Februari 2019: Eilandhoppen in de Filipijnen

Kokosnoot in handen van vrouw met blauwe jurk.

Een maandoverzicht met héél weinig foto’s. Dat heeft alles te maken met het feit dat we op dit moment door de Filipijnen aan het reizen zijn en het gebrek aan goed internet daar. Eigenlijk best jammer, want wauw, wat is het hier mooi! Ik zou alle tropische plaatjes heel graag met jullie willen delen. Aan de andere kant: soms is het ook gewoon heel fijn om helemaal offline te zijn en meer oog te hebben voor de omgeving. Op onze verhalen en andere foto’s van de Filipijnen moeten jullie dus nog even wachten. Maar ik kan jullie in elk geval wel vertellen hoe februari er voor ons uitzag.

Zo zag februari er voor ons uit

De eerste week van februari was onze laatste week in Chiang Mai. En ergens waren we daar wel blij om. We hebben er drie weken heel hard kunnen werken, maar de drukte van de stad en de smog vielen ons tegen. Daardoor had vooral Daan veel last van benauwdheid en hoestbuien. Na drie weken was het dus wel genoeg en werd het tijd om de frisse lucht weer op te zoeken.  

Maar voordat we dat kregen, pakten we eerst nog de trein voor een weekend Ayutthaya en een paar dagen Bangkok. In Ayutthaya bezochten we in twee dagen de historische tempels op de fiets en in Bangkok spraken we af met een oude reisvriend met wie we de stad bekeken. Na drie dagen in de hoofdstad van Thailand werd het tijd voor een nieuwe bestemming voor ons allebei: de Filipijnen!

We kwamen aan in Manilla, waar we slechts een avond en een nacht bleven. Daarna reisden we direct door naar Puerto Princesa op het eiland Palawan.

De laatste twee weken zijn we hier geweest. We bezochten onder andere de ondergrondse rivier bij Sabang, proefden het lokale leven in Taytay, ontvluchtten Port Barton – dat ooit een slaperig vissersdorpje moest zijn, genoten van een bungalow met uitzicht bij Sibaltan, gingen eilandhoppen bij de ongerepte Linapacan-archipel en eindigden in El Nido, waar we op het punt staan mee te gaan op een 4-daagse expeditie naar Coron, waarbij we slapen op onbewoonde eilandjes.

Uitzicht over azuurblauw water vanaf vissersboot in Filipijnen.
Open kokosnoot op rots.

Waar zijn we deze maand geweest

Chiang Mai, Ayutthaya, Bangkok en de Filipijnen. En dan heb ik het eigenlijk alleen over Manilla en Palawan. Veel mensen vonden het wat gek om te horen dat we een kleine maand voor alleen Palawan en Coron uit hadden getrokken. Zonde vonden ze het, want de Filipijnen heeft nog zoveel meer. En dat is zeker zo, maar Palawan heeft óók meer dan alleen Puerto Princesa en El Nido. We zijn daarom nog steeds hartstikke blij met onze keuze om alleen een klein stuk van de Filipijnen te ontdekken. Het is tenslotte écht een heel mooi stuk.

Hoogtepunten van februari

• We waren een jaar van huis! Zo lang zijn we nog nooit weggeweest aan een stuk door. Op 26 februari 2018 vlogen we vanuit Nederland naar Kuala Lumpur. In dit jaar gingen we naar Nieuw-Zeeland, Thailand, Maleisië en de Filipijnen. Een heel afwisselend en bijzonder jaar.

• De Filipijnen. Wat een geweldig land is het tot nu toe. En het heeft echt wat verrassende kanten. Naar ons idee is alles veel meer georganiseerd in vergelijking met andere landen in Zuidoost-Azië (in elk geval op Palawan). Overal zien we groene projecten om het eiland schoon te houden en aan plastic tasjes en rietjes doen ze bijna niet. Goed om te zien! De mensen zijn ook echt heel vriendelijk en behulpzaam. En Palawan zelf is heel mooi en op zo veel plekken nog ongerept.

• Ayutthaya vond ik ook erg fijn om te zien. Ik ben er vier jaar geleden tijdens mijn soloreis geweest, maar het was erg tof om nu samen met Daan langs alle historische tempels te fietsen.

