Australië Travel Tips

TRAVEL TIPS / Werken in Australië: wat te regelen

11 juni 2017
werken in Australië

Ben je van plan om binnenkort te reizen en te werken in Australië? Dan zijn er een paar dingen die je bij aankomst moet regelen voordat je kunt beginnen. Geen zorgen, het kost je maar een dag de tijd en zodra je weet wat je precies moet doen, heb je het zo voor elkaar. Kun je daarna lekker van het land gaan genieten!

Australië is een fantastisch land als je geld wilt verdienen en tussendoor wilt reizen om wat van het land te zien. Zie je het wel zitten om voor het avontuur te gaan? Vraag dan eerst een Working Holiday Visum aan. Hiermee kun je een jaar lang je droom uit laten komen. In dit artikel leg ik je precies uit hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Zodra je aanvraag voor je Working Holiday Visum is goedgekeurd, kan de pret gaan beginnen. Boek je vliegticket en maak alvast de tofste plannen om te gaan reizen en werken in Australië!

Zelf regelen of een startpakket

Eenmaal aangekomen moeten er wel wat zaken geregeld worden voordat je echt kunt gaan werken in Australië. Denk hierbij aan onder andere het aanvragen van een postadres, Tax File Number en bankrekeningnummer. Er bestaan genoeg mogelijkheden om hiervoor in Nederland een startpakket aan te vragen, zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt. Hartstikke handig natuurlijk, maar naar mijn mening ook hartstikke zonde van je geld. Het regelen kost uiteindelijk slechts een paar uur tijd, en daarmee bespaar je gerust honderden euro’s die je veel beter in Australië zelf kunt besteden.

Veel van die startpakketten bieden ook hulp bij het zoeken van werk en soms een programma waarmee je andere reizigers kunt ontmoeten en de stad van aankomst leert kennen. Als je het prettiger vindt om alles geregeld te hebben, dan moet je zeker zo’n pakket nemen. Zeker als het je eerste reis is kan het een opluchting zijn om hier geen omkijken naar te hebben. Mijn eigen ervaring is dat werken in Australië vrij eenvoudig is en dat je zo een baantje hebt gevonden, afhankelijk van je locatie en het seizoen. Ook leer je mensen supersnel kennen in hostels. Wil je daarom liever voor de goedkoopste optie gaan? Lees dan hieronder wat je moet doen!

Postadres

Het eerste wat je moet regelen is een postadres. Een postadres is verplicht en heb je nodig om bijvoorbeeld je Tax File Number mee aan te vragen als je gaat werken in Australië. Wij hebben ons adres bij UltimateOz aangevraagd in Sydney. Hiervoor zijn we langsgegaan op hun kantoor. Een postadres kost bij hun $ 75,- AUS per jaar en op het moment dat wij het aanvroegen was het een van de goedkoopste aanbieders die wij konden vinden. Hostels willen deze service ook nog wel eens aanbieden, maar ik zou eerst eens ter plekke een kijkje nemen hoe ze de post bijhouden. In het hostel waar wij sliepen lag de post letterlijk overal.

Dit is het adres van UltimateOz:
UltimateOz
2 Lee Street
Sydney, NSW 2000

Tax File Number (TFN)

Een Tax File Number kun je heel gemakkelijk online aanvragen maar bij UltimateOz konden ze het ook direct voor ons regelen. Een TFN kost je niets en het duurt maximaal 28 dagen voordat je je nummer digitaal toegestuurd krijgt. Er zijn genoeg websites en bedrijven die je helpen bij het aanvragen van een TFN en beweren dat het geld kost. Dit is echt onzin en trap hier vooral niet in. Je zult ongetwijfeld je nummer netjes toegestuurd krijgen, maar het kost je ook onnodig geld. Een TFN heb je nodig om – ja, helaas – te kunnen werken in Australië én belasting te betalen.

Werken in Australië

Bankrekening

Na het aanvragen van je postadres en TFN kun je direct door naar een bank om een bankrekening te openen. Wij hebben zelf voor de Commonwealth Bank gekozen omdat deze bank wijdverspreid door heel Australië zit. In Australië betaal je een fee als je geld wilt opnemen bij een bank van een andere maatschappij. Australië kent heel veel verschillende banken, waarvan een groot deel alleen in een bepaalde regio van het land zit. Commonwealth is een van de weinige banken die je ook in de rustige dorpjes in de outback vindt. Wij hebben tot zover in elk geval nooit ergens gezeten waar deze bank niet zat.

Je bankrekening heb je natuurlijk nodig om je loon op te krijgen, dat in Australië over het algemeen per week uitbetaald wordt. Het is ook een stuk goedkoper om met je Australische rekening te betalen en geld op te nemen, in plaats van met je Nederlandse bankrekening. De Commonwealth Bank waar wij naartoe gingen zat slechts op een paar minuten loopafstand van UltimateOz, dus was het zo geregeld. Ook het openen van een bankrekening is in principe gratis. Bij Commonwealth Bank betaal je maandelijks $ 4,- voor je rekening, tenzij je per maand minimaal $ 2000,- binnenkrijgt, dan betaal je niets. Dat klinkt als een heleboel geld, maar als je een prima baantje vindt moet dit met gemak lukken.

