Werken in Australië als backpacker? Deze zaken regel je bij aankomst

werken in Australië

Ben je van plan om binnenkort te reizen en werken in Australië als backpacker? Dan zijn er een paar dingen die je moet regelen bij aankomst in Australië voordat je kunt beginnen. Geen zorgen, dat kost je maar een dag de tijd en zodra je weet wat je precies moet doen, heb je het zo voor elkaar. Kun je daarna lekker van je Australië reis gaan genieten. Vergeet alleen niet van tevoren een Working Holiday Visum aan te vragen. 

Werken in Australië: alles zelf regelen of een startpakket aanvragen?

Zodra je aankomt in het land zijn er wat zaken die geregeld moeten worden voordat je echt kunt gaan werken in Australië. Denk hierbij aan het aanvragen van een postadres, Tax File Number en bankrekeningnummer. Er zijn genoeg mogelijkheden online te vinden om in Nederland al een startpakket aan te vragen zodat je geen omkijken hebt naar deze zaken. Hartstikke handig natuurlijk, maar naar mijn mening ook hartstikke zonde van je geld. Het regelen kost uiteindelijk slechts een paar uur tijd, ze kunnen niet alles voor je regelen waardoor je alsnog ook zelf op stap moet, en je bespaart honderden euro’s wanneer je het gewoon zelf even doet. 

Veel van die startpakketten bieden ook hulp bij het zoeken naar werk en een programma voor de eerste dagen waarbij je de stad van aankomst en nieuwe reisgenoten leert kennen. Mijn eigen ervaring is dat werken in Australië vrij eenvoudig is en dat je zo een baantje hebt gevonden, afhankelijk van de locatie en het seizoen. Ook leer je mensen hartstikke snel kennen in hostels. Wil je daarom liever voor de goedkoopste optie gaan? Lees dan hieronder wat je moet doen!

Regel een postadres in Australië

Het eerste wat je moet regelen in Australië is een postadres. Een postadres is verplicht en heb je nodig om bijvoorbeeld je Tax File Number mee aan te vragen als je gaat werken in Australië. Wij hadden ons adres bij UltimateOz aangevraagd in Sydney. Hiervoor zijn we langsgegaan op hun kantoor. Een postadres kost bij hun $ 99,- AUS per jaar en toen wij het regelden was het een van de goedkoopste aanbieders. Hostels willen deze service ook nog wel eens aanbieden, maar ik zou dan wel aanraden om eerst te kijken hoe het hostel met de post omgaat. In het hostel waar wij sliepen in Sydney slingerde de post echt overal rond. 

Bezoekadres UltimateOZ:
UltimateOz
2 Lee Street
Sydney, NSW 2000

Je belasting betalen met een Tax File Number (TFN)

Een Tax File Number kun je heel gemakkelijk online aanvragen maar bij UltimateOz konden ze het ook direct voor ons regelen. Een TFN kost je niets en het duurt maximaal 28 dagen voordat je je nummer digitaal toegestuurd krijgt. Er zijn genoeg websites en bedrijven die je helpen bij het aanvragen van een TFN en beweren dat het geld kost. Dit is echt onzin en trap hier vooral niet in. Je zult ongetwijfeld je nummer netjes toegestuurd krijgen, maar het kost je ook onnodig geld. Een TFN heb je nodig om – ja, helaas – te kunnen werken in Australië én belasting te betalen.

Werken in Australië

Open een bankrekening voor je zuurverdiende dollars

Na het aanvragen van je postadres en TFN kun je direct door naar een bank om een bankrekening te openen. Wij hebben zelf voor de Commonwealth Bank gekozen omdat deze bank wijdverspreid door heel Australië zit. In Australië betaal je een fee als je geld wilt opnemen bij een bank van een andere maatschappij. Australië kent heel veel verschillende banken, waarvan een groot deel alleen in een bepaalde regio van het land zit. Commonwealth is een van de weinige banken die je ook in de rustige dorpjes in de outback vindt. Wij hebben tot zover in elk geval nooit ergens gezeten waar deze bank niet zat.

