Wat te doen in Leeds? Ruim 20 tips voor een toffe stedentrip

Doen in Leeds: Victoriaanse gebouwen bekijk in Leeds

De Noord-Engelse stad Leeds was wat mij betreft dé grote verrassing op onze treinreis door Engeland. Ik wist nog niet echt wat we konden doen in Leeds, maar wat ik aantrof was een prachtige stad met klassieke gebouwen, een local scene met veel microbreweries, kunst en cultuur, fantastische restaurants en honderden winkels om te shoppen. Het is dan ook een van dé shopsteden van Engeland, maar zelfs als je niet van winkelen houdt valt er genoeg te doen. In twee dagen tijd hebben we nog net niet onze voeten stukgelopen. Ik had het dan ook zeker geen probleem gevonden om nog wat langer in de stad te blijven, die op een klein uur met de trein van Manchester af ligt. De volgende Leeds tips wil ik je zeker meegeven voor als je een stedentrip Leeds op de planning hebt staan.

Doen in Leeds

20 tips voor bezienswaardigheden en activiteiten

Leeds Central Library

De Leeds Central Library is zowel vanbuiten als vanbinnen indrukwekkend om te zien. Niet alleen vanwege de gigantische collectie aan boeken – je kunt werkelijk over elk onderwerp iets vinden. Maar vooral de verschillende studeerruimtes (loop even helemaal naar boven), de trappenhuizen en het café zijn even het bezoeken waard. Verwar het niet met de Leeds Library, die ook in het centrum ligt, maar alleen op afspraak te bezoeken is.

Stenen trappenhuis van Leeds Central Library

Municipal Building, Calverly Street. Open: ma-wo 09.00 uur tot 19.00 uur, do 09.00 uur tot 18.00 uur, vr 09.00 uur tot 17.00 uur, za 10.00 uur tot 17.00 uur, zo 11.00 uur tot 15.00 uur. Gratis entree.

Leeds Art Gallery

Liefhebbers van kunst en cultuur willen zeker even een kijkje nemen in de Leeds Art Gallery. De ruimtes in deze galerie zijn enorm ruim opgezet en er zijn verschillende kunstvormen te vinden, van schilderkunst tot beeldhouwwerken en moderne en hedendaagse (tijdelijke) exposities. Er worden ook veel kunstevenementen gehouden.

Middeleeuwse schilderijen tegen rode muur in Leeds Art Gallery

The Headrow. Open: di-za 10.00 uur tot 17.00 uur, zo 11.00 uur tot 15.00 uur. Gratis entree.

The Henry Moore Institute

Naast de Leeds Art Gallery is het Henry Moore Institute gevestigd (ook bereikbaar vanuit de galerie). Dit instituut richt zich op sculpturen vanuit de hele wereld, zowel historische als moderne. Het is daarnaast een onderzoeksinstituut naar kunst.

Stenen beeld op voorgrond van Henry Moore Institute Leeds

The Headrow. Open: di-zo 10.00 uur tot 17.00 uur, wo tot 20.00 uur. Gratis entree.

Leeds Owl Trail

De stad Leeds op een unieke manier ontdekken? Doe mee aan de Leeds Owl Trail. Overal door de stad heen zijn beelden van uilen te vinden, het symbool van de stad. De bedenker van de Leeds Owl Trail ontdekte dat jaren geleden en besloot er een wandelroute omheen te maken. Op de website kun je zelf een kaart downloaden, veel van de bezienswaardigheden in Leeds kom je dan vanzelf tegen. Je kunt ook een tour boeken met een gids. Wij vonden dat zelf echt een aanrader. Onze gids was hartstikke enthousiast en heeft ons veel toffe plekken in Leeds laten zien.

Leeds City Museum gezien tijdens tour met Leeds Owl Trail

The Tetley

Aan de rand van het centrum staat The Tetley, een voormalige brouwerij van Tetley’s Brewery uit 1822. In 1998 werd de brouwerij overgenomen door het Deense Carlsberg, maar dat viel niet bij iedere Engelsman in goede aarde. Die waren niet allemaal gecharmeerd van het bier en in 2008 werd dan ook besloten om de brouwerij te sluiten. Het productiegedeelte van de brouwerij is grotendeels gesloopt, maar het hoofdkantoor is wel blijven staan. Daar huist nu sinds 2013 een kunstgalerie en café. Ook ondersteunen ze beginnende kunstenaars in hun carrière.

