Een rondreis door Tasmanië staat gelijk aan roadtrippen door de ruige natuur, wandelen langs indrukwekkende watervallen en jezelf vergapen aan woeste bergen en de oceaan. Tasmanië is een stoer eiland dat bij Australië hoort, maar absoluut niet gezien moet worden als het kleine zusje van. Perfect voor lange hiketochten, outdooractiviteiten én heerlijk eten. Deze route door Tasmanië neemt je in tien dagen mee het eiland rond.
Inhoudsopgave
Waar ligt Tasmanië en hoe groot is het?
Tasmanië wordt wel eens gezien als een zelfstandig eiland, maar hoewel het op ruim 240 kilometer afstand ten zuiden van Melbourne in de oceaan ligt, is het toch een van de acht staten in Australië. Dat je na een rondreis Tasmanië nog steeds het gevoel hebt dat het geen onderdeel is van Australië kan kloppen. De natuur lijkt wat dat betreft meer op die van Nieuw-Zeeland dan van Australië zelf.
Heel groot is het eiland niet. Plak Nederland en België aan elkaar en je hebt ongeveer de grootte van Tasmanië. Maar door de ruige bergen en de vele nationale parken heb je wel wat langer de tijd nodig om het eiland ‘Tassie’ te doorkruisen. Het eiland is zelfs zo gigantisch mooi en divers, dat het vastleggen van een route haast onmogelijk is. Het kan bijna niet anders dan dat je gaat afwijken van je planning om toch nog even een extra nationaal park te bekijken.
Reistijd Tasmanië
Hoeveel tijd heb je nodig om Tasmanië te ontdekken? Omdat het eiland niet heel groot is, ben je snel geneigd te denken dat je niet veel tijd nodig hebt om alle hoogtepunten van Tasmanië te zien. Vergis je daar niet in. Zelf hadden wij 18 dagen ingepland voor onze rondreis door Tasmanië. Onderstaande route hebben wij in dat tijdsbestek gedaan, maar hadden we ook makkelijk in 14 dagen kunnen doen. Als je écht wilt kun je deze route in 10 dagen doen, maar dat is wel echt het minimum aantal dagen dat je ervoor nodig hebt. Je bent dan wel elke dag aan het rijden en hebt weinig rust tussendoor.
Rondreis Tasmanië: dit was onze route
Devonport – Cradle Mountain – Lake St. Clair National Park – Queenstown – Nelson Falls – Mount Field National Park – Hobart – Eaglehawk Neck – Port Arthur – Cape Hauy – Bruny Island – Freycinet National Park – Bay of Fires – Devonport
Vervoer en verblijf op Tasmanië
Er zijn twee manieren om naar het eiland Tasmanië te reizen. Je kunt het vliegtuig pakken richting de hoofdstad Hobart, of vanuit Melbourne de boot naar Devonport nemen. Wij deden dit laatste en dit was vooral erg fijn omdat we onze eigen auto hadden. Zo konden we direct vanaf de boot aan onze rondreis beginnen.
Onderstaande route begint en eindigt dan ook in Devonport, maar mocht je met het vliegtuig gaan en een auto huren, dan kun je uiteraard gewoon bij Dag 4: Hobart beginnen en eindigen bij Dag 3: Mount Field National Park.
Het is aan te raden om met eigen vervoer te komen of een auto of camper te huren. Veel bezienswaardigheden zijn met het openbaar vervoer niet goed te bereiken. Tasmanië kent veel gratis of goed betaalbare campings voor als je je uitgaven wat lager wilt houden. Wil je meer weten over de kosten die je kunt verwachten? Lees dan mijn artikel waarin je kunt zien wat voor budget je voor Tasmanië nodig hebt. Ook zijn er natuurlijk genoeg andere accommodaties, maar verwacht niet te veel hotels zoals wij die kennen. Tasmanië kent veel bungalows, guesthouses en plekken waar je een slaapkamer huurt in een woonhuis.