Je bankrekening heb je natuurlijk nodig om je loon op te krijgen, dat in Australië over het algemeen per week uitbetaald wordt. Het is ook een stuk goedkoper om met je Australische rekening te betalen en geld op te nemen, in plaats van met je Nederlandse bankrekening. De Commonwealth Bank waar wij naartoe gingen zat slechts op een paar minuten loopafstand van UltimateOz, dus was het zo geregeld. Ook het openen van een bankrekening is in principe gratis. Bij Commonwealth Bank betaal je maandelijks $ 4,- voor je rekening, tenzij je per maand minimaal $ 2000,- binnenkrijgt, dan betaal je niets. Dat klinkt als een heleboel geld, maar als je een prima baantje vindt moet dit met gemak lukken.

Het adres van de bank waar wij naartoe zijn gegaan:
Commonwealth Bank
Shop Rg 18, Ground Level, Central Shopping Centre
1 Central Park Avenue
Chippendale, NSW 2008

Regel een simkaart om je backpackerjob te regelen

Niet verplicht, maar wel heel makkelijk: een Australisch telefoonnummer. In Australië wordt heel veel telefonisch gedaan en is e-mail bijvoorbeeld veel minder gebruikelijk dan in Nederland. Je hebt het dus al snel nodig als je wilt gaan werken in Australië. Het nadeel van het hebben van een Australisch nummer vind ik dat bij welke provider je ook zit, je beltegoed verloopt razendsnel en bij de meeste prepaidpakketten moet je maandelijks opwaarderen, of anders wel eens in de twee/drie maanden. Dat kan je uiteindelijk best wat geld kosten, al ligt het er natuurlijk ook maar net aan wat je wilt. Wil je er bijvoorbeeld data bij hebben, dan kost het al gauw een flink stuk meer.

Zelf heb ik gekozen voor prepaid van Telstra omdat Telstra de grootste dekking in Australië heeft (want op heel veel plekken in Australië is er weinig tot geen bereik!) en hiermee kan ik ook gebruikmaken van wifispots, waarmee ik dus op veel plekken wifi heb. Want ook dit is iets wat zeker niet altijd vanzelfsprekend is in Australië. Overigens liggen in heel veel hostels gratis simkaartpakketten, dus je hoeft niet eerst naar een winkel om een pakket te kopen.

Werken in Australië

Vraag Medicare aan voor zorg in Australië

Als laatste moet je ervoor zorgen dat je Medicare aanvraagt. Dit is niet verplicht, maar zeker wel belangrijk om te doen. Medicare is een zorgverzekering die je gratis kunt aanvragen waarmee basiszorg wordt vergoed. Zo moest ik bijvoorbeeld een keer naar de dokter toe vanwege een holte- en oorontsteking die maar niet overging. Ze vulden mijn gegevens in samen met mijn Medicarenummer en alles was gelijk geregeld wat kosten betreft. Heel fijn!

Om Medicare aan te vragen moet je naar een kantoor gaan met je paspoort, visum en Nederlandse zorgverzekeringspas. Wij gingen naar een Medicarekantoor in Sydney, maar mijn tip: probeer dit niet te regelen in een grote stad. We zaten een paar uur te wachten, moesten onze formulieren tegelijkertijd met wat andere backpackers invullen, kregen te horen dat het vijf weken zou duren en na twee maanden hadden we nog niets. Toen we ernaar informeerden, bleken we helemaal niet in het systeem te staan. We vroegen toen opnieuw onze Medicarepassen aan in Griffith, een regionaal stadje, waren direct aan de beurt en binnen twee weken hadden we ze. Dat werkte een stuk relaxter!

Als je ook Medicare wilt aanvragen, raad ik je aan om hier te zoeken naar een Medicare-kantoor bij jou in de buurt. Er zijn ook Centrelink-kantoren (dit is een overheidsinstelling waar meer dan alleen Medicare geregeld kan worden) waarbij dit kan.

