Wat te doen in Berlijn: een complete reisgids

Wat te doen in Berlin: grasveld met daarachter de Berliner Dom

Drie of vier nachten genoeg om de Duitse hoofdstad Berlijn te ontdekken? Hell no, want er is zoveel te doen in Berlijn! Deze rauwe stad met industriële vibe heeft natuurlijk een indrukwekkende geschiedenis, waar je volop in kunt duiken. Maar het is ook een bolwerk van creativiteit, gastronomie, kunst en cultuur.

Wat te doen in Berlijn tijdens je stedentrip? Dat lees je in dit artikel. Ik geef je ook een aantal tips voor restaurants, hotels en vervoer naar Berlijn toe. En eh, maak je over die drie of vier dagen niet te druk. Je kunt altijd een keer terugkomen om nieuwe kanten van Berlijn te ontdekken.

Over Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en ligt in het oosten van het land. De stad telt maar liefst 3,8 miljoen inwoners en is hiermee een van de grootste steden van Europa. De afgelopen honderd jaar is er nogal wat gebeurd in Berlijn, waardoor er vooral veel te doen en te zien is op het gebied van historie. De val van de muur was tenslotte pas in 1989. Berlijn wordt niet altijd als een mooie stad omschreven en dat kan ik beamen. Maar de sfeer die er hangt, de cultuur, de gastronomie, dat zorgt er echt voor dat Berlijn het bezoeken waard is. Ik ben er één keer geweest, ik kan er zo nog vijf keer naar teruggaan. Wil je binnenkort naar Berlijn? Houd dan rekening met het weer. Dat is redelijk vergelijkbaar met het weer in Nederland. In de zomerperiode en tijdens vakanties kan het er behoorlijk druk zijn.

Wat te doen in Berlijn: de historische bezienswaardigheden 

Ik begin dit artikel maar direct met een aantal historische bezienswaardigheden in Berlijn. Want laten we eerlijk zijn, dat is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom je een stedentrip naar Berlijn wilt boeken. Er zijn maar weinig andere steden in de wereld met zo’n beladen geschiedenis. Op elke straathoek is er wel een verwijzing naar het vaak pijnlijke verleden te vinden. 

Brandenburger Tor

Hét icoon van Berlin is de Brandenburger Tor. Deze stadspoort werd in opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem II gebouwd als herinnering aan de bezetting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De poort is maar liefst 26 meter hoog en 65,5 meter breed en de enige stadspoort die bewaard is gebleven. De Brandenburger Tor raakte beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd daarna weer hersteld. Ook tijdens de Koude Oorlog raakte de Brandenburger Tor in verval. Tientallen jaren mocht niemand onder de poort door lopen. Vanuit West-Berlijn kon je de Brandenburger Tor zien, maar pas na de val van de Berlijnse muur was de stadspoort weer bereikbaar. Nu wordt de Brandenburger Tor vooral gezien als symbool van eenheid.

Pariser Platz. Open: 24 uur per dag. De poort zelf is niet toegankelijk. Entree: gratis.

De enorme zuilen van de Brandenburger Tor in Berlijn

Reichstag

De Reichstag – in het Nederlands het Rijksdaggebouw – is absoluut een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Dit is het Duitse parlementsgebouw. Verbazingwekkend genoeg is het gebouw nog niet eens heel oud. De bouw werd pas voltooid in 1894. Toch speelde het een belangrijke rol in onder andere de tijd van het Duitse keizerrijk, de Weimarrepubliek en het ‘Derde Rijk’. Mocht je opgelet hebben tijdens de geschiedenisles, dan heb je ook wel eens gehoord van de Rijksdagbrand van 1933. Buiten alle historische feiten om is het een prachtig gebouw om te zien. Boven op het gebouw staat een glazen koepel. Hierin loopt een wenteltrap. Je kunt een audiotour doen door deze koepel en vanaf het dakterras genieten van het uitzicht over de stad. Boek wel op tijd je ticket! Tours zitten soms al dagen van tevoren vol.

Platz der Republik 1. Open: 08.00 uur tot 21.45 uur. Van tevoren online aanmelden is verplicht. Openingstijden kunnen afwijken op feestdagen of tijdens onderhoud. Entree: gratis. Via GetYourGuide kun je ook een rondleiding boeken met een bezoek aan de plenaire zaal en de regeringswijk.

