plek om te kamperen was bij Lake Hawera, waar we aan de rand van een heel helder meer urenlang van de zon hebben kunnen genieten. En wat ook fijne plekken waren: de hostels in Invercargill en Queenstown waar we wat dagen sliepen. Als je al die tijd rondreist en slaapt in een busje, is het zo’n verademing om weer eens in een normaal bed te slapen en een makkelijke keuken en badkamer bij de hand te hebben. Een van de twee hostels waar we sliepen in Queenstown had ook nog eens een hot tub. Ideaal.

De Franz Josef Glacier van afstand

Hoogtepunten van oktober

• De mooie wandeltochten die we maakten. Onze favoriet deze maand was de Rob Roy Glacier Track, ondanks het feit dat het weer die dag wat minder was en we de gletsjer eigenlijk niet zagen. 

• Alle mooie routes die we hebben gereden. Wauw, wauw, wauw. Arthur’s Pass is echt een favoriet, hoor! 

• Ik vond het heel bijzonder om voor het eerst in mijn leven gletsjers en de onwijs leuke alpenpapegaai kea te zien. 

• We maakten weer (heel even) de eerste zomerse dagen mee in Nieuw-Zeeland. Wat was dat heerlijk. De laatste keer dat het echt ruim in de twintig graden werd, was gok ik in maart of heel misschien april nog. Dus dit was heel erg aangenaam.

• We zijn meerdere keren naar gezellige eettentjes gegaan, waarbij we onder andere de meest lekker taco’s ooit hebben gegeten. We halen niet vaak eten in Nieuw-Zeeland omdat zelf koken natuurlijk veel goedkoper is. Maar dan is het wel extra genieten als je wél gaat. 

Wat minder leuk was deze maand

In de intro verwees ik al even snel naar ‘minder leuk nieuws voor ons’. Dat minder leuke nieuws is dat we onze twee meerdaagse hikes hebben gecanceld. We zouden vandaag met de Routeburn Track beginnen en daarna met de Kepler Track. Deze hikes hebben we in juni al vast moeten leggen omdat je ze altijd ruim van tevoren moet boeken in het hoogseizoen. Maar het nadeel daarvan is dat je natuurlijk geen idee hebt hoe het weer dan op dat moment zal zijn. 

Dat weer is op dit moment dus echt bagger slecht. De regen komt elke dag met bakken en bakken uit de hemel, het vriest sommige nachten nog flink (een paar dagen geleden bij de hoogste hut op de Routeburn Track -13 graden!) en op beide routes ligt nog wat sneeuw. De Routeburn Track is ook deels afgesloten vanwege lawinegevaar. Nu zetten ze wel een helikopter in, maar die vliegt natuurlijk alleen als het zicht goed is.

Om een lang verhaal kort te houden: we zagen het niet zitten om deze tochten in zulk slecht weer te doen en als we op tijd zouden beslissen, konden we nog bijna al ons geld terugkrijgen. Goedkoop zijn ze namelijk écht niet. Het voelt wel een beetje zuur omdat we er maanden naar uit hebben gekeken en onze hele route in Nieuw-Zeeland erop aangepast hebben, maar het is niet anders. Dat is nu eenmaal ook Nieuw-Zeeland: lekker wispelturig als het op het weer aankomt. 

Een heel klein voordeel: omdat het nog het begin van het hoogseizoen is en meerdere mensen gecanceld hebben, kunnen we toch nog last minute eraan beginnen als we dat willen. Dus mocht het ineens wonderbaarlijk opklaren…

Samen bij de Franz Josef Glacier

Andere dieptepunten deze maand: alle irritante zandvliegen die je levend opeten, het zien van de prachtige Franz Josef Glacier en Fox Glacier die ZO hard aan het smelten zijn, een auto die ermee stopt als je NET door een stroom water rijdt (paniek!) en om heel eerlijk te zijn: ook wel een beetje de manier hoe we op het moment aan het reizen zijn. Het is gewoon hartstikke lastig om voor jezelf te werken als je rondreist in een auto, het nog regelmatig koud weer is (en dus ook in de auto) en je afhankelijk bent van bibliotheken en andere locaties met wifi. Tijd dus om daar verandering in aan te brengen, want…

Onze reisplannen voor november

We gaan weer naar Azië! Deze week maken we onze roadtrip op het Zuidereiland af en rijden we naar Christchurch om onze bus te verkopen. Mocht dat om de een of andere reden daar niet makkelijk lukken, dan pakken we eventueel de boot en rijden we door naar Auckland. Omdat het hoogseizoen aan het beginnen is verwachten we er niet heel veel tijd voor nodig te hebben en dat we eind deze maand dan ook wel Nieuw-Zeeland uit zijn.

