Waarom je Taytay wilt bezoeken op doorreis van Port Barton naar El Nido

Spaans fort in Taytay aan oceaan

Taytay is een plaats op het Filipijnse eiland Palawan. Hoewel veel reizigers erdoorheen reizen op de weg van Port Barton naar El Nido, zijn er maar weinig die hier uitstappen. Dat merkten wij op het moment dat wij door de straten dwaalden van Taytay. We werden aardig nagestaard door de locals en hier en daar knoopte een Filipino een gezellig praatje met ons aan, nieuwsgierig naar wie we waren. Of we het waard vonden om twee nachten in Taytay door te brengen? Ja!

Op doorreis naar Taytay vanuit Port Barton

Palawan is een van de meest toeristische eilanden van de Filipijnen en toch zijn er maar weinig reizigers die in Taytay stoppen. Heeft het ermee te maken dat er gewoon niet zoveel bekend is over deze stad? Met een inwoneraantal van ruim 75.000 mensen kan je Taytay niet echt over het hoofd zien. Al helemaal niet als je net als de meesten de reis vanuit het zuiden richting El Nido, of andersom maakt. Er is geen andere weg, dus het is onvermijdelijk dat je deze stad passeert.

Het triggerde ons daarom om wél voor twee nachten hier te stoppen. Vanuit Port Barton pakten we voor PHP 150,- per persoon de jeepney naar Roxas. Daar hebben we best even op de bus naar Taytay mogen wachten, maar zoals de locals zeiden: relax, ooit komt-ie wel. Dat gebeurde ook. Voor PHP 85,- per persoon reisden we vervolgens verder naar Taytay. Het centrum van Taytay ligt nog wel een stuk van het busstation af, en daarom maakten we onze reis af in een tricycle voor PHP 100,-. Ergens in de middag checkten we in in ons guesthouse, en dwaalden we door de straten om een onbekende stad te leren kennen.

Uitzicht over het stadje Taytay vanaf fort
Palmbladeren met op achtergrond Hollywoodletters van Taytay op berg

Verwar Taytay op Palawan overigens niet met Taytay vlak bij Manila. Het land kent inderdaad twee plaatsen met dezelfde naam, alleen heeft Taytay op het eiland Luzon maar liefst 319.000 inwoners.

Een inkijk in het dagelijks leven van een Filipino

Wat ons als eerste opviel: hier komen écht bijna geen toeristen. Waar we ook kwamen werden we nagestaard, al voelde dat niet heel ongemakkelijk. Regelmatig werd er een grote glimlach bij geschonken.

We dwaalden door wat straatjes, liepen langs een busstation waar kleurrijke jeepneys stonden te wachten tot vertrek, bezochten een markt waar met name groenten, vis en kleding werden verkocht en maakten langzaam onze weg naar de haven. Tot zover zagen we geen grote bezienswaardigheden, maar wat ons vooral intrigeerde was het leven in Taytay zelf. Nu er geen toeristen waren, zagen we pas echt goed hoe de Filipino’s hun dagelijks leven doorbrengen. Het gaf een mooie inkijk in een andere cultuur.

Boten op het zand met groene bergen op achtergrond
Kleurrijke Amerikaanse schoolbussen op betonnen busstation
Filipino's op azuurblauwe boot

Spaanse invloeden in de stad

Van oudsher was Taytay de Spaanse hoofdstad van Palawan. Voor de Spaanse kolonisatie was het een koninkrijk, tot de Spanjaarden het overnamen en het in 1623 uitriepen tot stad. Vanaf 1818 werd het zelfs de hoofdstad van de regio. Onder andere de laatste koning van Taytay en een groot deel van de bevolking bekeerden zich tot het christendom, dat nog steeds een grote rol speelt in de Filipijnen.