Rode fabriek The Tetley in Leeds

Hunslet Road. Open: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur, wo tot 20.00 uur. Gratis entree.

Leeds International Beer Festival

Oké, je moet net mazzel hebben om tijdens het Leeds International Beer Festival in de stad te zijn. Dit festival wordt elk jaar gehouden in de eerste helft van september en duurt maar liefst vier dagen. Microbrouwerijen vanuit de UK en een aantal vanuit de rest van Europa en Nieuw-Zeeland komen samen in de Leeds Town Hall om mensen hun beste biertjes te laten proeven. Het is vooral ook de locatie dat dit festival zo gaaf maakt: heb jij wel eens in de kerkers van een 19e-eeuws gebouw bier staan drinken? Overigens is Leeds erg goed in het organiseren van festivals. Er wordt ongetwijfeld iets gehouden tijdens jouw stedentrip naar Leeds.

Leeds Town Hall

Niet in Leeds voor het bierfestival? Ga dan alsnog naar Leeds Town Hall als het even kan. Het gebouw is erg mooi om te zien en er wordt doorgaans van alles georganiseerd, van licht- of bierfestivals, tot filmevenementen en conferenties. Op dit moment staat het gebouw aardig in de steigers voor onderhoud, en dit duurt nog ongeveer tot november 2020.

Victoriaanse Leeds Town Hall met bierfestival

The Headrow. Open: tijdens evenementen.

Kirkstall Abbey

Buiten het centrum van Leeds (hiervoor moet je even de bus pakken) ligt Kirkstall Abbey. Naast de rivier de Aire, in Kirkstall, werd in 1152 begonnen aan de bouw van een gigantisch klooster. Eeuwenlang leefden hier monniken in sobere omstandigheden, tot in de 16e eeuw het klooster deels werd verwoest onder het bewind van Henry VIII. Daarna is het in verschillende handen terechtgekomen, tot het in 1889 aan de stad Leeds werd gegeven. Na jarenlange restauraties werd het klooster in 1895 geopend voor het publiek. De ruïnes kun je nu nog steeds bekijken, en zeker op een zonnige dag kun je best een tijd ronddwalen.

Leeds ligt in het graafschap Yorkshire, waar nog meer van dit soort prachtige ruïnes te vinden zijn. Jenny van IkReis heeft een handige blogpost geschreven met tips voor wat je nog meer kunt doen in Yorkshire.

Ruïnes van klooster Kirkstall Abbey bij Leeds

Abbey Road. Open: dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur. Van apr tot sep tot 16.30 uur, behalve ma. Gratis entree.

Leeds Kirkgate Market

Leeds Kirkgate Market is de grootste overdekte markt van Europa en trekt wekelijks meer dan 100.000(!) bezoekers. De markt werd in 1822 al als een open market neergezet en vanaf 1850 werden de eerste overdekte stukken gebouwd. In de loop van de tientallen jaren daarna zijn er steeds meer delen bij gekomen. Je ziet dus verschillende bouwstijlen terugkomen in de verschillende ruimtes. Naast het feit dat het een ontzettend toffe markt is om te zien – ze hebben sommige delen zoveel mogelijk in oude stijl gelaten – komen mensen ook graag voor één specifieke kraam. Leeds Kirkgate Market is de geboorteplek van winkelketen Marks & Spencer. Hier begonnen ze ooit met het verkopen van spullen tegen één penny.

Groene marktkraam van Marks & Spencer in Kirkgate Market

Vicar Lane. Open: ma-za van 08.00 uur tot 17.30 uur. Gratis entree.

Leeds Corn Exchange

Een van de tofste plekken in Leeds vond ik zelf de Leeds Corn Exchange. Dat had er vooral mee te maken dat het gebouw uit 1863 er zo bijzonder uitziet: een grote open ruimte overdekt door een withouten koepel en glas, dat onderdak biedt aan twee rijen vol winkeltjes achter felgekleurde kozijnen en deuren. Op zoek naar toffe items voor in huis of een gave souvenir? Bij de Leeds Corn Exchange vind je het.

Leeds Corn Exchange met witte dak en gekleurde winkels

Call Lane. Open: ma-wo, vr-za 10.00 uur tot 18.00 uur, do 10.00 uur tot 21.00 uur, zo 10.30 uur tot 16.30 uur. Gratis entree.

