Vijf hoogtepunten langs de Great Ocean Road

Great Ocean Road | Loch Ard Gorge

Een ruige oceaan? Check. Heel veel surfers? Check. Machtig mooie kliffen en prachtige uitzichten? Check! De Great Ocean Road is een van de populairste road trips die je in Australië kunt maken, en dat heeft echt wel een goede reden. Vijf hoogtepunten van de Great Ocean Road die je zeker niet moet missen.

Met ons busje rijden we vanuit Melbourne richting de Great Ocean Road. Het is herfst, het weer guur en de regen slaat om de auto heen. Voor veel surfers blijkbaar geen reden om niet het water in te gaan, want eenmaal aangekomen bij het beginpunt van de Great Ocean Road, in Torquay, liggen er tientallen op hun surfplank in het water te wachten tot een hoge golf toeslaat. En die komen er met kracht aanrollen.

Great Ocean Road

De Great Ocean Road is een prachtige kustroute in de zuidelijke staat Victoria en een van de meest populaire road trips die je in Australië kunt maken. Raar? Verre van! De route begint vlak bij Melbourne, heeft van alles te bieden, van kust tot bossen, en het is gewoon puur genieten aan de oceaan. Rij langs prachtige rotsformaties, stranden met surfers en de leukste dorpjes die je allemaal op de route tegenkomt.

Maar liefst 243 kilometer lang is deze route tussen Torquay en Warrnambool, wat voor Australische begrippen eigenlijk maar heel kort is. Toch kun je net zolang over de Great Ocean Road doen als je zelf wilt. Wij namen er ruim een week de tijd voor en hebben ons geen moment verveeld, zelfs niet nu het herfst was en te koud om veel op het strand rond te lopen. Er is gewoon zoveel moois te zien, maar de volgende plekken waren voor mij dé hoogtepunten langs de Great Ocean Road.

Razorback

Saai wordt de Great Ocean Road nooit. Als je vanaf Torquay begint met rijden, ziet het landschap er heel anders uit dan aan het eind. Pas halverwege de route duiken langzaam de bekende rotsformaties op, imposante stenen die trots uit de oceaan steken, (voor nu nog) wind en water trotserend. De golven brullen hier oorverdovend en de oceaan ziet er machtig en woest uit.

Stuk voor stuk zijn deze rotsformaties waanzinnig om te bezoeken en het is makkelijk om te verdwalen in de tijd en hier een eeuwigheid te staan kijken naar hoe de natuur speelt. Een van de meest imposante plaatsen was voor mij de Razorback, naast de Loch Ard Gorge (eerste foto). Op de foto ziet het er maar kleins uit, in werkelijkheid voel je jezelf behoorlijk nietig en is de oceaan veel ruwer dan de foto doet vermoeden. Een waanzinnige plek.
Razorback | Great Ocean Road

Otway National Park Tourist Drive

Alsof je de jungle in rijdt, zo voelt het als je de Otway National Park Tourist Drive in slaat. Een wereld apart van de Great Ocean Road en officieel geen onderdeel hiervan, maar niet te missen als je langs de kust rijdt. Deze slingerende weg brengt je diep de natuur in, naar verborgen watervallen en kabbelende beekjes. Zelf bezochten we de Hopetoun Falls en de Erskine Falls, maar er zijn er nog veel meer te ontdekken tussen de bomen.

Iets wat je ook nog kunt doen, maar wat wij niet gedaan hebben (te koud en te nat!) is lopend een route volgen door de toppen van de bomen. Er zijn speciale loopbruggen aangelegd waarmee je een spectaculair uitzicht zou moeten hebben over het Otway National Park. Dat moet een mooie ervaring zijn!

