Stedentrip Hull: dit zijn de leukste bezienswaardigheden + extra tips

Voor mijn stedentrip naar Hull had ik eigenlijk geen idee wat ik van deze maritieme stad in Noord-Engeland kon verwachten. Ik wist dat de ferry vanaf Rotterdam dagelijks naar Hull vaart, maar wat er dan in die stad aan de andere kant van de Noordzee te doen zou zijn?

Hoe positief verrast was ik dan ook toen ik erachter kwam dat een stedentrip Hull juist veel te bieden heeft. Kingston Upon Hull – hoe de stad officieel heet – is een grote stad met ruim 260.000 inwoners, maar het historische centrum is vrij kleinschalig en zelfs rustig te noemen. Dit is het gebied dat het bezoeken waard is tijdens je Hull citytrip. Er zijn namelijk veel verschillende bezienswaardigheden in Hull en in elke straat in het centrum zit wel een gezellig koffietentje of restaurant.

Mijn vriend en ik bezochten Hull zelf als onderdeel van onze treinreis door Noord-Engeland waarbij we Hull, Leeds, Manchester en Liverpool bezochten (de North of England City Experience). Hull was onze eerste bestemming, nadat we de boot vanuit Rotterdam hadden gepakt. Een bestemming die ervoor zorgde dat onze reis door Noord-Engeland in elk geval heel goed begon. Daarom deel ik graag mijn Hull tips met je!

Waarom ik Hull zo’n toffe stad vond

Hull is voor de meeste mensen geen stad die snel tot de verbeelding spreekt. Nu vind ik Engeland zelf altijd gewoon iets heel gezelligs hebben, en ook bij Hull heb ik dat gevoel weer mogen ervaren. Van oorsprong is Hull echt een havenstad, vanwaaruit vroeger onder andere wol werd geëxporteerd, passagiersschepen naar landen als India en de Verenigde Staten voeren en de visserij een heel belangrijke bron van inkomsten was.

Hull is nu een heel stuk minder maritiem, alhoewel aan de rand van de Humber-rivier nog genoeg havens te vinden zijn. Maar de originele havens die in het centrum van de stad aan de rivier de Hull lagen, zijn drooggelegd of hebben een nieuwe bestemming gekregen. Een aantal oude straten en huizen zijn wél bewaard gebleven, soms veranderd met een moderne twist. Creativiteit, historie en kunst zijn drie woorden die Hull goed omschrijven, samen met een dosis gezelligheid.

Bezienswaardigheden Hull

Dit wil je graag zien tijdens je stedentrip Hull

Ontdek het centrum van Hull lopend

Het historische centrum van Hull is lekker compact en handig ingedeeld. Daarom is het makkelijk om de weg te herkennen en kun je simpelweg van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid lopen. Maar als je tijdens het lopen tegelijkertijd wat meer over Hull te weten wilt komen, dan is een Guided Walking Tour hartstikke handig. Deze tour vindt van april tot begin november elke dag plaats om 14.00 uur vanaf de Hull City Hall en kost £ 4,- per persoon.

Als alternatief kun je ook de Hull Fish Trail lopen. Je komt dan niet zozeer iets te weten over de geschiedenis van de stad, maar je weet wel zeker dat je geen hoogtepunt mist. De trail wordt aangegeven door middel van kleine kunstwerken die verschillende vissoorten uitbeelden. Op de website van de Hull Fish Trail vind je een kaart die je kunt printen om tijdens het lopen te gebruiken.

Het Victoriaanse Town Hall in Hull

Bezoek musea in het Museum Quarter

Hull is ook echt een stad van musea. De stad is niet voor niets uitgeroepen tot ‘Cultuurstad van de UK‘ in 2017. Er zijn meerdere musea te vinden, vooral in het Museum Quarter. Dit is een gebied aan het eind van High Street, de oudste straat van Hull. In dit gebied zijn vier heel verschillende musea te vinden. Een daarvan, de Arctic Corsair, een oude vissersboot, is op het moment helaas niet meer toegankelijk voor publiek. Wel kun je je prima vermaken in een van de volgende musea in het Museum Quarter:

Streetlife Museum of Transport: bekijk oude vervoersmiddelen en leer meer over het leven op straat in het Engeland van de laatste eeuwen.

Open: ma t/m za van 10:00 uur tot 17:00 uur en zo van 13:30 tot 16:30 uur. Gratis entree.

