Filipijnen budget: dit waren onze kosten om te backpacken

Palmboom op wit strand Filipijnen

De Filipijnen is een geweldige tropische bestemming voor een vakantie of om te bezoeken tijdens het backpacken door Zuidoost-Azië. Het is gemiddeld wel wat duurder dan andere landen in de omgeving. Je doet er dan ook goed aan om je Filipijnen budget net wat hoger uit te laten vallen dan je reisbudget voor landen als bijvoorbeeld Vietnam. Maar het is elke cent waard.

Onze reis door de Filipijnen liep op z’n zachtst gezegd niet helemaal volgens plan. We kwamen na een vlucht vanuit Manilla aan in Puerto Princesa, waar we direct langer moesten blijven vanwege een paar dagen durende internet black out. We hadden geen contant geld meer en konden niets pinnen.

Een paar dagen later konden we onze rondreis over Palawan beginnen. We namen een route die niet iedereen doet en waren daarom ook wat meer tijd kwijt op Palawan dan gemiddeld. Net op het moment dat we de boot naar Coron wilden pakken, kregen we slecht nieuws vanuit huis en vlogen we halsoverkop terug naar Nederland.

Sommige kostenposten zijn voor ons dus lager uitgevallen dan gemiddeld. Als dat het geval is, geef ik dat aan zodat je er rekening mee kunt houden in jouw budget voor de Filipijnen. Toch kan je met dit artikel een goede kostenindicatie maken voor jouw reis.

In dit artikel houd ik de volgende koers aan: 58 ₱ = € 1,- (oktober 2019). ₱ staat voor Filipijnse peso’s.

Filipijnen budget

Onze kosten voor een rondreis over Palawan

Kosten verblijf Filipijnen

Het grootste gedeelte van ons reisbudget voor de Filipijnen ging naar de accommodaties. Vergeleken met andere landen in Zuidoost-Azië is het verblijf in de Filipijnen namelijk net wat duurder. Daarbij komt kijken dat je er in het hoogseizoen echt wel goed aan doet om van tevoren te reserveren. Zo eindigden wij in Port Barton bijvoorbeeld met meer dan 20 personen op een slaapzaal, omdat er gewoon echt niets meer vrij was…

In de 18 dagen dat wij in de Filipijnen waren, betaalden we € 345,43 aan accommodatiekosten. Dat komt neer op € 19,19 per dag voor twee personen. We sliepen daarvoor – op Port Barton na – altijd in een tweepersoonskamer. Twee keer deelden we de badkamer met anderen. Ook sliepen we een keer in een geweldige bungalow met uitzicht op zee.

Budgettip: probeer soms buiten het centrum naar accommodaties te kijken. In El Nido sliepen wij bijvoorbeeld op 1,2 kilometer loopafstand vanaf het centrum. Het was hier heerlijk rustig en de accommodaties waren echt goedkoper. Dat stukje lopen namen wij wel voor lief.

Filipijnen budget: goedkope bungalow in Sibaltan

In de volgende accommodaties sliepen wij in de Filipijnen:

Manilla: NoMadsMNL
Puerto Princesa: Balai Esperanza
Port Barton: CocoRico Hostel
Taytay: Tay Lelong’s Pension House
Sibaltan: Erlittop Garden
El Nido: Antonio Village Pension and Cafe

Kosten eten Filipijnen

Het eten in de Filipijnen, tja… De Amerikanen hebben nogal wat invloed gehad in het land en dat is ook terug te zien in de keuken. Aan de andere kant… Veel mensen klagen vaak dat het eten heel slecht is, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Wij hebben hier en daar best lekker gegeten. Door simpelweg gerechten te bestellen die we niet kenden en door te eten in kleine, lokale restaurants. Tja, dat viel natuurlijk ook wel eens tegen, maar zo aten we een stuk afwisselender dan de vele hamburgers, hotdogs en tapsilog die je daar tegenkomt.

