Australië Oceanië Reisvoorbereidingen

Een medische keuring regelen voor je Australische Working Holiday Visum

4 februari 2018
medische keuring Australië

Soms heb je een keer pech. In mijn geval kreeg ik er twee keer mee te maken. Ik vroeg mijn Working Holiday Visum aan voor Australië en niet veel later kreeg ik bericht dat ik eerst een medische keuring moest krijgen. Een jaar later gebeurde hetzelfde met mijn aanvraag voor een WHV voor Nieuw-Zeeland. Niet heel grappig, want deze visums zijn al duur genoeg van zichzelf. Naast de extra kosten, kostte het mij ook tijd om van alles te regelen. Maar als ze het eenmaal van je willen, kom je er niet onderuit. Die health check moet er komen. Heb je net als ik dit bericht gehad, maar geen idee wat je nu moet doen? Laat me je dan vooral helpen en lees hier stap voor stap wat er van je verwacht wordt.

Waarom krijg je een medische keuring?

Niet iedereen hoeft een medische keuring te krijgen, maar er bestaat altijd een kans. In een zeldzaam geval word je als een van de weinigen uit de lijst met aanvragen gekozen en heb je gewoonweg pech. Maar in de meeste gevallen komt het doordat je bij het aanvragen hebt aangegeven langer dan drie maanden in een risicogebied voor tuberculose (tbc) te hebben gezeten, of omdat je hebt aangegeven in de medische sector te willen werken. In dat laatste geval wordt er ook onderzoek bij je gedaan naar infectieziektes als hepatitis en hiv. De reden voor de health check is heel simpel: het zijn allemaal besmettelijke ziektes en de overheid wil voorkomen dat andere mensen ziek worden.

Ik kreeg zelf een medische keuring omdat ik het jaar voordat wij naar Australië gingen vier maanden in Zuidoost-Azië heb doorgebracht. En dat deel van de wereld is nu eenmaal een risicogebied voor tbc. Deze reis heb ik aangegeven bij mijn aanvraag en dus kwam het voor mij niet echt als een verrassing dat is een medische keuring moest krijgen. Sommige mensen kiezen er bewust voor om deze informatie te verzwijgen, om te voorkomen dat ze een health check moeten laten doen. Niet slim, want als de overheid in Australië erachter komt dat je gelogen hebt, is de kans vrij groot dat je kunt fluiten naar je Working Holiday Visum.

Hoe weet je dat je een medische keuring moet laten doen?

Nadat ik een e-mail met bijlage had ontvangen met als onderwerpregel ‘IMMI Acknowledgement of Application Received’, wist ik eigenlijk al genoeg. Mijn vriend had namelijk een paar minuten na zijn aanvraag al meteen een bevestiging gekregen dat zijn aanvraag was goedgekeurd en dat hij nu een Working Holiday Visum had. Ik kreeg de volgende dag bovenstaande e-mail met in de bijlage de tekst: We will be in contact in the near future. De dag daarna ontving ik inderdaad de bevestiging dat ik een medische keuring moest laten doen voordat mijn aanvraag goedgekeurd zou worden.

medische keuring Australië

Hoe ziet zo’n health check eruit en wat voor keuring heb je nodig?

Een medische keuring bestaat uit maximaal drie onderdelen: een algemeen onderzoek, een longfoto en bloedonderzoek. Welke onderzoeken je krijgt is afhankelijk van de conclusie die is getrokken op basis van de gegevens die je op hebt gegeven tijdens het aanvragen van je WHV. Zelf heb ik alleen een algemeen onderzoek hoeven doen bij de huisarts en een longfoto moeten laten maken bij een kliniek. (Gelukkig maar want ik ben als de dood voor naalden!)

Zodra je een medische keuring nodig hebt, krijg je hierover een e-mail. Als je net als ik wat ongeduldig bent, dan vind je de papieren die erbij zitten al gauw te veel en kan het wat onduidelijk zijn wat je nu moet doen. Het belangrijkste document heeft de naam ‘IMMI Request Checklist and Details’. Aan het eind van dit document vind je een ‘Health Examination List’. Hier staat precies op wat je moet laten doen. Bij mij stond hier dus dat ik een ‘Medical Examination’ en een ‘Chest X-ray Examination’ nodig had.

Lees ook: Werken in Australië: wat je allemaal moet regelen

Regelen voor het onderzoek

Heb je bericht ontvangen dat je een medische keuring moet laten doen? Dan heb je 28 dagen de tijd voor het onderzoek. Mocht je onverhoopt langer nodig hebben, neem dan zeker even contact op met je contactpersoon.

