Een avontuur in Laos: neem de slowboat naar Luang Prabang

Steile zandberg met vijf keer een houten slowboat naar Luang Prabang

Een van de mooiste manieren om van Thailand naar Laos te reizen (of andersom) is door de slowboat naar Luang Prabang te nemen. Een mentale uitdaging voor iedereen die verslaafd is aan smartphones en social media. Want op deze twee dagen durende boottocht van Huay Xai naar Luang Prabang, is er niet veel meer te doen dan volledig van de omgeving te genieten. Mindful reizen, zou ik haast zeggen. Ik zal je vertellen hoe ik deze reis ervaren heb toen ik voor de allereerste keer alleen in Zuidoost-Azië aan het reizen was. Als bonus geef ik onder aan het artikel tips over hoe jij de slowboat naar Luang Prabang in Laos regelt en extra tips voor een fijne boottocht.

Op de slowboat naar Luang Prabang vanuit Thailand

Twee dagen varen over de Mekong-rivier

Welkom in Vietnam. Wat? Ik geloof dat mijn telefoon behoorlijk in de war is zodra ik de grens over ben gestoken van Chiang Khong in Thailand naar Huay Xai in Laos. Want in Vietnam ben ik nog lang niet. Bij de grens duurde het best een tijd voor ik eindelijk mijn paspoort met het visum voor Laos weer in handen had. Want zoals ik al begrepen had, doen ze het lekker rustig aan in Laos. En zo vertrekt de slowboat naar Luang Prabang die over de Mekong gaat ook pas om 12.00 uur in plaats van 10.30 uur. Geen probleem, met een tocht die twee dagen zal gaan duren, maakt een uurtje meer of minder ook niet veel meer uit. 

Zodra ik in Laos ben, merk ik meteen het verschil met Thailand. De huizen zien er net even anders uit, het gekrabbel op plastic spandoeken is voor mij nog steeds onleesbaar, maar de tekens zijn ronder en krulleriger. Er moet met ‘kip’ betaald worden en het fijnst van alles: er wordt weer aan de rechterkant van de weg gereden. Niet dat ik in Thailand heel veel moeite had met het linksrijdende verkeer; het is daar soms zo chaotisch dat je toch gewoon alle kanten op moet kijken. Maar mijn hoofd vindt dit net wat makkelijker. 

Iedereen om mij heen zorgt voor genoeg voedsel voor aan boord, want: no stops, no food! wordt er benadrukt. Nou ja, in elk geval de helft van die zin is waar. Onderweg worden er inderdaad geen stops gemaakt, maar met een lading chips en bier op de boot hoef je niet bang te zijn honger te moeten lijden.

Mensen op autostoelen in houten boot op slowboat naar Luang Prabang.
Een aqua gekleurde houten boot op een zandoever bij donkerbruine Mekong-rivier.

Varen door een bijna onbewoond landschap

Twee dagen op een boot doorbrengen, waarbij we acht uur gaan varen, overnachten in Pakbeng en daarna weer acht uur varen. Ik kijk er tegelijkertijd heel erg naar uit én tegenop, want het is gewoon een lange zit. En bij de slowboat naar Luang Prabang moet je jezelf ook niet al te veel luxe voorstellen: de boot is niet meer dan een lange houten boot met autostoelen erin. 

Maar die zorgen en het ongemak wegen niets op tegen de tocht zelf. Want wat is die adembenemend mooi. Op dag één doet de boot er uiteindelijk zes uur over om in Pakbeng aan te komen. Een tocht waarbij ik niets anders zie dan heel veel groene heuvels, omringd door rotsen en bamboe hutjes, palmbomen, andere houten bootjes, Laotianen die bij de rivier aan het werk zijn en heel veel waterbuffels, koeien en geiten. Het valt me op dat we tot aan Pakbeng gewoon geen enkele andere vorm van leven tegenkomen. Dat had ik niet verwacht, maar het maakt de tocht erg bijzonder. 

Op de boot zelf is het ook erg gezellig. Ik praat met verschillende mensen uit alle delen van de wereld en luister naar hun reisplannen. Zo leuk om alle avonturen van iedereen te horen. Als we in Pakbeng aanmeren, staan de mensen al klaar om ons naar hun guesthouses te krijgen. Ja, hier leven ze dan weer wel van de toeristen. ’s Avonds eten we met zo’n zestien backpackers in een restaurant en ik verbaas mij hoe sommigen daarvan nog zo vrolijk en actief kunnen zijn, nadat ze voor de boot vertrok al aan de pure whisky zaten.

