Langer in Australië werken? Vraag een tweede of derde werkvisum aan!

Australië is misschien wel het beste land ter wereld waar je kan reizen en tegelijkertijd flink wat geld kan verdienen. Hoewel een jaar werken in het buitenland al als een lange periode klinkt, weet ik uit ervaring hoe snel zo’n jaar voorbij kan gaan. Hoe fijn is het dan dat je als backpacker nog in aanmerking kan komen voor een tweede werkvisum voor Australië, of daarna zelfs een derde!

Net als bij het eerste Working Holiday Visum zitten er wel bepaalde voorwaarden aan beide visums verbonden voordat je ervoor in aanmerking komt. En ja, in Australië zijn ze best streng. Dat betekent dat er ook heel goed gecontroleerd wordt of je daadwerkelijk aan deze voorwaarden voldoet. Ik leg ze daarom in dit artikel aan je uit, zodat jij tot maar liefst drie jaar Down Under kunt blijven reizen en werken.

Wat je moet weten voor je een tweede werkvisum voor Australië aanvraagt (en een derde!)

Voorwaarden voor het tweede werkvisum voor Australië

Voor niets gaat de zon op, schijnen ze in Australië te denken. Dus om als backpacker in aanmerking te komen voor een 2nd Year Working Holiday Visa voor Australië, moet je aan één heel belangrijke maatregel voldoen: je moet minimaal drie maanden ‘specified work’ hebben verricht tijdens je verblijf op je eerste visum.

Ja, lekker duidelijk denk je nu misschien. Want wat valt er dan precies onder specified work? De Australische overheid zegt dit erover: ‘Specified work is work that is undertaken in a “specified” field or industry in a designated regional area of Australia’. Daaruit kun je al opmaken dat niet alle banen simpelweg meetellen voor die drie maanden. Specified work wordt dan ook niet voor niets vaak gewoon ‘farm work’ genoemd door backpackers.

Specified work

Gespecificeerd werk in de planten- en dierenindustrie, visserij en parelindustrie, constructiewerk, werk in de mijnbouw en bij boomkwekerijen/boomkapbedrijven kan gerekend worden als specified work. Maar ook in deze industrieën gelden weer regels. Verzorg je koeien die bedoeld zijn voor de voedselindustrie? Dan telt dat wel mee. Worden ze ingezet als toeristische attractie? Dan niet. Oogst je graan op een boerderij? Dan telt het wel mee. Pas je op als nanny op een boerderij? Dan niet. Wil je van tevoren weten of jouw baan in aanmerking komt als specified work? Bekijk dan de specified work-lijst op de website van de overheid.

In deze lijst vind je ook de postcodegebieden waar je dit werk allemaal mag verrichten, want hier zitten ook nog regels aan verbonden. Het werk moet namelijk plaatsvinden in een designated regional area of Australia. Steden als Sydney, Melbourne en Perth tellen dus niet mee.

Broken Hill, mijnstad in Australië

Voorwaarden voor een derde werkvisum voor Australië

Sinds 1 juli 2019 is het mogelijk om ook een derde werkvisum voor Australië aan te vragen. Zo kun je maar liefst drie jaar lang in Australië blijven! In principe gelden dezelfde regels als bij het tweede werkvisum, maar om voor dit laatste visum in aanmerking te komen, moet je zes maanden specified work verrichten op je tweede werkvisum.

Dus om het nog even kort samen te vatten: in het eerste jaar moet je minimaal drie maanden specifiek werk hebben verricht om voor je tweede Working Holiday Visum in aanmerking te komen. In het tweede jaar moet je minimaal zes maanden specifiek werk hebben verricht om in aanmerking te komen voor een derde Working Holiday Visum.

Omdat het derde werkvisum voor Australië nog vrij nieuw is, komen alleen de mensen in aanmerking die na 1 juli 2019 zes maanden specified work hebben verricht.

Zo bereken je die drie of zes maanden specified work

Ik begrijp dat drie of zes maanden werk verrichten nogal een ruim begrip is. Want hoeveel uur moet je dan werken? De Australische overheid stelt dat je in het geval van 3 maanden minimaal 88 kalenderdagen moet werken. En in het geval van 6 maanden 179 dagen. In deze periode moet je net zoveel uur werken als standaard is voor een fulltime functie in de branche waarin je werkt.