Voor je een afspraak maakt, moet je naar je ImmiAccount gaan (dit account heb je aangemaakt tijdens het aanvragen van je WHV) om extra medische informatie te geven. Deze informatie wordt meegenomen in het onderzoek. Log in, ga naar je ‘Visa Applications’, klik op ‘View Health Assessment’ en daarna op ‘Organise your Health Examination’. Na het invullen van je gegevens krijg je een ‘eMedical referral letter’. Deze neem je mee naar het onderzoek.

Waar kun je een medische keuring laten doen?

En dit is dus precies waar het allemaal wat lastiger wordt. Want hoe vervelend het ook is, een medische keuring kun je niet zomaar even laten doen. Je moet hiervoor naar een zogeheten ‘panel doctor’ en daarvan is er maar één in Nederland: dokter Ritz in Amsterdam (Brussel kan ook een optie zijn mocht je in het zuiden van het land wonen, of kijk hier waar je nog meer terecht kunt). Dat is dus helemaal niet handig als je niet in de buurt woont, maar gelukkig is Nederland dan nog een klein land. En misschien kun je het leuk combineren met een dagtrip naar Amsterdam?

Bij dokter Ritz kun je alleen terecht op afspraak en daarvoor bel je naar 020-6206809. Bij hem vindt het algemene onderzoek plaats waarbij er bijvoorbeeld naar je bloeddruk en hartslag wordt gekeken. Het adres van dokter Ritz is:

Singel 261
1012 WG Amsterdam

Op dinsdag en donderdag is dokter Ritz aanwezig bij DC Klinieken. Bij deze kliniek wordt ook de longfoto gemaakt en/of het bloedonderzoek gedaan. Als je een afspraak maakt, maak je altijd meteen een afspraak voor alle onderzoeken op dezelfde dag. DC Klinieken zit daarnaast op loopafstand van de praktijk van dokter Ritz. Je hoeft dus niet op een andere dag nog eens terug te komen, maar je krijgt alle onderzoeken achter elkaar. Dat scheelt je weer een ritje op en neer. DC Klinieken vind je op dit adres:

Tesselschadestraat 4
1054 ET Amsterdam

Silverton | Australië

Wat moet je meenemen

 • Paspoort
 • Health Examination List
 • eMedical referral letter
 • HAP ID-nummer (deze staat op je ‘Health Examination List’ en ‘eMedical referral letter’)
 • Pinpas

Prijzen voor een medische keuring

Een medische keuring is net als het visum zelf helaas niet goedkoop. En nee, het wordt ook niet vergoed door de verzekering. Het algemene onderzoek zelf kost € 130,-, een longfoto maken € 75,- en het bloedonderzoek tussen de € 50,- en € 90,-. Vooral het algemene onderzoek vond ik nogal schofterig hoog van prijs, want bij mij werd alleen naar mijn lengte, gewicht, bloeddruk, hartslag en temperatuur gekeken. Binnen een paar minuten stond ik dan ook weer buiten.

Lees ook: Vijf hoogtepunten langs de Great Ocean Road

Wanneer krijg je de uitslag?

Hoelang alles bij elkaar gaat duren? Daar kan ik niets eenduidigs over zeggen. Tussen het bericht dat ik een medische keuring nodig had en de goedkeuring van mijn visum zat negen dagen. Nu kon ik op dat moment heel snel bij dokter Ritz terecht, maar dat is ook weer afhankelijk van het aantal aanvragen dat hij op dat moment heeft. De doktersassistent stuurt vervolgens alle uitslagen door naar de Australische overheid, dus hier heb je helemaal geen omkijken. Ik kreeg de goedkeuring ineens op de verjaardag van mijn vriend, vijf dagen na de medische keuring. Leuk verjaardagscadeau (hij kreeg zijn goedkeuring heel toevallig op mijn verjaardag)! Maar als er bijvoorbeeld feestdagen tussen zitten of het is op dat moment druk, dan kan het echt wel wat later komen. Begin in elk geval altijd op tijd met het aanvragen van je visum als je dat nog niet gedaan hebt.

medische keuring working holiday visum australia

 • Reply
  Djura | Travly.nl
  7 februari 2018 at 18:39

  Hi Danique, heel handig dat je deze informatie deelt! Hebben heel veel mensen iets aan denk ik, dankjewel!

  • Reply
   Danique
   18 februari 2018 at 08:00

   Superfijn om te horen, dank je wel!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Napier vonden we stiekem de leukste stad van het Noordereiland
 • Twee jaar samen aan het reizen  Hoe snel
 • Als dit je eerste kennismaking is met het Zuidereiland dan
 • Het zit erop! Na zes maanden op het Noordereiland van
 • Kijk ons eens gaan dan De afgelopen dagen zijn we
 • We zijn weer aan het rijden! Na vier weken housesitten
 • Mount Ruapehu The moment you actually see Mount Taranaki
 • Mount Ruapehu This view Simply love it newzealand