Australië Oceanië Reisvoorbereidingen Werken en reizen

Zo vraag jij zelf jouw Working Holiday Visum voor Australië aan

20 maart 2017
Working Holiday Visa Australia | Great Ocean Road
Laatste update: 30 augustus 2019

Droom je ervan om te reizen en tegelijkertijd flink wat geld te verdienen? Vraag dan een Working Holiday Visum voor Australië aan, want Australië is dé plek om dat met elkaar te combineren. Australië is niet alleen een geweldig land om mooie roadtrips door te maken en andere fantastische activiteiten te ondernemen. Het is ook een van de beste plekken wereldwijd om je spaarrekening als backpacker flink te laten groeien.

Australië staat bekend als een van de beste landen om als backpacker geld te verdienen. Het dagelijks leven is over het algemeen wat duurder dan in Nederland, maar het uurloon ligt ook een stukje hoger. Als jij op zoek gaat naar de juiste baantjes, kun je vrij gemakkelijk tussen de $ 20,- / $ 25,- AUS per uur verdienen (wat tussen de € 12,- en € 16,- ligt, afhankelijk van de koers).

Als je dan ook nog eens flink je handen uit de mouwen steekt en net als veel andere backpackers tussen de 40 en 70 uur per week werkt, snap je wel dat het geld lekker binnenstroomt. Je moet er wat voor doen, maar daarna heb je aardig wat geld gespaard om weer verder te kunnen reizen. Bovendien is het ook een heel bijzondere ervaring om in Australië te werken. Een Working Holiday Visum voor Australië kan dus een prima idee zijn om je eerste backpackavontuur mee te beginnen.

De voorwaarden voor het aanvragen van een Working Holiday Visum Australië

Het aanvragen van een Working Holiday Visum voor Australië gaat niet zomaar en zijn er wat voorwaarden waar je aan moet voldoen:

• Je moet tussen de 18 en 30 jaar zijn tijdens het aanvragen van je visum. Het is mogelijk om je visum aan te vragen op je 30ste en er gebruik van te maken op je 31ste. (De overheid overweegt de aanvraagleeftijd aan te passen naar 35 jaar, maar dit is vooralsnog niet doorgevoerd voor Nederlanders. Alleen mensen met een Canadees, Iers of Frans paspoort mogen het visum nu tot hun 35ste aanvragen.)

• Tijdens het aanvragen zelf mag je niet al in Australië zijn op een ander visum. Je moet dus echt buiten Australië het visum regelen.

• Je hebt een paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is na vertrek uit Australië. (Als je een nieuw paspoort nodig hebt, vraag dit dan aan voor je je visum voor Australië aanvraagt.)

• Je mag niet eerder een subclass 417 of subclass 462 werkvisum hebben gehad voor Australië.

• Op het moment dat je visum aanvraagt, moet je $ 5.000,- AUD tot je beschikking hebben. Dit bedrag mag je ook in euro’s op je rekening hebben staan, als het maar overeenkomt met $ 5.000,- AUD. Voorheen moest je dit bedrag op je rekening hebben staan op het moment dat je naar Australië ging, maar nu wordt er bij het aanvragen al direct om een (Engelstalig) bank statement gevraagd.

• Je moet genoeg geld hebben om een vliegticket te kunnen boeken om het land te verlaten zodra je visum verlopen is. Dit bedrag valt buiten die $ 5.000,-.

• Je mag geen (afhankelijke) kinderen meenemen op een Working Holiday Visum Australië.

Lees ook: Vijf hoogtepunten langs de Great Ocean Road.

Working Holiday Visa Australia | Werken in Australië | Great Ocean road

Wat je allemaal mag met een Working Holiday Visum voor Australië

Een Working Holiday Visum geeft je dus de mogelijkheid om te werken en te reizen in Australië, maar ook daar zijn een paar voorwaarden aan verbonden:

• Je mag met je visum twaalf maanden in Australië blijven. Deze periode kan eventueel verlengd worden met een toeristenvisum of een tweede en daarna derde Working Holiday Visa, waarvoor extra regels gelden.

