Route Palawan: een route langs 7 highlights in de regio

Azuurblauw water met gekleurde vissersboten en rotsige eilanden bij El Nido.

Ik zie veel backpackers dezelfde fout maken als het op de Filipijnen aankomt: ze willen te veel eilanden in hun route van vier weken proppen. Dat doen wij niet, dachten Daan en ik. En zo besloten we om alleen de provincie Palawan te bezoeken. We stippelden een route over Palawan en naar Coron uit, en vlogen vanuit de hoofdstad Manilla naar Puerto Princesa, het startpunt van onze reis.

Hoewel veel mensen tegen ons zeiden dat ze het zonde vonden dat we ‘zo weinig’ zouden zien van de Filipijnen, waren wij maar al te blij met onze rustige manier van reizen. We genoten er zo ontzettend van, en hebben daardoor heel levendige herinneringen aan dit tropische eiland. Daarom deel ik vandaag met jullie onze route door Palawan. Te doen in een kleine tien dagen voor de snelle reiziger, maar ook gerust in drie weken voor wie wat langer de tijd heeft.

Wat handig is om te weten voor je naar Palawan gaat

Het eiland Palawan in de gelijknamige regio is een van de meest bezochte plekken van de Filipijnen. Dit komt onder andere doordat het bekende Amerikaanse magazine Travel + Leisure het twee keer heeft uitgeroepen tot mooiste eiland wereldwijd. De Underground River bij Sabang werd daarbij benoemd tot een van de meest bijzondere activiteiten om te doen. Maar wat er echt voor heeft gezorgd dat het zo populair is geworden? Dat zijn de hagelwitte stranden, het kraakheldere water, de schitterende blauwe lagunes en karstrotsen in het Bacuit Archipel. Het gebied waar ook de meest bezochte plaats ligt: El Nido.

Waar kun je reizen op Palawan

Zoals je misschien al weet zijn de Filipijnen de laatste jaren nogal vaak negatief in het nieuws geweest. Het land heeft in het zuiden met radicale groeperingen te maken die botsen met het Filipijnse leger. Dit is een conflict dat al tientallen jaren loopt. Ook komt er in die gebieden piraterij voor. Het is dus af te raden om naar het uiterste zuiden van de Filipijnen te reizen. Voor de zuidelijke kuststreek van het eiland Palawan wordt ook een negatief reisadvies gegeven. Op de website van de Rijksoverheid staat het reisadvies voor de Filipijnen uitgebreid uitgelegd en vind je een overzichtskaart.

Dit betekent natuurlijk niet gelijk dat het hele land onveilig is. Zeker niet! Op Palawan is alles boven Puerto Princesa helemaal prima om naartoe te gaan als reiziger. De Filipino’s zijn doorgaans ook echt ontzettend vriendelijke mensen die goed Engels spreken. Houd wel een beetje rekening met het weer. Palawan kent twee seizoenen: het droge en natte seizoen. Het droge seizoen loopt grofweg van november tot en met juni, waarbij januari en februari vaak de beste maanden zijn. Het is dan nog iéts koeler en er valt weinig neerslag. Het natte seizoen begint in juni en eindigt rond oktober, en gaat gepaard met het orkaanseizoen, dat eindigt rond begin december.

Route Palawan

Zeven toffe bestemmingen op het mooiste eiland van de Filipijnen

Wij begonnen onze route op Palawan vanuit Puerto Princesa. Klinkt dat Spaanstalig? Dat klopt. De Filipijnen kennen nog aardig wat Spaanse invloeden. Dit zie je vooral terug in de plaatsnamen, namen van personen, het rooms-katholieke geloof en gebouwen. Ook de Amerikanen hebben hier hun sporen achtergelaten in de vorm van kleurrijke jeepneys (een soort verlengde jeep), de Engelse taal en fastfood… Hierdoor voelt het land echt als een andere beleving dan de rest van de landen in Zuidoost-Azië.

De meeste mensen die naar Palawan gaan vliegen op Puerto Princesa en reizen naar El Nido/Coron of andersom. Daarbij zijn Puerto Princesa, Port Barton, El Nido en Coron de populairste bestemmingen. Wij hebben iets meer bestemmingen bezocht dan de meeste reizigers doen, dus ik neem je ook even mee naar het toffe Taytay en Sibaltan.

