10 hoogtepunten in Liverpool die je tijdens je stedentrip niet wilt missen

Hoogtepunten Liverpool: Edwardiaanse Liver Building bij Pier Head

Liverpool is bij uitstek een stad om naartoe te gaan voor een weekendtrip vanuit Nederland. Het is niet al te groot, maar het heeft wel een aantal heel mooie en leuke bezienswaardigheden. Ben je een muziekliefhebber? Dan is Liverpool een van de beste Europese bestemmingen om naartoe te reizen. Ik hoef alleen maar The Beatles te zeggen, en je weet waarschijnlijk genoeg. Veel Liverpool hoogtepunten draaien dan ook om de muziekscene.

Benieuwd wat andere hoogtepunten in Liverpool zijn? Ik bezocht onderstaande bezienswaardigheden tijdens onze treinreis door Noord-Engeland. Ben je ook jouw stedentrip naar Liverpool aan het plannen? Je hebt er ongeveer twee tot drie dagen voor nodig om de volgende activiteiten te ondernemen.

Hoogtepunten Liverpool

Liverpool, een gezonde mix van muziek, cultuur en geschiedenis

Liverpool oogt wat grauw. Op een regenachtige dag als wij er zijn, weergalmt er treurige vioolmuziek tussen de wat vervallen gebouwen in het stadscentrum. Terwijl we ons een weg banen door de tientallen, eveneens grauwe, opvliegende duiven, vraag ik mij af hoe Liverpool ooit de naam World Capital City of Pop heeft weten te bemachtigen. Ja, The Beatles komen er vandaan. Dat is een goede reden.

Tot ik mij besef dat de rauwe uitstraling van de stad daar misschien juist de reden van is. Als de stad niet al te vrolijk oogt, moet je je geluk ergens anders vandaan halen. Voor Liverpool, werd dat de muziek.

Gelukkig oogt lang niet alles somber in de stad. We verblijven in het comfortabele en met natuurlijke en lichte materialen ingerichte Hope Street Hotel. Een boutique hotel waar sterren als Lady Gaga ook eerder hebben geslapen. Ze zijn net bezig een spa te realiseren voor nog meer ontspanning. En als we aankomen bij de haven, worden we aangestaard door Bertie en Bella. Twee gigantische ‘liver birds’ op de top van het imposante Edwardiaanse Liver Building, die al ruim een eeuw de stad bewaken. Naast het gebouw dringt vrolijke popmuziek in onze oren door. Vanaf daar ontdekken we pas echt welke hoogtepunten Liverpool te bieden heeft.

Gele limousine met bloemen

The Three Graces

De Port of Liverpool Building, Royal Liver Building en Cunard Building zijn dé drie iconen van Liverpool. Deze gigantische gebouwen uit de 20e eeuw hebben dan ook samen de naam The Three Graces gekregen. Trots staan ze bij Pier Head aan de waterkant van de rivier de Mersey, waar ze alle drie hun eigen belangrijke rol hebben gespeeld.

De Port of Liverpool Building was tot 1994 van de Mersey Docks and Harbour Boards, die nogal wat dokken en havens in Liverpool beheerden. De Royal Liver Building was daarentegen eigendom van een verzekeringsbedrijf. En heel misschien zegt de Cunard Building je al iets? Hier zat vroeger het hoofdkantoor van de White Star Line, het bedrijf dat onder andere de Titanic bezat. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Pier Head. Open: afwisselend. Port of Liverpool Building: kun je overdag snel even binnen kijken, maar is nu een kantoorgebouw. Royal Liver Building: zie hieronder. Cunard Building: alleen toegankelijk via de British Music Experience.

Het Edwardiaanse Port of Liverpool Building met koepel in het midden.

Royal Liver Building 360

Sinds 2019 is het mogelijk om naar de top van de Royal Liver Building te gaan. En dat op een unieke manier. Bezoek je het gebouw, dan wordt je eerst met een lift een aantal verdiepingen omhoog gebracht. Vanaf daar mogen je benen het werk doen en ga je flink wat trappen op. Als je ter hoogte van de klokken bent, ga je de toren in en bekijk je een digitale productie op de muren. Klinkt misschien wat saai, is het zeker niet. De productie zit enorm goed in elkaar en je ‘vliegt’ als het ware over Liverpool heen en gaat terug in de tijd.