• Je mag alle twaalf maanden werken, waarvan maximaal zes maanden bij dezelfde werkgever.

• Je mag tot maximaal vier maanden studeren.

• Australië kun je tijdens je visumperiode zo vaak in en uit gaan als je wilt. Wil je twee weken vakantie vieren op Bali? Geen probleem! Houd er alleen rekening mee dat je visum wel gewoon door blijft lopen en niet verlengd wordt.

Hier kan je een Working Holiday Visum voor Australië aanvragen

Er is maar één officiële plek waar je je visum kan aanvragen en dat is op de website van de Australische overheid. Als Nederlander of Belg moet je een Working Holiday Visa subclass 417 aanvragen. Dit visum kost $ 485,- AUD.

Als je even op Google zoekt kom je ontzettend veel andere websites tegen waar je ook je visum kunt aanvragen. Dit zijn bedrijfjes die je helpen met het aanvragen en daarvoor betaal je uiteraard kosten. Ik kan je alleen maar afraden dit te doen. Het aanvraagproces is echt niet moeilijk en uiteindelijk moet je dezelfde gegevens afstaan aan zo’n bureau. Dan kun je beter je geld bewaren voor in Australië. 

Lees ook: Werken in Australië: wat je allemaal moet regelen 

Hoe lang duurt de aanvraag van je Working Holiday Visum

Zodra je je Working Holiday Visum hebt aangevraagd, begint het wachten. Je kunt heel veel geluk hebben en binnen een paar minuten al goedkeuring krijgen, maar soms duurt het wachten wat langer. Volgens de website van de overheid krijgt 75% goedkeuring binnen 13 dagen. 90% krijgt goedkeuring binnen 22 dagen. In andere gevallen kan het langer duren, bijvoorbeeld als je een strafblad hebt en een politierapport moet aanvragen.

Op het moment dat je aanvraag voor een Working Holiday Visum voor Australië goedgekeurd wordt, heb je een jaar de tijd om Australië binnen te reizen. Zodra je het land binnenkomt, wordt je visum geactiveerd en is het twaalf maanden geldig.

Het mailtje dat je krijgt met de bevestiging dat je aanvraag is goedgekeurd, is een automatische reply. Eerlijk gezegd is deze mail niet altijd even duidelijk en soms makkelijk te missen. Als afzender staat er namelijk auto-letter-generator. Als je visumaanvraag is goedgekeurd, staat er als onderwerpregel naast je naam en aanvraagnummer: IMMI Grant Notification. Het kan soms gebeuren dat dit bericht in je spambox terechtkomt, dus houd deze ook in de gaten!

Working Holiday Visum voor Australië | Sydney

Een medische keuring regelen

Het kan gebeuren dat je eerst nog een medische keuring moet krijgen voor je visum goedgekeurd wordt. Ik moest een medische keuring omdat ik een jaar eerder voor vier maanden naar Zuidoost-Azië was geweest. Daardoor heb je kans bepaalde ziektes op te lopen die ze liever niet in Australië hebben. Ben je drie maanden of langer in zogeheten risicolanden geweest, dan moet je bijna altijd een medische keuring regelen.

Er is maar één dokter in Nederland die deze keuring mag doen en dat is dokter Ritz in Amsterdam. Ik maakte een afspraak en een week later kon ik al terecht, maar soms kan het langer duren voordat er een plek beschikbaar is. Weer een week later had ik een mail in mijn inbox: mijn visumaanvraag voor Australië was goedgekeurd.

Het nadeel van een medische keuring is dat het je uiteraard geld kost. Een algemene keuring kost € 130,-, een longfoto € 75,- en in sommige gevallen is ook bloedonderzoek nodig. Misschien dat er nu door je hoofd gaat om bij je visumaanvraag dan maar niet aan te geven dat je in risicogebieden bent geweest, maar dat raad ik je af. Australië is heel erg streng en als ze erachter komen dat je onjuiste informatie hebt opgegeven, wordt zonder pardon je visumaanvraag stopgezet. Not worth it.