Blauwe tricycle in Puerto Princesa, Palawan.

Puerto Princesa

Puerto Princesa is met ruim 250.000 inwoners de grootste stad van Palawan en wordt eigenlijk door veel mensen direct overslagen. Ik snap het ergens wel. Veel heeft de stad voor zijn grootte namelijk niet te bieden. Het ligt aan de zee maar kent weinig stranden. En de stad zelf mist ook wat bijzondere bezienswaardigheden.

Toch vond ik de omgeving van ons guesthouse erg interessant. Het lag namelijk net een stuk buiten het centrum waardoor je (bijna) geen andere reizigers zag en echt wat van het dagelijkse leven van de Filipino’s meekreeg. Wil je toch wat zien in Puerto Princesa? Bezoek dan de Iwahig-gevangenis of Honda Bay. Voor een lekkere vismaaltijd kun je in de avond terecht bij Puerto Princesa City Baywalk Park.

Tip voor accommodatie: In Puerto Princesa sliepen wij bij Balai Esperanza, een guesthouse buiten het centrum van de stad. Lekker rustig en met een grote tuin. Een ritje met een tricycle naar het centrum kost 50 peso’s (€ 0,85).

Longtailboot met toeristen die naar grot varen.

Sabang

Vanuit Puerto Princesa kun je een dagtour boeken naar een van de ‘zeven nieuwe natuurlijke wereldwonderen’: de Underground River bij Sabang. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf naar dit dorpje af te reizen. In Sabang zelf is buiten de ondergrondse rivier om – die wel het bezoeken waard is overigens – niet veel te doen. Er zijn wat watervallen en een zipline in de jungle vlakbij te vinden en zodra de toeristen vertrokken zijn, is het er verder erg rustig. Lekker voor als je even niets wilt doen.

Strand met toeristen en blauwe vissersboten bij Port Barton.

Port Barton

Port Barton staat bekend als een slaperig vissersdorpje, maar dat vonden wij zelf behoorlijk tegenvallen. In het hoogseizoen kan het er alsnog behoorlijk druk zijn. Veel reizigers gaan er graag naartoe omdat er een vrij relaxte sfeer zou hangen. Eerlijk is eerlijk: wij hoeven hier echt niet meer naartoe, want van die sfeer was bij ons weinig te merken. Maar misschien waren wij er in de verkeerde periode?

Waarom anderen ook naar Port Barton gaan? Om mee te gaan op een van de snorkeltochten in de omgeving, niet te verwarren met de tours in El Nido, die dezelfde naam hebben (tour A, B, C of D). Wij hebben dit overslagen, omdat we al gingen snorkelen bij Sibaltan en Coron. Vlak bij Port Barton vind je ook San Vicente, waar je het langste zandstrand van de Filipijnen vindt. Het is nog niet heel makkelijk om er te komen, maar er wordt aan een weg gewerkt.

Hollywoodletters op heuvel en blauwe vissersboten in zee bij Taytay.

Taytay

Taytay is geen bestemming waar veel reizigers naartoe gaan. We werden dan ook regelmatig met verbazing door de locals bekeken. Sommigen waren ontzettend nieuwsgierig en maakten vrolijk een praatje met ons. Maar echt, Taytay is het waard om voor een dag naartoe te gaan. Juist omdat je dan wat van het Filipijnse leven op Palawan ziet zonder de toeristen eromheen. Naast de haven vind je een Spaans fort uit de 18e eeuw. Ik was vooral verrast door al het groen boven op het fort en het mooie uitzicht. Genieten!

De lokale bus van Port Barton naar El Nido stopt in Taytay. Je zou er dus zelfs voor kunnen kiezen om het stadje in een paar uur te bekijken en dan weer verder te reizen.

Tip voor accommodatie: Tay Lelong’s Pension House ligt iets buiten het centrum, maar is lekker betaalbaar en heeft een zwembad om af te koelen.

Oranje zonsopkomst boven zee en palmbomen.

