Met de boot naar Engeland: varen met de ferry van Rotterdam naar Hull

The Wandering Mind op de boot naar Engeland

Vaak zijn we geneigd naar de snelste route te kijken om op een bestemming te komen. Maar soms vergeten we daarbij nog wel eens dat het tijdens het reizen ook vaak om de reis zelf gaat. Toen wij onlangs een treinreis maakten door het noorden van Engeland, kozen we er daarom voor om op de heenweg met de boot naar Engeland te gaan. We gingen daarbij met de P&O Ferry die vaart vanuit de haven van Rotterdam naar Hull.

Hull (of eigenlijk: Kingston upon Hull) ligt zo’n 230 kilometer onder Newcastle, een andere bekende bestemming om met de boot naartoe te gaan vanuit Nederland. Waarom je voor Hull kiest? Omdat het een geweldige uitvalsbasis is voor een reis tussen de steden Hull, Leeds, Manchester en Liverpool. En het is ook nog eens een efficiënte manier van reizen. In de avond pak je de P&O Ferry vanuit Rotterdam, je slaapt op de boot en ‘s ochtends vroeg ben je op plaats van bestemming. Het mag dan misschien niet de snelste manier van reizen zijn, ontspannen is het wel!

5 redenen om de P&O Ferry van Rotterdam naar Hull te pakken

  • Een reis op een groot schip is altijd een avontuur! De P&O Ferry van Rotterdam naar Hull wordt vooral gebruikt voor vrachtverkeer, maar er is voor andere passagiers ook een hele verdieping met hutten aan boord waar je kunt slapen. Daarnaast zijn er meerdere restaurants, een theater, twee winkeltjes, een bioscoop en spelruimtes te vinden.
  • Het is lekker efficiënt: het is een nachtboot, waardoor je niet het gevoel hebt dat je lang onderweg bent. ‘s Avonds is er tijd voor ontspanning en daarna ga je slapen. In de ochtend (wij meerden om 07.30 uur lokale tijd aan) ben je ineens al op plaats van bestemming.
  • Het is heel ontspannen. Op het moment dat je aan boord stapt, hoef je nergens meer aan te denken en kun je doen en laten wat je wilt. Dit vind ik zelf echt superfijn ten opzichte van reizen met een vliegtuig.
  • Het werkt heel gemakkelijk. Je zit zo op de ferry en eenmaal aan boord ga je je gang. Je wordt ook niet verplicht om in een van de restaurants te eten, maar kunt zelf je eten en drinken meenemen als je kosten wilt besparen. Dat brengt mij direct bij mijn laatste punt:
  • Het hoeft niet duur te zijn. Vooral als je op tijd je ticket boekt en geen auto meeneemt, kunnen de prijzen heel laag liggen. Ik heb prijzen gezien van € 45,- per persoon. Als je last minute boekt en een voertuig meeneemt, liggen de prijzen uiteraard wel een stuk hoger. Het voordeel is ook dat er altijd een bed in een hut bij de prijs inbegrepen zit.
Uitzicht over stuurwiel en achterdek vanuit P&O ferry Hull-Rotterdam
Een meeuw op de boot naar Engeland

Met de boot naar Engeland: zo gaat het in zijn werk

De P&O Ferry van Rotterdam naar Hull vertrekt vanuit de Europoort-haven bij havennummer 5805. Je kunt hier met de auto naartoe of de bus vanaf Rotterdam Centraal pakken. Deze bus vertrekt maar één keer om 17:00 uur vanaf ‘Bushalte Internationaal’ aan de Conradstraat naast het treinstation en kost € 9,- voor een enkele reis. Ook vanuit Amsterdam vertrekt er om 17:00 uur een bus vanaf de Prins Hendrikkade 25. Een ticket voor deze bus kost € 11,50. Beide bussen zijn te boeken via P&O Ferries.

Bij aankomst in de haven ga je naar de balie toe, waar ze je reserveringsnummer nakijken. Hier moet je ook alvast je paspoort laten zien. Als alles in orde is krijg je een hut toegewezen en vervolg je je weg naar ‘Immigratie’. Zij kijken nog een keer je paspoort na en vervolgens loop je langs de douane. Als je niets te melden hebt, loop je door en neem je de trappen omhoog. Na een aantal trappen kun je aan boord stappen van het schip. That’s it. Je zit nu op de boot naar Engeland en kunt lekker je gang gaan! Kom je met de auto, dan verloopt het in principe inchecken hetzelfde. Als je de juiste borden volgt, moet het helemaal lukken (en de trappen neem je pas op de boot zelf).