Moet je ook een medische keuring regelen en wil je daar meer over lezen? In mijn artikel over een medische keuring regelen voor een Working Holiday Visum voor Australië heb ik stap voor stap beschreven hoe het proces in zijn werk gaat en wat jij daarvoor moet regelen.

Lees ook: Reisroute Australië: Een 10-daagse route door Tasmanië

Je Australië reis voorbereiden

Zodra je visumaanvraag voor een Working Holiday Visum Australië is goedgekeurd, kun je natuurlijk écht je reis gaan voorbereiden. Dat begint natuurlijk bij het aanschaffen van een vliegticket. Mijn advies: zoek op Google Flights of Skyscanner met de ‘overal’-functie naar de goedkoopste tickets richting Australië. En koop een enkeltje in plaats van een retour. Australië is zo groot, je weet nooit waar je uiteindelijk terecht zult komen. 

Ik zou ook aanraden om voor de eerste nachten lekker alvast je accommodatie te regelen. Australië is ver vliegen en de kans op een fijne jetlag erg groot. Lees vooral ook wat je allemaal bij aankomst moet regelen in Australië en alvast veel plezier gewenst!

 • Reply
  Manou
  20 maart 2017 at 18:00

  Super handige blog! Vraagje, ik ga eind mei beginnen met een wereldreis. Ik ga eerst (ongeveer) 4 maanden reizen door zuid oost azie en daarna naar Australië. Alleen is het handiger om nu al mijn work holisay visum aan te vragen of een ruim maand van te voren in Azie?

  • Reply
   Danique
   20 maart 2017 at 18:58

   Hi Manou! Persoonlijk zou ik hem alvast in Nederland aanvragen, vlak voordat je naar Azië vertrekt. Zodra je aanvraag wordt goedgekeurd, heb je een jaar de tijd om Australië binnen te gaan, dus ruim de tijd zou ik zeggen! Als je hem in Azië aanvraagt, heb je kans dat je een medische keuring moet ondergaan (als je langer dan drie maanden er zit) en dat je aanvraag langer duurt. Al is het nooit een straf om iets langer in Azië te blijven ;).

 • Reply
  Kyara Esteva
  21 maart 2017 at 19:18

  Hoi Manou. Wat een onwijs handige tips geef je! Handig om alvast te weten aangezien ik ook wat reisjes aan het plannen ben..

 • Reply
  Kyara Esteva
  21 maart 2017 at 19:19

  Ik bedoelde natuurlijk hoi Danique haha!

 • Reply
  Yvanna Karsten
  22 maart 2017 at 18:53

  Hee Danique, handige en mooie blog! Erg duidelijk! Nu zit ik er aan te denken om hem aan te vragen aangezien ik vanaf april 3-4 maanden wil werken en reizen, maar nu is mijn vraag, als ik in de toekomst besluit om dit nog een keer te doen, Is het dan niet meer mogelijk aangezien ik dan al eerder een holiday work visa heb aangevraagd?
  Ben benieuwd!

  • Reply
   Danique
   22 maart 2017 at 21:11

   Hi Yvanna! Je kunt een tweede Working Holiday Visum aanvragen maar daar zit wel de regel aan verbonden dat je 88 dagen farm work in Australië moet doet (ik ga hier binnenkort een blogje over schrijven ;)). Pas als je dit gedaan hebt, kom je ervoor in aanmerking. Als je nu dus 3-4 maanden gaat, wordt het misschien krap om die 88 dagen te halen en als je ze niet haalt, mag je geen Working Holiday Visum meer aanvragen in de toekomst. Is het niet een idee om nu op een toeristenvisum te gaan of langer te gaan zodat je je 88 dagen kunt halen?