Holocaust Memorial

Vlak naast de Brandenburger Tor bevindt zich het Holocaustmonument. Als er een ding is in Berlijn waar je wel even stil van wordt, dan is het dit monument. Het bestaat uit 2711 betonblokken van verschillende formaten. Hierdoor ‘golven’ ze over het plein heen. Zodra je erdoorheen loopt en de blokken steeds hoger worden, raak je gedesoriënteerd. En dat is precies het gevoel dat de maker van dit monument bij je wil oproepen. Het monument is hier neergezet om de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Onder het monument bevindt zich een tentoonstelling. Ik ben hier zelf niet naartoe geweest omdat het echt topdrukte was toen ik er was, maar het is gratis. Dus loop vooral even naar binnen als dat lukt.

Cora-Berliner-Straße 1. Open: holocaust memorial 24/7. Tentoonstelling apr-sep di-zo 10.00 uur tot 20.00 uur, okt-mar di-zo 10.00 uur tot 19.00 uur. Entree: gratis.

Tientallen betonnen blokken steen bij het Holocaust Memorial in Berlijn

Lees ook: 10 hoogtepunten in Liverpool die je niet wilt missen tijdens je stedentrip

Siegessäule

Vanaf de Brandenburger Tor loop je in één rechte lijn door de Großer Tiergarten naar de Siegessäule. Deze ‘overwinningszuil’ is met een hoogte van 67 meter sowieso niet echt te missen. De Siegessäule werd in 1864 gebouwd om de overwinning op de oorlog met Denemarken te vieren. Daarna volgden nog meer oorlogsoverwinningen en werd er boven op de zuil een beeld van de godin Victoria geplaatst. Wil je de zuil van dichtbij bekijken, dan lopen er verschillende tunnels onder de rotonde door om er te komen. Wil je ook nog naar boven klimmen, dan betaal je een paar euro entreegeld.

Großer Stern. Open: 24 uur per dag. Uitkijkplatform open apr-okt ma-vr 9.30 uur tot 18.30 uur, za-zo 9.30 uur tot 19.00 uur, nov-mrt dagelijks van 09.30 uur tot 17.30 uur. Entree uitkijkplatform: € 4,-

Potsdamer Platz

Over Potsdamer Platz kan ik eigenlijk weinig zinnigs zeggen. Het is een van de meest bekende pleinen van Berlijn met vooral veel moderne hoogbouw. Dit komt doordat het plein in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest werd. Vervolgens werd de Berlijnse Muur recht over het plein heen gebouwd. In Oost-Duitsland besloten ze vervolgens om alles maar te slopen. Pas in de jaren 90 werd het plein weer herbouwd en vestigde allerlei bedrijven zich er. Ik vond het plein zelf niet heel bijzonder om te zien. Wel kan het een leuke plek zijn voor een uitje. Rondom Potsdamer Platz bevinden zich namelijk allerlei bioscopen en theaters.

Potsdamer Platz. Open: 24 uur per dag.

Grauwe gebouwen op het betonnen Potsdamer Platz

Staatsoper Unter den Linden

Liefhebber van opera? Dan mag je een voorstelling in Staatsoper Unter den Linden eigenlijk gewoon niet missen. Maar ook als je daar geen oren naar hebt, is het leuk om gewoon even langs het gebouw te lopen. Het operagebouw werd namelijk al in 1742 geopend en is een van de meest iconische gebouwen van de stad. Het ligt daarnaast op korte loopafstand van de Berliner Dom en het Museuminsel. Grote kans dus dat je er sowieso al een keer voorbijkomt.

Unter den Linden 7. Open: dat is afhankelijk van voorstellingen. Kijk voor het programma, actuele openingstijden en entreeprijzen op de website van Staatsoper Unter den Linden.

Checkpoint Charlie

Tijdens je eerste bezoek aan Berlijn moet je eigenlijk wel even langs Checkpoint Charlie lopen. Maar… wees niet verrast als je een tikkeltje teleurgesteld raakt. Er is namelijk bijna… niets. Checkpoint Charlie was een van de belangrijkste controleposten in de tijd van de Berlijnse Muur. Het was ook de enige controlepost waar buitenlanders doorheen mochten komen. Historisch gezien is dit dus absoluut een belangrijke plek geweest. Om een heel klein beetje te laten zien hoe het eruitzag in die tijd, is er een replica van een grenspost neergezet. Verder zijn er vooral toeristenwinkels en fastfoodketens te vinden in de omgeving. 

Friedrichstraße 43-45. Open: 24 uur per dag. Entree: gratis. 

Berlijn op een unieke manier ontdekken? Doe dan mee aan een Trabant-safari. Je rijdt door Berlijn in die vrolijk gekleurde auto’s die je hierboven op de foto ziet. Deze auto’s zag je veel in Oost-Duitsland. Zeker voor autoliefhebbers een aanrader!