Let er overigens op dat de incheckbalie uiterlijk 90 minuten voor vertrek sluit. Doordeweeks vaart de boot om 21:00 uur (laatste check-in 19:30 uur) en in het weekend om 20:30 uur (laatste check-in 19:00 uur). De overtocht duurt zo’n 12 uur.

Een hut met opklapbed P&O ferry
Restaurant met geblokt vloerbedekking en groen sfeerlicht ferry Rotterdam-Hull

Verblijf aan boord & aankomst in Hull

Er is een aantal restaurants aan boord, maar het is verstandig (vooral met het ontbijt) om van tevoren een plek te reserveren. Het ontbijt kun je ook aan de infobalie op de boot zelf reserveren. Als je niet reserveert heb je namelijk kans dat alles volzit.

De standaardhutten aan boord zijn geschikt voor twee tot vijf personen. Ook is er linnengoed, een privédouche- en toilet en handdoeken aanwezig. Je kunt je hut eventueel upgraden naar een luxere uitvoering, waarbij je bijvoorbeeld uitzicht hebt op zee.

Aan boord wordt er met Britse ponden betaald. Je kunt wel gewoon pinnen, maar hier kunnen extra kosten van je bank aan verbonden zitten. Wifi is ook aan boord beschikbaar voor £ 3 per 90 minuten.

Het is in elk geval niet nodig om je wekker te zetten. Ongeveer 1,5 uur voor aankomst in Hull wordt er omgeroepen dat de boot er bijna is. Ik kan je garanderen dat je hier echt wel wakker van wordt. Tenzij je misschien echt een heel, héél diepe slaper bent.

In Hull zelf waren wij eigenlijk zo weer van de boot af. Op het moment dat de deuren opengaan, neem je een aantal trappen naar beneden. Je moet opnieuw langs de immigratiedienst voor paspoortcontrole en dan sta je al in de aankomsthal. Doordeweeks vertrekt er om 08:15 uur en 09:15 uur en in het weekend om 08:00 uur en 09:00 uur een bus naar het centrum van Hull. Dit is bus 70 en een kaartje kost £ 3,25.

Met de boot naar Engeland: uitzicht over vrachtwagens op boot.
Game room met gokkasten op boot.
Spiegelbeeld van twee personen met op achtergrond Rotterdamse haven.

Onze ervaring met P&O Ferries

Tijdens onze reizen hebben we drie keer eerder gebruikgemaakt van een nachtboot, waarbij we een bed of een hut toegewezen kregen om te slapen. Ik vind het zelf meestal een fantastische manier van reizen. In de avond kun je doen wat je wil, je kunt lekker op tijd gaan slapen en ’s ochtends vroeg ben je ineens al op plaats van bestemming. 

Bij onze bootreis van Rotterdam naar Hull was dit niet anders. Het was ontspannen, we hebben prima geslapen in een privéhut en alles verliep van het begin tot het eind soepel. Ik word zelf nogal snel zeeziek en ik ben een keer echt flink beroerd geworden op de boot van Calais naar Dover. Maar het stormde toen aardig en de zee was ruig. Deze keer hadden we prachtig weer om te varen en op een heel, héél klein beetje misselijkheid na was het voor mij dus ook een heel fijne reis.

Als ik dan echt één klein nadeel moet opnoemen (maar dat is een heel persoonlijk nadeel en eigenlijk valt het in de categorie ‘zeuren’, dus neem het niet te serieus): in de avond hadden ze entertainment, waaronder pianomuziek. Dit was alleen zó luid dat we elkaar niet eens meer konden verstaan, terwijl we toch op afstand zaten. Ook in andere ruimtes was er luide entertainment. Gelukkig duurde het programma niet heel lang en werd het al snel een stuk rustiger. Maar verder kan ik echt aanraden om een keer met de boot naar Engeland te gaan.

Mijn vriend en ik mochten op uitnodiging van House of Britain naar Engeland, maar dit artikel over P&O Ferries is geschreven op eigen initiatief. Het is dus volledig gebaseerd op onze eigen ervaring en mening. Mocht je nu denken: hé, een boottocht met P&O Ferries lijkt mij ook een keer gaaf, en je boekt via de link in dit artikel, dan krijg ik een kleine commissie waarmee ik The Wandering Mind weer kan onderhouden. Dit kost jou helemaal niets extra’s!

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).