Een medische keuring regelen voor je Australische Working Holiday Visum

medische keuring Australië

Soms heb je een keer pech. In mijn geval kreeg ik er twee keer mee te maken. Ik vroeg mijn Working Holiday Visum aan voor Australië en niet veel later kreeg ik bericht dat ik eerst een medische keuring moest krijgen. Een jaar later gebeurde hetzelfde met mijn aanvraag voor een WHV voor Nieuw-Zeeland. Niet heel grappig, want deze visums zijn al duur genoeg van zichzelf. Naast de extra kosten, kostte het mij ook tijd om van alles te regelen. Maar als ze het eenmaal van je willen, kom je er niet onderuit. Die health check moet er komen. Heb je net als ik dit bericht gehad, maar geen idee wat je nu moet doen? Laat me je dan vooral helpen en lees hier stap voor stap wat er van je verwacht wordt.

Waarom krijg je een medische keuring?

Niet iedereen hoeft een medische keuring te krijgen, maar er bestaat altijd een kans. In een zeldzaam geval word je als een van de weinigen uit de lijst met aanvragen gekozen en heb je gewoonweg pech. Maar in de meeste gevallen komt het doordat je bij het aanvragen hebt aangegeven langer dan drie maanden in een risicogebied voor tuberculose (tbc) te hebben gezeten, of omdat je hebt aangegeven in de medische sector te willen werken. In dat laatste geval wordt er ook onderzoek bij je gedaan naar infectieziektes als hepatitis en hiv. De reden voor de health check is heel simpel: het zijn allemaal besmettelijke ziektes en de overheid wil voorkomen dat andere mensen ziek worden.

Ik kreeg zelf een medische keuring omdat ik het jaar voordat wij naar Australië gingen vier maanden in Zuidoost-Azië heb doorgebracht. En dat deel van de wereld is nu eenmaal een risicogebied voor tbc. Deze reis heb ik aangegeven bij mijn aanvraag en dus kwam het voor mij niet echt als een verrassing dat is een medische keuring moest krijgen. Sommige mensen kiezen er bewust voor om deze informatie te verzwijgen, om te voorkomen dat ze een health check moeten laten doen. Niet slim, want als de overheid in Australië erachter komt dat je gelogen hebt, is de kans vrij groot dat je kunt fluiten naar je Working Holiday Visum.

Hoe weet je dat je een medische keuring moet laten doen?

Nadat ik een e-mail met bijlage had ontvangen met als onderwerpregel ‘IMMI Acknowledgement of Application Received’, wist ik eigenlijk al genoeg. Mijn vriend had namelijk een paar minuten na zijn aanvraag al meteen een bevestiging gekregen dat zijn aanvraag was goedgekeurd en dat hij nu een Working Holiday Visum had. Ik kreeg de volgende dag bovenstaande e-mail met in de bijlage de tekst: We will be in contact in the near future. De dag daarna ontving ik inderdaad de bevestiging dat ik een medische keuring moest laten doen voordat mijn aanvraag goedgekeurd zou worden.

medische keuring Australië

Hoe ziet zo’n health check eruit en wat voor keuring heb je nodig?

Een medische keuring bestaat uit maximaal drie onderdelen: een algemeen onderzoek, een longfoto en bloedonderzoek. Welke onderzoeken je krijgt is afhankelijk van de conclusie die is getrokken op basis van de gegevens die je op hebt gegeven tijdens het aanvragen van je WHV. Zelf heb ik alleen een algemeen onderzoek hoeven doen bij de huisarts en een longfoto moeten laten maken bij een kliniek. (Gelukkig maar want ik ben als de dood voor naalden!)

Zodra je een medische keuring nodig hebt, krijg je hierover een e-mail. Als je net als ik wat ongeduldig bent, dan vind je de papieren die erbij zitten al gauw te veel en kan het wat onduidelijk zijn wat je nu moet doen. Het belangrijkste document heeft de naam ‘IMMI Request Checklist and Details’. Aan het eind van dit document vind je een ‘Health Examination List’. Hier staat precies op wat je moet laten doen. Bij mij stond hier dus dat ik een ‘Medical Examination’ en een ‘Chest X-ray Examination’ nodig had.

Lees ook: Werken in Australië: wat je allemaal moet regelen

Regelen voor het onderzoek

Heb je bericht ontvangen dat je een medische keuring moet laten doen? Dan heb je 28 dagen de tijd voor het onderzoek. Mocht je onverhoopt langer nodig hebben, neem dan zeker even contact op met je contactpersoon.

Voor je een afspraak maakt, moet je naar je ImmiAccount gaan (dit account heb je aangemaakt tijdens het aanvragen van je WHV) om extra medische informatie te geven. Deze informatie wordt meegenomen in het onderzoek. Log in, ga naar je ‘Visa Applications’, klik op ‘View Health Assessment’ en daarna op ‘Organise your Health Examination’. Na het invullen van je gegevens krijg je een ‘eMedical referral letter’. Deze neem je mee naar het onderzoek.

