Budget Travel

TRAVEL / Budget: Slim je vliegticket boeken

24 april 2017
Vliegticket

Je vliegticket boeken kan al snel een behoorlijk deel van je reisbudget opslokken. Toch kun je, als je het een beetje slim aanpakt, zo een paar honderd euro besparen op een verre vlucht. Met deze tips kun jij ook een stuk goedkoper je vliegticket scoren!

Toen mijn vriend en ik naar Australië gingen, zochten we uiteraard net als ieder ander naar het voordeligste vliegticket. We wilden een enkeltje kopen en als eerste zochten we op de meest directe vlucht naar Sydney. Maar wat we eigenlijk al wisten bleek waar te zijn: deze vluchten waren ontzettend duur. Dat kan beter dachten we, en we gingen hard op zoek naar goedkopere mogelijkheden om vliegtickets te boeken.

Creatief je vliegticket boeken

Nu hadden wij de luxe dat het voor ons niet heel veel uitmaakte welke dag we zouden vertrekken en hoeveel tijd het ons zou kosten. Het was immers de start van onze wereldreis! Dat zorgde er ook voor dat het boeken van een vliegticket veel flexibeler ging. Maar ook als je niet alle ruimte hebt om met je tijd te spelen kunnen de volgende tips heel waardevol zijn.

We besloten om niet meer direct op tickets naar Sydney te zoeken, maar we deden het net even op een andere manier en begonnen met zoeken naar goedkope tussenstops. Via Skyscanner zochten we met de ‘overal-functie‘ op de goedkoopste bestemming vanaf Amsterdam, maar ook vanaf Sydney. Daarnaast zochten we op goedkope bestemmingen vanaf onder andere Dubai, Bangkok, Kuala Lumpur en Singapore. Dit zijn een paar van de grootste vliegvelden die relatief gezien op de route liggen naar Sydney. Omdat we ergens in september wilden vertrekken, zochten we daarnaast op de ‘hele maand’ met Skyscanner, zodat we zeker weten de meest gunstige tickets zouden vinden.

Naast Skyscanner gebruikten we Google Flights om goedkope bestemmingen te spotten. Google Flights heeft een heel fijne feature waarbij je op een kaart alle prijzen kunt zien vanaf een bepaald vertrekpunt. Scroll iets naar beneden om naar ‘Bestemmingen verkennen’ te gaan en klik op de kaart. Vul het vliegveld in waarvandaan je wilt vertrekken en je ziet zo de prijzen van tickets voorbijkomen (overigens werkt dit niet altijd even goed wanneer je ver van tevoren boekt).

Vliegticket | vliegticket boeken

Puzzelen met routes

We schreven de prijzen van de goedkoopste vliegtickets op die we hadden gevonden en toen begon het uitzoekwerk. Deze vluchten moesten natuurlijk nog wel op de een of andere manier met elkaar aansluiten! Uiteindelijk boekten we drie verschillende vluchten en vlogen we naar Sydney vanuit Amsterdam via Singapore en Bali. In Singapore bleven we twee dagen en op Bali tien. Dit was uiteindelijk veruit de goedkoopste optie en op deze manier konden we lekker nog even vakantie vieren in Azië voordat we naar Australië zouden gaan om te werken.

Nu kun je je natuurlijk afvragen of het uiteindelijk wel goedkoper was om het op deze manier te doen, omdat we tenslotte geld moesten uitgeven in Azië. In onze ogen wel, want nu hadden we er een extra reiservaring bij en de kosten in Azië liggen een heel stuk lager dan in Australië. Het is wat ons betreft dus helemaal geen slechte keuze geweest. De kosten die we bespaarden op het vliegen? Per persoon ruim € 250,- ten opzichte van het goedkoopste ticket dat we konden vinden als we niet op deze creatieve manier hadden gezocht. Ik denk dat we uiteindelijk hetzelfde bedrag per persoon in Azië hebben uitgegeven aan verblijfskosten, eten en leuke dingen doen!

Andere tips om goedkoop je vliegticket te scoren

→ Maak gebruik van Facebookgroepen zoals Paperflies, Secret Flying, maar ook groepen als Azië Backpackers. De eerste twee groepen richten zich op de beste vliegdeals, terwijl in de laatste vaak tips van backpackers worden gedeeld als er op dat moment ergens goedkope vliegtickets te scoren zijn. Superhandig!
→ Ja, het is te belachelijk voor woorden, maar retourtjes zijn soms goedkoper dan een enkel vliegticket. Hoe het kan weet ik ook niet, maar het kan dus zeker geen kwaad om ook eens voor een retourticket te kijken.
→ Boek je ticket niet altijd direct maar houd de prijzen in de gaten. Dit is altijd een gok, want het kan twee kanten op gaan. Maar met een beetje mazzel gaan de prijzen nog wel een keer omlaag.

Wil je nog meer tips over het kopen van goedkope vliegtickets? Lees dan zeker ook even mijn artikel over goedkoop vliegtickets scoren met Skyscanner.
vliegticket

 • Reply
  Yvonne
  25 april 2017 at 04:38

  Bizar is dat hè, dat retourtjes vaak goedkoper zijn dan enkeltjes! Ik heb me daar ook al vaak over verbaasd. In dat geval zit je wel meteen goed in landen die een uitreisbewijs nodig vinden. :) Wij zitten voor onze vakanties vast aan de schoolvakanties, dus veel flexibiliteit hebben we niet in het zoeken naar tickets, maar met wat creativiteit en flink vergelijken kom je een heel eind!

 • Reply
  Eva
  27 april 2017 at 05:32

  Goede tips! Ik vind het eigenlijk nooit zo erg om een wat hoger bedrag te betalen voor vliegtickets maar meer ook omdat ik niet graag vlieg en dus zo min mogelijk overstap (wat het vliegen altijd een stuk duurder maakt) maar via de Overal-optie op Skyscanner heb ik toch al wat leuke tripjes kunnen maken, vooral naar verrassende locaties en da’s altijd weer extra tof :)

  • Reply
   Danique
   20 mei 2017 at 17:32

   Ja, ik ben zelf echt gek op die functie haha!

Leave a Reply

 • Six more days until our worldtrip starts again I wouldnthellip
 • Im still in love with this amazing place It washellip
 • I am slowly getting a bit nervous In thirteen dayshellip
 • Our travel plans change all the time but the lovehellip
 • While autumn is slowly finding his way here in thehellip
 • I would love to swim here right now! What abouthellip
 • Just one more month left before we start chasing sunsetshellip
 • Tasmania After three months its still one of my favoritehellip