Oude auto en vliegtuig in Transport of Street Life Museum Hull

Hull & East Riding Museum of Archeology: alles over de geschiedenis van Hull en de omgeving (East Riding of Yorkshire), tot maar liefst 235 miljoen jaar geleden.

Open: ma t/m za van 10:00 uur tot 17:00 uur en zo van 13:30 tot 16:30 uur. Gratis entree.

William Wilberforce House: het 18e eeuwse geboortehuis van William Wilberforce. Voor Nederlanders is William Wilberforce waarschijnlijk een niet heel bekende naam, maar hij speelde een heel belangrijke rol in de anti-slavernijbeweging. Dit museum gaat dan ook niet alleen over hem, maar ook over de slavernij.

Open: ma t/m za van 10:00 uur tot 17:00 uur en zo van 13:30 tot 16:30 uur. Gratis entree.

William Wilberforce House Hull

Ervaar het maritieme leven van Hull

Hull Maritime Museum

In het Hull Maritime Museum kom je alles te weten over de maritieme geschiedenis van Hull. De geschiedenis is niet altijd even leuk – zo heeft Hull een grote rol gespeeld in de walvisjacht – maar wel heel interessant. Het museum ligt aan het Queen Victoria Square in het voormalige havengebouw. De Queens Gardens die achter het gebouw liggen, waren voorheen namelijk het gebied waar de havens al begonnen! Zeker even een kijkje nemen tijdens je stedentrip Hull.

Open: ma t/m za van 10:00 uur tot 16:30 uur en zo van 11:00 uur tot 16:00 uur. Gratis entree.

Tentoonstelling over walvissen maritiem museum Hull

The Deep

Dat hoekige gebouw daar aan de waterkant? Dat is The Deep, een diepzeeaquarium met duizenden zeedieren en vissen. Hier doen mariene biologen onderzoek naar het leven in de oceaan en kan jij de meest bizarre zeewezens bewonderen. Het is ontzettend mooi opgezet, alleen het kan wel wat aan de drukke kant zijn.

Open: dagelijks van 10:00 uur tot 18:00 uur. Entree: £ 14,- aan de kassa; £ 12,60 online.

Duik in de geschiedenis en kunst van Hull

Ferens Art Gallery

Voor liefhebbers van kunst is er de Ferens Art Gallery, vlak naast het Maritieme Museum aan Queen Victoria Square. Hier vind je een collectie aan schilderijen en beeldhouwwerken, zowel van eeuwen geleden als kunst van nu.

Open: ma t/m za van 10:00 uur tot 16:30 uur en zo van 11:00 uur tot 16:00 uur. Gratis entree.

Witte sculptuur van meisje in Ferens Art Gallery

Hull Minster

De Hull Minster is de grootste parochiekerk van Engeland wat oppervlakte betreft en is bijzonder mooi om vanbinnen te bekijken. Wonder boven wonder is het bijna niet beschadigd geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, al zijn er wel wat ramen vervangen. Tegenwoordig worden er binnen ook veel evenementen gegeven, simpelweg om inkomsten te genereren om de kerk te kunnen onderhouden.

Open: di t/m za van 10:00 uur tot 16:00 uur en zo van 08:30 uur tot 20:00 uur. Er zijn ook tours beschikbaar.

De binnenzijde van de Hull Minster

Paragon Arcade

Paragon Arcade ligt vlak bij het station, maar als je niet weet waar het is, loop je er zo aan voorbij. Toch is het leuk om even een kijkje te nemen. Deze historische arcade is niet heel groot, maar er zitten allemaal kleine leuke winkeltjes in van lokale ondernemers. Een goede plek voor een kop koffie of om een uniek cadeautje te scoren.

Open: dagelijks van 07:00 uur tot 18:00 uur. Soms zijn er ook kleine evenementen.

Hepworth’s Arcade

Een andere klassieke arcade zit naast Trinity Market. Eigenlijk kan ik hier hetzelfde verhaal vertellen als bij Paragon Arcade, alleen is Hepworth’s Arcade net een tikkeltje groter met ruimere winkels.

Open: ma t/m za van 07:30 uur tot 17:00 uur en zo van 11:30 uur tot 16:00 uur.

Doe een drankje of word creatief in de buurt van Fruit Market

De naam is wat verwarrend, want als je denkt dat de Fruit Market een fruitmarkt is, dan kom je van een koude kermis thuis. Het is de naam van een ontzettend gezellig en creatief gebied, ingeklemd tussen de rivier de Hull, Garrison Road, Castle Street en Hull Marina. Van oudsher werd er wel fruit verkocht (al in de 16 eeuw) en het is ook een van de meest historische en iconische gebieden van Hull.