Waar kun je een medische keuring laten doen?

En dit is dus precies waar het allemaal wat lastiger wordt. Want hoe vervelend het ook is, een medische keuring kun je niet zomaar even laten doen. Je moet hiervoor naar een zogeheten ‘panel doctor’ en daarvan is er maar één in Nederland: dokter Ritz in Amsterdam (Brussel kan ook een optie zijn mocht je in het zuiden van het land wonen, of kijk hier waar je nog meer terecht kunt). Dat is dus helemaal niet handig als je niet in de buurt woont, maar gelukkig is Nederland dan nog een klein land. En misschien kun je het leuk combineren met een dagtrip naar Amsterdam?

Bij dokter Ritz kun je alleen terecht op afspraak en daarvoor bel je naar 020-6206809. Bij hem vindt het algemene onderzoek plaats waarbij er bijvoorbeeld naar je bloeddruk en hartslag wordt gekeken. Het adres van dokter Ritz is:

Singel 261
1012 WG Amsterdam

Op dinsdag en donderdag is dokter Ritz aanwezig bij DC Klinieken. Bij deze kliniek wordt ook de longfoto gemaakt en/of het bloedonderzoek gedaan. Als je een afspraak maakt, maak je altijd meteen een afspraak voor alle onderzoeken op dezelfde dag. DC Klinieken zit daarnaast op loopafstand van de praktijk van dokter Ritz. Je hoeft dus niet op een andere dag nog eens terug te komen, maar je krijgt alle onderzoeken achter elkaar. Dat scheelt je weer een ritje op en neer. DC Klinieken vind je op dit adres:

Tesselschadestraat 4
1054 ET Amsterdam

Silverton | Australië

Wat moet je meenemen

  • Paspoort
  • Health Examination List
  • eMedical referral letter
  • HAP ID-nummer (deze staat op je ‘Health Examination List’ en ‘eMedical referral letter’)
  • Pinpas

Prijzen voor een medische keuring

Een medische keuring is net als het visum zelf helaas niet goedkoop. En nee, het wordt ook niet vergoed door de verzekering. Het algemene onderzoek zelf kost € 130,-, een longfoto maken € 75,- en het bloedonderzoek tussen de € 50,- en € 90,-. Vooral het algemene onderzoek vond ik nogal schofterig hoog van prijs, want bij mij werd alleen naar mijn lengte, gewicht, bloeddruk, hartslag en temperatuur gekeken. Binnen een paar minuten stond ik dan ook weer buiten.

Lees ook: Vijf hoogtepunten langs de Great Ocean Road

Wanneer krijg je de uitslag?

Hoelang alles bij elkaar gaat duren? Daar kan ik niets eenduidigs over zeggen. Tussen het bericht dat ik een medische keuring nodig had en de goedkeuring van mijn visum zat negen dagen. Nu kon ik op dat moment heel snel bij dokter Ritz terecht, maar dat is ook weer afhankelijk van het aantal aanvragen dat hij op dat moment heeft. De doktersassistent stuurt vervolgens alle uitslagen door naar de Australische overheid, dus hier heb je helemaal geen omkijken. Ik kreeg de goedkeuring ineens op de verjaardag van mijn vriend, vijf dagen na de medische keuring. Leuk verjaardagscadeau (hij kreeg zijn goedkeuring heel toevallig op mijn verjaardag)! Maar als er bijvoorbeeld feestdagen tussen zitten of het is op dat moment druk, dan kan het echt wel wat later komen. Begin in elk geval altijd op tijd met het aanvragen van je visum als je dat nog niet gedaan hebt.

medische keuring working holiday visum australia

Over de auteur

Lees meer

13 thoughts on “Een medische keuring regelen voor je Australische Working Holiday Visum”

  1. Hoi Danique, hoe zit het als je je visum voor Australië aanvraagt en voor binnenkomst nog een aantal maanden in Zuid-Oost Azie gaat reizen?

    1. Hoi Britt,

      In principe moet je de Australische overheid op de hoogte houden van eventuele wijzigingen. Als je dus niet meer in Nederland bent, zou je dit eigenlijk door moeten geven. Ik durf je niet te vertellen of er dan alsnog een kans bestaat dat je een medische keuring moet doen. Nu weet ik dat er wel eens mensen zijn die dit niet online doorgeven als ze eerst nog een paar maanden naar Azië gaan, maar ik heb helaas geen idee of je dan problemen kunt krijgen bij aankomst in Australië.

  2. Hoi Danique,

    Ik heb donderdagavond mijn working holiday visum aangevraagd en kreeg gelijk een mail dat hij received is. In mijn online account zag ik bij actions required staan: arrange health examinations. Dus ik klikte hier op en heb toen die vragenlijst maar gelijk ingevuld. Nu heb ik dus ook zo’n emedical referral letter. Alleen is het mij niet helemaal duidelijk of ik nu daadwerkelijk die health examinations moet doen of dat ik eerst nog een bericht van hun moet krijgen. Als ik jou verhaal lees, kreeg jij eerst nog een bevestiging dat je inderdaad die health examinations moest doen en daarvoor 28 dagen de tijd had. Zoiets heb ik nog niet ontvangen…

    Ik hoop dat je mij kunt helpen!