Als dat afgelopen is, loop je de laatste treden op naar de top van het gebouw. Vanaf daar heb je een waanzinnig uitzicht van 360 graden over de stad. Bij mooi weer zie je Wales aan de overkant van het water liggen.

Een andere plek waarvandaan je trouwens een mooi uitzicht hebt, is St John’s Beacon, de radiotoren van Liverpool.

Pier Head. Open: dagelijks van 09.00 uur tot 17.00 uur. De rondleiding duurt 70 minuten. Entree: £ 10,-.

Uitzicht over stad en beeld van vogel vanaf Liver Building 360. Een van de hoogtepunten in Liverpool.

Lees ook: Wat te doen in Leeds? Ruim 20 tips voor een toffe stedentrip

The British Music Experience

In de Cunard Building zit een van de gaafste interactieve musea van het Verenigd Koninkrijk: de British Music Experience. Hier ontdek je de geschiedenis van de Engelse muziek. Niet door alleen maar bordjes te lezen. Zeker niet. Je ervaart de muziek. Je ziet de meest iconische instrumenten en outfits, kan de meeste beroemde concerten bijwonen en zelf muziek leren spelen. Als je een liefhebber van muziek bent, kan ik je de British Music Experience echt aanbevelen. Je moet alleen wel tegen wat geluid en licht kunnen.

Pier Head. Open: wo t/m zo van 10.00 uur tot 17.00 uur. Ma-di gesloten. Entree: £ 14,-.

Muziekitems als outfits achter glas bij British Music Experience

Royal Albert Dock

Een van de meest gezellige gebieden van Liverpool is de Royal Albert Dock. Hier staan nog prachtige industriële pakhuizen die inmiddels omgebouwd zijn tot musea, restaurants en cafés. Er is van alles en nog wat te doen rondom de Albert Dock, en een aantal bezienswaardigheden noem ik zo nog op. Maar het is hier alleen al heel leuk om lekker rond te dwalen langs het water, de roodbakstenen gebouwen en een kopje koffie te drinken in een van de restaurants of een heuse omgebouwde Engelse dubbeldekker.

Hoogtepunten in Liverpool: Rode pakhuizen van Royal Albert Dock gezien vanuit lucht

Musea aan het water

Rondom Albert Dock, Canning Dock en Pier Head is een aantal musea te vinden, waaronder Museum of Liverpool, Merseyside Maritime Museum en Tate Liverpool. Het Museum of Liverpool is een vrij algemeen museum, met verschillende tentoonstellingen over verschillende thema’s. Je kunt het beste van tevoren op de website kijken wat er op dat moment loopt. Het Merseyside Maritime Museum richt zich helemaal op de maritieme geschiedenis van Liverpool. Tate Liverpool heeft juist weer tentoonstellingen met moderne en hedendaagse kunst. Het is dus net waar je voorkeur naar uit gaat! Rond deze musea zijn ook nog een aantal kleinere te vinden, zoals de Border Force National Museum.

Pier Head & Royal Albert Dock. Open: alle drie dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur. Entree: gratis, behalve voor een aantal bijzondere tentoonstellingen.

Lees ook: Stedentrip Hull: dit zijn de leukste bezienswaardigheden + extra tips

Motor van schip met daarachter Tate Liverpool

The Beatles Story & The Beatles Walk

Tijdens ons hele verblijf in Liverpool is er bijna geen moment geweest dat het liedje ‘Yellow Submarine’ van de Beatles NIET in mijn hoofd zat. Echt. Je ontkomt er gewoon niet aan. Zeker niet als je naar The Beatles Story gaat en daarna ook nog eens meedoet aan The Beatles Walk.

The Beatles Story is een museum bij Albert Dock en is echt waanzinnig als je een fan bent van deze band. Elk detail uit het bestaan van The Beatles wordt uitgelicht tijdens een bezoek. Het is supermooi opgezet (je loopt bijvoorbeeld écht door een gele onderzeeër) en je kunt echt heel veel te weten komen. Door middel van een audiotour word je door de hele tentoonstelling geleid. Als je wilt, kun je hier urenlang ronddwalen. Ik vond het zelf alleen wel ietsjes aan de drukke kant. Wij hebben daarom wat ruimtes overgeslagen.