Dat is waar de slowboat naar Luang Prabang ook wel om bekend staat: als feestboot. Deels waar misschien, maar op de boot zelf was het gezelschap zo gemengd, dat het meer op een gezellige bijeenkomst leek dan op een feest. Misschien ligt het er ook aan op welke boot je terechtkomt? Ik maak het in elk geval niet laat die avond. Het guesthouse waar ik slaap zit vol met kwekkende gekko’s, maar is prima om een nachtje te slapen en ik slaap dan ook heerlijk door.

Dewi reisde ook naar Laos en schreef een blog over haar 12 favoriete dingen om te doen in Laos.

De bruine Mekong-rivier met aqua gekleurd houten bootje op achtergrond.
Een feloranje zonsondergang bij Pakbeng in Laos.

De tweede lange dag op de slowboat

De volgende ochtend staat iedereen netjes om 08.30 uur bij de kade te wachten, op de boot die uiteindelijk pas een uur later vertrekt. Ondanks de fijne eerste dag voelt de boottocht op de tweede dag toch een stuk langer aan. Iedereen is wel een beetje uitgepraat en 7,5 uur op een autostoel zitten is voor niemand fijn. Maar toch, het uitzicht is opnieuw waanzinnig mooi en weer komen we amper wat tegen. Als het eenmaal 17.00 uur is en we in de buurt van Luang Prabang aanmeren, ben ik blij dat ik van de boot af mag. Voor mij is het genoeg geweest, het heeft lang genoeg geduurd. Maar ik had deze ervaring zeker niet willen missen. Wat een geweldig mooie tocht.

Praktische informatie voor de slowboat naar Luang Prabang

Zo regel jij ook de slowboat naar Luang Prabang

Hoewel je tijdens het reizen met de slowboat naar Luang Prabang dus vooral door een omgeving reist waar bijna niemand komt, is het helemaal niet lastig om de boot te regelen en in de haven te komen. Vanuit Chiang Mai, Pai en Chiang Rai kun je een georganiseerde tour boeken zodat je zelf helemaal niets meer hoeft te regelen.

Wat je ook kunt doen, is zelf naar Chiang Khong reizen. Vanaf daar kun je een bootticket kopen inclusief transfer naar de grens. Je reist dan eerst per bus naar Huay Xai in Laos en stapt dan op de boot.

Wat helemaal slim is om te doen, is om een dag van tevoren al naar Huay Xai te reizen en de boot de volgende dag te nemen. Dan heb je een grotere kans op een goede zitplek. De boten vertrekken dagelijks rond 11.30 uur en 13.30 uur, al heeft de eerste slowboat naar Luang Prabang eigenlijk altijd vertraging. De boottickets kosten rond de € 25,- vanaf Huay Xai of € 37,- inclusief bustransfer vanuit Chiang Khong.

Tip: verblijf in Huay Xai in Little Hostel. Dit is een heel kleinschalig hostel, maar je kunt je verblijf dan perfect combineren met ‘The Gibbon Experience’ waarbij je gaat ziplinen en hiken door de jungle. Bekijk hier de meest actuele prijzen voor Little Hostel.

Slowboat of speedboat?

Je hebt ook de mogelijkheid om de speedboat vanaf Huay Xai naar Luang Prabang te nemen. Deze brengt je in zeven uur naar de stad in plaats van twee dagen. MAAR: het is zeker niet de veiligste manier om mee te reizen. Jaarlijks gebeuren er meerdere ongelukken met deze speedboats doordat drijvend materiaal in de Mekong-rivier niet op tijd wordt opgemerkt. Iets waar de slowboat geen last van heeft ;-). Bovendien kun je al die tijd geen kant op en zit je zeven uur lang stil op je stoel. Ik moet er persoonlijk niet aan denken, maar dat is natuurlijk een eigen keuze. Heb je helemaal geen trek om de boot te pakken? Er gaan ook gewoon bussen naar Luang Prabang!

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

3 thoughts on “Een avontuur in Laos: neem de slowboat naar Luang Prabang”

  1. Prachtige foto’s die bij deze trip horen. Ik geloof graag dat het de moeite waard was om er 2 dagen over te doen.

  2. Hartelijk dank voor deze fijne omschrijving. Wij hebben nog 1 praktische vraag… is er een toilet aan boord van een slow boat??
    Hartelijke dank, I vd P, Amsterdam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).