Sibaltan

Wij waren echt verliefd op Sibaltan. Het kleine dorpje zelf is rustig en boeiend om even doorheen te lopen. Om Sibaltan zelf heen en op het strand vind je heerlijke bungalows om in te verblijven. Wij kozen er een op een heuvel met uitzicht over de oceaan.

Erg drukbezocht is het er zeker (nog) niet, waardoor er een heel fijne sfeer hangt. Door de ligging waait het er wel vaak, waardoor het een perfecte plek is om te windsurfen. Het is ook een fantastische plek als je de drukte van de snorkeltours in Port Barton en El Nido wilt omzeilen. Wij deden een snorkeltour en zaten daarbij maar met tien mensen op een bootje, we kwamen bijna niemand anders tegen en het was super-, supermooi!

Tip voor accommodatie: veel accommodaties in Sibaltan zijn heel basic, maar dat heeft juist zijn charmes. Wij sliepen bij Erlittop Garden en hadden daarbij uitzicht over de oceaan vanuit onze bungalow met hangmat. Superromantisch.

Azuurblauw water met op achtergrond het stadje El Nido op Palawan.

El Nido

El Nido is dé plek op Palawan waar iedereen naartoe gaat. Dit is de regio waar je al die prachtige krijtstenen rotsen vindt met blauwe lagunes. De stroom mensen die elke ochtend in een bootje stapt om dat te bekijken is dan ook echt groot. Wil je dat liever (een beetje) vermijden? Huur dan een kano en ga zelf op pad! Peddel bijvoorbeeld naar Papaya Beach en Seven Commandos Beach. Op het moment dat de tours daar voorbij zijn (de locals weten vaak wel hoe laat dat ongeveer is. Wij waren er rond 11.00 uur en dit was een goede timing.), is het er best rustig. Een schoon strand met heel helder water vind je bij Marimegmeg Beach, maar het kan daar behoorlijk druk worden.

Het stadje El Nido is met recht een toeristenstadje vol restaurants, winkels en stalletjes. Ze doen er sinds kort wel ontzettend veel aan om de stad schoon te houden van afval en dat zie je ook echt. Je vindt er bijna geen vuil meer op straat en dat vind ik persoonlijk echt een groot pluspunt. Overigens zijn ze daar op Palawan sowieso behoorlijk bewust mee bezig.

Tip voor accommodatie: vind je het niet erg om een kleine kilometer naar het centrum te lopen? Verblijf dan bij Caalan Beach. Hier is het zo veel rustiger. Wij verbleven bij Antonio Village Pension and Cafe. Een heel basic guesthouse, maar in een heel prettige en rustige buurt.

Coron

Ons plan was om met een expeditie van El Nido Paradise naar Coron te varen. In vier dagen zouden we met een kleine boot rustig naar onze volgende bestemming varen, en daarbij slapen op onbewoonde eilanden en veel gaan snorkelen en eilandhoppen. Helaas gebeuren er ook wel eens wat minder toffe dingen in het leven en moesten wij halsoverkop terug naar Nederland. De expeditie hebben we dus niet meer kunnen doen en ook Coron hebben wij niet kunnen bezoeken. Toch denk ik dat Coron niet in dit rijtje mag ontbreken en voeg ik dit eiland alsnog toe. Hopelijk komen wij er een andere keer nog terecht?

Heb jij je route voor Palawan nu een beetje kunnen plannen?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

2 thoughts on “Route Palawan: een route langs 7 highlights in de regio”

  1. wij waren vorig jaar januar 2019i in port barton (Palawan, Coron, el nido,Cebu, bohol, moaboll en nog een paar :D) en toen was het juist super rustig. We merkten wel dat er allemaal nieuwe eettentjes waren in port barton. Maar van alle plekjes waar we waren geweest vond ik dit toch juist wel de meest relaxte plek. wij hadden ook geen boot tours gedaan maar met de scooter op pad geweest en dat was een grote uitdaging want er was nog niks geasfalteerd :P ,ben wel nieuwsgierig waarom jullie naar huis moesten ? groetjes

    1. Hi Debby,

      Fijn dat het bij jullie zo relaxed was! En met de scooter daar rijden is zeker een uitdaging ja. Wij moesten naar huis vanwege familieomstandigheden thuis, dus hopelijk kunnen we onze reis nog een keer inhalen :-).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).