Wat te doen in Berlijn als je niet alleen van historie houdt, maar ook van street art? Dan ga je naar de East Side Gallery. Dit is het grootste stuk van de Berlijnse Muur dat nog overeind staat. Vlak na de val van de Muur mochten kunstenaars zich helemaal uitleven op het 1,3 kilometer lange stuk muur. Hiermee werd het direct het langste openbare kunstwerk te wereld. Ik vond het zelf heel vet om te zien en je spot hier echt wat mooie kunstwerken. Helaas ziet niet iedereen de waarde van deze muur in en wordt er nog wel eens graffiti over de kunstwerken gespoten. De East Side Gallery wordt daarom regelmatig gerestaureerd. Aan de andere kant van de muur, langs de rivier de Spree, zit ergens een leuk tentje waar je wat kunt drinken.

Mühlenstraße 3-100. Open: 24 uur per dag. Entree: gratis.

Berliner Dom

De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken van de stad en is gebouwd op het museuminsel in de Spree-rivier. In de evangelische kerk liggen veel voormalig koningen en koninginnen begraven. Net als de Reichtstag is de Berliner Dom misschien wat minder oud dan je denkt. De bouw werd namelijk pas voltooid in 1905. Het is mogelijk om de trap te pakken naar de koepel. Dat is even een klim, maar je wordt wel getrakteerd op een heel mooi uitzicht.

Am Lustgarten. Open: ma-vr 09.00 uur tot 18.00 uur, za 09.00 uur tot 17.00 uur, zo 12.00 uur tot 17.00 uur. Entree: € 10,-

Uitzicht over de stad Berlijn en koperen koepel van Berliner Dom

Museums in Berlijn

In Berlijn kun je dagenlang van museum naar museum hoppen. Veel populaire musea van Berlijn zijn gericht op de geschiedenis, maar uiteindelijk is er echt van alles wat. Ik noem er hieronder een aantal op.

Berliner Unterwelten

Onder de grond van Berlijn bevindt zich nog een heel andere wereld. Een wereld die niet alleen bestaat uit metrolijnen, maar ook uit schuilkelders, ‘spookstations’, vluchttunnels en bunkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog zochten talloze mensen hun toevlucht onder de grond, op zoek naar vrijheid. Tijdens een van de tours van Berliner Unterwelten kom je achter het verhaal van deze mensen. Er worden verschillende tours aangeboden, elk met een eigen thema. Dus kies vooral de tour uit waar je de meeste interesse voor hebt! Er zijn ook Engelse tours en soms Nederlandse tours beschikbaar. 

Brunnenstraße 105, maar check de website goed. Sommige tours beginnen ergens anders. Open: tours op ma, wo-zo tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Entree: € 16,- of € 19,-.

Mauermuseum – Museum Haus am Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie mag dan niet veel soeps zijn, je kunt je bezoek hieraan toch wat interessanter maken door het Mauermuseum te bezoeken. Het Mauermuseum, ook wel Wall Museum of Museum Haus am Checkpoint Charlie genoemd, bestaat al sinds 1962. Inderdaad, het museum zat er dus al lang voor de val van de Muur. Je komt hier alles te weten rondom Checkpoint Charlie en de Berlijnse Muur. Want hoewel de controlepost zelf niet heel interessant is, is de geschiedenis dat wel. Wat is er een hoop gebeurd daar.

Friedrichstraße 43-45. Open: dagelijks van 10.00 uur tot 20.00 uur. Entree: € 17.50.

Jewish Museum Berlin

Het Jüdisches Museum in de wijk Kreuzberg is het grootste museum van Europa dat helemaal gewijd is aan het jodendom. In de eerste plaats is het gebouw al bijzonder om te zien. Het is ontworpen door Daniel Libeskind, een bekende Pools-Joodse architect. Er zijn tal van vaste tentoonstellingen te bewonderen, maar er zijn ook altijd meerdere tijdelijke collecties te zien. Kijk vooral even op de website om te zien wat er tijdens jouw bezoek aangeboden wordt. Je kunt dan direct je plekje reserveren of regel alvast een gratis ticket met GetYourGuide.

Lindenstraße 9-14. Open: dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur. Entree: gratis, tijdelijke tentoonstellingen € 8,-.

Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Berlijn lag voor mij buiten het centrum. Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhause is een voormalig Stasigevangenis waar oorlogsmisdadigers en mensen met verdachte politieke ideeën werden opgesloten. Die benamingen moet je overigens met een korreltje zout nemen. De gevangenis lag in Oost-Duitsland en als je ook maar een klein beetje verdacht werd van banden met het westen, eindigde je hier. De omstandigheden binnen deze gevangenis waren extreem. Zo extreem dat veel gevangen zichzelf van het leven probeerden te beroven. De kans is groot dat je echt wel een aantal keer moet slikken bij de verhalen van de tourguide. Om er te komen pak je het beste de bus naar de bushalte aan de Genslerstraße (bus M6) of Freienwalder Straße (bus M5).

Genslerstraße 66. Open: dagelijks van 09.00 uur tot 18.00 uur. Alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids. Entree: € 8,-.

Stenen buitenmuur van oude Stasi-gevangenis Hohenschönhause

Berlin Wall Memorial

De Berlin Wall Memorial of Gedankstätte Berliner Mauer was een van de eerste bezienswaardigheden die ik bezocht tijdens mijn stedentrip Berlijn. Niet alleen kun je hier nog stukken van de muur bekijken, je ziet ook goed hoe ver de binnenmuur van de buitenmuur verwijderd was en dat je echt amper een schijn van kans had om de muur over te vluchten. Dat blijkt ook uit het monument voor alle slachtoffers die zijn gevallen bij een vluchtpoging. Aan de overkant van de straat is het bijbehorende museum te vinden. Dit museum en de Berlin Wall Memorial zijn zeker het bezoeken waard.

Bernauerstraße 111. Open: dagelijks van 08.00 uur tot 22.00 uur. Bezoekerscentrum van 10.00 uur tot 18.00 uur. Entree: gratis. Prijs begeleide tour: € 3,50.

Museumsinsel Berlin

Het Museuminsel deed me een beetje denken aan Parijs. Waarschijnlijk door de sfeer die er hangt en de uitstraling van de gebouwen. Als je je nog steeds afvraagt wat je kunt doen in Berlijn en je bent gek op museums, dan is dit de plek om naartoe te gaan. Het Museuminsel is een eiland in rivier de Spree waarop vijf museums zijn gebouwd:

  • Alte Nationalgalerie (kunst uit de 19e eeuw)
  • Altes Museum (archeologiemuseum)
  • Bode-Museum (beeldenmuseum)
  • Neues Museum (Egyptische verzamelingen en andere archeologische collecties)
  • Pergamonmuseum (Assyrische, Babylonische, Perzische en Islamitische kunstwerken)

Zelf bezocht ik het Pergamonmuseum en daar was ik wel een aantal uur mee zoet. Wil je echt elk museum bezoeken, dan heb je denk ik wel een extra dag nodig. Je kunt van tevoren

Bodestraße. Open: di-zo 10.00 uur tot 18.00 uur. Entree: € 12,- tot € 14,- voor toegang tot één museum. Vanaf € 24,- zijn er tickets beschikbaar waarmee je één dag toegang krijgt tot alle museums.

Stenen entree met zuilen van het museum Altes Museum Berlijn.

Topographie des Terrors

Zelf ben ik niet in het documentatiecentrum van Topographie des Terrors geweest, maar wel langs de expositie buiten gelopen. Als ik je vertel dat het centrum gebouwd is in een omgeving waar vroeger afdelingen van de Gestapo en SS gehuisvest zaten, dan kun je wel raden waar de expositie over gaat. Je komt vooral meer te weten over het nazi-verleden van Berlijn. Dat dit verleden heftig is, hoef ik je ongetwijfeld niet te vertellen. Alle foto’s en beelden die er hangen spreken voor zich.

Niederkirchnerstraße 8. Open: dagelijks 10.00 uur tot 20.00 uur. Entree: gratis.

Tip: een uur voor sluitingstijd is vaak de ‘last admission’. Dit houdt in dat je binnen een uur voor sluitingstijd geen toegang meer krijgt tot een museum.

Eten in Berlijn

Fan van de Indiase keuken? Cravings voor een goede hamburger? Is vegan helemaal jouw ding of eet je glutenvrij? Het maakt niet uit waar je voorkeur naar uitgaat, want in Berlijn is het eten fantastisch. En alles is er te krijgen. Hieronder vind je een aantal tips voor eettentjes tijdens je stedentrip naar Berlijn.