Is het in jouw branche standaard om 38 uur per week te werken met twee dagen vrij? Dan geldt dat je elke dag gewoon mag optellen. Werk je van maandag tot en met vrijdag en ben je op zaterdag en zondag vrij? Dan mag je na een week 7 dagen tellen van de 88. Na 88 dagen ben je dus klaar.

Parttime werken

Je kunt het werk ook over meerdere banen uitspreiden of parttime werken. Maar in dat geval tellen vrije dagen niet mee. Elke fulltime werkdag wordt dan gezien als 1 dag. Op deze manier ben je dus langer bezig om te voldoen aan de 88 dagen.

Daarom is het ook slim om zo snel mogelijk aan het werk te gaan als je al weet dat je een tweede werkvisum voor Australië wilt hebben. Stel dat je na zeven weken toch ineens ontslagen wordt, dan kan het dus gebeuren dat je plotseling nog veel meer tijd nodig hebt om je 88 dagen te behalen. Vrije dagen tellen op dat moment namelijk niet meer mee. Werkte je vijf dagen en was je twee dagen vrij? Dan heb je in plaats van 49 dagen (7 x 7) officieel ineens maar 35 (7 x 5) gewerkt. Waardoor je dus minimaal twee weken langer de tijd nodig hebt om dit in te halen. Op de pagina Specified work for Working Holiday Visa vind je meer informatie over hoe je je werkdagen moet tellen.

jonge pluizige kangoeroe

Let ook op je salaris!

Helaas komt onderbetaald werk nog steeds veel voor in Australië. Maar doordat de lonen zo hoog liggen, voelt het voor jou misschien wat minder snel als onderbetaald werk. Om dit tegen te gaan, heeft de Australische overheid in 2016 besloten dat je alleen in aanmerking kan komen voor een tweede en derde werkvisum voor Australië als je naar behoren betaald hebt gekregen. Let er dus goed op dat je genoeg betaald krijgt! Het zou toch zuur zijn als je te weinig loon ontvangt, en vervolgens ook nog je tweede werkvisum door je neus geboord ziet worden.

Meer informatie over lonen vind je op de website van de Fair Work Ombudsman. Hier kun je ook berekenen wat je minimaal per uur zou moeten verdienen en hoe het werkt met piece rates (als je bijvoorbeeld gaat fruitplukken en betaald krijgt per krat).

Wat ook héél belangrijk is, is dat je goede loonstroken ontvangt. Sinds 2015 moet je namelijk al je loonstroken en bankafschriften kunnen overleggen op het moment dat je je tweede werkvisum voor Australië aanvraagt. Er zijn verschillende gegevens die verplicht op de loonstroken vermeld moeten staan. Ook deze informatie lees je op de pagina over Pay slips op de website van de Fair Work Ombudsman.

Hoe vraag je deze werkvisums voor backpackers aan?

Ik ga er even vanuit dat je dit artikel past echt grondig leest als je al een eerste werkvisum hebt. Anders zou je deze visums ook niet eens aan kunnen vragen. Er zijn nog een paar kleine voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je in aanmerking komt. Dit zijn dezelfde voorwaarden als bij het aanvragen van je eerste visum. Weet je ze even niet meer? Bekijk dan de voorwaarden in mijn artikel over een Working Holiday Visum aanvragen voor Australië.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat je een tweede werkvisum voor Australië ook in Australië zelf kunt aanvragen als je nog op je eerste werkvisum daar zit. Mocht je eerste visum verlopen in de tijd dat je aanvraag voor je tweede visum wordt behandeld (want soms duurt dat wat langer dan verwacht), dan krijg je in de tussentijd een zogeheten bridging visa. Je mag daarop niet zomaar Australië verlaten en weer terugkomen. Het is de bedoeling dat je daarmee in Australië blijft tot je aanvraag van je tweede visum is goedgekeurd. Wel kun je deze bridging visa eventueel om laten zetten naar een betaalde bridging visa. Hiermee krijg je wel de mogelijkheid om te reizen buiten Australië. Dit kost $ 155,-.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen.

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).