 • Reply
  Marise
  20 mei 2017 at 03:18

  Hallo Danique,
  Mijn dochter gaat eind augustus naar Australië. Bij het aanvragen van het work & holiday visum lopen we op een graag vast. Op dit moment zit zij voor een half jaar in Amerika. Ze komt begin juli terug naar Nederland. Bij de visumaanvraag kun je echter geen data in de toekomst plaatsen. Kan ik dan zonder problemen vandaag als terugkomdag neerzetten? (Ze zit er vanaf december 2016).
  En is voor Amerika de kans aanwezig dat zij een medische keuring moet ondergaan?

  • Reply
   Danique
   20 mei 2017 at 17:24

   Hoi Marise,

   De kans dat ze een medische keuring moet, is altijd aanwezig (heel soms pikken ze je er gewoon tussen uit), maar de kans is echt nihil. De VS is in elk geval geen ‘speciaal’ land, dus ik verwacht niet dat ze het hoeft. En wat betreft de visumaanvraag, ik denk dat je inderdaad vandaag wel kunt aangeven. Het lijkt mij geen grote problemen geven. Plannen kunnen altijd wijzigen, en tegen de tijd dat ze naar Australië gaat is ze neem ik aan gewoon weer in Nederland geweest? Hoeveel tijd heeft ze tussen Amerika en Australië zitten?

 • Reply
  Marise
  20 mei 2017 at 17:53

  Hallo Danique,

  Bedankt voor je snelle reactie. Ze komt tussendoor voor een kleine acht weken naar Nederland.

  • Reply
   Danique
   21 mei 2017 at 10:14

   Persoonlijk zou ik het dan lekker aanvragen als ze terug is in Nederland, tijd zat!

 • Reply
  Clara
  4 september 2017 at 20:42

  Hallo, ik ben van plan om een working holiday aan te vragen. Daarna wil ik deze waarschijnlijk verlengen en daarna zie ik wel wat ik ga doen.. Raar om te zeggen natuurlijk nu ik nog in Nederland ben, maar op dit moment zie ik mezelf niet heel snel naar Nederland terug keren. Wat kan ik het beste hier in Nederland daarvoor regelen ivm post en meer van dat soort zaken. Ik wil niks dramatischer laten lijken dan dat het, maar op even een kleine schets van de situatie te geven: ik ben pas het laatste beetje verloren wat ik hier nog had dus ik zit sowieso een beetje in dubio over welk adres ik moet opgeven voor dingetjes hier in Nederland. Ik hoop dat je me een stapje de goede richting in kunt helpen. :)

  • Reply
   Danique
   5 september 2017 at 10:35

   Hi Clara,

   Als je langer dan acht maanden weggaat, zou je je eigenlijk officieel uit moeten laten schrijven bij de gemeente. Dit verschilt wel per gemeente, dus ik zou even informeren bij de gemeente waarin je woont wat hun regels zijn. In dat geval moet je een postadres opgeven waar eventuele post naartoe kan. Ik ken jou situatie natuurlijk niet, maar veel post hoef je niet te verwachten omdat heel veel digitaal gaat tegenwoordig. Je kunt dus in principe het adres van ouders/vrienden/andere familieleden makkelijk gebruiken. Je moet het alleen even met die persoon afstemmen. Daarin moet je uiteindelijk zelf een beslissing maken, het ligt er maar net aan met wie je een goede band hebt ;).

 • Reply
  Emma
  6 september 2017 at 01:02

  Hoi Danique!
  Ik hoop dat je dit nog leest… Ik ben momenteel ook bezig met het aanvragen van een WHV. De aanvraag en betaling zijn goedgekeurd. Ik was ook één van de gelukkigen die een medische keuring moest ondergaan (misschien omdat ik verpleegkundige ben).