Adres kantoor Medicare:
137-153 Crown Street
Darlinghurst NSW 2010

Reizen en werken in Australië

Om het nog gemakkelijker te maken voeg ik een kaartje toe waar mijn vriend en ik ons postadres, TFN, bankrekeningnummer en Medicare hebben aangevraagd in Sydney. Dat laatste raad ik dus vooral aan om niet in de stad te doen, tenzij het niet anders kan natuurlijk. En misschien hadden wij gewoon even pech. Zorg er anders voor dat je er direct bij openingstijd bent, dan valt de drukte hopelijk nog mee!

Wil je ook gaan reizen en werken in Australië? Lees hier al mijn tips voor Austrlië. Dit artikel is puur gebaseerd op onze keuzes en ervaringen en wordt niet gesponsord door de genoemde bedrijven.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

20 thoughts on “Werken in Australië als backpacker? Deze zaken regel je bij aankomst”

  1. Hoi! Ik lees dus overal dat ik het beste van tevoren een TFN kan aanvragen, maar wanneer ik dat wil doen op de site krijg ik een melding dat dit niet kan omdat ik me op dit moment nog niet in Australie bevind. Weet jij of het wel van tevoren mogelijk is? Of wellicht op een andere manier? Thanks!

    1. Hi Manon,

      Voor zover ik weet kun je inderdaad geen TFN aanvragen buiten Australië. Wij hebben hem zelf ook pas aangevraagd toen we in Australië waren. Je hebt bij een werkgever een maand de tijd om je TFN door te geven, dus je kunt gewoon direct beginnen met werken. Je TFN heb je op tijd binnen als je hem een van de eerste dagen aanvraagt :).

  2. Hoe lang heeft het jou geduurd om al deze zaken letterlijk in bezit te hebben? van bankpas tot medicare… ben nog enorm aan het twijfelen wat ik ga doen of een startpakket en zorgen dat binnen 3 dagen alles letterlijk geregeld is of het toch in me eentje gaan doen. Als ik met zo’n welkomstpakket bedrijf oid bel zeggen ze dat het zeker 2-3 weken duurt voordat je alles zelf binnen hebt en ik wil nu niet gelijk 2-3 weken in Sydney zitten ivm die zaken. Ik wil eigenlijk zo snel mogelijk aan mijn trip beginnen over de east coast.

    Ik hoor graag wat van je en bedankt voor dit verhaal,

    Groetjes Job Wismans uit Tilburg

    1. Hoi Job,

      Het verschilt een beetje. Onze bankpas hadden wij geloof ik na een week binnen en Medicare verliep bij ons wat minder soepel. In de stad kan dit vijf weken duren, maar vraag je het buiten de stad aan, dan kan dit ook in twee weken. Om eerlijk te zijn maakt een startpakket niet veel uit in dit geval. Er wordt misschien iets meer voor je geregeld, maar je moet uiteindelijk net zo lang op alles wachten. Dus dat maakt echt geen verschil. Overigens krijg je voor Medicare al vrij snel een nummer dat je kunt gebruiken zolang je je pas niet hebt. Je bankpas kun je dan misschien bij een bank op jouw route laten afleveren? Succes!

    1. Je werknummer is je TFN-nummer, dat staat precies in dit blogje vermeld hoe je dat moet regelen ;). Je belastingaangifte kun je op de website van de ATO doen (Australian Tax Office) of door een belastingkantoortje.

  3. Hey Danique goeie tips!!

    Een australische zorgverzekering is pas nodig als je begint met werken toch? Welke had jij gekozen?

    1. Hi Benny, wij hadden geen Australische zorgverzekering, maar Medicare. Australië werkt samen met Nederland als het op zorg aankomt, en daarom kan je als Nederlander Medicare aanvragen, een soort basisverzekering. Voor zover ik weet is dit de enige optie. Je kan het aanvragen als je begint met werken, maar ik raad je aan om het eerder te doen. Je weet maar nooit :). En zorg ook altijd voor een goede reisverzekering ;).

  4. Hi Danique!

    Interessant artikel maar ik zit toch met een vraagje, Je geeft aan om Medicare aan te vragen je je Nederlandse zorgpas moet laten zien. Maar is het niet gebruikelijk dat je je zorgverzekering stop zet als je langer dan 8 maanden gaat reizen? sterker nog, dat je dit zelfs verplicht bent aangezien je voor de wet gaat emigreren.