Café Pförtner

Lunchen in een gezellige bus met houten tafeltjes. Het kan. Café Pförtner is omgebouwd tot hotspot waar je terechtkunt voor lunch, avondeten en een drankje. Aan een vast menu doen ze niet. Het dagmenu vind je online of op Instagram. Om je toch een idee te geven: vandaag bestaat het menu uit pastinaaksoep met selderie en hazelnoten, Zuid-Tiroolse spinazieknoedels met bietjes, kerstomaatjes en grana padano of tafelspitz (rundvlees) met mierikswortel, appel, wortel, gele biet, aardappel en kervel. Yum!

Uferstraße 8-11. Open: ma-vr 09.00 uur tot 00.00 uur, za 11.00 uur tot 23.00 uur. 

Lees ook: Street art en andere tips voor een stedentrip naar Manchester

Thaipark @ Preußenpark

Mijn favoriete keuken is de Thaise keuken. Dus Thaipark in het Preußenpark wilde ik niet missen. Van april tot en met oktober vind je hier elk weekend een soort Thaise markt waar allerlei Thaise lekkernijen worden verkocht. Goed nieuws, want het eten is echt authentiek Thais. Haal wat lekkers, zoek een goed plekje ergens in het gras en met een beetje geluk geniet je ook nog van wat gitaargetokkel.

Preußenpark, Brandenburgische Straße. Open: apr-okt vr-zo 10.00 uur tot 20.00 uur, afhankelijk van het weer. Entree: gratis.

Steel Vintage Bikes Café

Een fietswinkel en lunchcafé in één. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar Steel Vintage Bikes Café behoort zeker tot de leuke eettentjes in Berlijn. Wat er op het menu staat? Veggie bowls, pannenkoeken met fruit, sandwiches en allerlei zoetigheden. Allemaal bereid met verse ingrediënten. Houd er overigens wel rekening mee dat het een populaire tent is. Het kan dus zijn dat je even moet wachten tot er een tafeltje vrijkomt.

Wilhelmstraße 91. Open: ma-vr 10.00 uur tot 17.00 uur, za-zo 09.00 uur tot 17.00 uur.

Winkel met ligstoelen ervoor: Steel Vintages Bikes Berlijn

Simon-Dach-Straße

De Simon-Dach-Straße is een gezellige en bruisende straat in de wijk Berlin-Friedrichshain. Wat ik zo leuk aan deze straat vind, is dat je hier allerlei eettentjes hebt. En dan niet van die standaard tentjes die je overal wel ziet. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van een Georgisch restaurant? Of een Koreaans barbecuerestaurant? Een straat met een heerlijke sfeer én lekker eten.

Streetfood Thursday @ Markthalle Neun

In de Markthalle Neun is van dinsdag tot en met donderdag een kleine markt te vinden. Op vrijdag en zaterdag is deze markt een stuk groter. Maar het beste moment om de Markthalle Neun te bezoeken is op donderdagavond. Op donderdagavond is het namelijk van 17.00 uur tot 22.00 uur Streetfood Thursday. Je kunt op dat moment echt de allerlekkerste street food eten. De keuze is gigantisch! Van Nepalese momo’s tot hamburgers, bao buns en authentiek Duits eten. Smullen maar! Er worden ook andere evenementen georganiseerd, zoals een vlooienmarkt en speciale groenten- en wijnmarkten.

Eisenbahnstraße 42/43. Open weekmarkt: di-vr 12.00 uur tot 18.00 uur, za 10.00 uur tot 18.00 uur. Streetfood Thursday: elke donderdag van 17.00 uur tot 22.00 uur.

Drinken in Berlijn

Berlijn staat bekend om het bruisende uitgaansleven. Wie wil kan hier 24 uur per dag door blijven gaan. Drink een bijzondere cocktail met uitzicht over de dierentuin of proost in een traditionele biergarten. 

Basalt

Daiquiri in the dark, een money shot of een no thyme for nino. De cocktails bij Basalt hebben niet alleen fancy namen, ze smaken ook fancy. Deze cocktail bar heeft een donker interieur waarin de bar met groene glazuurbakstenen echt een eyecatcher is. 

Utrechterstraße 38. Open: wo-do 19.00 uur tot 01.00 uur, vr-za 19.00 tot 02.00 uur. Let op: je kunt alleen cash betalen.

Klunkerkranich

Klunkerkranich is een cultureel centrum in de wijk Neukölln. Maar in de zomer zijn de meeste mensen op het dakterras te vinden. Goed uitzicht? Check! Lekkere drankjes? Dat ook. Klunkerkranich bevindt zich op de 5e verdieping van de Neukölln Arcaden. Soms speelt er een dj of wordt er een markt georganiseerd.

Karl-Marx-Straße 66. Open: feb-dec dagelijks van 16.00 uur tot laat.