Als alternatief of als aanvulling kun je ook nog de Beatles Walk doen. Deze begint bij het standbeeld van de Beatles op Pier Head. Het is een beetje een combi van een stadstour, aangevuld met plekken waar The Beatles zijn geweest. Zo bezoek je ook de Cavern Club, de plek waar de band is ontstaan.

The Beatles Story: Albert Dock. Open: winter 10.00 uur tot 18.00 uur, zomer 09.00 uur tot 19.00/20.00 uur. Entree: £ 17,-. The Beatles Walk: The Beatles Statue Pier Head. Dagelijks om 10.00 uur en 13.00 uur. De tour duurt 2 uur en kost £ 20,-. Je kunt je tickets alvast van tevoren aanschaffen.

Muurposter van Beatles in Beatles Experience

Liverpool Cathedral

De Liverpool Cathedral kun je letterlijk een van de hoogtepunten van Liverpool noemen. Deze kathedraal is namelijk de op vijf na grootste kathedraal wereldwijd. Vanbuiten ziet de Anglicaanse kathedraal er al imposant uit, maar als je binnen staat en je wilt het dak bekijken, dan moet je er helemaal voor zorgen dat het niet in je nek schiet. Het gebouw zelf is redelijk sober en donker, maar wel mooi om te zien. Het staat boven op St. James Mount, een heuvel in Liverpool. Je kunt de kathedraal dus vanuit de hele omgeving zien opdoemen.

Overdag kun je in principe gewoon naar binnen lopen. Maar je kunt ook de Liverpool Cathedral Tower Experience doen. Voor het geval je nog meer uitzicht over Liverpool wilt hebben.

Wil je nog een bijzondere kerk zien die net uit de film Transformers lijkt te komen? Zoek dan de Metropolitan Cathedral maar eens op. Ook kun je nog even langs de Bombed Out Church (St Lukes Church) in Leece Street lopen, een kerk waarvan alleen de fundering nog staat.

Liverpool Cathedral: St. James Mount. Open: ma-vr 08.00 uur tot 17.00 uur, za-zo van 08.00 uur tot 18.00 uur. Entree: gratis.

Liverpool Cathedral op een heuvel

Hop on Hop off bus

Ik ben normaal gesproken echt geen fan van een Hop on Hop off bus. Maar mocht het nou slecht weer zijn in Liverpool (het regent er nogal vaak) en je wilt makkelijk alle bezienswaardigheden bezoeken? Dan biedt deze bus toch best een uitkomst. Alle hoogtepunten in Liverpool van deze lijst kun je ermee bezoeken. Blijf je het hele rondje zitten? Dan doe je er een klein uurtje over.

Let wel op: er zijn zelfs twee maatschappijen die deze tour aanbieden. De eerste halte van beide is bij Albert Dock. Er zijn in totaal 14 haltes.

Albert Dock. Tijden: vanaf Albert Dock van 10.00 uur tot 15.30 uur. Elke halfuur of kwartier. Ticketprijs: £ 11,- voor een 24-uurs kaartje.

Lees ook: Met de boot naar Engeland: varen met de ferry van Rotterdam naar Hull

Het Anfield-stadion

Geen voetbalfanaat hier, sorry. Net als in Manchester hebben wij dan ook niet het voetbalstadion van Liverpool F.C. bezocht. Maar het Anfield-stadion daarom laten ontbreken in deze lijst? Dat kan ik niet maken. Dus bij deze! Ben je voetbalgek? Dan kan je het Anfield-stadion van F.C. Liverpool bezoeken. Liverpool speelt al sinds 1892 op deze plek. Toen stonden de Three Graces nog niet eens langs de waterkant.

Op dagen dat er geen wedstrijd is, kun je van tevoren een tour boeken. Je krijgt dan een rondleiding door het stadion, en kunt daarnaast een museum bezoeken.

Anfield Road. Open: dagelijks van 09.00 uur tot 17.00 Entree: £20,- voor een tour en bezoek aan museum.