    Hebben jullie je uitgeschreven of je Nederlandse zorgverzekering gewoon door laten lopen?

    1. Hi Maron,

      Het klopt dat je je, als je langer dan 8 maanden Nederland uit gaat, officieel uit de gemeente zou moeten schrijven (al kan dit soms per gemeente verschillen). Dit betekent alleen niet dat je ook automatisch je zorgverzekering op kan zeggen. Dat verschilt nogal per zorgverzekeraar en is nogal een grijs gebied… Ik zal je even een mail sturen met uitgebreidere info!

      1. Hoi Danique,
        Zou je mij deze informatie ook willen sturen. Ik vertrek 5 december naar Australië. Heb de rijksoverheid, de gemeente en de zorgverzekering al gebeld en allemaal vaag van kastje naar de muur. Ik weet nu niet goed of ik wel of niet een nieuwe zorgverzekering in NL moet afsluiten.
        Ik hou mijn huis voorlopig aan(onderhuur), daardoor zou ik verplicht zijn een NL zorgverzekering te moeten hebben, deze geld niet zodra je werkt in Australië, maar heb ook geen zin dubbele zorgkosten te betalen. Hoe zit dit?
        Groetjes Marleen

        1. Hi Marleen,

          Zorgverzekeringen blijven altijd een lastige kwestie en ik kan daar ook geen compleet antwoord op geven omdat instanties zelf dat inderdaad dus al niet kunnen ;-).

          Maar je zorgverzekering opzeggen gaat niet altijd. Ze mogen je verplichten om je zorgverzekering aan te houden als ze daar reden toe zien (en dat is weer per zorgverzekeraar verschillend). Soms ontkom je er dus niet aan om in Nederland je verzekering te blijven betalen. Zelfs als je je uitschrijft uit de gemeente. Maar gezien je je huis aanhoudt, gok ik dat je je niet uitschrijft? In dat geval zou je gewoon je zorgverzekering moeten blijven betalen. Wat je wel zou kunnen doen is achteraf je premie terugvragen van de maanden dat je in Australië gewerkt hebt.

          Wat bedoel je overigens met dubbele zorgkosten? Voor Medicare in Australië betaal je namelijk niets. Voor je reisverzekering uiteraard wel, maar uit eigen ervaring kan ik vertellen dat als er iets gebeurt, je het daarna helemaal niet meer erg vindt dat je wat meer hebt moeten betalen ;-). Aan een uitgebreider antwoord kan ik je helaas niet helpen! Er zijn jammer genoeg nog geen duidelijke regels hierover en elke instantie voert zijn eigen koers…

  5. Bedankt voor het mooie uitgebreide verhaal. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat je na je 30e ik ben 31 nu ook een werkvisum kunt aanvragen. In je verhaal staat dat dit nog niet wettelijk is doorgevoerd. Hoe kan ik daar dan het beste achterkomen. Ook ben ik in 2016 6 maanden in Bali geweest. Zou er dan ook een medische keuring voor zijn?

    Bedankt voor het delen van je ervaringen en informatie.

    1. Hoi Mairim!

      Helaas is dit niet mogelijk, in elk geval geen Working Holiday Visum. Een WHV moet echt uiterlijk op je 30ste aan worden gevraagd en je kan dan op 31ste nog wel het land in, maar het aanvragen had eerder moeten gebeuren. Op dit moment zijn ze er dus wel naar aan het kijken om de leeftijd te verhogen tot 35. Dit is onlangs wel al ingevoerd voor Canada en Ierland, maar jammer genoeg nog niet voor Nederland. De meest actuele informatie vind je op deze website, dus ik hoop voor je dat ze de leeftijd gaan verhogen!

      Wat betreft de medische keuring: je weet het nooit zeker, maar ik zou zeggen dat de kans zo’n 90% is dat je wel moet. Ze kijken namelijk echt jaren terug, en je bent best een lange tijd op de Bali geweest. Ik zou er dus wel rekening mee houden.

