Op vakantie naar Kaapverdië? Bereid je voor met deze praktische tips

Gekleurde vissersboten op strand Kaapverdië

Kaapverdië (of in het Engels Cabo Verde) is een Afrikaanse eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het ligt op 450 kilometer van de kust van Senegal. Als je op zoek bent naar een zonnige bestemming in de winter, dan is een vakantie naar Kaapverdië echt een aanrader! Met temperaturen tussen de 25 en 30 graden en veel zon het hele jaar rond, vormen de Kaapverdische Eilanden de ultieme bestemming om de winterkou van je af te schudden.

Wij gingen zelf 19 dagen naar het grootste eiland Santiago. Een ruig eiland, met bergen en verschillende soorten stranden. Benieuwd hoe jij ook je vakantie naar Kaapverdië regelt en wat je kan doen op de 10 verschillende eilanden? In dit artikel lees je praktische reisinformatie voor Kaapverdië zodat jij moeiteloos je reis voorbereidt. Fijne vakantie alvast!

Dit kun je van Kaapverdië verwachten

Kaapverdië bestaat uit een groep van 10 vulkanische eilanden en is vernoemd naar ‘Cape Verde’ in Senegal, de meest westelijke punt van vasteland Afrika. De Portugezen ontdekten de eilanden in de 15e eeuw, waarna het in de 16e eeuw een Portugese kolonie werd. Daarvoor was het nog onbewoond. In de eeuwen daarna werd het een centraal punt voor de slavenhandel met Noord- en Zuid-Amerika en kreeg het veel te maken met piraterij. Pas in 1975 werd het land uiteindelijk onafhankelijk verklaard.

De mensen die er nu wonen, zijn veelal nakomelingen van zowel de Portugezen als Afrikanen. Daarom heeft Kaapverdië echt een gemengde cultuur. Je vindt er zowel Afrikaanse als Zuid-Europese invloeden terug, bijvoorbeeld in de keuken, maar ook in de bouwstijlen.

Alle eilanden kennen een tropisch klimaat. Het is er het hele jaar door warm, en er valt maar weinig regen. Een aantal eilanden heeft bergen, waardoor er op sommige plekken microklimaten zijn ontstaan. Hier regent het wél. En dat verklaart waarom sommige eilanden hartstikke groen zijn, terwijl andere eilanden juist alleen uit zand bestaan. Ga je eiland hoppen in Kaapverdië? Verwacht dan veel verschillende landschappen!

Vakantie naar Kaapverdië? Geniet van de felblauwe oceaan bij Tarrafal

De 10 eilanden van Kaapverdië

Kaapverdië heeft 10 eilanden (en nog een aantal zandbanken), die onderverdeeld worden in de bovenwindse en benedenwindse eilanden. Tot de bovenwindse of noordelijke eilanden behoren Santa Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau en de twee populairste eilanden Sal en Boa Vista. De benedenwindse of zuidelijke eilanden bestaan uit Maio, Santiago, Fogo en Brava.

Voor we op vakantie naar Kaapverdië gingen, merkte ik dat er vaak verwarring was bij mensen. Kaapverdië, is dat niet één tropisch eiland waar alleen maar resorts te vinden zijn? Zeker niet! Er zijn maar liefst 10 eilanden die ieder hun unieke eigenschappen hebben. Dit is wat je er in het algemeen van kunt verwachten:

Sal

Naar Sal ga je toe als je wilt genieten van witte stranden en watersportactiviteiten als snorkelen, duiken, windsurfen en vissen. Op het eiland zelf is niet bijzonder veel te doen. Je vindt er vooral veel resorts en het is het populairste eiland onder toeristen.

Boa Vista

Een woestijnachtig eiland met een aantal authentieke dorpjes, prachtige stranden (Santa Monica Beach is 18 kilometer lang!) en een scheepswrak waar je naartoe kunt in een 4×4. Boa Vista staat ook bekend om de vele schildpadden die hier eieren leggen.

Santa Antão

Een vulkanisch en bergachtig eiland waar je vooral naartoe gaat als je wilt hiken. In de juiste periode vind je op Santa Antão prachtige groene valleien waar je doorheen kunt wandelen.