Leeds Minster

Geen Engelse stad zonder een ‘minster’. Ook in Leeds is er een te vinden, vlak bij de Leeds Corn Exchange. Al vanaf de 7e eeuw was hier een kerk te vinden, maar het gotische gebouw dat er nu staat komt van halverwege de 19e eeuw. Voor Engelse begrippen is de Leeds Minster dus nog niet eens heel oud. Voor de bouw begon stond er een andere kerk, maar deze was in zo’n slechte staat dat het beter was om iets nieuws neer te zetten. De Leeds Minster is al prachtig om vanbuiten te bewonderen. Maar een paar uur per dag is er ook de mogelijkheid om het interieur vanbinnen te bekijken.

Leeds Minster met op voorgrond roodstenen appartementen.

2-6 Kirkgate. Open: ma-vr 11.00 uur tot 14.00 uur, za 10.00 uur tot 12.30 uur, zo 09.00 tot 12.30 uur en 17.00 uur tot 20.00 uur. Gratis entree.

Victoria Quarter

Het Victoria Quarter bestaat uit drie blokken in het centrum die verschillende arcades en winkelstraten met elkaar verbinden. Hier vind je prachtige Victoriaanse gebouwen. Hou je niet zoveel van shoppen, dan is het nog steeds de moeite waard om hier een rondje te lopen. Puur om te genieten de uitstraling van dit gebied.

Victoriaanse gebouwen in Victoria Quarter Leeds

County Arcade

De County Arcade is echt de kers op de taart in het Victoria Quarter. Deze klassieke arcade werd eind 19e eeuw gebouwd en bestaat uit glas, mozaïek en marmer. Het straalt een en al luxe uit. De meeste mensen zullen hier niet snel shoppen, gezien er vooral peperdure merken een winkel hebben geopend. Toch is het gaaf om er even doorheen te struinen.

Marmeren zuilen en veel glas in County Arcade Leeds

10 Queen Victoria Street. Open: meeste winkels van ma-vr 10.00 uur tot 19.00 uur, za 09.00 uur tot 19.00 uur, zo 11.00 uur tot 17.00 uur. Gratis entree.

Victoria Gate

Victoria Gate is de moderne tegenligger van County Arcade en is pas in 2016 geopend. De architecten hebben geprobeerd om het klassieke imago te behouden, maar de arcade toch in een modern jasje gestopt. Prima gelukt, moet ik zeggen!

Moderne Victoria Gate in Leeds met zwartwitte vloer en glazen dak

Harewood Street. Open: meeste winkels van ma-vr 10.00 uur tot 19.00 uur, za 09.00 uur tot 19.00 uur, zo 11.00 uur tot 17.00 uur. Gratis entree.

Queens Arcade en Thornton’s Arcade

Ook Queens Arcade en Thornton’s Arcade maken onderdeel uit van de arcades rondom Victoria Quarter. Deze twee zijn naar mijn mening niet zo indrukwekkend als County Arcade, maar zijn alsnog bijzonder mooi om te zien. Als je dan toch al in de buurt bent…

Queens Arcade in Leeds

Briggate & 30 Lands Lane. Open: meeste winkels van ma-za 09.00 uur tot 18.00 uur, zo 11.00 tot 17.00. Gratis entree.

Wandelen langs de Aire

Dwars door Leeds loopt de rivier de Aire, een 148 kilometer lange rivier die Yorkshire doorkruist. In de stad Leeds hebben ze er een kanaal van gemaakt, dat een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de industrialisatie. Je vindt dan ook een aantal smalle sluizen in de stad. Langs grote delen van de rivier is een pad aangelegd waarover je kunt wandelen en fietsen. Als je wilt kun je zelfs naar Kirkstall Abbey wandelen!

Mensen die wandelen langs de rivier Aire in Leeds

Granary Wharf

Granary Wharf is het gebied waar het Leeds & Liverpool-kanaal begint, bij het centraal station van Leeds. Het is een bijzondere omgeving. Hier vind je de Dark Arches, een tunnelcomplex dat in de avond supertof verlicht is. En onder de roodstenen bogen onder de spoorbrug zijn verschillende restaurants en bars te vinden. Het is daarom ook een gezellige hoek van de stad, vooral wanneer het lekker weer is. Je kunt dan prima vertoeven aan de waterkant.