Golgatha

Naar Duitsland zonder een bezoek aan een biergarten. Da kan toch eigenlijk niet. In het Viktoriapark in de wijk Kreuzberg vind je de grote maar gezellige biergarten Golgatha. Je kunt hier met gemak de hele dag vertoeven. In de ochtend serveren ze ontbijt en in de avond gaat de barbecue aan en begint de dj te spelen. Gezellig!

Katzbachstraße. Open: apr-sep dagelijks van 09.00 uur tot laat, okt-mar ma-do 15.00 uur tot 20.00 uur, vr-zo 15.00 uur tot laat (afhankelijk van het weer).

Monkey Bar @ 25Hotel Bikini Berlin

Dit vond ik zo’n fantastische plek! Monkey Bar is de bar van hotel 25Hotel Bikini Berlin, dat direct naast de dierentuin gebouwd is. Vanuit de bar kijk je dus ook recht over de dieren uit. Daarnaast zijn de cocktails echt fan-tas-tisch. Wat dacht je bijvoorbeeld van een espresso & banana martini? Kom wel op tijd. Het is namelijk niet mogelijk om te reserveren, maar de bar is razendpopulair. Aan het eind van de middag staat er hoogstwaarschijnlijk een dikke rij met mensen.

Budapester Straße 40. Open: dagelijks van 13.00 uur tot 02.00 uur.

Uitzicht over dierentuin van Berlijn vanuit Monkey Bar in 25hotel Bikini Berlin

Café am Neuen See

Café am Neuen See is een andere biergarten in het midden van Tiergarten. Dit is echt een heerlijke plek om even te chillen in de zon met een drankje erbij. Omgeven door het bos en aan het water. Het is mogelijk om een bootje te huren en een rondje te varen. 

Lichtensteinallee 2. Open: dagelijks van 09.00 uur tot 23.00 uur, bar tot 01.00 uur. 

Houten picknicktafels in Biergarten Café am Neuen See

Crackers

Als je voor fancy wilt gaan, dan zit je goed bij Crackers. Hier moet je niet aankomen in je dagelijkse kloffie. Het interieur is fantastisch mooi en oogt luxe. Omdat het nogal populair is, zijn er twee seatings op een dag. Meer informatie vind je op hun website.

Friedrichstraße 158. Open: dagelijks van 18.00 uur tot 23.00 uur.

Shoppen in Berlijn

Winkelgebieden vind je meer dan genoeg in Berlijn. Houd er rekening mee dat de meeste winkels gesloten zijn op zondag, tenzij het koopzondag is. Dat geldt ook voor de grotere winkelketens. Plan je bezoek dus goed, zeker als je alleen op zaterdag en zondag naar de stad toe komt. Museums en andere bezienswaardigheden zijn over het algemeen wel open trouwens.

Bikini Berlin

Bikini Berlin is een modern winkelcentrum direct naast de dierentuin van Berlijn. Omdat het een concept mall is, vind je er veel kleine en unieke pop-up stores. Maar ook veel bekende merken hebben zich er gevestigd. Als je er toch bent, loop dan buiten even langs de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Deze kerk is voor een deel vernietigd in Tweede Wereldoorlog.

Budapester Straße. Open: ma-za 10.00 uur tot 20.00 uur.

De ruïnes van Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Hackesche Höfe

Precies achter de Hachekscher Markt, een plein in het stadsdeel Mitte, vind je de Hackesche Höfe. Ik weet zeker dat je aangenaam verrast wordt door deze rustige binnenpleintjes met gezellige winkeltjes. Het voelt net of je de grote stad ineens uit bent gegaan. Als je op zoek bent naar een uniek cadeautje voor jezelf, zeker even bij Hackesche Höfe kijken. Er worden trouwens ook wel wandeltours door dit gebied georganiseerd. Hiermee kom je meer te weten over de achtergrond van dit bijzondere stukje Berlijn!

Rosenthaler Straße 40. Open: dagelijks van 09.00 uur tot 22.00 uur.

Overige activiteiten in Berlijn

De meest bekende bezienswaardigheden in Berlijn liggen in en rondom het centrum. Buiten historische bezienswaardigheden en museums om is er nog veel meer te doen! Daarnaast heb ik nog een paar leuke tips voor je voor activiteiten net buiten dit gebied.

Teufelsberg

De Teufelsberg is een van mijn favoriete plekken in Berlijn. Ten eerste omdat je er een fantastisch uitzicht hebt over de stad. Ten tweede omdat er een oud Amerikaans afluisterstation op de berg is gebouwd, Field Station Berlin. Het gebouw is in verval geraakt, maar kunstenaars van over de hele wereld brengen het station weer tot leven met hun street art. Overal waar je kijkt zijn imposante en kleurrijke kunstwerken te vinden. Er is een klein barretje waar je iets te drinken kunt halen.