    Groeten,

    Laura

    1. Hoi Laura,

      Als ik het zo hoor, krijg ik het idee dat je inderdaad een medische keuring moet doen. Ik zou dan ook niet per se wachten tot je een mail van ze krijgt. Ik heb toentertijd niet in de tussentijd op de website gekeken, misschien dat bij mij ook al direct dezelfde melding stond, hoor. Maar als er echt bij action required staat dat je een medische keuring moet regelen, dan ben ik bang dat je er ook aan moet geloven. Je kunt eventueel contact met IMMI opnemen als je er echt niet zeker van bent, maar als het goed is moet er nu precies in de emedical referral letter staan welke medische keuring je moet. Ben je in de laatste jaren voor langere tijd naar risicolanden geweest? Dan kun je er sowieso wel een beetje van uitgaan dat je een medische keuring moet krijgen, want het systeem ziet dat in één oogopslag.

      Veel plezier alvast in Australië!

  3. Hoi Danique!
    Wat een mooie en handige site heb je!!

    Mijn vriend en ik hebben 3 dagen geleden een emai gehad dat we ook zn test moeten laten doen….
    alleen wachten wij al 4 maanden op t visum waardoor wij zoiets hadden van, laten we eind april naar Indonesië gaan en daar het visum afwachten…
    dit omdat we eigenlijk tijdelijk een maandje in Nederland zouden zijn en verder zouden reizen maar we bleven maar wachten op het visum!

    Ik weet niet of jij dit weet….
    Maar weet je toevallig ook of we problemen krijgen als we eerst naar Indonesië gaan nadat we de medischekeuring hebben gedaan?

    Pff wat een stress allemaal :(.

    Alvast heeeel erg bedankt!

    Groetjes,
    Charony brouwer

    1. Hi Charony,

      Dank je voor het compliment!

      In principe moet je aangeven waar je allemaal bent geweest voordat je naar Australië gaat. Ze kunnen het namelijk ook in je paspoort aan de stempel zien dat je in Indonesië bent geweest. Maar ik denk niet dat het echt problemen zal opleveren, want het gaat er doorgaans om of je langer dan een periode van 3 maanden in landen bent geweest waar je bepaalde ziektes op kunt lopen. Dus als jullie niet al te lang naar Indonesië gaan, zal dit in principe geen problemen geven. Maar ik kan jullie het natuurlijk nooit helemaal garanderen!

  4. Estrella Van kessel

    Hi!

    Wat een leuke/handige site.
    Ik moest inderdaad ook voor de keuring en kreeg hier een paar dagen geleden pas mail over. Nu heb ik alles gister gedaan, en sturen ze het als het goed is morgenochtend al op.
    Ik heb mijn ticket al, en kom 4 mei aan. Ik heb rekening gehouden met de 42 dagen die op de website staan. Maar het is wel super spannend, ivm met de vrije dagen aankomende week (Pasen). Ik vroeg mij af, bedoel je dat het 5 werkdagen duurde van medische keuring tot je visum of ook weekend dagen meegeteld?

    Groetjes!

    1. Hi Estrella,

      Dank je! Ik heb het even voor je nagekeken en het was echt vijf dagen. Ik kreeg op een zaterdag de bevestiging in mijn mail dat mijn aanvraag was goedgekeurd. Het is inderdaad wel krap, maar ik denk dat je het wel moet redden hoor. En anders volgende week contact met ze opnemen dat je je vliegticket al hebt. Veel plezier alvast!

  5. Hey Danique,

    Tof dat je deze informatie deelt, er is hier weinig over te vinden. Ik was hier namelijk niet van op de hoogte. Ik ben me aan het voorbereiden voor me reis en ik ga volgende maand naar zuid-oost azie voor 4 maanden, wil eigenlijk mijn werkvisum pas aanvragen in Singapore (eindpunt) ook omdat ik nog niet zeker weet of ik naar Australie kan gaan. Nu lees ik je artikel over de medische keuring maar ik ben dan al in het buiteland en wil vanuit Singapore dan verder vliegen naar Australie. Wat adviseer je mij?

    Alvast bedankt!

    1. Hoi Ilse!

      Hoelang blijf je in Singapore? Let erop dat het soms een aantal weken kan duren voordat je daadwerkelijk je visum hebt. Je kunt hem in Singapore aanvragen, dat is geen probleem, maar ik zou je in elk geval afraden om al een vliegticket naar Australië te kopen. Je hebt dan wel kans dat je een tijdje in Singapore moet verblijven. Er is wel een panel doctor in Singapore en ook in Maleisië (https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/contact-us/offices-and-locations/list). Het kan dus zeker, maar gun jezelf genoeg tijd om het te regelen!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top