Paars verlichte tunnel in Leeds die Dark Arches heten

Watertaxi

Leeds heeft een watertaxi die je voor £ 1 vanuit Granary Wharf naar de Leeds Dock brengt, aan de oostkant van het centrum. Het is een efficiënte manier om snel naar de andere kant van het centrum te komen. De gele boten die ze gebruiken komen van oorsprong uit Nederland en heten twee en drie. Hoe tof is dat?

Gele watertaxi van Leeds Water Taxi Drie

Granary Wharf of Leeds Dock, The Boulevard. Vaartijden: ma-vr 07.00 uur tot 19.00 uur, za-zo 10.00 uur tot 18.00 uur. Kosten: £ 1 per persoon per reis.

Royal Armouries Museum

Een museum dat helemaal in het teken staat van oorlogen en legers, vanaf de prehistorie tot de oorlogen van nu. Het maakt het museum tot een heel leerzame en interessante plek voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis. Het nationale museum is indrukwekkend groot en heeft duizenden objecten in de collectie zitten. Goed voor een aantal uur vermaak bij slecht weer!

Grijze gebouw van Royal Armouries Museum in Leeds

Armouries Drive. Open: dagelijks 10.00 uur tot 17.00 uur. Gratis entree.

Restaurants in Leeds

Trinity Kitchen

I love Trinity Kitchen. Trinity Kitchen is een ‘roterende street food market’. Het is op de eerste verdieping van het shopping centre Trinity Leeds. In een grote ruimte staan verschillende food trucks waar ze de lekkerste gerechten maken en drankjes serveren. Een aantal van die foodtrucks staan er permanent, maar elke 8 weken wisselen er zes. Dat betekent dat er dus steeds weer een nieuw aanbod is. De prijzen zijn ook erg schappelijk.

Foodtrucks bij Trinity Kitchen Leeds

27 Albion Street. Open: ma-za 09.00 uur tot 20.00 uur, zo 11.00 uur tot 17.00 uur.

Fettle Café

Fettle Café is een rustgevend café waar je terechtkunt voor ontbijt, lunch of een kop koffie. Het richt zich met name op healthy food, en ze bieden veel vegetarische, vegan en glutenvrije opties aan. De inrichting is heel licht en het personeel ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Een goede plek om je dag in Leeds te beginnen.

Fettle Café in Leeds

73 Great George Street. Open: ma-wo 07.30 uur tot 18.00 uur, do-vr 07.30 uur tot 22.00 uur, za 09.00 uur tot 22.00 uur, zo 09.00 uur tot 17.00 uur.

Ibérica

Spaanse tapas dat rechtstreeks uit Spanje lijkt te komen. Het eten bij Ibérica is fantastisch goed. Misschien dat het er wat mee te maken heeft dat bijna alle werknemers ook daadwerkelijk uit Spanje afkomstig zijn en hun liefde voor het Spaanse eten mee hebben genomen naar Leeds. Het is geen budgetrestaurant, maar echt heel erg de moeite waard. Ik zou zonder twijfel nog een keer daar eten.

Spaans tapasrestaurant Ibérico in Leeds

Hepper House, 17a East Parade. Open: ma 11.30 uur tot 22.00 uur, di-za 11.30 uur tot 23.00 uur, zo 12.00 uur tot 22.00 uur.

The Tetley Bar & Kitchen

Wil je een afternoon tea proberen in Leeds? Probeer hem dan uit bij The Tetley Bar & Kitchen. Het is wel echt op z’n Engels, inclusief scones met clotted cream. Je kunt hier ook gewoon lekker zitten met een kop thee of koffie of desnoods even achter je laptop kruipen als je nog wat werk moet verrichten.

Afternoon tea bij The Tetley Leeds

Hunslet Road. Open: ma-di 09.00 uur tot 20.00 uur, wo-vr 09.00 uur tot 23.00 uur, za 10.00 uur tot 23.00 uur, zo 10.00 uur tot 20.00 uur.

Greek Street

De plek om in de avond naartoe te gaan in Leeds is Greek Street. Dit is een van de uitgaansgebieden in de stad. Het is grotendeels behoorlijk fancy en je vindt hier niet alleen maar de standaard Engelse pubs, maar meer de high-class restaurants en bars waar ze bijzondere cocktails maken. Eigenlijk is er voor iedereen wel een toffe plek hier te vinden en dat maakt het zo gezellig.