Aan maaltijden en wat snacks waren wij totaal € 199,25 kwijt. Dit komt neer op € 11,07 per dag voor twee personen. De prijzen varieerden nogal per gerecht. We hebben wel eens een broodje voor rond de euro gegeten, maar ook voor € 4,-. Ik at graag gegrilde vis met rijst en groenten, waarvoor ik vaak rond de € 3,-/€ 4,- betaalde.

Budgettip: kijk even goed rond voor je het eerste restaurant in duikt dat je tegenkomt. De prijzen kunnen echt heel erg variëren voor hetzelfde gerecht.

Rijst, vis en salade op strand

Kosten drinken Filipijnen

Het drinken hoeft geen heel hoge kostenpost te worden, maar wij hebben in 18 dagen tijd toch wel rond de € 153,35 uitgegeven, oftewel € 8,52 per dag voor twee personen. Voor ons was de Filipijnen volgens planning al bijna de laatste bestemming van onze reis en we wilden vooral lekker rustig reizen en genieten. Dan is het toch leuk om een keer een biertje of een cocktail te drinken. Ook dronken we regelmatig kokosnoten en kalamansi juice.

Voor een grote fles bier betaal je tussen de € 0,85 en € 1,38, een kokosnoot kost zo’n € 0,70 en kalamansi juice € 1,-. Een 1,5 liter fles water kost vaak rond de € 0,70, maar wij probeerden onze flessen zoveel mogelijk bij te vullen bij tappunten met schoonwater. Dit kostte soms dan maar € 0,15.

Budgettip: probeer zoveel mogelijk je waterfles te hervullen. Je kunt geen water uit de kraan drinken en door de hitte drink je veel. De kosten voor water kunnen dus best oplopen. Je bespaart dan niet alleen, maar het is ook een heel stuk milieuvriendelijker.

Kosten vervoer Filipijnen

De kosten voor het vervoer op de Filipijnen kunnen echt uiteenlopen. Het ligt er namelijk ook maar net aan hoe je zelf wilt reizen. Accommodaties kunnen vaak een minivan regelen, maar dit is echt bedoeld voor de toeristen. Hier betaal je dan natuurlijk ook voor.

Wij reisden liever met een jeepney. De locals reizen hier ook mee en ja, je moet even geduld hebben en niet verwachten dat je snel op je bestemming bent. Deze soort van Amerikaanse schoolbussen gaan nu eenmaal niet hard en vertrekken vaak pas wanneer er genoeg passagiers zijn. Maar wij vonden het veel relaxter en veiliger reizen en het was goedkoper.

Op Palawan waren wij aan vervoerskosten € 70,- kwijt voor twee personen. Dat komt neer op € 3,88 per dag. Nu bestaat de Filipijnen natuurlijk vooral uit eilanden en zul je regelmatig een boot of vliegtuig moeten pakken om verder te komen. Dit laatste hebben wij dus amper gedaan, terwijl hier de meeste kosten in zitten. Een vliegticket inclusief bagage kan al snel rond de € 70,- per persoon kosten en wordt natuurlijk alleen maar duurder zodra je het later boekt.

De boot van Manilla naar Coron kost rond de € 30,- per persoon voor een tocht van rond de 15 uur. Maar voor korte boottochten betaal je misschien € 3,-. Het ligt er dus net aan wat je allemaal wilt doen en zien in de Filipijnen. Hou je het bij een paar eilanden, dan liggen je kosten voor de Filipijnen echt een stuk lager.

Veel mensen huren ook graag een scooter. Scooters kun je vaak huren voor rond de 500 ₱ per dag (soms wat minder en soms wat meer), wat neerkomt op € 8,62.

Budgettip: go local en reis zoveel mogelijk met jeepneys. Lekker avontuurlijk! En bezoek misschien wat minder eilanden. Je hoeft daardoor niet zo vaak te vliegen (vind het milieu leuk) en hebt veel meer tijd om te relaxen. Alleen Palawan al heeft ook veel meer te bieden dan alleen Puerto Princesa, Port Barton en El Nido.