In eerste instantie was ons plan om richting de Pacifische eilanden te gaan. Maar december is ongeveer de slechtste maand om die kant op te gaan vanwege het regen- en orkaanseizoen. Dit plan hebben we voor nu dus even laten schieten. Ook andere bestemmingen als Japan zijn wel even door ons hoofd geschoten. Maar waar we op dit moment eigenlijk gewoon heel erg naar op zoek zijn, is een fijne plek waar we wat langer kunnen blijven en goed kunnen werken. We hebben allebei zo veel plannen in ons hoofd zitten die we willen uitvoeren. Zuidoost-Azië is daar gewoon perfect voor. 

Helemaal weten waar we naartoe gaan weten we nog niet, maar hoogstwaarschijnlijk wordt het Thailand of Indonesië. In ieder geval gaan we ergens naartoe waar we een paar weken kunnen blijven. In het nieuwe jaar willen we dan ook nog naar de Filipijnen en een andere bestemming. Die eerste staat al langer op ons lijstje en we zouden eigenlijk afgelopen februari zijn gegaan. Maar ja, toen zaten we onverwacht in Nederland…  We hebben nu al heel veel zin om deze keer wél te gaan. 

En dan nog meer leuke reisplannen

Daar houden onze plannen nog niet bij op, want we komen weer tijdelijk naar Nederland! Het duurt nog wat maanden, maar in maart komen we weer terug. Deze keer voor waarschijnlijk 5/6 maanden. Het is nogal vanzelfsprekend dat ik er enorm naar uitkijk om straks weer familie en vrienden te zien. Maar waarom ik het ook zo leuk vind, is omdat we een ‘tussenstop’ van 10 dagen hebben in Oman. Een totaal ander land en ik kan er nu al naar uitkijken. Wat ben ik er benieuwd naar. In die maanden dat we in Nederland zijn gaan we zeker ook nog wel wat tripjes maken, maar dat zien we tegen die tijd wel ;-). Daan gaat in april in elk geval naar Zweden om nog een keer een deel van de prachtige Kungsleden te lopen. 

De Fox Glacier in 2018

The Wandering Mind

Het bloggen kon ik in oktober gelukkig weer een stuk beter oppakken dan in september. Aan inspiratie ook zeker geen gebrek. Ik heb toch een stapel onderwerpen klaarliggen. Vooral over Nieuw-Zeeland heb ik nu natuurlijk genoeg te schrijven en ik krijg steeds meer vragen over reizen en werken en hoe we het precies aanpakken. Ook daar zal ik mij binnenkort meer op gaan richten. 

Welke artikelen kwamen er online

Meenemen op reis: een paklijst voor jouw backpackreis
Reisdagboek #28: Een maand op het Zuidereiland
Werken in Nieuw-Zeeland: dit moet je regelen bij aankomst + tips voor werk
Reismoe? Zo voorkom je het! (+ tips om je rust te pakken)
Housesitten op reis: een goede manier om budget te reizen én werken
Reisdagboek #29: 1.200 kilometer langs meren, bergen en stranden
Vietnam route: in 4 weken backpacken van zuid naar noord

Populairste artikel

De paklijst die ik heb geschreven voor backpackreizen werd door jullie erg goed gelezen. Ik hoop dat jullie er ook zeker wat aan hebben! Ook de route voor Vietnam lazen jullie veel. Dit artikel is eigenlijk al een keer eerder op The Wandering Mind verschenen, maar heb ik helemaal aangepast naar aanleiding van onze reis in Vietnam vorig jaar. Met deze info erbij is het een veel overzichtelijkere route geworden.

Hoe was oktober voor jullie?

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren

2 thoughts on “Maandoverzicht oktober: laatste maand in Nieuw-Zeeland en nieuwe reisplannen”

  1. Jammer dat jullie de hikes hebben moeten annuleren. Het weer blijft iets onvoorspelbaars. Wel een fijn idee dat jullie bij een magische weersomslag alsnog kunnen aanhaken. Of dat nu gebeurt of niet: geniet van de laatste weken in NZ.

    1. We vinden het zelf ook heel jammer! Maar inderdaad, het weer ligt buiten onze macht om ;-). En dank je wel!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).