Zwemmen met schildpadden bij Gili Trawangan

Snorkel Turtle Gili Trawangan

Ben je van plan om naar de Gili-eilanden in Indonesië te gaan? Dan zou je er zeker aan moeten denken om ook de onderwaterwereld te verkennen. Op de eilanden in Indonesië kun je al fantastische landschappen en dieren vinden, maar onderwater vind je nog veel meer moois, zoals schildpadden!

Duiken of snorkelen

Nog nooit iets van de onderwaterwereld gezien? Er zijn verschillende manieren om snel te genieten van deze totaal andere wereld. Langs de stranden vind je verschillende duikscholen waar ze duikcursussen geven van een paar dagen. Deze duikcursussen kosten op de Gili-eilanden rond de € 350,-. Als je de cursus afrondt, krijg je een PADI-certificaat dat geldig is op duizenden plekken rondom de wereld. Hiermee heb je de mogelijkheid om waar het maar kan te duiken.

Duik je liever niet? Dan kun je er ook voor kiezen om te snorkelen. Je ziet misschien minder, maar je kunt nog steeds de gaafste dingen ontdekken. Ik heb eerder ook geprobeerd om mijn PADI te halen, maar vanwege oorproblemen lukte het mij niet om de cursus af te maken. Dus de enige optie voor mij op de Gili-eilanden was snorkelen. En ja, dat was het zeker waard. En een stuk goedkoper. Voor rond de 30.000 IDR / 50.000 IDR huur je al een snorkelset voor de hele dag. Dat is ongeveer € 2,- / € 3,-. Een toffe ervaring voor weinig geld dus!

Zwemmen met schildpadden

Snorkelen rondom de Gili-eilanden is fantastisch om te doen. Oké, ik moet eerlijk zijn, het koraal rondom de kustlijn ziet er niet zo mooi uit als dat het zou kunnen zijn. Het heeft totaal geen kleur meer en ik weet zeker dat er wat dat betreft veel betere plekken zijn om koraal te bekijken. Maar je kunt wel genoeg prachtig gekleurde vissen zien (geel, blauw, oranje, noem het maar op!). En een van de gaafste dieren die ik nog nooit eerder tijdens het snorkelen heb gezien: zeeschildpadden! En dat maakt deze plek voor mij een van de tofste plekken om te snorkelen.

Beste plek om schildpadden te spotten

Ook al zijn de Gili-eilanden behoorlijk klein, niet elke plek is even goed om te snorkelen. De eerste dag hebben we het geprobeerd aan de oostkant van Gili Trawangan, ongeveer in het midden van het eiland. Mijn vriend zag één schildpad zwemmen in de verte, maar ik heb niets gezien. De dag erna hebben we het geprobeerd aan de westkant van Gili Meno. Dat was geen succes. Er was amper wat te zien en de stroming was zo sterk dat we allebei moeite hadden met zwemmen. Helemaal geen goede plek dus.

Maar toen besloten we om aan de noordoostkant van Gili Trawangan te gaan snorkelen, vlak voor het strand een bocht maakt. Dat was een goede keuze! Ik liep het water in, zwom wat, begon te snorkelen… en schrok me kapot toen ik ineens een etend wezen op nog geen meter afstand van mij zag. Schildpad! Ik was zo verrast om er één van zo dichtbij te zien! En hij bleef maar doorgaan met eten. We konden een tijdje met hem meezwemmen en het leek hem totaal niets uit te maken. Ondertussen zagen we ook andere schildpadden eten. Wauw, wat tof! Twee dagen later gingen we daar weer snorkelen en zagen we opnieuw schildpadden. Zo gaaf!


Schildpaddenopvang

Het enige wat ontzettend jammer is, is dat de schildpadden allesbehalve veilig zijn. De locals graven de eieren op van het strand om ze te verkopen op de markten in Lombok. Gelukkig is niet elke local daar blij mee. Daarom vind je op zowel Gili Trawangan als Gili Meno een schildpaddenopvang. De eigenaren van deze opvangen geven de locals de kans om de eieren aan hen te verkopen in plaats van op de markten. Allebei de opvangen hebben een zandveld waarin de eieren uit kunnen komen. Op het moment dat de eieren openbreken, worden de schildpadjes in open aquariums gestopt. Daar blijven ze acht maanden lang waarna ze vrijgelaten worden!
Baby turtle sanctuary
Schildpadden Gili Islands

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

7 thoughts on “Zwemmen met schildpadden bij Gili Trawangan”

  1. Wauw, supermooi! Ik kwam hier toevallig terecht om inspiratie op te doen voor mijn reis naar Azië, die ik volgend jaar hoop te maken. Nu had ik je blog wel eens eerder bezocht, maar ik kom er nu pas achter dat jij de schrijfster erachter bent en dat we bij elkaar in de klas hebben gezeten. Zo toevallig! En bedankt voor de inspiratie – ik ga je volgen. :)

    1. Ha, dat is ook toevallig! Mocht je vragen hebben over Zuidoost-Azië, kun je het altijd vragen! Ik heb lang niet over alles geblogd toen ;). En leuk dat je mij gaat volgen!

  2. Wat supergaaaaf om schildpadden te spotten! Zo onverwachts is het nog leuker natuurlijk. Mooie foto’s hebben jullie gemaakt. Wishlist dingetje dit, wauwww!!

    1. Hi Carola,

      Die zijn er inderdaad ook en heel makkelijk op het eiland zelf te regelen. De kosten moeten zo rond de 100.000 IDR liggen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 79,-! (excl. btw)*

*Prijs geldig tot 1 oktober 2023

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).