Teufelsseechaussee 10. Open: vr-zo 11.00 uur tot zonsondergang. Entree: € 8,-. Uitstappen bij S-Bahn-station Heerstraße of Grunewald. Vanaf daar is het ongeveer 30 minuten (omhoog) lopen.

Tempelhof

Tot 2008 was Tempelhof naast Tegel en Schönefeld een belangrijke luchthaven. Hoewel er nog genoeg vluchten van en naar Tempelhof gingen, besloot de Duitse overheid om het vliegveld te sluiten voor al het vliegverkeer. Kort daarna werd het vliegveld omgedoopt tot stadspark. Hoe gaaf is dat? Het vliegveld is nog helemaal ‘intact’. Je kunt er fietsen, picknicken en er worden regelmatig festivals georganiseerd. Ook is het mogelijk om een rondleiding te krijgen door de gebouwen en meer te weten te komen over de geschiedenis van het vliegveld.

Platz d. Luftbrücke 5. Open: van zonsopkomst tot zonsondergang. Kijk voor de actuele openingstijden op de website van Visit Berlin. Entree: vliegveld gratis. Tours op ma, wo & do om 15.00 uur en van vr-zo om 12.00 uur en 15.00 uur. Prijs tour: € 17,50 voor +/- 2 uur.

Badeschiff Berlin

Last van een hittegolf tijdens je bezoek aan Berlijn? Ga dan eens langs bij Badeschiff Berlin. Dit rechthoekige zwembad is gebouwd in de Spree en ligt aan een dek om op te zonnen. Het is erg populair, dus tickets moet je van tevoren online aanschaffen.

Eichenstraße 4. Open: mei-sep, als het weer het toelaat. Kijk voor actuele openingstijden op de website van Arena Berlin. Entree: onbekend. Tickets kun je online aanschaffen.

Großer Tiergarten

Moe van alle indrukken van deze bruisende stad? Strek dan eens je benen in het Großer Tiergarten. Dit groene park is met 210 hectare echt gigantisch groot en heerlijk om doorheen te dwalen. Lees ergens een goed boek op een bankje, bezoek de rozentuin of drink een biertje in biergarten Café am Neuen See.

Straße des 17 Juni. Open: 24 uur per dag. Entree: gratis.

RAW-Gelände

De RAW-Gelände is een creatieve broedplaats in de wijk Friedrichshain, die steeds groter is geworden sinds de zero’s. Inmiddels is er van alles te vinden op het voormalige industrieterrein, waaronder bars, clubs, een sportschool, skatehal en zelfs een zwembad (Haubentacher). Alles omgeven door heel veel street art en kunst. Kom vooral later op de dag of in de avond, dan is er het meest te doen. Overdag is veel gesloten. Ik vond het echt een heerlijke plek!

Revaler Straße 99. Open: 24 uur per dag toegankelijk, maar het ligt er maar net aan waar je voor komt.

Fernsehturm

Overal waar je in Berlijn komt, doemt de Fernsehturm in de verte op. Deze radio- en televisietoren staat midden op het Alexanderplatz en is met 368 meter het grootste gebouw van de stad. Op de televisietoren van Riga na is het zelfs het hoogste gebouw van de Europese Unie. Ik zou liegen als ik zeg dat het een prachtige toren is. Dat is het naar mijn mening niet. Maar met mooi weer kun je vanaf het observatiedek tot maar liefst 40 kilometer ver kijken. En dat is het dan wel weer waard. Bovenin zit ook een restaurant, dus je kunt je bezoek combineren met een uniek etentje.

Bestel alvast je ticket voor de Fernseturm

Panoramastraße 1A. Open: dagelijks van 10.00 uur tot 23.00 uur. Entree vanaf € 22,50.

Uitzocht op de witte radiotoren Fernseturm van Berlijn

Unter den Linden

Unter den Linden is een lange boulevard die door het centrum van Berlijn loopt. Deze boulevard van maar liefst twee kilometer begint bij de Brandenburger Tor aan de Pariser Platz en loopt helemaal door tot Schlossplatz, vlak bij Alexanderplatz. Vroeger was dit een boulevard waar de rijken zich graag lieten zien. Tegenwoordig mag de gewone mens er ook graag komen. Niet elk deel van boulevard Unter den Linden is even interessant om eerlijk te zijn, maar de weg verbindt heel wat bekende bezienswaardigheden met elkaar. Je komt dus meer dan genoeg moois tegen tijdens je wandeling!

