Azië Thailand

Thais recept: zelf Thaise kip met cashewnoten maken

22 augustus 2015
Groene groenten op een markt met koopman om Thaise kip met cashewnoten mee te maken.
Laatste update: 6 december 2018

Als er een wereldkeuken is die bij mij favoriet is, dan is het wel de Thaise keuken. Toen ik tijdens mijn eerste reis door Thailand daar achterkwam, heb ik er meteen voor gezorgd dat ik een kookworkshop in Chiang Mai gingen volgen. Daar maakte ik een van mijn favoriete gerechten: Thaise kip met cashewnoten. 

Wat ik onder andere leerde tijdens deze kookworkshop? Dat Thais koken dus helemaal niet moeilijk is. Vaak heb je maar een paar ingrediënten nodig om een heel smaakvol gerecht in elkaar te draaien. Nu is het enige nadeel van Thais eten koken in Nederland dat wij niet altijd precies dezelfde verse ingrediënten kunnen krijgen die de Thai wel gebruiken. Maar met de meeste toko’s in Nederland, kom je echt heel ver. En natuurlijk met een beetje creativiteit.      

Zelf Thaise kip met cashewnoten maken

Wat er zo fijn is aan Thaise kip met cashewnoten? Het is heel smaakvol, maar niet zo pittig, waardoor het voor veel mensen een favoriet gerecht is. De combinatie van cashewnoten, knoflook en een licht pepertje met knapperige groenten, maken het voor mij persoonlijk een topgerecht. Er is daarnaast heel gemakkelijk een vegetarische variant van Thaise kip met cashewnoten te maken.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

• 2 tot 3 teentjes knoflook
• een gesneden mix van ui, babymaïs en paddenstoelen
• een gesneden bosui
• een klein schaaltje cashewnoten
• 50 gram gesneden kip
• lange gedroogde rode peper (toevoegen naar eigen inzicht)
• 1 tl suiker (laat ik altijd achterwege)
• 2 tl vissaus
• 3 tl oestersaus

Doe twee eetlepels olie in een hete wokpan, maar gebruik liever geen olijfolie. Snijd de knoflook fijn en doet het in de pan. Zodra je de knoflook goed ruikt, kun je de gedroogde pepers en kip eraan toevoegen. Bak dit voor een aantal minuten en doe vervolgens de groenten erbij, behalve de bosui. Wok het een korte tijd en doe dan de suiker, vissaus en oestersaus erbij. Blijf alles goed wokken. Als laatste voeg je de bosui en cashewnoten toe. Serveer het samen met een kommetje witte rijst. 

Opties voor vegetariërs

Zelf ben ik in de loop van de tijd steeds meer vegetarisch gaan eten. Als je de vegetarische variant van Thaise kip met cashewnoten bestelt, dan wordt de kip vaak vervangen door tofu, maar wat ook een heerlijke vervanger is: champignons. De vissaus kun je vervangen door sojasaus en de oestersaus door mushroom sauce.

Op zoek naar meer inspiratie voor de Thaise keuken? Bekijk dan eens het boek ‘Thailand‘ van schrijver en fotograaf Jean-Pierre Gabriël. Hij heeft jarenlang door Thailand gereisd, speciaal op zoek naar authentieke recepten in verschillende streken.

Een bord met het Thaise gerecht Thaise kip met cashewnoten.


    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    • Onze reis door NieuwZeeland sloten we af in Christchurch en
    • We hebben het echt geweldig naar onze zin op Koh
    • Het is nog maar een maand geleden dat wij rondliepen
    • NieuwZeeland is echt het land van de watervallen Inmiddels hebben
    • Kijk deze schattige vogels nou! Dit is de kea wereldwijd
    • Vandaag plaatste ik een blogpost over wat reismoe is en
    • Alsof je langs de jungle rijdt die westkust van NieuwZeeland
    • Je moet er even 17 kikometer heen en terug voor