Na de Spanjaarden kwamen de Amerikanen nog een tijd om de hoek kijken, maar tegenwoordig is de Filipijnen natuurlijk gewoon een zelfstandig republiek. Beide culturen hebben wel hun sporen achtergelaten. In Taytay is dat vooral terug te zien in het voedselaanbod, het openbaar vervoer, een aantal kerken én de Fuerza de Santa Isabel, oftewel Fort Santa Isabel. Dit prachtige fort uit 1667 staat direct naast de oceaan en is de grootste bezienswaardigheid die de stad te bieden heeft. Ik vond het zelf bijzonder mooi om even een kijkje te nemen. Het uitzicht vanaf het fort is prachtig!

Stenen fort uit 1667 in Taytay
Stenen beelden in Fuerta de Santa Isabel

Een bezoek aan Fort Santa Isabel in Taytay

Entree tot het fort in Taytay kost echt bijna niets. We betaalden PHP 30,- per persoon (omgerekend zo’n € 0,50) om een kijkje te nemen. Overigens kan je niet letterlijk binnen in het fort kijken, want dat is grotendeels volgegoten met zand. Nadat je naar binnen gaat, loop je dan ook direct een trap op, zodat je boven op het fort rond kunt kijken. Je loopt hier over een zandlaag, maar je kunt zien dat het fort verder nog goed bewaard is gebleven.

Er is een stenen kapel te vinden, waar mensen op houten bankjes kunnen neerstrijken om een gebed op te zeggen. Kanonnen worden omringd door bomen met felgekleurde bloesems eraan. En stenen torens laten je zien waar scherpschutters verdekt op stonden gesteld. Als je fantasie met je aan de haal gaat, zou je haast denken dat dit ooit een piratenfort is geweest. Maar nee. Het was puur bedoeld om Taytay te beschermen van indringers.

Het uitzicht vanaf het fort is bijzonder. Aan de ene kant kijk je uit over de azuurblauwe oceaan en eilandjes die verder in de zee liggen. Aan de andere kant zie je de Hollywood-achtige letters van Taytay in de heuvels staan en zie je wat van het dorp zelf. Rechts het centrum, links een sloppenwijk met houten hutjes die op palen staan. Je hart breekt een beetje als je ernaar kijkt. Een zware storm kunnen die hutten nooit doorstaan.

Denk erom dat je jezelf beschermt tegen de zon, want er zijn op het fort weinig plekken om te schuilen in de schaduw.

Kanon op Fort Santa Isabel naast boom met roze bloemen
Stenen kapel omringd door planten
Sober interieur van stenen kapel in Taytay

Is Taytay het bezoeken waard?

Wij dwaalden best even rond boven op de Fuerza de Santa Isabel. Het was er rustig, er heerste een soort kalmte en het was heerlijk om over de oceaan uit te kijken. Rondom het fort en de haven zijn nog meer restanten van verdedigingswerken te vinden. Daar maken de locals dankbaar gebruik van. In één gebouw zit bijvoorbeeld een benzinestation. Ben jij ooit zo’n historische variant tegengekomen op reis?

Of ik een bezoek aan Taytay kan aanraden? Ja, ik vind van wel. Voor de toerist is er niet per se veel te doen. Er zijn ook maar weinig restaurants en het stadje zelf is niet bijzonder mooi. Maar ik vond het een prettige afwisseling van de andere toeristische bestemmingen op Palawan. Het bood een heel andere ervaring, zeker nadat Port Barton ons zo vies tegenviel. Een dag doorbrengen in Taytay is al voldoende om deze andere sfeer te ervaren.

Verblijf in Taytay

Het guesthouse waar wij sliepen is op het moment helaas niet meer geopend. Er zijn er ook niet bijzonder veel te vinden. Maar mocht je Taytay bezoeken, dan kan ik je Pems Pension and Restaurant aanraden. Je slaapt hier in een bungalow op twee minuten loopafstand van Fort Santa Isabel. Tay Lelong’s Pension House ligt een heel klein stukje buiten het centrum, maar heeft wel een groot zwembad waar je heerlijk kunt afkoelen.

Tankstation in oud fort uit 17e eeuw Filipijnen

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).