  6. Hi Danique,

    Bedankt voor het delen van al deze tips! Echt super handig!
    Ik heb ook al contact gehad met een agency die van alles voor je kunnen regelen alvorens je in Australië aankomt, maar zij vragen best veel geld. Zo’n €1.300.. enige echte voordeel is dat zij ook werk en accommodatie voor je regelen gedurende de tijd dat je daar bent en dat ze een 24/7 service bieden.

    Als ik dit zelf zou regelen, hoe makkelijk is het dan om aan een baan te komen en aan wat voor baantjes moet ik denken, Waar heb jij bijvoorbeeld allemaal gewerkt?
    Is het ook gemakkelijk om aan accommodaties te komen of moet ik gewoon rekening houden met hostels?

    Ik hoor het graag. Alvast bedankt! :-)

    1. Hi Melissa,

      Fijn dat je wat aan deze tips hebt! Zelf ben ik geen voorstander van deze agencies. Het klinkt heel tof wat ze allemaal beloven, maar in de praktijk kan het nog wel eens tegenvallen. Wij zijn ook mensen tegengekomen die via zo’n agency naar Australië waren gekomen, en al weken in een hostel zaten te wachten tot ze eindelijk een keer werk zouden krijgen. Ik zou dit dus echt niet doen.

      Het heeft echt alles met je eigen inzet te maken eigenlijk. Als je on- en offline actief op zoek gaat naar werk, kun je doorgaans zo een baan hebben. Dat is wel een beetje afhankelijk van de regio waar je zit en het seizoen. Maar doordat Australië verschillende klimaten heeft, is het het hele jaar door wel ergens ‘het seizoen’. Er zijn speciale Facebookgroepen hiervoor. Die kun je een beetje in de gaten houden om te zien waar op dat moment veel werk te vinden is.

      Er zijn best wat banen waarbij accommodatie inbegrepen zit, vooral als je meer richting de outback gaat. Of soms bieden ze de optie dat je accommodatie kan huren. Er zijn veel shared houses en soms blijven mensen in hostel.

      Wij hebben zelf op een boerderij gewerkt. Hier zat accommodatie bij inbegrepen op de boerderij. We hadden toen een bungalowtje voor onszelf. We hebben ook nog in een wijnfabriek gewerkt. We hebben daar in een appartement gezeten, dat we deelden met een ander stel. Maar veel komen ook in de horeca en hospitality terecht, bij kantoorbanen, als nanny of bijvoorbeeld in de (mijn)bouw. Er zijn superveel opties!

  7. Hi Danique,

    Zojuist alle info gelezen over deze praktische zaken. Zijn er ook andere locaties van UltimateOz dan alleen in Sydney? Het klinkt namelijk ideaal en ook dat je hier je TFN gelijk kan aanvragen. Mijn plan is eigenlijk om te starten in Melbourne. Weet je toevallig of daar ook van dit soort bedrijven zitten die dit kunnen regelen? Maar neem aan dat je ook online een account kan aanmaken bij UltimateOz of dat je echt persoonlijk langs moet gaan voor dit.

    1. Hi Yara,

      UltimateOz zelf zit alleen in Sydney, maar ik gok erop dat er iets soortgelijks ook wel in Melbourne te vinden is. Anders even contact opnemen met UltimateOz, zij kunnen je wel verder op weg helpen!

  8. Hey Danique! Op het moment zit ik al in Australië en ga ik binnenkort deze dingen regelen. Echter zit ik er niet op te wachten om een aantal weken vast te zitten in Sydney om te wachten op passen etc etc. Weet jij een manier hoe ik mijn reis kan voortzetten, maar ook mijn passen/tfn/medicare kan ontvangen.

    1. Snap ik! Volgens mij hadden wij alles binnen een week geregeld. Mocht het langer duren en je wilt niet blijven, dan raad ik je aan om in de omgeving wat te gaan reizen. Je moet toch op de een of andere manier je pas ophalen namelijk. Ik denk niet dat ze die voor je doorsturen, maar je kan het natuurlijk altijd even navragen. Succes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).