Bezienswaardigheden Tasmanië
Dag 1: Aankomst in Devonport + Mole Creek Caves
Als je ’s avonds de boot naar Tasmanië pakt, kom je de volgende ochtend vroeg in Devonport aan. En met vroeg heb ik het over een uur of half zeven. Genoeg tijd dus om de eerste dag direct aan je rondreis te beginnen. Wij begonnen ook meteen en reden naar onze eerste bestemming op onze route door Tasmanië: de Mole Creek Caves.
Wat we alleen niet helemaal hadden voorzien was dat er aan de weg gewerkt werd die naar de Mole Creek Caves leidt. We konden er dus niet komen. Een beetje jammer, want ik ben ervan overtuigd dat ze prachtig zijn om te zien, daarom deel ik deze plek alsnog met jullie. Vervolgens reden we door naar onze volgende bestemming, Cradle Mountain – Lake St. Clair National Park, dat niet ver bij de Mole Creek Caves vandaan ligt.
Accommodatietip: Mole Creek Cabins ligt vlak bij de grotten en biedt een waanzinnig uitzicht. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Dag 2: Cradle Mountain – Lake St. Clair National Park
Cradle Mountain staat bekend als een van de mooiste plekken van Tasmanië. Terecht. Hier is het begin van een wereldberoemde hiketocht: de Overland-track. Deze hiketocht brengt je in een paar dagen langs Cradle Mountain en ver voorbij. Voor de mensen die minder tijd of loopervaring hebben zijn er ook korte wandeltochten te maken en daarin is volop keuze.
Wij deden zelf een tocht die begon bij de Overland-track, langs Cradle Lake ging en uiteindelijk leidde naar Marions Lookout, Lake Lilla en Wombat Pool met uitzicht over Dove Lake. Supermooi en echt een aanrader! Houd er wel rekening mee dat het hier vaker slecht weer is dan mooi weer, en dat het weer ook heel snel kan omslaan. Het regent hier ongeveer 300 dagen per jaar!
Accommodatietip: Discovery Parks – Cradle Mountain biedt houten hutten en bungalows midden in een bosrijke omgeving, zowel privékamers als gedeelde kamers. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Dag 3: Nelson Falls + Mount Field National Park
Na een dag bij Cradle Mountain is het tijd voor een dag vol watervallen. Stel je navigatie in op Mount Field National Park en maak na de spannende winding road vanuit Queenstown een stop bij de Nelson Falls. Deze watervallen zijn een goede voorbereiding op de Russell Falls in Mount Field National Park, die nog veel spectaculairder zijn.
Neem gelijk een kijkje bij de op een na langste bomen ter wereld en de Horshoe Falls om de dag mee af te sluiten. Als je blijft tot het donker is, kun je glimwormen zien schijnen op bepaalde plekken! Daarvoor moet je een stukje het bos in lopen, wat ik doodeng vond, maar het is wel tof om te zien.
Accommodatietip: Maydena Chillhouse is meer een huis dan een hotel, maar wel een met mooie uitzichten op de bergen. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Dag 4: Hobart
Tasmanië is geen eiland waar je naartoe gaat voor steden, maar Hobart is daarbij een uitzondering. Deze havenstad heeft niet bijzonder veel bezienswaardigheden te bieden naar mijn mening, maar is wel een prima plek om kennis te maken met de Tasmaanse culinaire keuken. Er zijn genoeg gezellige restaurantjes te vinden rondom het havengebied. Als je een beetje mazzel hebt kun je zelfs zeeleeuwen in de haven zien zwemmen.
Hobart ligt naast Mount Wellington, waar een observatiedek te vinden is voor een prachtig uitzicht over de stad. Wij zijn hier niet naartoe geweest, want toen wij er waren was Mount Wellington gehuld in dikke bewolking, maar bij helder weer schijnt het uitzicht fenomenaal te zijn.
