Azië Reisvoorbereidingen

Backpacken in Zuidoost-Azië: alle visums op een rij

26 augustus 2018
Backpacken in Azië | Visum voor Azië | Visum Zuidoost-Azië
Laatste update: 29 januari 2019

Ben je van plan om te gaan backpacken in Zuidoost-Azië? Dan moet je er rekening mee houden dat je voor verschillende landen een visum moet regelen. In sommige landen gaat dat heel gemakkelijk aan de grens en voor andere moet je net even wat meer van tevoren regelen voordat je zorgeloos kunt backpacken in Zuidoost-Azië. Hoe de regels ook zijn, voor geen een land in Zuidoost-Azië is het moeilijk een visum te regelen, je moet alleen even weten hoe het werkt. Daarom hebben we de visumregels voor alle landen in Zuidoost-Azië voor jou op een rij gezet!

Let wel op: dit artikel is specifiek gericht op reizigers met een Nederlands paspoort. Reis je onder een andere nationaliteit, dan kunnen de regels anders zijn. Ook richten we ons in dit artikel alleen op de korte toeristenvisums waar jij als backpacker het meest aan hebt, maar we geven het natuurlijk wel aan of een visum te verlengen valt. Soms bevalt een land nu eenmaal zo goed, dat je graag langer blijft.

Je vindt in dit artikel informatie over visums voor de volgende Zuidoost-Aziatische landen: Brunei Darussalam, Cambodja, Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Thailand, Singapore en Vietnam.

Visums voor Zuidoost-Azië op een rij

Visum Brunei Darussalam

Voor het bezoeken van Brunei heb je geen visum nodig. Je paspoort moet nog wel zes maanden geldig zijn bij aankomst in Brunei.

Soort visum: visumvrij entree
Aantal dagen: 90
Kosten: gratis

Visum Cambodja

Een visum voor Cambodja is heel gemakkelijk te regelen. Dit visum krijg je namelijk gewoon bij een grensovergang of op het vliegveld. Zorg er wel voor dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst in Cambodja en dat je twee pasfoto’s bij je hebt (meestal wordt er maar om één gevraagd).

Je kunt ook een e-visum voor Cambodja aanvragen op de website van de overheid. Dit visum is alleen niet bij elke grensovergang geldig, maar dat kun je hier van tevoren nakijken. Een visum voor Cambodja kun je in het land zelf nog eens met 30 dagen verlengen, voor ongeveer $ 45,- USD. 

Soort visum: visa-on-arrival of e-visum
Aantal dagen: 30
Kosten: +/- $ 35,- USD

Visums | Zuidoost-Azië | Backpacken in Zuidoost-Azië | Visum

Lees ook: Meenemen op reis: complete paklijst voor jouw backpackreis

Visum Filipijnen

Backpacken in Zuidoost-Azië? Sla de Filipijnen niet over! De Filipijnen is een heel makkelijk land om naartoe te reizen. Bij aankomst op de luchthaven krijg je namelijk gewoon een stempel in je paspoort. Hiermee krijg je 30 dagen entree en je verblijf kun je eventueel verlengen met nog eens 29 dagen. Dit kost je dan ongeveer 2000,- tot 3000,- peso’s.

Let er bij de Filipijnen wel op dat het heel belangrijk is dat je een uitreisticket kunt laten zien. Hier vragen ze doorgaans echt om en je kan geweigerd worden op een vlucht als je geen vliegticket het land uit kunt laten zien. Je paspoort moet bij vertrek ook nog zes maanden geldig zijn. 

Soort visum: visumvrij entree
Aantal dagen: 30
Kosten: gratis

Visum Indonesië

Als je naar Indonesië wil reizen is het handig om goed van tevoren te weten wat je plannen zijn. Niet alleen omdat er om een uitreisticket gevraagd kan worden (dat wordt lang niet altijd gecheckt, maar officieel moet je er wel een hebben), maar ook omdat het invloed kan hebben op welk visum voor Indonesië je nodig hebt. 

Als je korter dan 30 dagen gaat, kun je bij een grensovergang een visumvrij entree krijgen. Je kunt je verblijf dan niet verlengen. Denk je dat je weleens langer in Indonesië wil blijven? Dan moet je bij binnenkomst een visa-on-arrival aanschaffen. Dit visum kost $ 35,- en is 30 dagen geldig. Dit visum kun je vervolgens wel voor één keer verlengen met 30 dagen, waar je ook weer kosten van rond de $ 25,- voor betaalt. Regel je verlenging overigens op tijd bij een immigratiekantoor, het verlengen kan soms namelijk wel een paar dagen duren. Je paspoort moet bij aankomst in Indonesië nog zes maanden geldig zijn. 