Whitelock’s Ale House

De oudste pub van Leeds heeft een aantal jaar geleden zijn 300e(!) verjaardag gevierd. Hoe tof is dat? In 1715 begonnen als de Turk’s Head, vind je Whitelock’s Ale House in een van de smalle steegjes in het centrum. Veel van het interieur is echt nog oud en binnen voelt het wat bedompt en benauwd, maar met een bierkaart dat ongeveer oneindig lang is en een gezellige sfeer, moet je hier gewoon wel even een pitstop houden. In 2016 hebben ze een bar ernaast geopend en is de Turk’s Head weer terug van weggeweest.

Bier op tafel in Whitelock's Leeds

Turk’s Head Yard. Open: ma-do 11.00 uur tot 00.00 uur, vr-za 11.00 uur tot 01.00 uur, zo 11.00 uur tot 23.00 uur.

The Pack Horse

Je zou het niet verwachten, maar The Pack Horse claimt ook de oudste pub van Leeds te zijn! Sterker nog, The Pack Horse schijnt in 1615 al voor het eerst de deuren geopend te hebben. Ergens in het gebouw zou nog een oud kruis van de Tempeliers moeten hangen… Of het daadwerkelijk de oudste pub is gelooft niet iedereen, maar jong is deze pub zeker niet.

Pack Horse Yard. Open: ma-do 11.00 uur tot 23.00 uur, vr-za 11.00 uur tot 00.00 uur, zo 12.00 uur tot 22.00 uur.

Craft Asylum #1

Bij Granary Wharf zit een gezellige, moderne pub: Craft Asylum #1. Het is dé plek om een craft beer te drinken na een lange dag, maar ze schenken er ook veel soorten gin en koffie. Regelmatig houden ze tastings en muziekavonden. In Greek Street vind je overigens het zusje van deze pub: Craft Asylum #2.

Geel met blauw interieur van Craft Asylum #1 in Leeds

Candle House, Granary Wharf. Open: ma-do 16.00 uur tot 00.00 uur, vr-za 12.00 uur tot 00.00 uur, zo 12.00 uur tot 21.00 uur.

Hotel in Leeds

Mercure Leeds Centre Hotel

Tijdens ons verblijf in Leeds verbleven wij in het Mercure Leeds Centre Hotel. Dit hotel ligt aan de rand van het centrum in een vrij rustige straat, vlak bij het treinstation van Leeds en een bushalte. Het is een kleine tien minuten lopen naar het centrum.

Het hotel was meer dan prima. De kamers zijn niet superruim, maar voor een stedentrip naar Leeds ruim genoeg. Het bed is heel comfortabel en de kamer schoon. Bij het ontbijt kun je kiezen van een kaart of buffet en er is een restaurant waar je een hapje kunt eten of in de avond nog een drankje kunt drinken.

Tweepersoonskamer in Mercure Centre Hotel Leeds

York Place 23-25. Inchecken vanaf 14.00 uur en uitchecken tot 12.00 uur. Bekijk hier de beschikbaarheid van Mercure Leeds Centre Hotel.

Vervoer naar en in Leeds

Wij bezochten Leeds als onderdeel van de North of England City Experience. Daarmee ga je met de P&O Ferry vanuit Europoort Rotterdam of Zeebrugge naar Engeland. Vervolgens kun je met de trein reizen tussen de steden Hull, Leeds, Manchester, Liverpool en Newcastle. Een erg gave ervaring!

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alleen Leeds te bezoeken. Het snelst is om het vliegtuig te pakken naar Leeds Bradford Airport. Maatschappijen als KLM en Jet2 vliegen direct, en de vliegtijd bedraagt 1 uur en 15 minuten. Vanaf het vliegveld kun je bus 757 van Flying Tiger pakken richting Leeds City Bus Station (40 minuten) of Leeds Train Station (35 minuten). Een busticket kost rond de £ 3,80 of £ 6,00 voor een retour.

Als je conditie goed is, dan is veel in Leeds op loopafstand, maar houd er wel rekening mee dat je aardig wat kilometers zult lopen. Leeds kent daarnaast een uitstekend busnetwerk. Ben je van plan om veel met de bus te reizen? Koop dan een WY DaySaver Bus-ticket. Deze koop je voor £ 6,50 bij de buschauffeur en is al geldig vanaf het vliegveld. In het weekend komt er een toeslag bij.

Op de website van Visit Leeds kun je nog meer handige informatie vinden voor jouw bezoek aan deze stad.

Wat zou jij willen doen in Leeds?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).