Rondreis Noord-IJsland: 10 hoogtepunten langs de Diamond Circle

Waterval omringd door rotsen en water tijdens rondreis Noord-IJsland

Reizen naar IJsland staat al een lange tijd hoog op mijn bucketlist. Nu we voorlopig weer in Nederland zijn, kijk ik steeds meer naar bestemmingen dicht bij huis. Wat er op dit moment zeker op nummer één staat: een rondreis Noord-IJsland. En dan het liefst een roadtrip langs de Diamond Circle. Het ongerepte vulkaanlandschap, alle overdonderende watervallen, walvissen en rustgevende warmwaterbronnen. Ik zou het allemaal willen zien. 

Na onze reis door Nieuw-Zeeland zijn wij ontzettend verwend geraakt als het op de schoonheid van de natuur aankomt. Misschien wel iets té verwend. Maar de ruige natuur van Noord-IJsland, een uniek land dat met geen ander land te vergelijken valt, kan niet anders dan adembenemend mooi en indrukwekkend zijn. De onderstaande 10 IJsland hoogtepunten zijn plekken langs de Diamond Circle die ik zeker zou willen bezoeken tijdens mijn rondreis door Noord-IJsland.

De Diamond Circle: een route door het minder bezochte deel van IJsland 

10 Hoogtepunten Noord-IJsland

De Diamond Circle is een route van 260 kilometer in Noord-IJsland, dat ten oosten ligt van de stad Akureyri. Wil je naar IJsland reizen en dan vooral het noorden bezoeken? Dan weet ik zeker dat de Diamond Circle écht het bezoeken waard is tijdens je rondreis Noord-IJsland. Het is minder drukbezocht dan de bekende Golden Circle, die vanuit Reykjavik begint, maar daardoor ook ongerepter en avontuurlijker. 

1. Húsavík

Húsavík is een havenstadje in het noorden van IJsland en alleen al op de foto’s ziet het er heel knus uit. In de stad zijn houten huisjes in allerlei kleuren te vinden voor een echt authentiek IJslands gevoel. Maar de belangrijkste reden waarom ik Húsavík zou willen bezoeken, zijn de walvissen die hier jaarlijks naartoe migreren tussen mei en september. Maar liefst elf soorten komen in de zomer richting Húsavík, waaronder de blauwe vinvis, het grootste dier op aarde. Nu mag ik mijzelf al heel gelukkig prijzen en heb ik al eerder zeezoogdieren in het wild gezien, maar nog nooit heb ik walvissen van écht dichtbij mogen kijken. De ultieme kans dus. 

Walvis bij boot in IJsland

2. Tjörnes

Ik zou zelf niet naar IJsland willen gaan zonder op z’n minst één keer een papegaaiduiker te zien. En een heel goede plek daarvoor is Tjörnes. Tjörnes is een schiereiland waar van april tot en met half augustus kolonies met papegaaiduikers leven. Hoe bijzonder zou het zijn om die vrolijk uitziende vogels te spotten in de natuur. IJsland kent overigens de grootste kolonie papegaaiduikers ter wereld dus heb je zeker een goede kans om ze tegen te komen.  

3. Ásbyrgi

Mijn volgende bestemming op mijn bucketlist voor mijn rondreis door Noord-IJsland zou Ásbyrgi zijn. Bij Ásbyrgi heb je een kloof van ruim 1 kilometer breed en 3,5 kilometer lang. Kan jij je een voorstelling maken van hoe dat eruit zou zien als je aan de rand staat van de kloof en in de verte kijkt? Ongetwijfeld héél indrukwekkend. 

De kloof van Ásbyrgi ligt in het Vatnajökull National Park. Als je door de kloof loopt, zal je de 25 meter hoge rots Eyjan (IJslands voor eiland) zeker opvallen. De kloof is overigens ontstaan door een gigantische overstroming na de uitbarsting van de Grímsvötn-vulkaan. Wat een natuurgeweld moet dat zijn geweest. 

Hoge rots in geel landschap bij asfaltweg.

4. Hljóðaklettar

Het landschap van Hljóðaklettar is vooral heel erg bijzonder. Maar goed, wat is eigenlijk niet bijzonder in IJsland. Toch is ook Hljóðaklettar weer een uniek stuk IJsland. Stel je een groen landschap voor, waar overal zwarte rotsen uitsteken in allerlei bijzondere vormen en waar grotten te vinden zijn. Ook dit landschap is een lange tijd geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting en daardoor zo machtig mooi en interessant geworden. 

5. Hafragilsfoss

De Hafragilsfoss is de eerste waterval van deze Noord-IJsland hoogtepunten en ligt naast de Dettifoss en Selfoss, twee watervallen die ik hierna noem. De Hafragilsfoss is met 27 meter wat hoogte betreft het middelste broertje van deze drie watervallen en ligt in de Jökulsá á Fjöllum-rivier. Deze rivier is een echte gletsjerrivier die ontstaat uit de Vatnajökull-gletsjer. Als ik zeg dat er maar liefst 200.000 liter water per seconde door de waterval stroomt, dan begrijp je wel hoe krachtig deze waterval is. Tot je bij de Dettifoss-waterval komt…

6. Dettifoss

De krachtigste waterval van Europa ligt in IJsland en is de Dettifoss. De Dettifoss is 44 meter hoog en ruim 100 meter breed en ligt ook in de Jökulsá á Fjöllum-rivier. Ik kan er alleen maar over speculeren hoe immens het moet zijn om deze waterval in het echt te aanschouwen. Laat staan het donderende geluid dat het moet veroorzaken. De Dettifoss is in dit gebied daarom ook de meest populaire onder reizigers. Je kunt vanaf de Dettifoss lopen naar de volgende waterval: Selfoss. 