Soort visum: visumvrij entree of visa-on-arrival
Aantal dagen: 30 
Kosten: gratis of $ 35,- USD

Visums | Zuidoost-Azië | Backpacken in Zuidoost-Azië | Visum

Lees ook: De 15 beste bungalows en hotels op de Gili-eilanden

Visum Laos

Het regelen van een visum voor Laos werkt exact hetzelfde als het visum voor Cambodja, al is er nog geen mogelijkheid om een e-visa aan te vragen (dat komt waarschijnlijk in 2019). Bij de grens met Laos of op het vliegveld krijg je een mooi plaatje in je paspoort geplakt tegen een betaling van $ 35,-. Je paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst in Laos en neem ook hier weer pasfoto’s mee.

Soort visum: visa-on-arrival
Aantal dagen: 30
Kosten: +/- $ 35,-

Visum Maleisië

Het backpacken in Zuidoost-Azië begint voor veel reizigers in Maleisië. Het is gelukkig ook een van de makkelijkste landen om naartoe te reizen. Bij aankomst in Maleisië krijg je een stempel in je paspoort die je toegang tot het land geeft voor maar liefst 90 dagen. Je kunt Maleisië ook heel gemakkelijk uit- en weer inreizen. Je krijgt dan gewoon opnieuw een stempel. Zorg er wel voor dat je paspoort bij aankomst nog zes maanden geldig is. Ook in Maleisië kan er om een uitreisticket worden gevraagd. 

Soort visum: visumvrij entree
Aantal dagen: 90
Kosten: gratis

Lees ook: Een tour door de Cameron Highlands en Mossy Forest

Visum Myanmar

Myanmar kun je niet in voordat je een visum geregeld hebt. Dit kan op de ambassade of, wat het makkelijkste is, online. Het duurt dan meestal 3 tot 4 dagen voor je een soort toelatingsbrief in je inbox krijgt, waarmee je bij aankomst in Myanmar het echte visum krijgt. Deze toelatingsbrief is 90 dagen geldig. 

Een visum voor Myanmar is 28 dagen geldig. Voor Myanmar moet je wel een uitreisticket kunnen laten zien en het adres opgeven van je eerste overnachting. Ook kun je een e-visa alleen gebruiken als je aankomt op een van de internationale vliegvelden of de volgende grensovergangen met Thailand: Tachileik, Myawaddy of Kawthaung (er worden binnenkort twee grensovergangen geopend met India). Een e-visum voor Myanmar kun je met 14 dagen verlengen. Je paspoort moet bij vertrek nog zes maanden geldig zijn. 

Soort visum: e-visa of regelen op ambassade
Aantal dagen: 28
Kosten: $ 50,- USD

Visums | Zuidoost-Azië | Backpacken in Zuidoost-Azië | Visum

Visum Thailand

Thailand is naast Maleisië het land waar de meeste reizigers beginnen met backpacken door Zuidoost-Azië. Bij aankomst op het vliegveld in bijvoorbeeld Bangkok krijg je een visumvrij entree voor 30 dagen. In het verleden maakte het nog weleens uit of je over land kwam of per vliegtuig. Bij een landsgrens kreeg je namelijk maar 15 dagen entree. Dit is per 1 januari 2017 veranderd naar 30 dagen.

Een visumvrij entree voor Thailand is gratis. Je kunt je visum voor één keer met 30 dagen verlengen bij een immigratiekantoor. Dit kost je 1940,- baht ( $ 60,- USD). Als je Thailand uit gaat en weer terug wilt komen, krijg je opnieuw een gratis visum. Let hierbij wel op dat je, als je over land komt, je maar twee visums per jaar krijgt. Overigens zijn er voor Thailand ook verschillende betaalde toeristenvisums te krijgen, waarbij je met een multiple entry visa het land tussendoor in- en uitkan, dus pak je reisplannen erbij en check wat voor jou het handigst is.

Officieel moet je ook een bewijs van vertrek kunnen laten zien als je naar Thailand reist. Hier wordt bijna nooit om gevraagd, maar in een enkel geval wel. Mij overkwam dat ook op Schiphol. Neem daarom eventueel contact op met je vliegmaatschappij om dit te controleren. Je paspoort moet bij aankomst in Thailand nog minimaal zes maanden geldig zijn. 

Soort visum: visumvrij entree
Aantal dagen: 30
Kosten: gratis

Lees ook: Budget Koh Tao: Hoe duur is het Thaise eiland?

Visum Singapore

Ook Singapore is heel makkelijk binnen te komen. Je hoeft geen visum voor Singapore te regelen en bij aankomst krijg je een stempel voor 90 dagen. Je paspoort moet bij aankomst nog wel minimaal zes maanden geldig zijn.

Soort visum: visumvrij entree
Aantal dagen: 90 
Kosten: gratis

Visums | Zuidoost-Azië | Backpacken in Zuidoost-Azië | Visum

Visum Vietnam

Het regelen van een visum voor Vietnam heeft wat meer voeten in aarde als je gaat backpacken in Zuidoost-Azië, maar is in principe ook zo geregeld. Om een visum voor Vietnam te krijgen, heb je meerdere opties. Het makkelijkst is om een autorisatiebrief (letter of approval) aan te vragen bij een visumkantoor. Deze brief wordt doorgestuurd naar de Vietnamese overheid en kost, afhankelijk van welk soort visum je kiest, globaal tussen de € 10,- en € 40,-. Deze prijzen variëren nogal per visumkantoor, dus kijk gerust even rond.