Vrouw die over wit strand in Filipijnen loopt.

Dieptepunt van februari

Het vervoer op de Filipijnen! Sinds wij beiden een ‘snelle-busjes-fobie’ hebben gekregen stappen we er niet graag meer in. En de paar busjes waar we tot nu toe op Palawan in hebben gezeten. Die gingen hard. HEEL hard. Voor ons de reden om zo nu en dan lekker lokaal te reizen en de jeepney (een vrolijk gekleurde ‘verlengde jeep’) te pakken. Je bent wat langer onderweg en hebt soms geen idee hoe laat ze rijden. En in het ergste geval eindig je op het dak omdat er binnen geen ruimte meer is. Maar ze zijn stevig, gaan lekker langzaam, kosten bijna niets en zijn zelf al een hele ervaring. En oké, je wordt misschien wat aangestaard omdat je de enige toerist erin bent, maar je krijgt er gratis een grote glimlach bij ;-).

Het digital nomad-leven

Dat is er op het moment eigenlijk voor even niet echt. Maar dat wisten we van tevoren. Het internet in de Filipijnen is echt bar slecht. Daarom hebben we in Chiang Mai veel gewerkt, om minder te hoeven doen op de Filipijnen. Ik had in het begin nog wel wat werk liggen dat gedaan moest worden en ik ben blij dat het niet al te veel was, want het was echt een struggle om het af te krijgen. Ik hopte van restaurant naar restaurant, het een zonder wifi of internetbereik en het ander zonder stopcontact. Het is gelukt, maar ik kan het niemand aanraden. Gelukkig was ik ook net op tijd klaar, want toen we eenmaal in Noord-Palawan aankwamen, was het echt over met het bereik. Ik vind het al heel wat dat het mij lukt om dit maandoverzicht te plaatsen! 

Wit strand met palmboom en azuurblauw water.

Onze reisplannen voor maart

Maart zal een gekke reismaand worden, want het wordt voorlopig onze laatste volle reismaand! Op 30 maart komen we weer voor een tijdje aan in Nederland. En ik geef echt wel toe: ik kijk er enorm naar uit. Ik heb nog heel veel zin in onze plannen voor maart, hoor. We beginnen dus met een 4-daagse expeditie van El Nido naar Coron waarbij we heel veel eiland gaan hoppen en slapen op verlaten stranden.

Daarna hebben we nog vijf dagen op Coron waar Daan graag wilt gaan duiken. Vanaf daar reizen we weer terug naar Manilla en gaan we door naar Kuala Lumpur. Hier blijven we voor ruim een week. We hebben een appartementje geboekt met supersnel internet, dus we gaan in die week vooral flink wat werk inhalen. Onze laatste bestemming wordt dan Oman, waar we een 10-daagse roadtrip gaan maken.

Als ik terugkijk op wat we dit laatste jaar allemaal hebben mogen zien, doen en beleven, dan is het bizar veel. We zijn op zo veel mooie plekken geweest, hebben zo veel geleerd en zo veel unieks gezien. Ik weet dat ik mijzelf heel erg in mijn handjes mag knijpen dat we dit allemaal hebben kunnen doen. Maar toch is het voor mij goed zo voor dit moment. Ik heb echt even behoefte aan een vaste plek, regelmaat en mijn familie en vrienden om mij heen. Wat heb ik dat gemist!

Welke artikelen kwamen er online

Hoeveel kost een maand leven als digital nomad op Koh Lanta
Wat te doen in Málaga? 10 tips voor jouw stedentrip
Een avontuur in Laos: neem de slowboat naar Luang Prabang
Dit moet je regelen voordat je een stedentrip maakt

En dit vonden jullie het leukst om te lezen

Jullie waren vooral nieuwsgierig naar de kosten om een maand te leven als digital nomad op Koh Lanta. Ja hé, het blijft leuk om in een ander zijn portemonnee te kijken, toch ;-). In Kuala Lumpur ga ik weer lekker hard artikelen schrijven, dus dan zullen jullie weer meer te lezen krijgen. Ik heb de laatste weken in elk geval héél veel inspiratie opgedaan!

Hoe was februari voor jullie?

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 79,-! (excl. btw)*

*Prijs geldig tot 1 oktober 2023

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).