De hoofdstraat van Tarrafal met keien weg en gekleurde huizen

São Vicente

Het een-na-grootste eiland van Kaapverdië met een aantal bergen, maar verder is São Vicente vrij vlak. Dit eiland wil je vooral bezoeken voor de cultuur en Afrikaanse muziek. In hoofdstad Mindelo worden regelmatig festiviteiten georganiseerd.

Santa Luzia

Sinds de 18e eeuw heeft Santa Luzia geen inwoners meer. Het eiland veranderde namelijk steeds meer in een woestijn. Wil je een eiland voor een dag voor jezelf hebben? Bezoek dan dit eiland.

São Nicolau

Ook naar São Nicolau ga je vooral om te wandelen door de natuurgebieden. Hier vind je ruige bergen, bijzondere kustlijnen en groene natuurparken.

Santiago

Santiago is het grootste eiland van Kaapverdië. Hier vind je hoofdstad Praia. Bezoek het oude slavendorp Cidade Velha of ervaar het vissers- en surfleven in het relaxte Tarrafal. Het eiland is bergachtig en heeft een nationaal park waar je doorheen kunt wandelen.

Street art van vis en schildpad op oranje muur in Praia

Maio

Een redelijk klein eiland met witte stranden en superblauw water. Op Maio is niet veel, en daarom is Maio het ultieme eiland om te relaxen en te genieten van het strand. Hier heb je gegarandeerd een rustige vakantie.

Fogo

Het eiland Fogo is letterlijk een vulkaan, die je al van ver uit de oceaan ziet steken. Bij helder weer zie je de vulkaan vanuit Tarrafel in het noorden van Santiago. Je kunt hier een wandeltocht maken en de vulkaan van dichtbij bewonderen.

Brava

Het kleinste bewoonde eiland van Kaapverdië is ruig, (in de juiste periode) groen en wordt nog weinig bezocht door toeristen. Brava is geweldig voor iedereen die van natuur en wandelen houdt.

Palmboom op strand Kaapverdië

Praktische reisinformatie Kaapverdië

Handige tips om je vakantie naar Kaapverdië mee voor te bereiden

Nu je weet welke eilanden er zijn en hoe ze eruitzien, kun je je vakantie naar Kaapverdië boeken! Onderstaande praktische reisinformatie is handig om te weten voor je je vakantie boekt naar de eilanden.

Visum Kaapverdië

Voor een vakantie naar Kaapverdië heb je geen visum nodig. Maar sinds 1 januari 2019 moet je je wel voor vertrek online registreren bij het digitale platform EASE. Dit kan tot vijf dagen voor vertrek. EASE staat voor Efficient, Automatic and Safe Entry for travellers. Bij aankomst in Kaapverdië krijg je vervolgens direct een stempel in je paspoort en mag je 30 dagen in het land verblijven. Je paspoort moet nog zes maanden geldig zijn na vertrek uit Kaapverdië.

Tijdens het online registreren moet je daarnaast een Airport Security Fee (TSA) betalen. De kosten hiervoor bedragen 3.400 escudo (€ 31,-) per persoon.

Twee vissersboten op strand Tarrafel

Valuta Kaapverdië

In Kaapverdië betalen ze met de Kaapverdische escudo. Deze is gekoppeld aan de euro, waardoor de koers ten opzichte van de euro nooit verandert. Voor € 1,- krijg je daarom standaard 110,27 escudo.

Omdat de overheid al het munt- en papiergeld in het land zelf wil houden, kun je van tevoren geen escudo’s krijgen bij de bank of GWX-kantoor. Tip: neem wat euro’s mee als je op vakantie naar Kaapverdië gaat. Veel restaurants, hotels en taxichauffeurs nemen ook gewoon euro’s aan.

Inentingen Kaapverdië

Voor Kaapverdië zijn er geen noodzakelijke inentingen nodig. Je dient wel een gele koorts-vaccinatie te hebben gehad als je vanuit een ‘hoogrisicoland’ naar Kaapverdië reist. Het wordt ook aanbevolen om een DTP-vaccinatie en een voor Hepatitis A te halen. Op Santiago en Boa Vista kan in het najaar malaria voorkomen.