Na goedkeuring kun je bij aankomst in Vietnam een visa-on-arrival krijgen. Je kunt kiezen uit een visum voor 30 dagen of 90 dagen, waarbij je ook nog eens kunt kiezen uit een single entry of multiple entry. Bij het laatste type mag je Vietnam uit tijdens je visumperiode en weer terugkomen zonder opnieuw te betalen. Zorg ervoor dat je je letter of approval, genoeg Amerikaanse dollars en twee pasfoto’s meeneemt, en dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is bij vertrek uit Vietnam.

Sinds januari 2018 is het ook mogelijk om een e-visum aan te vragen. Met een e-visum krijg je een single entry van 30 dagen en dit visum kan niet verlengd worden. De kosten hiervoor zijn $ 25,-. Dit visum is alleen niet bij elk grensovergang geldig, bekijk hier waar het wel geldig is.  

Een andere optie is het regelen van een visum bij de ambassade of bij een toeristenkantoor in Thailand, Laos of Cambodja.

Soort visum: visa-on-arrival, e-visum of regelen op ambassade
Aantal dagen: 30 of 90
Kosten: $ 25,- / $ 50,- voor visa-on-arrival + kosten voor een autorisatiebrief, $ 25,- voor een e-visum of € 60,- tot € 90,- voor een visum bij de ambassade in Nederland of $ 40 – $ 50,- voor een visum in Laos, Cambodja of Thailand. 

Lees ook: Backpacken in Vietnam: zo start je jouw backpackreis goed

Tips voor het regelen van je visums en backpacken in Zuidoost-Azië

Als je gaat backpacken door Zuidoost-Azië, zorg er dan altijd voor dat je wat contant geld bij je hebt. Het is je vast wel opgevallen dat bijna alle prijzen in dit artikel in US Dollars staan. Met een reden. In landen zoals Cambodja en Laos moet je met contant geld aan de grens betalen. Vaak is er ook geen wisselgeld en met Amerikaanse dollars kun je overal terecht. Wij zorgen er zelf in elk geval altijd voor dat we wat op zak hebben. 

Zorg er ook voor dat je paspoort altijd nog minimaal zes maanden geldig is bij vertrek uit een land. Je zult niet de eerste zijn die ergens strandt omdat zijn paspoort bijna verloopt. En als laatste tip: neem ook altijd wat pasfoto’s mee. Laat ze lekker in Zuidoost-Azië maken, daar kost het je bijna niets. En ze komen altijd wel van pas (oké, vaak niet in Nederland).

Bereid je reis goed voor

Wil je helemaal goed op reis gaan door Zuidoost-Azië? Dan is de Lonely Planet van Zuidoost-Azië een dikke aanrader om mee te nemen. Hierin staan ontzettend veel nuttige tips voor bezienswaardigheden, accommodaties en andere highlights. Reis je naar de Filipijnen? Dan moet je altijd een uitreisticket laten zien. Ook in Thailand, Maleisië en Indonesië kunnen ze hierom vragen. Zorg er dus voor dat je een bus- of een vliegticket het land uit hebt geboekt

Disclaimer

Wij hebben natuurlijk ons best gedaan om voor elk land de juiste visuminformatie voor jou te verzamelen en de meeste informatie komt rechtstreeks van de officiële overheidswebsites van de landen of is opgeschreven uit eigen ervaring. Maar: prijzen en regels veranderen nogal eens in Zuidoost-Azië. We houden deze veranderingen zelf in de gaten, maar mail ons gerust als je ziet dat er iets niet klopt of als je vragen hebt! En geniet van het backpacken in Zuidoost-Azië!

 • Reply
  Mart
  26 augustus 2018 at 11:42

  Hi,

  Ik kom volgende week met het vliegtuig aan in Thailand. Ik ga in een periode van 3 maanden 2x terug naar Thailand via land. Dus in totaal ben ik er 3x minder dan één maand. Kan dit gewoon met de gratis visum optie?

  • Reply
   Danique
   26 augustus 2018 at 12:30

   Hi Mart, dat kun je dan inderdaad gewoon op een gratis visum doen! Let er wel op dat je maar maximaal 2x per jaar over land mag komen, maar zo te zien is dat geen probleem bij jou. Veel plezier alvast!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • ONDERNEMEN IS DOEN Vorige week was ik bij het
 • Hi there! Ik vond het wel weer eens tijd
 • CONTENT Hoe lang moet een blogpost zijn? Voor
 • REIZEN Ziet dit er niet uit als een paradijs?
 • Zodra er in een stad street art te vinden is
 • Volgens mij wordt Leeds nog een beetje ondergewaardeerd zei Daan
 • Na twee dagen in Hull doorgebracht te hebben moet ik
 • De reis naar NoordEngeland die we nu aan het maken