  Aangezien ik tot 12 september de tijd heb om te `reageren`, word ik langzaam al een beetje panisch aangezien die overheidsinstanties niet zo snel zijn…

  Hoe ging dat bij jou? Heeft de arts die E-Medical Documents in jouw WHV File geüpload? Of moet ik zelf nog allerlei formulieren en documenten laten vertalen en zelf uploaden (mbt mijn gezondheid)? Ik kan niet zo goed ontdekken of ik zelf nog iets moet doen of alleen goedkeuring van dat health assessment af moet wachten.

  Ik hoor heel graag van je! Dank je en veel reisplezier!

  Liefs, Emma

  • Reply
   Danique
   6 september 2017 at 08:18

   Hi Emma,

   Ik lees het nog zeker ;). Heb je je medische keuring hier in Nederland gehad? Dan stuurt de arts het sowieso zelf door en hoef jij echt niets meer te doen. Wanneer heb je je keuring gehad? Bij mij duurde het een week voordat ze het doorgestuurd hadden. Als je inlogt op de site waar je je visumaanvraag hebt gedaan, kun je de status checken. Anders zou ik gewoon even contact opnemen met dr. Ritz een paar dagen voor de 12e. Maar geen zorgen, zij weten ook binnen hoeveel tijd de Australische overheid de papieren moet hebben, dus ik zou mij niet al te druk maken ;).

   Jij ook alvast veel reisplezier!

 • Reply
  Pascal
  11 oktober 2017 at 22:44

  Hoi!

  Ik heb een vraagje bij mijn aplication staat finalised en ik heb mijn visa grand number. Dus als ik alles nu goed begrijp heb ik mijn visum.

  Moet ik echt nu ik mijn visum heb nog iets doen?
  Of moet ik in het vliegtuig ( van af Kuala Lumpur) alleen in het vliegtuig mijn visum informatie invullen?

  Alvast bedankt voor het antwoorden

  Groetjes,

  Pascal

  • Reply
   Danique
   13 oktober 2017 at 03:39

   Hi Pascal, je hoeft verder niets meer te doen hoor. Ik zou wel je grant letter voor de zekerheid even printen, maar dat is alles! En binnen een jaar naar Australië gaan ;). Veel plezier alvast!

 • Reply
  Maud
  28 juli 2018 at 02:01

  Hoi,

  Ik ga 3 september mijn reis beginnen naar Indonesie. Mijn originele plan was om daar zo’n 2 maanden te blijven om vervolgens door te reizen naar Australie en daar een werk/reis visum voor aan te vragen. Echter ben ik een belachelijk slechte planner en keuzemaker haha kan ik ook nog mijn visum aanvragen als ik in Indonesie ben, zodra ik weet dat ik zeker naar Australie wil gaan? Of is dat allemaal heel moeilijk.

  Groetjes

  • Reply
   Danique
   29 juli 2018 at 10:18

   Hi Maud!

   Je kunt je visum gewoon in Indonesië aanvragen, geen probleem. Zolang je maar niet in Australië bent. Houd er wel rekening mee dat het soms wat langer kan duren. Ik heb toevallig vorige week contact gehad met iemand die er ook een vraag over had en bij haar duurde het drie weken. Ik zou dus wel wat ruimte tussen het aanvragen en het vliegen houden. Veel plezier alvast in allebei de landen!

 • Reply
  Janien Vos
  5 september 2018 at 21:15

  Hoi Danique!
  Ik ga dus ook backpacken in zuid-oost azië om vervolgens misschien naar Australië door te reizen en te werken.
  Wanneer je je visum in Thailand oid aanvraagt en je moet een medische keuring moet doen. Kan dit dan gewoon in Thailand?

  Groetjes

  • Reply
   Danique
   9 september 2018 at 03:08

   Hoi Janien,

   Dat kan inderdaad ook gewoon in Thailand in Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Udonthani. Je kunt alle informatie eventueel hier vinden: https://www.homeaffairs.gov.au.

   Veel plezier alvast!