Het hart van Fruit Market is Humber Street, een historische straat met kleine winkels, restaurants, bars en art galleries, waar eeuwen geleden ook al flink werd gehandeld. Tien jaar geleden was dit nog een verlaten straat met leegstaande panden, nu is het hip en gezellig. Rondom Fruit Market worden regelmatig evenementen georganiseerd. In Humber Street zelf kun je bijvoorbeeld de Humber Street Gallery bezoeken of de Humber Street Distillery, waar je zelf gin kunt leren maken. Het gebied is zeker aan het eind van de dag of in de avond het bezoeken waard, alhoewel veel op maandag, dinsdag en soms woensdag gesloten is. (Zoals je op de foto ziet, waren wij er dus precies die dagen.)

De stenen warenhuizen van Humber Street Hull

Je verblijf in Hull

Eten & drinken

Trinity Market

Trinity Market bij Hull Minster is dé plek voor een kop koffie, wat lekkers tussendoor of een lunch. Het is een echte overdekte market met allemaal houten stalletjes, waar veel eten zelfgemaakt wordt voor een leuke prijs. Ik kan je trouwens de bonbons van Cocoa Chocolatier aanraden.

Open: ma t/m wo van 07:30 uur tot 17:00 uur, do t/m za van 07:30 uur tot 21:00 uur en zo van 11:30 uur tot 16:00 uur.

Man bereidt eten in Trinity Kitchen.

The Lion & Key

Een echte Engelse pub, die al is opgericht in 1812. Je vindt The Lion & Key in de oudste straat van Hull: High Street. Ze serveren er de bekende Engelse gerechten als fish & chips (met erwten!) en hebben vooral heel veel soorten bier. Bekijk ook alle bierviltjes die tegen het plafond aan geplakt zitten.

Honderden gekleurde bierviltjes aan plafond bij The Lion and Key

Liquid Jade

Liquid Jade is fantastisch voor echte theeliefhebbers. Ze hebben tientallen soorten om uit te kiezen. Het interieur oogt wat romantisch, met veel wit en lichtjes. Je kunt er ook terecht voor een echt Engelse afternoon tea of een lichte lunch.

Falafel in pita met salade bij Liquid Jade in Hull

Ambiente Tapas

Humber Street zit vol toffe restaurants en een ervan is Ambiente Tapas, in een industriële-meets-pub-stijl setting. Je kunt er verschillende tapa bestellen, zowel koud als warm. Houd er wel rekening mee dat ze een ietwat Engelse twist hebben.

Houten tafels en industriële pijpen in tapasrestaurant Ambiente in Hull

Accommodatie in Hull

Wij sliepen tijdens ons verblijf in Hull in het HIDEOUT Hotel naast Hull Minster en dit is echt zo’n aanrader. Het is geen standaardhotel met receptie, maar het gebouw bestaat uit appartementen. Je hebt dus een woonkamer met keuken, badkamer en slaapkamer. Een soort home away from home. Beneden is ook een gezellig koffietentje te vinden. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van HIDEOUT Hotel.

Woonkamer Hideout Hotel Hull
Grijze badkamer met wit ligbad Hideout Hotel Hull

Hoeveel tijd heb je nodig voor je stedentrip Hull?

Zelf brachten wij twee volle dagen door in Hull. Op dinsdagochtend kwamen wij vroeg aan. De boot vanuit Rotterdam meert namelijk al rond een uur of half 8 ‘s ochtends aan in de haven. Op donderdagochtend vertrokken wij richting Leeds.

In twee dagen kun je echt een heleboel zien en doen. Zelfs als je maar één dag hebt, kun je al een goed deel van de stad meekrijgen. Wat wel goed is om rekening mee te houden, is dat veel restaurants gesloten zijn op maandag en dinsdag. De gezellige omgeving rondom Fruit Market is dan erg rustig. Musea gaan open vanaf 10:00 uur.

Vanuit Hull kun je vervolgens allerlei kanten op. Je kunt de trein richting het westen pakken, zoals wij deden, maar ook een mooie reis maken richting Lincoln en Sandringham.

Wij deden deze stedentrip Hull op uitnodiging van House of Britain en Visit Hull & East Yorkshire, maar dit artikel is volledig gebaseerd op onze eigen ervaringen en meningen.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).