Het echt ruige IJsland ervaren? Ga naar IJsland in de winter!

IJsland is een land van prachtige extremen. En IJsland in de winter al helemaal. Van zo’n bijzonder land wil je dus in alle rust genieten. Je wilt de natuur voor jezelf hebben, ervaren hoe het is om door afgelegen gebieden te reizen. Je wilt de echte IJslanders ontmoeten, hun cultuur ontdekken en hun traditionele gerechten proeven. Of het nu zomer of winter in IJsland is.

Lange tijd was IJsland een afgelegen land. Een aantal jaren geleden kwam daar verandering in. Het land verkondigde in 2016 dat het aantal toeristen in dat jaar groter was dan de totale IJslandse bevolking. Dat betekende dus dat je in IJsland niet alleen meer volledig omringd werd door IJslanders. Maar er is één plek waar je dit nog wel ervaart. Je moet daarvoor naar Noord-IJsland in de winter!

Dit deel van IJsland is het hele jaar door een rustige en bijzondere bestemming waar een stuk minder reizigers komen dan in het zuiden. Maar in de winter is deze regio nóg spannender en onbegaanbaarder. Er komt dan vrijwel geen mens daar. Behalve reisorganisatie Voigt Travel. Zij vliegen in februari en maart twee keer per week rechtstreeks naar Akureyri, de toegangspoort van het noorden. Laat het drukke zuiden achter je en ervaar het echte IJsland in de winter op de noordelijke helft van het land!

Wat kun je in IJsland in de winter doen: 6 tips

Van een reis naar de noordelijkste regio van IJsland in de winter mag je heel veel spectaculairs verwachten. Met een superjeep rijd je door een besneeuwd maanlandschap, over bevroren kratermeren en langs metershoge bergen naar de mooiste watervallen. Je ontdekt heuse ijssculpturen in lavagrotten en warmt op in geothermische, turquoise warmwaterbronnen. En als klap op de vuurpijl is de kans op het zien van het noorderlicht in deze regio het grootst.

1. Scheur door het vulkanische landschap in een superjeep

Avontuurlijke reizigers en snelheidsduivels opgelet: jullie zullen tot over jullie oren verliefd worden op de regio Mývatn, onderdeel van de Diamond Circle. In de winter, wanneer de kratervelden en lava-valleien vol sneeuw liggen, is een superjeep met 4×4 besturing de enige manier om deze natuurtaferelen te trotseren. Stap in via een trappetje, ga zitten op de verwarmde leren stoel en houd je goed vast.

Jeep in vulkanisch landschap in IJsland in de winter

2. Bewonder bevroren watervallen

Een bevroren waterval is als een sprookje. Er is niets in het dagelijks leven wat met deze natuursculpturen te vergelijken is. Misschien een kunstwerk?

In de zomer kletteren de IJslandse watervallen meters naar beneden. In de IJslandse winter doen ze het tegenovergestelde: ze staan grotendeels stil. Het water bevriest. Hierdoor ontstaan immens hoge ijspegels in allerlei gekke vormen. In het noorden zullen de Dettifoss, Aldeyjarfoss en Godafoss watervallen je versteld doen staan. Trek je sneeuwschoenen maar alvast aan. Of stap in de superjeep en rijd met volle energie naar de watervallen toe.

Bevroren waterval in IJsland in de winter

3. Ontmoet de grootste zoogdieren ter wereld

IJsland in de winter is misschien wel nog spannender dan je nu denkt. Want wil je de grootste zoogdieren van deze aardbol ontmoeten? Ga dan naar Húsavík of Akureyri. Hier stap je warm aangekleed, met een ervaren gids, aan boord van een traditionele houten vissersboot of stoere RIB-boot. Vaar mee het fjord uit, op weg naar de wereld van de walvissen.

RIB-boot op water in IJsland

4. Wintersporten met uitzicht op een indrukwekkend fjord

Skiën, snowboarden en langlaufen in IJsland is wintersporten 2.0. Het is extreem en kleinschalig. De meeste skigebieden bevinden zich rondom Akureyri. Je kunt hier zowel op skipistes wintersporten als off-piste gaan. En als je off-piste gaat, dan ga je écht off-piste: skiën vanaf het topje van een berg, waar je met een helikopter gedropt wordt, tot letterlijk aan de oceaan.

Langlaufen doe je over vulkanisch landschap langs zwavelbronnen en bevroren kratermeren. Zin in snelheid? Stap op een sneeuwscooter. Deze leid je naar de meest onbereikbare plekken van het ruige Noord-IJsland.

Sneeuwscooters in IJsland in sneeuwlandschap

5. Spot het noorderlicht op één van de beste plekken ter wereld

IJsland is een perfecte bestemming voor mensen die het noorderlicht van hun wensenlijst willen afstrepen. De grootste kans op noorderlicht vind je in het noorden als je IJsland in de winter bezoekt. De kans is hier zelfs rond de 90%. Dit komt door de minimale lichtvervuiling, de vele open plekken en de goede noorderlichtexperts.

Groen noorderlicht in IJsland in de winter

6. Vergeet de Blue Lagoon: stap in het warmwaterbad van Mývatn Nature Baths

Na een indrukwekkende dag in de IJslandse natuur is er niets lekkerder dan in een warm bad stappen. Gelukkig kun je dit heel goed combineren met het noorderlicht spotten. In de geothermische warmwaterbron van Mývatn Nature Baths kun je samen met je reisgezelschap, én een handjevol IJslanders uit het dichtstbijzijnde dorp, het magische groene licht aan de hemel zien verschijnen.

Het is natuurlijk ook hartstikke lekker om overdag op te warmen in zo’n warmwaterbad. Laat het felblauwe water je huid verzachten en krijg het gevoel dat langzaam al je zorgen verdwijnen.

Felblauw water in warmwaterbron Myvatn

Wil je zelf in de winter naar het noorden van IJsland?

Je zult tijd tekortkomen als je IJsland in de winter bezoekt; er is zoveel moois te doen. Daarom komt het perfect uit dat Noord-Europa reisspecialist Voigt Travel je komende winter rechtstreeks naar het noorden brengt. Met een directe vlucht vanaf Amsterdam sta je, zonder overstap, binnen drie uur uit in Akureyri. Laat je winterse avontuur maar beginnen.

Dit artikel is een advertorial. Het beeldmateriaal is afkomstig van Voigt Travel.

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

1 thought on “Het echt ruige IJsland ervaren? Ga naar IJsland in de winter!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).