Gekleurde Amerikaanse schoolbussen Palawan

Kosten activiteiten Filipijnen

In de Filipijnen zijn zo veel activiteiten te doen! Hier hebben wij in 18 dagen tijd € 126,90 aan uitgegeven, of € 7,05 per dag voor twee personen. Daarvoor zijn we onder andere met een dagtour naar de Puerto Princesa Underground River geweest (€ 34,50 p.p.), hebben we een eilandtour bij Sibaltan gedaan (€ 25,85 p.p.), een kano gehuurd in El Nido (€ 5,17) en hebben we het Spaanse fort in Taytay bekeken (€1,-…).

Een van de bekendste activiteiten om te doen in de Filipijnen is de expeditie tussen El Nido en Coron. Ook wij hadden deze geboekt, maar hebben dat dus helaas moeten cancellen. Je hebt verschillende soorten expedities en het ene bedrijf dat het organiseert is een stuk duurder dan het andere. Wij zouden met El Nido Paradise gaan voor 4 dagen en dit had ons eigenlijk ruim € 300,- per persoon gekost. Heel duur, maar ik geloof wel dat het een onvergetelijke ervaring is. Het staat ook nog steeds hoog op ons lijstje om in te halen.

Onderzoek vooral van tevoren op het internet wat jou gaaf lijkt om te doen in de Filipijnen. Je kunt sommige activiteiten alvast online boeken, al steun je natuurlijk wel vaak de locals als je het ter plekke op de juiste plek regelt. De expedities van El Nido naar Coron (of andersom) moet je soms wel maanden van tevoren boeken. Houd hier dus rekening mee als je dit wilt doen.

Budgettip: sommige activiteiten in de Filipijnen zijn zo populair, dat ze er gerust de hoofdprijs voor vragen (snorkelen bij El Nido bijvoorbeeld). Dat betekent helaas niet automatisch dat het ook geweldig is. Kijk dus vooral uit naar alternatieven, die vaak goedkoper én nog toffer zijn. Maar ga ook niet altijd voor de aller-, aller-, allergoedkoopste optie. De kans bestaat dan dat je er helemaal niets voor krijgt…

Blauwe rivier naar underground river met bootje.

Kosten simkaart Filipijnen

Het aanschaffen van een simkaart in de Filipijnen is ontzettend goedkoop. Ik wilde graag internet op mijn telefoon hebben omdat ik zo nu en dan ook nog wat moest werken. Dus schaften we een simkaart aan. Er zijn maar twee providers in de Filipijnen: Smart en Globe.

Van welke provider is het bereik het beste? Ik durf het je niet te zeggen. De een is namelijk net weer wat sterker in bepaalde gebieden dan de ander. Maar verwacht van beide sowieso niet te veel… Ik heb vaak genoeg ook geen bereik gehad.

Voor een simkaart van Smart met 13 GB internet en een paar belminuten betaalden we rond de € 17,-. Maar ze hebben ongeveer alle mogelijke opties in huis, dus je vindt echt wel een simkaart dat bij je past.

Overige kosten Filipijnen

Verder hebben we niet veel extra kosten gemaakt. We hebben een paar keer onze kleding gewassen voor bij elkaar € 13,-. Ik heb een keer een massage genomen die rond de € 10,- kostte. En we hebben wat spullen als zonnebrandcrème en muggenspray moeten aanschaffen (dat kun je wel beter van huis meenemen). Natuurlijk hebben we ook wel een souvenir mee naar huis genomen.

Onze totale kosten voor het reizen door de Filipijnen

In 18 dagen op de Filipijnen hebben wij totaal 56.471,- ₱ uitgegeven, oftewel € 973,- voor twee personen. Dat is afgerond per persoon € 27,- per dag als budget. Ga je echt veel rondreizen en wil je meer activiteiten doen, dan zul je daar wel wat meer voor moet rekenen. Wij aten ook behoorlijk goedkoop en probeerden eerlijk gezegd de restaurants die door niet-Filipino’s werden gerund te vermijden. Als je van plan bent om meer westers te eten, raad ik je aan om een paar euro per persoon erbij op te tellen.

Filipijnen budget overzicht

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).