Australië Oceanië Routes

Reisroute Australië: een 10-daagse route door Tasmanië

10 september 2017
route door Tasmanië
Laatste update: 8 april 2019

Ruige natuur, kletterende watervallen, puntige bergen, omringd door een woeste oceaan. Tasmanië is een stoer eiland dat hoort bij Australië, maar absoluut niet gezien moet worden als het kleine zusje van. Perfect voor lange hiketochten, outdooractiviteiten én heerlijk eten. Deze route door Tasmanië neemt je in tien dagen mee rondom het eiland.

Hoeveel tijd je ook hebt, er is nooit genoeg tijd voor ‘Tassie’. Het eiland is zo gigantisch mooi en er zijn zo veel bijzondere plekken te zien, dat je er weken of zelfs maanden naartoe kunt gaan zonder je een dag te vervelen. Best knap voor een eiland dat ongeveer net zo groot is als Nederland en België samen. Het vastleggen van een route door Tasmanië is dan ook haast onmogelijk, want het kan bijna niet anders dan dat je gaat afwijken van je planning om toch nog even een extra nationaal park te bekijken. Er zijn er meer dan genoeg te vinden.

Gelukkig zijn daar dan de hoogtepunten, dé plekken die je absoluut niet wilt missen tijdens je road trip door Tasmanië. Ook dat zijn er overigens al genoeg. Maar ik laat je graag zien welke route wij hebben genomen, en ik kan je verzekeren dat wij heel wat van deze hoogtepunten hebben mogen afstrepen.

Onze route door Tasmanië

Zelf hadden we het geluk om 18 dagen op Tasmanië door te brengen. De route die wij hebben gedaan paste makkelijk in die tijdsperiode en hadden we eventueel ook in twee weken kunnen doen. Als je écht wilt kun je deze route in tien dagen doen, maar dat is wel echt het minimum aantal dagen dat je ervoor nodig hebt. Je bent dan wel elke dag aan het rijden en hebt weinig rust tussendoor. Maar hé, je ziet dan wel heel veel moois van Tasmanië en dat is niet bepaald een straf. Wij reden het eiland als volgt rond:

Devonport – Cradle Mountain – Lake St. Clair National Park – Queenstown – Nelson Falls – Mount Field National Park – Hobart – Eaglehawk Neck – Port Arthur – Cape Hauy – Bruny Island – Freycinet National Park – Bay of Fires – Devonport

Hoe je op Tasmanië komt

Er zijn twee manieren om naar Tasmanië te reizen. Je kunt het vliegtuig pakken richting Hobart, of vanuit Melbourne de boot naar Devonport nemen. Wij deden dit laatste en dit was vooral erg fijn omdat we onze eigen auto hadden. Zo konden we direct vanaf de boot aan onze road trip beginnen! Deze route begint en eindigt dan ook in Devonport, maar mocht je met het vliegtuig gaan, dan kun je uiteraard gewoon bij ‘Dag 4: Hobart’ beginnen en eindigen bij ‘Dag 3: Mount Field National Park’.

Dag 1: Aankomst in Devonport + Mole Creek Caves

Als je ’s avonds de boot naar Tasmanië pakt, kom je de volgende ochtend vroeg in Devonport aan. En met vroeg heb ik het over een uur of half zeven. Genoeg tijd dus om de eerste dag direct aan je road trip te beginnen. Wij begonnen ook meteen en reden naar onze eerste bestemming op onze route door Tasmanië: de Mole Creek Caves. Wat we alleen niet hadden voorzien was dat er aan de weg gewerkt werd die naar de Mole Creek Caves leidt. We konden er dus niet komen. Een beetje jammer, want ik ben ervan overtuigd dat ze prachtig zijn om te zien, daarom deel ik deze plek alsnog met jullie. Vervolgens reden we door naar onze volgende bestemming, Cradle Mountain – Lake St. Clair National Park, dat niet ver bij de Mole Creek Caves vandaan ligt.

Dag 2: Cradle Mountain – Lake St. Clair National Park

Cradle Mountain staat bekend als een van de mooiste plekken van Tasmanië. Terecht. Hier is het begin van een wereldberoemde hiketocht: de Overland-track. Deze hiketocht brengt je in een paar dagen langs Cradle Mountain en ver voorbij. Voor de mensen die minder tijd of ervaring hebben zijn er ook korte wandeltochten te maken en daarin is volop keuze. Wij deden zelf een tocht die begon bij de Overland-track, langs Cradle Lake ging en uiteindelijk leidde naar Marions Lookout, Lake Lilla en Wombat Pool met uitzicht over Dove Lake. Supermooi en echt een aanrader! Houd er wel rekening mee dat het hier vaker slecht weer is dan mooi weer, en dat het weer ook heel snel kan omslaan.