 • Reply
  Britt
  14 november 2018 at 16:06

  Hoi Danique,
  Ik ga eerst een paar maanden in Azie reizen en vervolgens door naar Australie. Ik vraag me echter af als ik mijn visum voor Australie nu al aanvraag of ik dan niet alsnog een medische check moet doen? Ik weet namelijk niet hoelang ik in Azie blijf maar ik denk wel meer dan 3 maanden.

  • Reply
   Danique
   15 november 2018 at 07:49

   Hi Britt,

   Ik had je vraag ook gezien bij mijn stuk over een medische keuring regelen en daar antwoord gegeven op je vraag. Het zou kunnen dat je er alsnog een moet doen, want in principe moet je de overheid op de hoogte houden van je reisplannen. Maar hoe strikt ze daarmee dan zijn, daar heb ik helaas geen ervaring mee… Ik zou het in elk geval wel op tijd bij ze aangeven dat je nog naar Azië gaat.

 • Reply
  Kelsey
  4 februari 2019 at 12:16

  Hoi Danique,

  Ik had een vraagje: tijdens het aanvragen moet ik mijn ‘residential adress’ doorgeven. Nu is het zo dat ik bezig ben met mijn huis verkopen en verwacht voor vertrek naar Australie nog te verhuizen. Moet ik dan mijn huidige adres doorgeven of het adres waar ik verwacht te gaan wonen (bij familie)?

  Er staat het volgende: Enter the address where you normally reside in your country of residence.

  Please remember that you must advise the Department if you change this address.

  Maar ik begrijp niet zo goed wat ze daarmee bedoelen… Help?

  Groetjes Kelsey

  • Reply
   Danique
   5 februari 2019 at 08:10

   Hi Kelsey,

   Als je nu je visum aanvraagt, moet je ook het adres opgeven van waar je nu woont. Mocht je voor je vertrek dan nog verhuizen, dan kun je dit altijd wijzigen. Dat is ook precies wat ze bedoelen in de Engelse tekst.

   Groetjes,
   Danique

 • Reply
  Lynn
  23 mei 2019 at 21:05

  Hi Danique! Superhandige tips heb je, dankjewel! Aan de hand van jouw blogstukjes heb ik inmiddels mijn visum weten te bemachtigen waar ik enorm blij om ben. Wel had ik nog een vraag aan je – ik heb zelf geen geboortecertificaat geupload of identificatiebewijs van mijn ouders. Hebben ze daar bij jou nog om gevraagd toen je voor de douane in Australië stond? Weet niet of ze daar moeilijk om gaan doen. Hoor graag van je! Groetjes Lynn

  • Reply
   Danique
   27 mei 2019 at 13:24

   Hi Lynn,

   Wat fijn om te horen dat mijn blogpost je daarbij geholpen hebben! Hopelijk heb je straks een geweldige tijd in Australië.

   Bij mij hebben ze daar helemaal niet om gevraagd en ik heb het eerlijk gezegd ook nooit van anderen gehoord. Ik geloof dus nooit dat ze daar moeilijk om gaan doen, hoor.

 • Reply
  Lynn
  28 mei 2019 at 14:58

  Super! Dankjewel :)

 • Reply
  Sarah
  22 juli 2019 at 15:58

  Hey, hoe kan ik zien wat de status van mijn visum is? Ik ben zenuwachtig omdat ik over 1,5 maand vertrek.. Ik heb een working-holiday visum aangevraagd.

  • Reply
   Danique
   23 juli 2019 at 13:45

   Hi Sarah,

   Dit zou je moeten kunnen zien als je inlogt in je account. Dit account maak je als het goed is aan tijdens het aanvragen.

 • Reply
  Een working holiday visum Australië: zo krijg je er eentje op je 31ste! - Daphnedevries.nl
  28 januari 2020 at 18:03

  […] mijn verjaardag, kregen we ineens het lumineuze idee om mijn working holiday visum maar gewoon aan te vragen. Je moet 30 zijn als je het visum aanvraagt, maar nergens staat dat je ook nog daadwerkelijk 30 […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.