Het adres van de bank waar wij naartoe zijn gegaan:
Commonwealth Bank
Shop Rg 18, Ground Level, Central Shopping Centre
1 Central Park Avenue
Chippendale, NSW 2008

Simkaart

Niet verplicht, maar wel heel makkelijk: een Australisch telefoonnummer. In Australië wordt heel veel telefonisch gedaan en is e-mail bijvoorbeeld veel minder gebruikelijk dan in Nederland. Je hebt het dus al snel nodig als je wilt gaan werken in Australië. Het nadeel van het hebben van een Australisch nummer vind ik dat bij welke provider je ook zit, je beltegoed verloopt razendsnel en bij de meeste prepaidpakketten moet je maandelijks opwaarderen, of anders wel eens in de twee/drie maanden. Dat kan je uiteindelijk best wat geld kosten, al ligt het er natuurlijk ook maar net aan wat je wilt. Wil je er bijvoorbeeld data bij hebben, dan kost het al gauw een flink stuk meer.

Zelf heb ik gekozen voor prepaid van Telstra omdat Telstra de grootste dekking in Australië heeft (want op heel veel plekken in Australië is er weinig tot geen bereik!) en hiermee kan ik ook gebruikmaken van wifispots, waarmee ik dus op veel plekken wifi heb. Want ook dit is iets wat zeker niet altijd vanzelfsprekend is in Australië. Overigens liggen in heel veel hostels gratis simkaartpakketten, dus je hoeft niet eerst naar een winkel om een pakket te kopen.

Werken in Australië

Medicare

Als laatste moet je ervoor zorgen dat je Medicare aanvraagt. Dit is niet verplicht, maar zeker wel belangrijk om te doen. Medicare is een zorgverzekering die je gratis kunt aanvragen waarmee basiszorg wordt vergoed. Zo moest ik bijvoorbeeld een keer naar de dokter toe vanwege een holte- en oorontsteking die maar niet overging. Ze vulden mijn gegevens in samen met mijn Medicarenummer en alles was gelijk geregeld wat kosten betreft. Heel fijn!

Om Medicare aan te vragen moet je naar een kantoor gaan met je paspoort, visum en Nederlandse zorgverzekeringspas. Wij gingen naar een Medicarekantoor in Sydney, maar mijn tip: probeer dit niet te regelen in een grote stad. We zaten een paar uur te wachten, moesten onze formulieren tegelijkertijd met wat andere backpackers invullen, kregen te horen dat het vijf weken zou duren en na twee maanden hadden we nog niets. Toen we ernaar informeerden, bleken we helemaal niet in het systeem te staan. We vroegen toen opnieuw onze Medicarepassen aan in Griffith, een regionaal stadje, waren direct aan de beurt en binnen twee weken hadden we ze. Dat werkte een stuk relaxter!

Als je ook Medicare wilt aanvragen, raad ik je aan om hier te zoeken naar een Medicare-kantoor bij jou in de buurt. Er zijn ook Centrelink-kantoren (dit is een overheidsinstelling waar meer dan alleen Medicare geregeld kan worden) waarbij dit kan.

Wij zijn naar dit adres geweest:
137-153 Crown Street
Darlinghurst NSW 2010

Reizen en werken in Australië

Om het nog gemakkelijker te maken voeg ik een kaartje toe waar mijn vriend en ik ons postadres, TFN, bankrekeningnummer en Medicare hebben aangevraagd in Sydney. Dat laatste raad ik dus vooral aan om niet in de stad te doen, tenzij het niet anders kan natuurlijk. En misschien hadden wij gewoon even pech. Zorg er anders voor dat je er direct bij openingstijd bent, dan valt de drukte hopelijk nog mee!

Wil je ook gaan reizen en werken in Australië? Lees hier al mijn tips over hoe dat in zijn werk gaat! Dit artikel is puur gebaseerd op onze keuzes en ervaringen en wordt niet gesponsord door de genoemde bedrijven.

Working Holiday Visa Australia

 • Reply
  Manon
  20 september 2017 at 12:10

  Hoi! Ik lees dus overal dat ik het beste van tevoren een TFN kan aanvragen, maar wanneer ik dat wil doen op de site krijg ik een melding dat dit niet kan omdat ik me op dit moment nog niet in Australie bevind. Weet jij of het wel van tevoren mogelijk is? Of wellicht op een andere manier? Thanks!

  • Reply
   Danique
   21 september 2017 at 10:49

   Hi Manon,

   Voor zover ik weet kun je inderdaad geen TFN aanvragen buiten Australië. Wij hebben hem zelf ook pas aangevraagd toen we in Australië waren. Je hebt bij een werkgever een maand de tijd om je TFN door te geven, dus je kunt gewoon direct beginnen met werken. Je TFN heb je op tijd binnen als je hem een van de eerste dagen aanvraagt :).

Leave a Reply

 • Six more days until our worldtrip starts again I wouldnthellip
 • Im still in love with this amazing place It washellip
 • I am slowly getting a bit nervous In thirteen dayshellip
 • Our travel plans change all the time but the lovehellip
 • While autumn is slowly finding his way here in thehellip
 • I would love to swim here right now! What abouthellip
 • Just one more month left before we start chasing sunsetshellip
 • Tasmania After three months its still one of my favoritehellip