Accommodatietip: The Pickled Frog is voor de budgetreiziger een goedkope, maar heel gezellig plek in het centrum met een knus haardvuur. Voor wie het prima vindt om net buiten het centrum te zitten is Amazing Sea Views Luxury Guesthouse echt een aanrader. De kamers zijn luxe en sommige bieden een uitzicht over de oceaan. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Dag 5: Bruny Island
Als je dacht dat Tasmanië zelf al rustig was (tenzij het hoogseizoen is, wij waren in het laagseizoen en het was echt heel rustig overal!), pak dan eens de boot naar Bruny Island. Op dit zuidelijke eiland wonen slechts vijfhonderd mensen en dat merk je direct zodra je de veerpont af rijdt. Er is praktisch niets. Maar dat is dan ook weer de charme ervan.
Binnen een halfuur sta je bij ’The Neck’, een van de bekendste plekken in dit deel van Tasmanië. Als je hier dan ook nog eens blijft tot het donker is, heb je grote kans om pinguïns te zien. Ja, echt waar. Wij hebben er in totaal drie gezien. Schrik niet van de babypinguïns die beginnen te jammeren zodra het donker is (ze maken echt een heel onheilspellend geluid). Het uiterste zuiden van Bruny Island is een plek met machtig mooie kliffen die je kunt bekijken vanaf de vuurtoren en culinair gezien kun je de plank ook niet misslaan op Bruny Island. Er zijn genoeg restaurants te vinden met vooral héél véél seafood.
Accommodatietip: Verwacht geen hotels op Bruny Island, maar het vakantiehuis Secret Spot@Bruny Island heeft met een reden die naam gekregen. Een prachtig vakantiehuis aan zee! Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Dag 6: Richmond + Eaglehawk Neck
Vanuit Bruny Island moet je weer de boot pakken en terugrijden naar Hobart, maar als je deze stad voorbij bent kun je de keuze maken om links af te slaan en het historische dorpje Richmond te bekijken of direct door te rijden naar Eaglehawk Neck. Wij deden het laatste, maar dit had meer te maken met het feit dat we ineens twee heel mooie, zonnige dagen hadden en we echt graag de kust in de zon wilden zien.
Toch schijnt Richmond een heel knus, authentiek dorp te zijn, dus deel ik deze tip toch. Rondom Eaglehawk Neck zijn een paar prachtige bezienswaardigheden te vinden, zoals Tessellated Pavement (mooi met zonsopkomst!), de Tasman Arch en Devil’s Kitchen. Deze plekken zijn heel gemakkelijk te vinden en worden goed aangegeven door borden.
Accommodatietip: Masons Cottages biedt heel gave en mooi ingerichte bungalows in de buurt van Eaglehawk Neck. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Dag 7: Port Arthur
Het historische Port Arthur kent een rauwe geschiedenis. Het was vroeger de plek waar Engelse gevangenen voor een jarenlange straf naartoe werden gestuurd om vervolgens dwangarbeid uit te voeren, soms voor de kleinste vergrijpen (voor het stelen van een handschoen bijvoorbeeld). Het is ook de plek waar in de jaren ’90 de grootste schietpartij in de Australische geschiedenis heeft plaatsgevonden, maar dit is iets waar weinig over gesproken wordt. Veel mensen die er wonen hebben deze gebeurtenis meegemaakt, en willen liever niet aan het drama herinnerd worden.
Een bezoek aan Port Arthur richt zich dan ook voornamelijk op de Engelse geschiedenis, die zowel gruwelijk als heel erg boeiend is. De vele ruïnes vertellen het hele verhaal en nemen je mee naar vroeger. Port Arthur is vrij groot en je kunt hier gerust de hele dag ronddwalen.