Otway National Park | Great Ocean Road

Kennett River

Kennett River is een gehucht ongeveer halverwege de Great Ocean Road en voor bezienswaardigheden hoef je hier zeker niet te zijn. Wel voor de bontgekleurde papegaaitjes die rondvliegen én de vele koala’s die in de eucalyptusbomen rondom het caravanpark zitten. Koala’s mogen dan naast de kangoeroes onder de meest iconische Australische dieren vallen, erg veel komen ze niet voor Down Under. Er zijn genoeg Aussies die deze pluizige buideldieren nog nooit hebben gezien.

In Kennett River hoef je echter helemaal geen moeite te doen om deze dieren in de bomen te zien zitten. Wij zagen er maar liefst dertien toen wij er waren waarvan er één net uit de boom aan het klauteren was en op de grond op blaadjes begon te kauwen. Het beestje keek nergens van op en we konden er gewoon naast gaan staan. Zo tof!
Koala | Great Ocean Road

Twaalf Apostelen

De Twaalf Apostelen zijn hét hoogtepunt van de Great Ocean Road en de reden waarom de route zo bekend is. Je herkent het plaatje vast wel als je ooit eens wat hebt opgezocht over Australië. Deze gigantische rotsformaties bestaan – geen grapje – niet uit twaalf reusachtige stenen, maar ‘slechts’ uit acht (het waren er negen, eentje is ingestort in 2005). Het zijn er ook nooit twaalf geweest. Wie de naam verzonnen heeft zag waarschijnlijk dubbel.

Hier moet je ineens vechten om een plekje om de stenen te aanschouwen. Ja, dit is dé plek waar alle toeristenbussen stoppen. Waar iedereen naartoe wil. Om heel eerlijk te zijn: het is prachtig. Echt prachtig. Maar dat zijn zoveel plekken langs de Great Ocean Road! Dus begrijp ik niet helemaal waarom iedereen zich hier verzamelt. Ik denk dat het gewoon zo werkt met toeristische plekken? Buiten dat om is het alsnog een plek waar je wel even geweest moet zijn. Ze zijn mooi!

Great Ocean Road | Twaalf apostelen

Teddy’s Lookout

Het mooiste uitzicht over de Great Ocean Road? Daarvoor ga je naar Teddy’s Lookout in Lorne. Wow. Het is niet alleen het uitzicht dat echt heel mooi is, maar ook de route die daarna volgt. Een slingerende weg rechts langs de oceaan (de rest van de Great Ocean Road rij je vlak langs de kust, maar niet meer langs het water). Dit is echt zo’n weg waar je jezelf in een cabrio verbeeldt, met een te grote zonnebril op je neus en een te grote glimlach op je gezicht. Als je dan niet net als wij in de herfst naar de Great Ocean Road gaat.

Dit was ook echt zo’n plek waar ik gerust een uur naar de oceaan had kunnen zitten staren. We hadden ook enorm mazzel, want tussen de bewolking en de regen door brak precies hier de zon door. Alsof het zo had moeten zijn.

Great Ocean Road | Teddy Lookout

Ook naar de Great Ocean Road?

Het tofst is om de Great Ocean Road af te rijden in je eigen (huur)auto. Zo kun je bij alle mooie plekken stoppen, want die zijn er genoeg te vinden! Kamperen is geen probleem en langs de route zijn een paar gratis overnachtingsplekken te vinden, al is het in de buurt van de Twaalf Apostelen een stuk moeilijker om iets gratis te vinden. Betaalde campings, appartementen en hotels zijn er wel meer dan genoeg. Ook kun je ervoor kiezen om een dagtour of meerdaagse tour vanuit Melbourne of Adelaide te doen. Zo zie je toch een aantal hoogtepunten.

Vijf hoogtepunten langs de Great Ocean Road

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

3 thoughts on “Vijf hoogtepunten langs de Great Ocean Road”

  1. Deze route zou ik zo graag willen rijden! Wat een geweldige kustlijn! Je hebt hele mooie foto’s gemaakt, nu wil ik helemaal naar Australië! ;-)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).