Een spontane roadtrip naar Monthermé in Frankrijk

Stenen 15e eeuwse kerk in Monthermé

De beste reisjes zijn vaak de meest spontane. De reizen waar je helemaal niet op voorbereid bent, waarvan je van tevoren niet kunt speculeren over wat je kunt verwachten. Zo besloten wij onlangs om voor het weekend een spontane roadtrip te maken. Na wat geklik op campings in Google Maps kwamen we uit op een kleine camping bij Monthermé in Frankrijk, een dorp waar we niets van wisten. Ik pakte onze kampeerspullen in, vergat uiteraard de helft, en een paar uur later stapten we in de auto op weg naar het zuiden.

Een weekend nietsdoen aan de Maas in Monthermé

Hoe we erop kwamen om naar Monthermé te gaan? We hadden twee eisen. Eén: het mocht niet té ver reizen zijn, we hadden tenslotte maar twee dagen. Twee: Daan riep al drie jaar dat hij ooit eens spontaan naar Frankrijk wilde rijden om een croissant te eten. I am not even kidding. Nu is een weekend midden in de zomervakantie misschien niet de beste timing voor een spontane roadtrip naar Frankrijk. Veel campings zaten dus al vol. Zodoende besloot ik om random dorpen en campings aan te klikken op Google Maps. In Monthermé bleek een relatief kleine camping te zitten, De Port Diseur. Recht aan de Maas, naast een typisch Frans plaatsje en omringd door natuur. En er was nog plek vrij! Dat klonk als een plek waar we ons weekend wel door wilden brengen.

Stenen huizen met schaduw aan rand van de Maas in Monthermé
Aan de rivier de Maas in Monthermé

Op vrijdag stapten we dus rond een uur of vijf in de auto. Op een paar kleine files na verliep de reis vlekkeloos, en rond een uur of acht gooiden we de tent uit de auto, zetten we de boel verrassend snel op en genoten we van een warme zomeravond aan de Maas. Ook op zaterdag deden we niet veel meer dan genieten. We vonden een boulangerie met geweldige croissants, deden spelletjes voor de tent, kletsten tijdenlang, wandelden wat door Monthermé en sloten de dag af met een kleine barbecue en een biertje. Een perfecte zaterdag. Op zondag braken we in de loop van de ochtend de tent af, reden we nog langs een supermarkt om Franse kaasjes en wijn in te slaan en stopten op de terugweg nog even in Dinant in België, voor een lunch aan de rivier.

Hoewel we maar voor een kort weekend weg waren, leek de tijd zoveel langzamer te gaan. Gewoon omdat niets hoefde. Het was heerlijk om zo spontaan even weg te zijn!

Lees ook: Een roadtrip plannen in 10 stappen

De omgeving van Monthermé

Het oosten van het stadje Monthermé ligt op ongeveer 10 kilometer van de grens met België, in de regio Grand Est. Voorheen heette deze regio Champagne-Ardennen, maar sinds 2016 is het samengegaan met de regio’s Lotharingen en Elzas. Het ligt er natuurlijk helemaal aan waar je woont in Nederland, maar vanuit Breda is het 250 kilometer en doe je er zo’n drie uur over. Perfect dus voor een (lang) weekend.

Vrouw bij stenen muur in Monthermé

Monthermé ligt in het Parc Naturel Régional des Ardennes (of gewoon: de Franse Ardennen) en is daarom geweldig voor outdoor activiteiten. Het ligt aan de rivier de Maas, waardoor je kunt kanoën en vissen. Langs deze rivier ligt een fietsroute van tientallen kilometers. Je fietst daarbij alleen maar langs het water en door verschillende historische dorpen. Ook kun je vanuit het centrum van Monthermé verschillende wandelingen maken.

In Monthermé zelf zijn een paar historische bezienswaardigheden te vinden, waaronder de Église Saint-Léger, een kerk waarvan delen nog uit de 12e eeuw stammen. Ook de Abdij van Laval-Dieu is het bezoeken waard. Het viel ons op dat er ook superveel evenementen worden georganiseerd. Voor een overzicht daarvan ga je naar het toeristenkantoor aan de Place Jean Baptiste Clément. Er vlak naast zit een boulangerie met heerlijke croissants en baquettes: Le Fournil du Baraquin.

Tips voor als je zelf een spontane roadtrip wilt maken

1. Je kunt een spontane roadtrip natuurlijk wel héél spontaan maken. Je kunt er ook voor kiezen om toch een heel klein beetje voorbereid te zijn. Wij gingen voor de eerste keer sinds eeuwen weer kamperen. Hoewel ik erover verbaasd was aan hoeveel spullen ik wél gedacht had om in te pakken, ontbraken er ook nog meer dan genoeg. Niets waar we niet echt zonder konden, maar ik bewaar nu toch maar een standaard ‘inpaklijst voor plotselinge kampeertrips’ tussen mijn notities.

Stenen huizen langs de Maasrivier in Frankrijk.

2. En hoe bepaal je dan je bestemming? Dat vond ik juist het leuke aan dit weekendje weg: we kenden de bestemming niet! En dat geeft juist heel veel vrijheid. Je hoeft namelijk niets te zien of per se te doen. Ik heb letterlijk op Google Maps wat plekken opgezocht op rijbare afstand en dan daar in de omgeving op campings gezocht. Zo kwamen wij uit bij Monthermé. Ik geef toe dat ik wel even een snelle blik heb geworpen op de foto’s die ik online kon vinden om er zeker van te zijn dat we echt richting een groene omgeving gingen.

3. Wat ook leuk is: houd een lijstje bij van activiteiten die je graag eens zou willen doen, maar die niet te ver van huis zijn. Kun je ook nog ineens wat van je bucketlist strepen!

4. Geniet vooral! Als je altijd gewend bent om alles te plannen, dan zal een spontane roadtrip je misschien niet heel enthousiast maken. Maar ik zou zeggen: probeer het eens. Hoe erg kan het tegenvallen als je toch geen verwachtingen hebt?

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).