Western Approaches Museum

Wat wij ook een heel interessante bezienswaardigheid in Liverpool vonden, was het Western Approaches Museum. Een museum dat vanbuiten helemaal niet opvalt… omdat het onder de grond ligt. Hier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog voor gezorgd dat de Engelsen zo min mogelijk in de problemen kwamen op de Atlantische Oceaan. Deze bunkers waren topgeheim, en hebben voorkomen dat er nog veel meer slachtoffers zijn gevallen.

Nadat de oorlog over was, zijn de deuren direct dichtgegooid. Dit gebeurde op 15 augustus 1945. Pas tientallen jaren gingen ze weer open. Veel van wat je ziet is dus nog in originele staat. Bijzonder!

1-3 Rumford Street. Open: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur. Entree: £13.50.

Interieur uit WOII in bunker in Liverpool
Goed om te weten

Voor veel activiteiten in Liverpool kun je van tevoren tickets aanschaffen. Zeker bij de British Music Experience en alles rondom The Beatles is dat aan te raden, met name in het hoogseizoen. Je kunt je tickets aanschaffen via de officiële site, maar ook via GetYourGuide. Zij bieden vaak combideals aan, waardoor de ticketprijzen soms lager uitvallen. Bekijk hier alle activiteiten voor Liverpool met korting.

PS Ben je van plan om een roadtrip door Engeland te maken? Vergeet dan niet dat ze links rijden in Engeland!

Eten & drinken in Liverpool

Cains Brewery Village aan Stanhope Street is een fantastische plek om wat te eten of te drinken. Denk aan allemaal creatieve foodtrucks, tuinen, muziek, craft beers en gezellige cafés. De meeste ervan zijn wel gesloten op maandag en dinsdag. Je vindt hier ook het razend populaire Peaky Blinders Café. Eerlijk? Wij vonden dat laatste flink tegenvallen, maar het gebied zelf is enorm leuk.

Vlakbij vind je ook Love Lane Brewery, waar je voor een biertje en een hapje terechtkunt. Wij hebben hier heerlijk wat kunnen drinken. Ze zijn elke dag geopend van 10.30 uur tot 23.00 uur. Wil je een echte Engelse afternoon tea proberen? De afternoon tea die we bij Hope Street Hotel hadden was heerlijk!

Restaurant in de vorm van een gele onderzeeër.
Gebakjes op wit bord bij Hope Street Hotel

Slapen in Liverpool

Zoals je in het begin van het artikel kon lezen, sliepen wij in het Hope Street Hotel. Dit hotel ligt op ongeveer 20 minuten loopafstand van Pier Head en Albert Dock, maar er rijden ook bussen. Het hotel was heerlijk! Ruime, lichte kamers met een heerlijk bad, een uitgebreid en goed ontbijt en supervriendelijk personeel. Het zit in het historische gebouw van London Carriage Works, waardoor het een mooie uitstraling heeft. Toen wij er waren, waren ze net bezig met het aanleggen van een ondergrondse spa. Deze wordt in het voorjaar van 2020 geopend. Het hotel was voor ons ook zeker een van de hoogtepunten in Liverpool.

Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Hope Street Hotel.

Ruime hotelkamer met licht interieur van Hope Street Hotel

Kaart van Liverpool

Alle hoogtepunten in Liverpool op een rij

Wij waren op uitnodiging van House of Britain en Visit Liverpool in deze stad, maar het artikel is helemaal gebaseerd op mijn eigen mening.

Breek met de dagelijkse sleur en word digital nomad!

Zeg maar dag tegen je 9-tot-5-baan. Vrijheid is je nieuwe lifestyle! Volg mijn online cursus ‘Digital Nomad Life’ en leer hoe je locatie-onafhankelijk werkt.

Tot en met 22 mei voor de speciale actieprijs van slechts € 97,- (ex. btw). 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

1 thought on “10 hoogtepunten in Liverpool die je tijdens je stedentrip niet wilt missen”

  1. Pingback: Stedentrip naar Hull (met of zonder kinderen) - Ben er weg van

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 97,-! ex. btw & toegang tot 4 Q&A-sessies. Aanbieding geldig tot 22 mei 2024.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).