Cradle Mountain

Bekijk ook ons reisfilmpje van Cradle Mountain!

Dag 3: Nelson Falls + Mount Field National Park

Na een dag bij Cradle Mountain is het tijd voor een dag vol watervallen. Stel je navigatie in op Mount Field National Park en maak na de spannende winding road vanuit Queenstown een stop bij de Nelson Falls. Deze watervallen zijn een goede voorbereiding op de Russell Falls in Mount Field National Park, die nog veel spectaculairder zijn. Neem gelijk een kijkje bij de op een na langste bomen ter wereld en de Horshoe Falls om de dag mee af te sluiten. Als je blijft tot het donker is, kun je glimwormen zien schijnen op bepaalde plekken! Daarvoor moet je een stukje het bos in lopen, wat ik doodeng vond, maar het is wel tof om te zien.

Dag 4: Hobart

Tasmanië is geen eiland waar je naartoe gaat voor de steden, maar Hobart is daarbij een uitzondering. Deze havenstad heeft niet bijzonder veel te bieden naar mijn mening, maar is wel een prima plek om kennis te maken met de Tasmaanse culinaire keuken. Er zijn genoeg gezellige restaurantjes te vinden rondom het havengebied. Als je een beetje mazzel hebt kun je zelfs zeeleeuwen in de haven zien zwemmen. Hobart ligt naast Mount Wellington, waar een observatiedek te vinden is voor een prachtig uitzicht over de stad. Wij zijn hier niet naartoe geweest, want toen wij er waren was Mount Wellington gehuld in dikke bewolking, maar bij helder weer schijnt het uitzicht fenomenaal te zijn.

Dag 5: Bruny Island

Als je dacht dat Tasmanië zelf al rustig was (tenzij het hoogseizoen is, wij waren in het laagseizoen en het was echt heel rustig overal!), pak dan eens de boot naar Bruny Island. Op dit zuidelijke eiland wonen slechts vijfhonderd mensen en dat merk je direct zodra je de veerpont af rijdt. Er is praktisch niets. Maar dat is dan ook weer de charme ervan. Binnen een halfuur sta je bij ’The Neck’, een van bekendste plekken op dit deel van Tasmanië. Als je hier dan ook nog eens blijft tot het donker is, heb je grote kans om pinguïns te zien. Ja, echt waar. Wij hebben er in totaal drie gezien. Schrik niet van de babypinguïns die beginnen te jammeren zodra het donker is (ze maken echt een heel onheilspellend geluid). Het uiterste zuiden van Bruny Island is een plek met machtig mooie kliffen die je kunt bekijken vanaf de vuurtoren en culinair gezien kun je de plank ook niet misslaan op Bruny Island. Er zijn volop restaurantjes te vinden met vooral héél véél seafood.

Bruny Island

Dag 6: Richmond + Eaglehawk Neck

Vanuit Bruny Island moet je weer de boot pakken en terugrijden naar Hobart, maar als je deze stad voorbij bent kun je de keuze maken om links af te slaan en het historische dorpje Richmond te bekijken of direct door te rijden naar Eaglehawk Neck. Wij deden het laatste, maar dit had meer te maken met het feit te dat we ineens twee heel mooie, zonnige dagen hadden en we echt graag de kust in de zon wilden zien. Toch schijnt Richmond een heel knus, authentiek dorp te zijn, dus deel ik het toch. Rondom Eaglehawk Neck zijn een paar prachtige bezienswaardigheden te vinden, zoals Tessellated Pavement (mooi met zonsopkomst!), de Tasman Arch en Devil’s Kitchen. Deze plekken zijn heel gemakkelijk te vinden en worden goed aangegeven door borden.