Waterval en donkere lucht.

7. Selfoss

De Selfoss-waterval is niet per se een hoge waterval (13 meter), maar met een breedte van 100 meter lijkt het mij alsnog indrukwekkend om te zien hoe al het water hier naar beneden dondert. Daarnaast bestaat de Selfoss in feite uit allemaal kleine watervallen naast elkaar. De reden voor mij om geen van deze drie watervallen over te slaan tijdens mijn IJsland rondreis. Ze zijn allemaal zo uniek en anders van elkaar. En hoe vaak in je leven zie je zulke krachtige watervallen?  

8. Námafjall 

Tijdens onze reis door Nieuw-Zeeland zag ik voor het eerst in mijn leven een geothermisch gebied bij Rotorua. Ik vond dat zó bijzonder om te zien, dat Námafjall in IJsland wat mij betreft niet overgeslagen mag worden. Denk aan kokende modderpoelen, stoom, een oranjekleuring landschap en geen begroeiing. Alsof je in een compleet andere wereld terecht bent gekomen. 

Lees ook: De Kungsleden: een onvergetelijke hiketocht in de wildernis van Lapland

9. Mývatn

Mývatn is de ultieme plek om te relaxen bij de Diamond Circle en een andere Noord-IJsland hoogtepunt. Door het vulkanische landschap zijn er natuurlijke thermaalbaden te vinden met temperaturen van 37 tot 40 graden. Zalig. Ook is er een ontzettend helder meer te vinden en zie je hier en daar pluimen rook uit de grond opkomen. Het gebied staat daarnaast bekend als een gebied dat perfect is om te gaan hiken. Zo kun je bijvoorbeeld naar kraters wandelen van oude vulkanen

Huisje in midden van natuurlijk thermaalbad in Noord-IJsland.

10. Goðafoss

Officieel ligt deze waterval niet meer aan de Diamond Circle, maar is onmisbaar op de weg van de Diamond Circle naar Akureyri toe. De Goðafoss heeft een wat ronde vorm en wordt door rotsen in meerdere watervallen gesplitst, die daarna weer opnieuw uitkomen in de Skjálfandafljót-rivier. Vooral de foto’s van een besneeuwde Goðafoss zijn magisch te noemen. 

Rondreis Noord-IJsland

Belangrijke informatie over reizen door Noord-IJsland

Beste reistijd IJsland

Een rondreis door Noord-IJsland is een reis die je van tevoren goed moet plannen. Niet alle maanden zijn even geschikt om rond te reizen (iets met ijs en sneeuw) en als het zien van walvissen en papegaaiduikers bij jou ook hoog op de bucketlist staat, moet je er wel rekening mee houden dat die in bepaalde maanden niet te zien zijn. 

Het hoogseizoen in IJsland zijn de maanden juli en augustus. In deze periode is de temperatuur gemiddeld 13 tot 15 graden en het is een goede periode om walvissen te spotten. Wel moet je eraan denken dat dit ook het drukste seizoen in IJsland is en dat alles net wat prijziger wordt.  

Het tussenseizoen in IJsland loopt van eind mei tot eind juni en van eind augustus tot eind september. Het is in deze periode een klein beetje kouder (11 tot 13 graden) en sommige natuurgebieden kunnen iets moeilijker begaanbaar zijn door sneeuw. Maar de prijzen liggen ook veel lager, er zijn minder toeristen, je kunt evengoed walvissen zien én de middernachtzon. 

Van oktober tot en met april is het laagseizoen in IJsland. In Noord-IJsland kan de temperatuur ver onder de nul gaan en niet alle wegen en natuurparken in IJsland zijn dan begaanbaar. Maar je kan in IJsland wel wintersporten en je krijgt in deze periode de kans om het noorderlicht in IJsland te zien. 

Papegaaiduiker in water

Makkelijk naar Noord-IJsland reizen

Bij IJsland denk je al snel aan Reykjavik als beginpunt van jouw IJsland roadtrip. En dat is ook logisch als je een roadtrip wilt maken door heel het land. Maar wil je specifiek naar het ruigere en ongereptere Noord-IJsland toe en naar de IJsland hoogtepunten die ik hierboven beschreven heb? Dan kun je tegenwoordig ook tussen mei en september vanaf The Hague Rotterdam Airport direct op Akureyri vliegen met Voigt Travel. Zo zit je ineens in een paar uur al vlak bij de Diamond Circle en bij veel andere prachtige hoogtepunten in Noord-IJsland. Hoe fantastisch is dat? Ik zou mijn rondreis Noord-IJsland daar zeker beginnen.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Voigt Travel. Voigt Travel is dé specialist als het aankomt op actieve reizen naar bijzondere bestemmingen in Noord-Europa.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).