Mauerpark

Doordeweeks is het Mauerpark niet heel spannend om te bezoeken. In het weekend daarentegen leeft het er volop. Hier wordt elke zondag een vlooienmarkt georganiseerd. Struin net als de locals lekker langs alle kraampjes en scoor voor een paar euro vintage kleding, souvenirs of een andere gekke snuisterij. Bij mooi weer wordt er in de zomer karaoke georganiseerd en zie je tal van mensen barbecueën en gewoon genieten van het weer en elkaar. Het is op dat moment echt een van gezelligste plekjes van de stad.

Freunde des Mauerparks e.V, Bernauer Str. 63. Open: 24 uur per dag. Entree: gratis.

Praktische reisinformatie

Vervoer naar Berlijn

Om in Berlijn te komen heb je meerdere vervoersopties. Zelf ben ik met de trein naar Berlijn gegaan. Vanaf Amsterdam rijdt er een directe intercity naar Berlijn toe. Deze intercity doet er ongeveer 6 uur over. Je kunt ook opstappen in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer of Hengelo. Als je op tijd boekt kun je een enkele reis scoren vanaf € 38,- per persoon. Ik vond dit zelf een heel prettige manier van reizen. Het is relaxed en je stapt midden in Berlijn uit. Prima te doen! 

Bekijk hier alle tickets naar Berlijn met NS International

Een andere optie is om het vliegtuig te pakken. Met EasyJet vlieg je vanaf Amsterdam vanaf € 69,- enkele reis naar Berlijn. Deze vlucht duur ongeveer 1 uur en 15 minuten. Je landt dan op Berlijn Brandenburg. Vervolgens kun je de taxi of S-Bahn lijn S9 of lijn S45 pakken richting het centrum. KLM vliegt ook Berlijn.

Bekijk hier alle vliegtickets naar Berlijn op Skyscanner

Vervoer in Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is heel goed geregeld. Je koopt namelijk één ticket en kan daarmee gebruikmaken van metro, bus, regionale trein of tram. Je kunt zelf kiezen wat je wil: per rit betalen of een dagkaart aanschaffen. Let wel op dat de vervoersmaatschappijen Berlijn in drie zones hebben ingedeeld. Zone A is het centrum, Zone B de buitenwijken en Zone C alles wat daaromheen ligt. Zone B en C zijn vanzelfsprekend wat duurder om te komen. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad liggen eigenlijk allemaal in zone A en B. Gebruik eventueel de routeplanner van de BVG om de beste route te kiezen.

Tip: ben je van plan om veel attracties en museums te bezoeken? Overweeg dan om een Berlin Welcome Card of Berlin CityTourCard aan te schaffen. Je krijgt dan korting op de entreeprijs van deelnemende attracties en mag onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Overnachten in Berlijn

Er zijn natuurlijk onwijs veel accommodaties in Berlijn te vinden. Maar waar kun je het beste verblijven? Dat is deels afhankelijk van de wijk waar je het liefst komt. Maar ga je voor de eerste keer naar Berlijn toe, dan is dat natuurlijk lastig bepalen. Zelf verbleef ik in het AC Hotel bij Marriott Berlin Humboldthain Park. Dit hotel ligt noordelijk van het centrum en was echt een ideale uitvalsbasis. Het ligt vlak naast treinstation Gesundbrunnen en heeft meerdere metro- en tramhaltes in de buurt. Daarnaast kan je makkelijk met de fiets in het hart van het centrum komen. Dat vond ik echt geniaal. Het hotel was daarnaast goed betaalbaar en de kamers lekker ruim. Je kunt kiezen voor ontbijt bij je verblijf. Dat had ik niet, want Berlijn heeft veel te veel lekkere brunchcafés.

Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid voor AC Hotel bij Marriott Berlin Humboldthain Park

Interieur van Moxy Berlin Humboldthain Park

Naast dit hotel ligt Moxy Berlin Humboldthain Park. In feite is dit hotel van dezelfde hotelgroep, maar het heeft een heel andere uitstraling. Meer industrieel en met de nodige kleur en street art. Dit past helemaal bij het bruisende Berlijn! Reserveer je hier, dan heten ze je welkom met een lekker drankje. Het is ook een leuk hotel om na een lange dag sightseeing nog even wat te drinken in de bar.

Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid voor Moxy Berlin Humboldthain Park

Wat lijkt jou het tofste om te doen in Berlijn?

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).