Tessellated Pavement, route Tasmanië

Dag 7: Port Arthur

Het historische Port Arthur kent een rauwe geschiedenis. Het was vroeger de plek waar Engelse gevangenen naartoe werden gestuurd om vervolgens jarenlang vast te zitten en dwangarbeid uit te voeren, soms voor de kleinste vergrijpen (voor het stelen van een handschoen bijvoorbeeld). Het is ook de plek waar in de jaren ’90 de grootste schietpartij in de Australische geschiedenis heeft plaatsgevonden, maar dit is iets waar weinig over gesproken wordt. Veel mensen die er wonen hebben deze gebeurtenis meegemaakt, en willen liever niet aan het drama herinnerd worden. Een bezoek aan Port Arthur richt zich dan ook voornamelijk op de Engelse geschiedenis, die zowel gruwelijk als heel erg boeiend is. De vele ruïnes vertellen het verhaal en nemen je mee naar vroeger. Port Arthur is groot en je kunt hier gerust de hele dag ronddwalen.

Wil je voordat je naar Tasmanië gaat nog een andere roadtrip maken? Bekijk dan ook de route van Linda, waarbij je in 8 dagen van Adelaide naar Melbourne rijdt. Deze twee routes kun je perfect combineren!

Dag 8: Cape Hauy

Mijn favoriet! De machtige kliffen van Cape Hauy en de Totem Pole. Cape Hauy is te vinden in het uiterste zuidoosten van Tasmanië en wauw, wat een plek is dat. Ook deze plek ligt op de route van een bekende hiketocht, de Three Capes Track, maar je kunt er ook naartoe lopen zonder de hele route te volgen. Het is een flinke wandeling en je moet best veel omhoog en omlaag lopen, maar het is het zo enorm waard. Parkeer je auto bij Fortescue Bay en vanaf hier doe je er ongeveer vier/vijf uur over om naar Cape Hauy te lopen en weer terug. Eerst langs de oceaan, daarna een stuk door het bos en ineens lijkt het alsof je het einde van de wereld bereikt hebt. Het uitzicht op én vanaf de kliffen is adembenemend.

Cape Hauy Tasmanië

Dag 9: Freycinet National Park

Vanuit Fortescue Bay rijd je terug richting Eaglehawk Neck en verder omhoog naar Freycinet National Park. Zegt Wineglass Bay je iets? Op het moment dat je je route door Tasmanië gaat plannen, kan het niet anders dan dat je deze naam regelmatig voorbij ziet komen. Hoe kan het ook anders met een baai bestaande uit azuurblauw water, een wit strand en omringd door bergen? Ook hier kun je er weer voor kiezen om korte of langere wandelingen te maken. Kies je voor de korte, rijd dan ook even langs Friendly Beaches, een mooi langgerekt strand met rotsen.

Dag 10: Bay of Fires

Bay of Fires

De laatste dag alweer! Maar met Bay of Fires als afsluiter zeker niet de minste. Bay of Fires is een beetje een gekke eend in de bijt. Zo groot is het niet, het staat ook bijna niet aangegeven, maar toch is het een van de meest bezochte plekken op Tasmanië. Als het zonnig is, is dit echt een prima plek om een paar uur te vertoeven (of veel langer). De oranjegekleurde rotsen steken supermooi af tegen de blauwe oceaan en het witte strand, en alleen al met staren naar de oceaan kun je je prima vermaken. Wat een prachtplek! Vanaf hier is het een kleine vier uur rijden naar Devonport, waar je in de avond de boot weer kunt pakken naar Melbourne.

Tips voor jouw route door Tasmanië

 • Hoewel het eiland klein lijkt, zijn de afstanden toch best lang. Tasmanië kent een heleboel bergen en heuvels waardoor veel wegen vol bochten zitten.
 • De zomer is veruit de beste periode om naar Tasmanië te gaan, maar ook de periode waarin er echt heel veel toeristen zijn. Wij gingen in mei naar Tasmanië, wanneer het herfst is. Het was wat aan de koude kant, maar heerlijk rustig.
 • Koop een Nationale Parkpas als je van plan bent om naar meerdere nationale parken te gaan. Voor bijna alle parken betaal je entree en zo’n pas is uiteindelijk veel goedkoper dan overal losse tickets te kopen.
10-Day Road Trip Tasmania

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Happy Sunday folks! De temperaturen schieten omhoog en er
  • Deze leuke jongen is vandaag jarig! Dat vindt hij zelf
  • Hoe wij deze week begonnen? Met een korte roadtrip door
  • Of ik interesse had om het boek Backpack bestemmingen
  • FILIPIJNEN Wakker worden en deze zonsopkomst zien Wie wil
  • Waarom we deze keer voor een wat langere periode terug
  • DIGITAL NOMAD Hoe doe je dat digital nomad worden?
  • BANGKOK De eerste keer dat ik in Bangkok kwam