Accommodatietip: Fox and Hounds Inn heeft betaalbare kamers, een restaurant en ligt aan het water. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Wil je voor je rondreis door Tasmanië nog een andere roadtrip maken? Bekijk dan ook de route van Linda, waarbij je in 8 dagen van Adelaide naar Melbourne rijdt. Deze twee routes kun je perfect combineren!
Dag 8: Cape Hauy
Mijn favoriet: De machtige kliffen van Cape Hauy en de Totem Pole. Cape Hauy is te vinden in het uiterste zuidoosten van Tasmanië en wauw, wat een plek is dat. Ook deze plek ligt op de route van een bekende hiketocht, de Three Capes Track, maar je kunt er ook naartoe lopen zonder de hele route te volgen.
Het is een flinke wandeling en je moet best veel omhoog en omlaag lopen, maar het is het zo enorm waard. Parkeer je auto bij Fortescue Bay en vanaf hier doe je er ongeveer vier/vijf uur over om naar Cape Hauy te lopen en weer terug. Eerst langs de oceaan, daarna een stuk door het bos en ineens lijkt het alsof je het einde van de wereld bereikt hebt. Het uitzicht op én vanaf de kliffen is adembenemend.
Accommodatietip: Bij Cape Hauy zijn geen accommodaties te vinden, er is wel een kampeerterrein. Vanuit Masons Cottages is Cape Hauy ook prima bereikbaar.
Dag 9: Freycinet National Park
Vanuit Fortescue Bay rijd je terug richting Eaglehawk Neck en verder omhoog naar Freycinet National Park. Zegt Wineglass Bay je iets? Op het moment dat je je Tasmanië rondreis gaat plannen, kan het niet anders dan dat je deze naam regelmatig voorbij ziet komen. Hoe kan het ook anders met een baai bestaande uit azuurblauw water, een wit strand en omringd door bergen?
Ook hier kun je er weer voor kiezen om korte of langere wandelingen te maken. Kies je voor de korte, rijd dan ook even langs Friendly Beaches, een mooi langgerekt strand met rotsen.
Accommodatietip: Doorday Freycinet zo populair is, liggen de prijzen voor accommodaties behoorlijk hoog. Als je het niet vervelend vindt om een stukje te rijden, ga dan voor een verblijf bij Swansea Beach Chalets, kleine maar knusse chalets aan het strand! Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.
Dag 10: Bay of Fires
De laatste dag alweer! Maar met Bay of Fires als afsluiter zeker niet de minste. Bay of Fires is een beetje een gekke eend in de bijt. Zo groot is het niet, het staat ook bijna niet aangegeven, maar toch is het een van de meest bezochte plekken op Tasmanië.
Als het zonnig is, is dit echt een prima plek om een paar uur te vertoeven (of veel langer). De oranjegekleurde rotsen steken supermooi af tegen de blauwe oceaan en het witte strand, en alleen al met staren naar de oceaan kun je je prima vermaken. Wat een prachtplek! Vanaf hier is het een kleine vier uur rijden naar Devonport, waar je in de avond de boot weer kunt pakken naar Melbourne.
Tips voor jouw rondreis door Tasmanië
• Hoewel het eiland klein lijkt, zijn de afstanden toch best lang. Houd hier dus zeker rekening mee tijdens je rondreis, Tasmanië kent een heleboel bergen en heuvels waardoor veel wegen vol bochten zitten.
• De zomer is veruit de beste periode om naar Tasmanië te gaan, maar ook de periode waarin er echt heel veel toeristen zijn. Wij gingen in mei naar Tasmanië, wanneer het herfst is. Het was wat aan de koude kant, maar heerlijk rustig.
• Koop een Nationale Parkpas als je van plan bent om naar meerdere nationale parken te gaan. Voor bijna alle parken betaal je entree en zo’n pas is uiteindelijk veel goedkoper dan overal losse tickets te kopen.
• Het is mogelijk om gebruik te maken van bussen, maar dit is niet aan te raden. Bij veel bezienswaardigheden is het haast onmogelijk om te komen met het openbaar vervoer.