Vragen over vaccinaties en het beste reisadvies voor jou kun je het beste overleggen met je huisarts of een reisexpert van de GGD.

Vliegtickets Kaapverdië

Vliegtickets naar Kaapverdië hoeven niet altijd prijzig te zijn. Wil je direct op Boa Vista of Sal vliegen en genieten van een all-inclusie vakantie? Dan kun je het beste terecht bij TUI. TUI is de enige touroperator die compleet verzorgde vakanties aanbiedt naar Kaapverdië. Ook kun je losse vliegtickets via TUI boeken.

Zelf vlogen wij vanuit Brussel met TAP Portugal naar het eiland Santiago. We hadden daarbij een overstap van 1,5 uur in Lissabon, waardoor onze reistijd ongeveer 9 uur was. Per persoon betaalden wij voor deze retour € 310,- (excl. ruimbagage en stoelkeuze). Je kunt ook vanuit Amsterdam met TAP vliegen.

Rua Banana met oude stenen huisjes

Accommodaties Kaapverdië

Het soort accommodatie dat je in Kaapverdië vindt, verschilt per eiland. Op eilanden als Sal en Boa Vista vind je bijvoorbeeld veel resorts. Op andere eilanden, zoals Brava en Fogo, vind je vooral guesthouses en kleinschalige hotels.

Een ding hebben alle accommodaties over het algemeen gemeen: ze zijn vrij basic. Veel resorts zijn dat ook. Dat betekent niet dat ze niets hebben of niet prettig zijn. Integendeel! Maar verwacht geen overweldigende luxe. Zie het een beetje als ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Ik gok dat het ermee te maken heeft dat Kaapverdië zo’n beetje alles van ver moet importeren. Daar zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan.

Het aanbod aan accommodaties is op de wat rustigere eilanden niet al te groot, waardoor het slim kan zijn om van tevoren je slaapplek te regelen.

Vrouw met kip op strand Kaapverdië

Openbaar vervoer Kaapverdië

Van en naar de eilanden reis je op twee verschillende manieren. Met het vliegtuig of de boot. De meest praktische manier is reizen met het vliegtuig. Er zijn twee vliegmaatschappijen actief die vluchten uitvoeren tussen de verschillende eilanden. Dat zijn Cabo Verde Airlines (TACV) en Binter Cabo Verde. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper een vliegticket is. Koop je een last minute van Santiago naar Boa Vista? Dan ben je rond de € 75,- kwijt. Houd hoe dan ook rekening met minimaal € 50,- voor een vliegticket.

Tussen de eilanden varen ook veerboten van CV Interilhas. Deze zijn een flink stuk goedkoper, maar varen niet op een heel regelmatige basis. Doordat de Atlantische Oceaan nogal ruig kan zijn, is de tocht niet altijd comfortabel en vallen er nogal eens bootdiensten uit. Houd ook rekening met lange reistijden. De langste tocht is van Santiago naar Santa Antão en duurt ruim 14 uur.

Op de eilanden zelf kun je gebruikmaken van minivans of taxi. De minibussen worden ook wel aluguers genoemd. Een prima en vaak snelle manier van reizen! Verwacht alleen geen haltes en vertrektijden. Zo’n busje rijdt doorgaans van A naar B op het moment dat het busje vol is. Of het geluk was of niet: bij ons wat het busje altijd zo gevuld.

Veiligheid Kaapverdië

Is Kaapverdië een veilig land? Over het algemeen wel. Je kunt prima op vakantie naar Kaapverdië zonder je ook maar een moment onveilig te voelen. Het is een van de veiligste landen van Afrika en er komt niet veel geweld voor.

Er wordt wel geadviseerd om met name in Praia, de hoofdstad van Kaapverdië, niet rond te lopen in de sloppenwijken of wanneer het donker is. Kaapverdië mag dan als behoorlijk veilig worden bestempeld, het blijft ook een arm land. Loop daarom niet met waardevolle spullen rond.

Wanneer ga jij op vakantie naar Kaapverdië?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).